EUROLYGA 2023

Atranka stipriausioms Europos rankinio rinktinėms – lyg pasivaikščiojimas

Lietuvos rankininkės sekmadienį Europos pirmenybių atrankos ketvirtajame ture pasiekė vieną iš didžiausių pergalių.

Lietuvos moterų rankinio rinktinė įveikė Azerbaidžianą.<br>R.Vilkelio nuotr.
Lietuvos moterų rankinio rinktinė įveikė Azerbaidžianą.<br>R.Vilkelio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-03 23:01

Kelialapiai

Nuo trečiadienio iki sekmadienio vyko Europos moterų rankinio pirmenybių atrankos varžybose. Rankininkės žaidė trečiojo ir ketvirtojo turų rungtynes, per kurias kelialapius į Europos pirmenybes užsitikrino Rumunijos (1 grupė), Nyderlandų (3 grupė), Prancūzijos (4 grupė), Ispanijos (5 grupė), Juodkalnijos (6 grupė), Švedijos (7 grupė) ir Danijos (8 grupė) rinktinės.

Šios komandos, kurių pavadinimai traukiant burtus buvo stipriausiame krepšelyje, buvo laikomos aiškiomis atrankos favoritėmis ir pateisino prognozes – per keturis turus iškovojo po keturias pergales.

Kelialapius užsitikrinusių komandų sąraše nėra 2-osios grupės favoritės Vokietijos rinktinės. Bet ne dėl to, kad ji būtų pralaimėjusi. Vokietės kol kas žaidė tik trejas rungtynes, per kurias pasiekė tris pergales.

Atrankos turnyre dalyvauja 31 komanda, suskirstyta į aštuonias grupes. Į baigiamąjį turnyrą pateks po dvi stipriausias grupių komandas ir keturios geriausios trečiąją vietą užimsiančios komandos.

Europos pirmenybės vyks 2024 metų lapkričio 28 – gruodžio 15 dienomis Austrijoje, Vengrijoje ir Šveicarijoje. Trims šeimininkėms ir 2022 metų Europos čempionei Norvegijos rinktinei žaisti atrankos varžybose nereikia.

2024 metų Europos pirmenybėse pirmą kartą žais net 24 komandos.

Skirtumas

Atrankos turnyre labai daug rungtynių baigiasi triuškinamu skirtumu. Varžovėms ypač negailestingos Prancūzijos rankininkės, kurios laimi vidutiniškai 28,8 įvarčio skirtumu.

Labiausiai triuškinama komanda – toje pačioje grupėje žaidžianti Latvijos rinktinė. Latvės pralaimi vidutiniškai 34,5 įvarčio skirtumu. Latvės šią savaitę formaliai silpniausių 4-osios grupės komandų rungtynėse nusileido italėms 14:32 ir 8:43.

Šio atrankos turnyro įvarčių ir didžiausio skirtumo rekordai buvo pasiekti per pirmąjį langą, praėjusių metų spalį. Tuomet prancūzės išvykoje sutriuškino latves 55:8.

Šią savaitę tokiu dideliu skirtumu nelaimėjo niekas, bet 40 ar daugiau įvarčių įmetė net kelios komandos, ne vien Italijos rinktinė. Kitose rungtynėse Vokietija įveikė Slovakiją 40:18) Nyderlandai – Čekiją 42:25, Prancūzija – Slovėniją 41:22 ir Lietuva – Azerbaidžaną 41:26.

Ketvirtajame ture dviženkliu skirtumu baigėsi net 9 iš 15 rungtynių. Vis dėlto buvo ir atkaklių dvikovų. Juodkalnietės tik 26:25 palaužė serbes, rumunės tik 25:23 įveikė kroates.

Lietuvės

5-ojoje grupėje žaidžianti Lietuvos rinktinė per šį atrankos langą du kartus susitiko su Azerbaidžano rankininkėmis. Trečiadienį lietuvės netikėtai pralaimėjo išvykoje 33:35, bet sekmadienį su kaupu atsiskaitė Vilniuje, kur viešnias nugalėjo 41:26.

Kitose šios grupės rungtynėse Ispanijos rinktinė dukart įveikė Šiaurės Makedonijos komandą 31:19 (išvykoje) ir 24:20 (namie).

Ispanijos rankininkės per ketverias rungtynes iškovojo 8 taškus. Šiaurės Makedonija turi 4 taškus, Lietuva ir Azerbaidžanas – po 2.

Lietuvos rinktinė gali atsidurti tarp geriausių trečiąją vietą užimsiančių komandų, net jei pralaimėtų abejas likusias rungtynes. Rikiuojant trečiąsias komandas bus išbraukti jų rezultatai, pasiekti žaidžiant su grupės autsaiderėmis. Todėl Lietuvos rinktinei nebūtų svarbu tai, kad ji suklupo Azerbaidžane.

Kelios komandos, kurios, labiausiai tikėtina, grupėse užims trečiąją vietą, veikiausiai taip pat neturės įskaitinių taškų. Tokiu atveju viską lemtų įmestų ir praleistų įvarčių skirtumas.

Dviejų paskutiniųjų turų rungtynės bus žaidžiamos balandžio 3–7 dienomis. Lietuvės iš pradžių priims ispanes, paskui keliaus į Šiaurės Makedoniją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.