EUROLYGA 2023

Ispanijoje J. Mačiulio ir „Real“ triumfą nustelbė futbolas

Nors sekmadienį Madrido „Real“ po dvidešimties metų pertraukos susigrąžino stipriausios Europos krepšinio komandos vardą, jos pergalė tik nedidelėje Ispanijos dalyje buvo svarbiausias savaitgalio sporto įvykis. Pirmadienį ispanų žiniasklaidos dėmesio centre buvo „Barcelona“ futbolininkų triumfas nacionalinėse pirmenybėse, o „Real“ krepšininkai svarbiausiais dienos didvyriais tapo tik keliems Madrido leidiniams.

Ispanijos spauda.
Ispanijos spauda.
Ispanijos spauda.
Ispanijos spauda.
Ispanijos spauda.
Ispanijos spauda.
Ispanijos spauda.
Ispanijos spauda.
Ispanijos spauda.
Ispanijos spauda.
Ispanijos spauda.
Ispanijos spauda.
Ispanijos spauda.
Ispanijos spauda.
Daugiau nuotraukų (7)

Rolandas V.Eidvilas

May 18, 2015, 7:00 PM, atnaujinta Nov 28, 2017, 3:31 AM

Barselonoje – kita šventė

Tuo metu, kai Madridas šventė „Real“ pergalę, kai kurie kiti Ispanijos regionai tarsi nė nepastebėjo, kad šalies sostinėje vyko krepšinio Eurolygos finalo ketverto varžybos.

Krepšinio mūšius užgožė priešpaskutinis Ispanijos futbolo lygos turas, kuriame čempionės vardą užsitikrino „Barcelona“ komanda. „Barcelona“ krepšininkai į Eurolygos finalo ketvertą visai nepateko, todėl nebuvo nieko nuostabaus, jog Katalonijos žiniasklaidoje, pamirštant visa kita, per kraštus liejosi pagyros Lioneliui Messi ir jo bendražygiams.

Didžiausias Katalonijos sporto dienraštis „El Mundo Deportivo“ pirmajame puslapyje dviem sakiniais bent jau pranešė, kad „Madridas pagaliau nutraukė 20 metų sausrą. Madrido „Real“ – „Olympiakos“ 78:59“. Tuo tarpu itin antimadridietiškai nusiteikęs kitas Barselonos sporto dienraštis „Sport“ pirmadienio viršelyje apie krepšinį net neužsiminė.

Tiek „El Mundo Deportivo“, tiek „Sport“ pirmajame puslapyje gerokai daugiau nei pusę vietos užėmė pergalę švenčiančių „Barcelona“ futbolininkų nuotrauka.

Kitiems regionams svarbesni irgi buvo vietos futbolo reikalai, o ne „Real“ krepšinis. Galisijos žiniasklaida su gyvybiškais svarbia pergale sveikino Korunijos „Deportivo“ klubą, kovojantį dėl išlikimo „Primera“ pakopoje, baskai aikčiojo iš susižavėjimo po nieko nelėmusios, bet įspūdingos Bilbao „Athletic“ pergalės prieš „Elche“ komandą (80-ąją min. „Athletic“ atsiliko 0:2, bet iki paskutinio švilpuko spėjo įmušti tris įvarčius).

Futbolo neišstūmė

Net ir didžiausių Madrido leidinių manymu, „Real“ krepšininkų tarptautinė pergalė nebuvo ženkliai svarbesnė negu „Barcelona“ futbolininkų nacionalinis triumfas.

Svarbiausio sostinės sporto dienraščio „Marca“ viršelyje vietos užteko ir „Real“ krepšininkų kapitonui Felipei Reyesui, ir „Barcelona“ futbolo superžvaigždei Lioneliui Messi. Vis dėlto truputį didesnis plotas šiame leidinyje buvo atriektas krepšiniui.

Kitas Madrido sporto dienraštis „As“ pirmajame puslapyje išspausdino didelę „Barcelona“ futbolininkų ir apie penkis kartus mažesnę „Real“ krepšininkų nuotrauką. Tačiau skaitytojams pranešant apie krepšinio pergalę nebuvo pamirštas ir futbolas. „As“ antraštė skelbė: „Krepšinis tampa gelbėtoju. Futbolui sunkią akimirką Madridas susigrąžino Europos titulą“.

Krepšinis futbolą nurungė tik keliuose nacionaliniuose Madride leidžiamuose dienraščiuose. „ABC“ ir „El Mundo“ pirmajame puslapyje paskelbė dideles triumfuojančių „Real“ krepšininkų nuotraukas, o „Barcelona“ futbolininkams skyrė tik kelias eilutes.

