EUROLYGA 2023

Farerų Salų bei Turkijos rankininkės aplenkė lietuves ir debiutuos Europos pirmenybėse

Į Europos moterų rankinio pirmenybes pirmą kartą pateko Farerų Salų ir Turkijos rinktinės. Jos pasinaudojo tuo, kad Europos rankinio federacija (EHF) padidino baigiamajame turnyre dalyvausiančių komandų skaičių. Tuo tarpu Lietuvos rinktinei atrankos kliūtis buvo per aukšta.

Lietuvos rankininkės nepateko į Europos čempionatą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Lietuvos rankininkės nepateko į Europos čempionatą.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 7, 2024, 11:42 PM

Kelialapiai

Europos šalių moterų rankinio rinktinės sekmadienį žaidė paskutiniąsias žemyno pirmenybių atrankos rungtynes. Po jų paaiškėjo visos komandos, kurios 2024 metų lapkričio 28-gruodžio 15 dienomis Austrijoje, Vengrijoje ir Šveicarijoje kovos dėl Europos pirmenybių medalių.

Prie atrankos varžybose nedalyvavusių Austrijos, Vengrijos, Šveicarijos ir 2022 metų čempionės Norvegijos prisidės Danija, Švedija, Nyderlandai, Rumunija, Prancūzija, Ispanija, Juodkalnija, Kroatija, Šiaurės Makedonija, Vokietija, Ukraina, Čekija, Slovėnija, Serbija, Islandija, Lenkija, Turkija, Slovakija, Portugalija ir Farerų Salos.

Šių metų Europos pirmenybėse pirmą kartą dalyvaus net 24 komandos. Žemiau nuleidus atrankos kartelę, kelios komandos į baigiamąjį turnyrą pateko pirmą kartą arba po ilgos pertraukos. Rudens pabaigoje Europos pirmenybėse debiutuos Farerų Salų ir Turkijos rinktinės, po keliolikos metų pertraukos į stipriausiųjų būrį grįš Portugalijos, Austrijos (abi praėjusį kartą žaidė 2008 m.) ir Islandijos (2012 m.) komandos.

Beje, šių metų pradžioje Europos pirmenybėse pirmą kartą dalyvavo Farerų Salų vyrų rinktinė. Turkijos vyrų rinktinė dar nė sykio nėra patekusi į Europos pirmenybes.

Lietuvės

Lietuvos rinktinė žaidė atrankos turnyro 5-ojoje grupėje, per šešerias rungtynes iškovojo 2 taškus ir užėmė trečiąją vietą. Lietuvės pasidalijo po pergalę su azerbaidžanietėmis (išvykoje 33:35 ir namie 41:26) ir po du kartus pralaimėjo Ispanijos (išvykoje 14:47 ir namie 20:34) bei Šiaurės Makedonijos (namie 28:31 ir išvykoje 24:34) rankininkėms.

Grupės nugalėtoja tapo visas šešerias rungtynes nesunkiai laimėjusi ir 12 taškų surinkusi Ispanijos rinktinė. Šiaurės Makedonijos komanda iškovojo 8 taškus.

Lietuvos ir Azerbaidžano rinktinės iškovojo po 2 taškus, bet lietuvės užėmė aukštesnę trečiąją vietą dėl geresnio įvarčių skirtumo tarpusavio rungtynėse.

Kelialapius į Europos pirmenybes iškovojo po dvi stipriausias grupių komandas ir keturios geriausios trečiąją vietą užėmusios komandos.

Lietuvos rinktinė trečiųjų komandų lentelėje dėl blogesnio įmestų ir praleistų įvarčių skirtumo buvo šešta. Pagal šį kriterijų keturi kelialapiai buvo įteikti Turkijos, Slovakijos, Portugalijos ir Farerų Salų rankininkėms.

Lyderės ir autsaiderės

Visų aštuonių grupių nugalėtojos atrankos turnyre neprarado nė vieno taško. Po šešias pergales pasiekė Rumunija, Vokietija, Nyderlandai, Prancūzija, Ispanija, Juodkalnija ir Švedija, keturias pergales – mažesnėje grupėje žaidusi Danija.

Septynios iš aštuonių autsaiderių neiškovojo nė vieno taško. Tik 5-ojoje grupėje dvi autsaiderės – Lietuva ir Azerbaidžanas – tarpusavio rungtynėse pasidalijo po pergalę.

Taškų neiškovojo Bosnija ir Hercegovina, Izraelis, Suomija, Latvija, Bulgarija, Liuksemburgas ir Kosovas.

Absoliučiai silpniausia atrankos komanda buvo Latvijos rinktinė. Ji įmetė mažiausiai įvarčių (68) ir praleido daugiausiai įvarčių (268). Latvės rungtynes pralaimėdavo vidutiniškai 33,3 įvarčių skirtumu.

Estijos rinktinė atrankos turnyre nedalyvavo.

Galutinės grupių lentelės

5 grupė: Ispanija – 12, Šiaurės Makedonija – 8, Lietuva – 2, Azerbaidžanas – 2.

1 grupė: Rumunija – 12, Kroatija – 8, Graikija – 4, Bosnija ir Hercegovina – 0.

2 grupė: Vokietija – 12, Ukraina – 7, Slovakija – 5, Izraelis – 0.

3 grupė: Nyderlandai – 12, Čekija – 8, Portugalija – 4, Suomija – 0.

4 grupė: Prancūzija – 12, Slovėnija – 8, Italija – 4, Latvija – 0.

6 grupė: Juodkalnija – 12, Serbija – 7, Turkija – 5, Bulgarija – 0.

7 grupė: Švedija – 12, Islandija – 8, Farerų Salos – 4, Liuksemburgas – 0.

8 grupė: Danija – 8, Lenkija – 4, Kosovas – 0.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.