EUROLYGA 2023

Europos Čempionato atranka: Lietuvos rankininkėms – Azerbaidžano iššūkis

Lietuva tęsia pažintį su Azerbaidžano moterų sportu. Praėjusių metų lapkritį Europos pirmenybių atrankos turnyre su azerbaidžanietėmis žaidė mūsų šalies krepšininkės, o šią savaitę taip pat Europos pirmenybių atrankos turnyre su Azerbaidžano rinktine dvejas rungtynes žais Lietuvos rankininkės.

Lietuvos moterų rankinio rinktinė.<br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos moterų rankinio rinktinė.<br>rankinis.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 27, 2024, 10:43 PM

Padėtis

Europos moterų rankinio pirmenybių atrankos turnyre Lietuvos rinktinei per du pirmuosius turus nepavyko iškovoti nė vieno taško. Lietuvės atsigriebti bandys šią savaitę per dvejas rungtynes su kita 5-osios grupės autsaidere Azerbaidžano rinktine.

Praėjusių metų spalio mėnesį ir lietuvės, ir azerbaidžanietės pralaimėjo Ispanijos ir Šiaurės Makedonijos komandoms. Ispanės ir makedonės iškovojo po 4 taškus ir 5-ojoje grupėje dalijasi pirmąją vietą.

Lietuvės išvykoje pralaimėjo ispanėms 14:47 ir namie – makedonėms 28:31. Azerbaidžanietės išvykoje nusileido makedonėms 17:40 ir namie – ispanėms 18:38.

Šią savaitę trečiajame ir ketvirtajame turuose po du kartus susitiks Lietuva – Azerbaidžanas ir Ispanija – Šiaurės Makedonija. Lietuvės pirmąsias rungtynes su azerbaidžanietėmis žais trečiadienį (vasario 28 d.) Baku, antrąsias – sekmadienį (kovo 3 d.) Vilniuje.

Sistema

Atrankos turnyre varžosi 31 komanda, suskirstyta į aštuonias grupes. Šios komandos kovoja dėl 20 kelialapių į Europos pirmenybes.

Kelialapius iškovos po dvi stipriausias grupių komandas bei keturios geriausios trečiąją vietą užimsiančios komandos.

Daugumoje kitų grupių per pirmąjį atrankos langą favoritės taip pat iškovojo po dvi pergales. Tai buvo lengvai nuspėjama, nes dviejuose pirmuosiuose turuose dviejų stipriausių krepšelių komandos žaidė su silpnesniųjų krepšelių komandomis.

Po 4 taškus surinko Rumunija, Kroatija (1 grupė), Nyderlandai, Čekija (3 grupė), Prancūzija, Slovėnija (4 grupė), Juodkalnija (6 grupė), Švedija, Islandija (7 grupė) ir Danija (8 grupė).

Žaisti atrankos turnyre nereikia būsimosioms Europos pirmenybių šeimininkėms Austrijai, Vengrijai ir Šveicarijai bei 2022 metų Europos čempionei Norvegijai.

Varžovės

Lietuvos moterų krepšinio rinktinė prieš tris mėnesius Vilniuje nugalėjo azerbaidžanietes 99:62. Lietuvos rankininkės šią savaitę taip pat bus rungtynių favoritės.

Vis dėlto Azerbaidžano moterų rankinis turi gerokai tvirtesnius pamatus negu moterų krepšinis, o sovietmečiu Baku komanda, žaidusi „Spartak“, IMF bei „Avtomobilist“ pavadinimais net kelis dešimtmečius buvo viena iš SSRS moterų rankinio lyderių.

Baku rankininkės nuo 1965 iki 1986 metų net 16 kartų tapo SSRS pirmenybių prizininkėmis. Azerbaidžanietės devynis kartus iškovojo sidabro, septynis – bronzos medalius. Baku komandai trūko tik aukso, bet tauriausio metalo apdovanojimai ilgus metus buvo rezervuoti nenugalimai Kijevo „Spartak“ komandai, kuri triuškindavo vos ne visas varžoves ne tik SSRS pirmenybėse, bet ir Europos čempionių taurės turnyre.

Baku komanda bandydavo atsigriebti Europos turnyruose. 1977 metais „Spartak“ žaidė antrojo pagal rangą Europos taurių laimėtojų taurės turnyro finale, 1983 metais „Avtomobilist“ iškovojo trečiąjį pagal rangą žemyno prizą IHF taurę.

Paskelbus Azerbaidžano nepriklausomybę ir pasikeitus socialinei-kultūrinei aplinkai, šalies moterų sportas apmirė. Tiesa, Azerbaidžano moterų rankinio rinktinė, skirtingai nei krepšinio, gana reguliariai dalyvaudavo Europos ir pasaulio pirmenybių atrankos turnyruose, bet didelių laimėjimų nepasiekė. Azerbaidžanietės paprastai iškrisdavo pirmuosiuose atrankos etapuose ir net žemyno vidutiniokėms dažniausiai nusileisdavo triuškinamu skirtumu.

