EUROLYGA 2023

Rankinio pasaulio čempionato atrankos gidas: kas laukia Lietuvos rankininkų ir kitų Europos komandų

Lietuvos rankininkus nuo pasaulio pirmenybių skiria viena kliūtis. Tačiau toji kliūtis labai aukšta – Vengrijos rinktinė, kuriai lietuviai prieš keliolika mėnesių dukart pralaimėjo dviženkliu skirtumu.

Lietuvos rankinio rinktinė <br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankinio rinktinė <br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankinio rinktinė <br>rankinis.lt nuotr.
Lietuvos rankinio rinktinė <br>rankinis.lt nuotr.
G. Savukynas<br>Sauliaus Čirbos nuotr.
G. Savukynas<br>Sauliaus Čirbos nuotr.
A. Malašinskas<br>Sauliaus Čirbos nuotr.
A. Malašinskas<br>Sauliaus Čirbos nuotr.
G. Savukynas<br>Sauliaus Čirbos nuotr.
G. Savukynas<br>Sauliaus Čirbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 8, 2024, 2:27 PM

Lietuvos ir Vengrijos rankininkai šią savaitę susirems trečiajame pasaulio pirmenybių atrankos Europos zonos etape. Pirmosios rungtynės vyks ketvirtadienį (gegužės 9 d.) Vilniuje, atsakomosios – sekmadienį (gegužės 12 d.) Vesprėme. Į baigiamąjį turnyrą pateks komanda, kuri per dvejas rungtynes įmes daugiau įvarčių.

Turnyras

29-osios pasaulio vyrų rankinio pirmenybės vyks 2025 metų sausio 14-vasario 2 dienomis Norvegijoje, Danijoje ir Kroatijoje. Turnyre dalyvaus 32 komandos.

Daugiau nei pusė pasaulio pirmenybių dalyvių jau paaiškėjo. Europai varžybose atstovaus trys šeimininkės Norvegija, Danija ir Kroatija bei metų pradžioje į žemyno pirmenybių pusfinalį patekusios Prancūzija, Vokietija ir Švedija, Afrikai – Egiptas, Alžyras, Tunisas, Žaliasis Kyšulys ir Gvinėja, Azijai – Kataras, Japonija, Bahreinas ir Kuveitas, Pietų Amerikai – Brazilija, Argentina ir Čilė, Šiaurės Amerikai – JAV.

Dauguma kelialapių buvo išdalinti žemynų pirmenybėse, o JAV rinktinė gavo vardinį kvietimą kaip 2028 metų olimpinių žaidynių šeimininkė.

Pasaulio pirmenybėse liko trylika laisvų vietų. Dėl vieno kelialapio šią savaitę žemyno pirmenybėse kovoja Šiaurės Amerikos ir Karibų šalių komandos (turnyras vyksta Meksikoje), dėl vienuolikos kelialapių atskirame atrankos turnyre kovoja Europos komandos.

Pasibaigus visoms atrankos varžyboms, Tarptautinė rankinio federacija (IHF) skirs dar vieną vardinį kvietimą. Labiausiai tikėtina, kad jis bus įteiktas kažkuriai Europos komandai, kuri šią savaitę pralaimės atrankos mačą.

Europos atranka

Europos atrankos turnyras prasidėjo 2023 metų lapkritį ir vyksta atkrintamųjų varžybų sistema trimis etapais. Pirmajame etape žaidė tik silpniausios žemyno komandos.

Lietuvos rinktinė varžybas pradėjo antrajame atrankos etape, kuriame šių metų kovo mėnesį po dramatiškos kovos nugalėjo Suomijos komandą. Abejų rungtynių pagrindinis laikas baigėsi lygiosiomis 20:20 (Vantoje) ir 26:26 (Alytuje). Rankininkams teko mesti baudinius, kuriuos tiksliau atliko lietuviai. Lietuvos rinktinė baudinyną laimėjo 4:3.

Stipriausios Europos komandos, tarp kurių yra Vengrija, iškart pateko į trečiąjį atrankos etapą. Šiame etape gegužės 8–12 dienomis įvyks vienuolika mačų. Jų nugalėtojai iškovos kelialapius į baigiamąją dalį.

Atrankos trečiojo etapo poros:

Lietuva – Vengrija,

Slovėnija – Šveicarija,

Portugalija – Bosnija ir Hercegovina,

Sakartvelas – Austrija,

Islandija – Estija,

Graikija – Nyderlandai,

Ispanija – Serbija,

Italija – Juodkalnija,

Rumunija – Čekija,

Lenkija – Slovakija,

Farerų Salos – Šiaurės Makedonija.

Neabejotinai įdomiausią porą sudaro Slovėnija ir Šveicarija. Netgi galima prognozuoti, kad šį mačą pralaimėjusi komanda, jei kitose porose nebus didelių staigmenų, gaus vardinį kvietimą. Kita pretendentė gauti vardinį kvietimą būtų Serbija.

Kita intriguojanti pora – Farerų Salos ir Šiaurės Makedonija. Šiaurės Makedonijos rankinis išgyvena nuosmukį, o Farerų Salų – didelį pakilimą, kurio pasekmė buvo pernai pirmą kartą iškovotas kelialapis į Europos pirmenybes. Palankiai susiklosčius burtams, fareriečiams atsivėrė kelias ir į kitą didįjį turnyrą.

Šią savaitę per vienerias rungtynes dirbs Lietuvos teisėjai. Vaidas Mažeika ir Mindaugas Gatelis keliaus į Tbilisį, kur vadovaus Sakartvelo ir Austrijos rankininkų dvikovai.