„Real“ visada grįžta

Eurolygos finalo ketvertui skirtuose straipsniuose Madrido leidiniai ypač dažnai pabrėždavo, kad „Real“ susigrąžino Europos krepšinio karūną po 20 metų pertraukos ir dabar turi jau devynis titulus – daugiau nei bet kuris kitas žemyno klubas.

„Madrido sporto rūmuose „baltieji“ neklupo. Jie palaužė Vasilį Spanoulį ir iškovojo titulą, kurį nulėmė Andreso Nocioni charakteris ir Jaycee Carrollo kirčiai. Devintąjį „Real“ klubo titulą“, – pagrindinio straipsnio paantraštėje informavo sporto dienraštis „As“.

„Prieš finalo ketvertą komandą užplūdo adrenalinas ir svaigulys. Be to, aistra ir šlovės troškimas, – rašė „As“. – 2013 metais V.Spanoulis sakė, kad „Olympiakos“ labiau troško pergalės. Bet ne šį kartą. Ne Madride, kur „Real“ gydytojas prieš finalą pažadėjo: „Mes parodysime, jog mūsų namuose gali būti tik viena baigtis: mes tapsime Europos čempionais“.

Madrido krepšininkai buvo įpratę klausytis istorijų iš šlovingos praeities. Šios istorijos jiems buvo dažnai kartojamos. Bet visos istorijos buvo bent 20 metų senumo ir nė vienas dabartinio „Real“ krepšininkas pats nebuvo patyręs nieko panašaus. Bet „Real“ visada grįžta, visada pakyla ir niekada nesiliauja bandyti“.

Gelbėtojas iš Argentinos

Ispanų žiniasklaida žemiausiai lenkėsi finalo ketverto didvyriu tapusiam ir baigiamojo turnyro naudingiausiu krepšininku išrinktam argentiniečiui A.Nocioni.

„Vasarą pertvarkydamas sudėtį „Real“ nutarė pasikliauti patyrusiu veteranu. Jis neturėjo tapti ryškiausia komandos žvaigžde ar Senojo žemyno arenose dominuojančiu žaidėju, tačiau tapo juo per finalo ketvertą, – rašė „Marca“. – Jis tapo dienos didvyriu per pusfinalio rungtynes su Stambulo „Fenerbahce“ klubu. Tada ir išsisklaidė abejonės, kad jis reikalingas komandai. A.Nocioni pateisino viltis ir išgelbėjo „Real“ sezoną.

Finale argentinietis vėl buvo neprilygstamas. Jis per 22 minutes pelnė 12 taškų, atkovojo 7 kamuolius, dar vieną perėmė, atliko 2 rezultatyvius perdavimus ir vieną tarpgalaktinį bloką. Tačiau jokie skaičiai neparodė jo žudančios įtakos rungtynių su „Fenerbahce“ ir „Olympiakos“ baigčiai“.

Lietuvis – le-mia-mas

Ir „Marca“, ir „As“ sutiko, kad finalo ketverte prasčiau nei visą sezoną žaidė tradiciniai „Real“ lyderiai, šios komandos ispanų ketveriukė Rudy Fernandezas, Sergio Rodrigueas, Sergio Llullis ir F.Reyesas. Finale nublanko ir pusfinalio didvyris meksikietis Gustavo Ayonas.

„Real“ lemiamą persvarą susikrovė, kai aikštėje nebuvo S.Llullio, R.Fernandezo, G.Ayono ir F.Reyeso, – pastebėjo „Marca“. – Nors komanda buvo dažnai kritikuojama dėl menko atsarginių indėlio, finale ji parodė, kad turi ilgą suolą. Atsarginiai pasižymėjo tada, kai to labiausiai reikėjo ir atrodė, jog laukti jų pagalbos neverta.

Ypatingai reikia pažymėti A.Nocionį. Argentinietis puikiai žaidė pusfinalyje ir dar puikiau finale. A.Nocioni buvo geriausias pirmajame kėlinyje, antrajame iš jo estafetę perėmė Jonas Mačiulis. Trečiajame kėlinyje komandą vedė J.Carrollas ir K.C.Riversas, o paskutiniame ketvirtyje vėl atėjo A.Nocioni laikas“.

„As“ ypatingai pabrėžė kito, kaip ir A.Nocioni, pirmą sezoną „baltųjų“ marškinėlius vilkinčio krepšininko J.Mačiulio indėlį: „A.Nocioni vertė varžovus prasižengti, perėmė kamuolį, pats baigė greitas atakas. Jis buvo neprilygstamas. O šalia jo – kitas komandos naujokas J.Mačiulis. Le-mia-mas. Jis surizikavo, kai kitiems nesisekė. Ne kartą. Surizikavo tris kartus. Ir visus tris kartus nesuklydo. Žaisdamas netikro ketvirtojo numerio pozicijoje jis antrajame kėlinyje per atkarpą, kurią komanda laimėjo 20:7, pelnė 9 taškus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.