Tiesa, buvo ir išimčių. 2004 metais paskutiniajame Europos pirmenybių atrankos etape Azerbaidžano rankininkės pasipriešino Baltarusijos komandai ir jai abejas rungtynes pralaimėjo keturių įvarčių skirtumu. Tąkart azerbaidžanietės buvo atsidūrusios arčiausiai vieno iš didžiųjų turnyrų.

Lietuvos rinktinė žaidė ketverias oficialias rungtynes su Azerbaidžano rankininkėmis. Lietuvės visas rungtynes laimėjo: dvejas – 1997 metų pasaulio pirmenybių atrankoje, po vienerias – 2006 metų Europos ir 2015 metų pasaulio pirmenybių atrankoje.

Tiesa, 2006 metų Europos pirmenybių atrankos rungtynes Lietuvos rankininkės laimėjo labai sunkiai. Laguše (Portugalija) vykusių rungtynių rezultatas buvo 28:27. Praėjusias rungtynes, kurios vyko 2014 metų lapkritį Olomouce (Čekija) lietuvės laimėjo 35:29.

Beje, Azerbaidžano rinktinė pastarąją pergalę atrankos turnyrų rungtynėse iškovojo 2015 metų vasarą, kai nugalėjo Farerų Salų rankininkes 29:28. Po to azerbaidžanietės praleido kelis atrankos turnyrus, o tuose turnyruose, kuriuose dalyvavo, patyrė pralaimėjimus Bulgarijos, Šiaurės Makedonijos, Turkijos, Islandijos ir Portugalijos komandoms.

Azerbaidžano rankinio vadovai nieko gero nesitiki ir per rungtynes su lietuvėmis. „Mūsų rinktinė neturi jokių galimybių nei užimti vieną iš dviejų pirmųjų vietų, nei tapti geriausia trečiąja komanda, – leidiniui „Azeri Sport“ sakė vienas iš Azerbaidžano rankinio federacijos vadovų Iskenderas Askerovas. – Nors lietuvės, kaip ir mes, neturi taškų, jų žaidėjos yra legionierės, kelios rankininkės žaidžia Vokietijos bundeslygoje. O visos mūsų rankininkės rungtyniauja tik Azerbaidžano pirmenybėse. Rungtynės bus sunkios, bet mūsų rinktinė gerai pasiruošė ir turėtų deramai pasipriešinti varžovėms“.

Azerbaidžano moterų pirmenybėse žaidžia šešios komandos, vyrų – septynios. Šį sezoną net penkios Azerbaidžano komandos (dvi vyrų ir trys moterų) dalyvavo Europos taurės turnyruose, tačiau visos penkios komandos nusileido pirmiesiems varžovams ir neiškovojo nė vienos pergalės.

Tiesa, Baku „Azerjol“ moterų komanda, kurios treneris rusas Aleksandras Revva yra ir rinktinės treneris, lygiai žaidė su Zavidovičių „Krivaja“ ekipa iš Bosnijos ir Hercegovinos. „Krivaja“ laimėjo tik 31:29 ir 26:25.

Lietuvės

I.Askerovas, tautiečiams pristatydamas Lietuvos rinktinę, pagražino mūsiškių padėtį. Iš tikrųjų, užsienio klubuose žaidžia tik dvi šią savaitę į rinktinę atvykusios rankininkės. 22 metų Aušra Arciševskaja namo trumpam grįžo iš Mosto „Banik“ (Čekija), 19-metė Vakarė Damulevičiūtė prieš kelias savaites debiutavo Vokietijos bundeslygos Bad Vildungeno „Vipers“ komandoje.

Kitos rinktinės rankininkės žaidžia Lietuvos klubuose: Vilniaus „Eglėje“ ir „Šviesoje“, „Garliavoje“ ir Kauno „Žalgiryje“.

„Surinkome“, ko pero, optimalią sudėtį, – Lietuvos rankinio federacijos interneto svetainė citavo rinktinės trenerį Karolį Kaladinską. – Dėl džiugios priežasties rinktinėje nėra Simonos Kolosovės, kuri padarė motinystės pertrauką. Dėl įvairių priežasčių neatvyko Vokietijos trečiojoje lygoje žaidžianti Gerda Kairytė ir kelios „Garliavos“ rankininkės. Užtat visos kitos žaidėjos yra sveikos ir pasiruošusios dvejoms svarbiausioms rungtynėms, kurias mums reikia žūtbūt laimėti.

Rungtynės su Azerbaidžano rinktine lems, ar toliau turėsime galimybę patekti į Europos pirmenybes. Privalome aplenkti varžoves lentelėje, nes palankiai pasibaigus kitų grupių varžyboms, trečioji vieta gali atverti Europos pirmenybių duris“.

Per pirmąjį atrankos langą Lietuvos rinktinėje rezultatyviausiai žaidė Simona Kolosovė (9 įvarčiai), Aušra Arciševskaja (9), Dominyka Andronik (7) ir Beatričė Ruseckaitė (5).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.