Varžovai

Vengrijos rinktinė yra tvirta Europos rankinio vidutiniokė, labai retai klumpanti pasaulio ar Europos pirmenybių atrankoje. Vengrai nuo 2004 metų nepraleido nė vienerių Europos pirmenybių, o į pasaulio pirmenybes šiame amžiuje nepateko tik tris kartus (2001, 2005 ir 2015 m.).

Vis dėlto per didžiąsias varžybas Vengrijos rankininkai dažniausiai lieka lentelės viduryje. Vengrai dar nė karto nepateko į Europos pirmenybių pusfinalyje, o pasaulio pirmenybėse laimėjo tik vieną medalių komplektą. 1986 metais Vengrijos komanda žaidė pasaulio pirmenybių finale, kuriame nusileido Jugoslavijos rinktinei.

Vengrai net kelis kartus liko olimpinių žaidynių garbės pakylos papėdėje. 1980, 1988, 2004 ir 2012 metų olimpinėse žaidynėse Vengrijos komanda pateko į pusfinalį, bet visus keturis kartus turnyrą baigė pralaimėjimais ir užėmė ketvirtąją vietą.

Nors šiuo metu Vengrijos rankinis išgyvena sudėtingą kartų kaitos laikotarpį, rinktinė per dvejus pastaruosius metus sugebėjo kelis kartus nudžiuginti savo sirgalius. Pernai Vengrijos komanda pasaulio pirmenybėse užėmė aštuntąją vietą ir iškovojo kelialapį į olimpinės atrankos turnyrą, šių metų pradžioje užėmė aukščiausią istorijoje penktąją vietą Europos pirmenybėse, o kovo mėnesį Tatabanioje surengtame olimpinės atrankos turnyre vengrai iškovojo kelialapį į Paryžiaus žaidynes.

Olimpinės atrankos turnyre vengrai nusileido norvegams, bet nugalėjo Tuniso ir Portugalijos rankininkus. Olimpinius kelialapius gavo dvi stipriausios turnyro komandos (Norvegija ir Vengrija).

Vengrijos rinktinėje šią savaitę turėtų žaisti beveik visi geriausi rankininkai, šiais metais rungtyniavę Europos pirmenybėse ir olimpinės atrankos turnyre. Tikrai trūks tik Dominiko Mathės iš Paryžiaus PSG.

Ispano Chemos Rodriguezo treniruojamoje komandoje yra ir labai patyrusių žaidėjų, kuriems apie 35 metus, ir keletas jaunų rankininkų, kurie pernai tapo pasaulio vaikinų (iki 21 m.) vicečempionais.

Nors du galingiausi Vengrijos klubai „Veszprém“ ir „Szeged“ nuolat žaidžia Čempionų lygoje, rinktinėje nėra daug šių klubų rankininkų. Ir „Veszprém“, ir „Szeged“ daugiausia remiasi užsieniečiais, o pajėgių vietinių žaidėjų šiose komandose – tik vienas kitas.

„Veszprém“ šią savaitę į rinktinę apskritai delegavo vos vieną rankininką – Patriką Ligetvarį. Gausiau atstovaujamas „Szeged“, iš kurio į nacionalinę komandą atvyko pagrindinis vartininkas Rolandas Mikleris bei pagrindinio septyneto žaidėjai Bence Banhidi, Zoltanas Szita ir Richardas Bodo.

Dauguma kitų rinktinės rankininkų žaidžia arba silpnesniuose Vengrijos klubuose arba anaiptol ne elitinėse užsienio komandose.

Tarpusavio rungtynės

Lietuvos ir Vengrijos rankininkai žaidė vienoje praėjusių Europos pirmenybių atrankos grupėje. 2022 metų rudenį ir 2023 metų pavasarį vengrai abu kartus sutriuškino lietuvius 36:23 (Ėrde) ir 46:31 (Klaipėdoje).

Iš viso šios komandos žaidė dešimt oficialių rungtynių. Lietuvos rinktinė iškovojo dvi pergales, bet abu sykius laimėjo dar praėjusiame amžiuje. Pergalės buvo pasiektos Kaune 1993 metų spalį (23:20) ir 1996 metų spalį (28:25).

Beje, antroji pergalė lietuviams atvėrė kelią į 1997 metų pasaulio pirmenybes. Tuomet atrankos grupėje Vengrijos ir Lietuvos rinktinės per 5 rungtynes iškovojo po 10 taškų. Vengrai užėmė pirmąją vietą ir iškart iškovojo kelialapį į pasaulio pirmenybes, o Lietuvos rinktinė, kaip geriausia antrąją vietą užėmusi komanda, gavo teisę žaisti tarpžemyninį atrankos mačą su Australijos rankininkais. Australai jokių sunkumų nesukėlė ir Lietuvos komanda iškovojo kelialapį į pasaulio pirmenybes.

Lietuvos ir Vengrijos rinktinės po to susitiko 2001 metų pasaulio pirmenybių, 2008 metų Europos pirmenybių ir minėtame 2024 metų Europos pirmenybių atrankos turnyruose. Juose vengrai pasiekė šešias iš eilės pergales.

Praeitis

Lietuvos rinktinė pasaulio pirmenybėse kol kas žaidė tik vieną kartą. Lietuviai dar 1997 metais keliavo į Japoniją ir šioje šalyje vykusiame turnyre užėmė 10-ąją vietą.

Lietuvos rankininkai grupės varžybose per penkerias rungtynes iškovojo 5 taškus ir užėmė trečiąją vietą (nugalėjo Saudo Arabiją ir Japoniją, sužaidė lygiosiomis su Alžyru, bet pralaimėjo Jugoslavijai ir Islandijai), o aštuntfinalyje 20:32 nusileido Švedijai.

Europos pirmenybėse Lietuvos rinktinė žaidė du kartus (1998 ir 2022 m.).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.