Davido Camerono žmona išdrįso prabilti apie šeimos tragediją

Atsitiktinumas ar kruopščiai apgalvotas politinis ėjimas? Kad ir kas tai buvo, likus kelioms dienoms iki Parlamento rinkimų per itin atvirą interviu Jungtinės Karalystės premjero Davido Camerono (48 m.) žmona Samantha (44 m.) suvirpino daugybės žmonių širdis – ji prabilo apie sunkiai sirgusį ir mirusį sūnų.

Likus kelioms dienoms iki Parlamento rinkimų per itin atvirą interviu Jungtinės Karalystės premjero Davido Camerono (48 m.) žmona Samantha (44 m.) suvirpino daugybės žmonių širdis – ji prabilo apie sunkiai sirgusį ir mirusį sūnų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Likus kelioms dienoms iki Parlamento rinkimų per itin atvirą interviu Jungtinės Karalystės premjero Davido Camerono (48 m.) žmona Samantha (44 m.) suvirpino daugybės žmonių širdis – ji prabilo apie sunkiai sirgusį ir mirusį sūnų.<br>„Scanpix“ nuotr.
Cerebriniu paralyžiumi ir sunkia epilepsijos forma sirgęs Davido ir Samanthos pirmagimis Ivanas mirė prieš pat septintąjį gimtadienį, 2009-aisiais.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Cerebriniu paralyžiumi ir sunkia epilepsijos forma sirgęs Davido ir Samanthos pirmagimis Ivanas mirė prieš pat septintąjį gimtadienį, 2009-aisiais.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Mažoji išdykėlė Florence, kuriai šiuo metu yra penkeri, visą savo gyvenimą praleido Dauningo gatvėje. Davidas Jungtinės Karalystės premjeru tapo dar prieš jos gimimą.<br>„ViDA Press“ nuotr.
Mažoji išdykėlė Florence, kuriai šiuo metu yra penkeri, visą savo gyvenimą praleido Dauningo gatvėje. Davidas Jungtinės Karalystės premjeru tapo dar prieš jos gimimą.<br>„ViDA Press“ nuotr.
„Namie esu ta, kuri savo rankose laiko grąžtą“, – skambiai nusijuokė Samantha Cameron.<br>„Scanpix“ nuotr.
„Namie esu ta, kuri savo rankose laiko grąžtą“, – skambiai nusijuokė Samantha Cameron.<br>„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

lrytas.lt

May 20, 2015, 9:03 PM, atnaujinta Nov 27, 2017, 2:57 PM

Savo pirmame atvirame interviu dienraščiui „Mail on Sunday“ Samantha prisiminė šoką, kurį patyrė prieš penkerius metus atsikrausčiusi į Dauningo gatvės 10-uoju numeriu pažymėtus apartamentus. „Prisimenu pirmąją dieną. Dukrai Nancy padėjau ruošti namų darbus, kai staiga suskambo telefonas – tai buvo Davidas. Jis tepasakė: „Verčiau apsivilk suknelę, netrukus pasimatysime su karaliene.“

Mane persmelkė baimė. Pamaniau: „Dievaži, juk esu penktą mėnesį nėščia, ką turėčiau apsivilkti tokia svarbia proga?“ Ir štai vieną akimirką tūnau namie su mažamete dukra, o kitą – ruošiuosi susitikimui su svarbiausia Jungtinės Karalystės moterimi. Visa tai atrodė siurrealu“, – prisimena S.Cameron.

Samantha nuskubėjo prie savo drabužinės ir išsirinko tinkamiausią suknelę vizitui į karališkuosius rūmus. Tiesa, ji nepamiršo pasirūpinti dar viena mažyte detale, galėjusia kainuoti kelias žilas sruogas. Ant dešinės kojos besipuikuojančią delfino tatuiruotę Samantha kruopščiai užmaskavo pasirinkusi tinkamas pėdkelnes. Vargu ar visoje Karalystėje atsirastų bent vienas drąsuolis, norintis išvysti pretenzingą monarchės žvilgsnį.

„Šią tatuiruotę pasidariau vos baigusi mokyklą – neskubėjau stoti į koledžą, tad metus praleidau keliaudama ir bandydama suvokti, ko išties noriu. Delfiną ant kojos man ištatuiravo Indonezijoje sutiktas meistras. Neslėpsiu, siaubingai skaudėjo“, – teigė vėliau menus studijavusi premjero žmona.

Ką apie šį mažytį motinos nuotykį mano jos mažamečiai vaikai? „Tiesą sakant, manau, kad jie lig šiol nepastebėjo. Juk tatuiruotės šiais laikais – toks įprastas dalykas“, – sakė moteris ir neslėpė, kad niekuomet neprieštarautų, jei vaikai užsimanytų pasidaryti tatuiruotę.

Tik vargu ar griežtų pažiūrų Jungtinės Karalystės premjeras tam pritartų.

Žvelgiant į Samanthą sunku nepastebėti jos ramybės ir bohemiškumo. Niekam nekiltų nė menkiausios abejonės, kad tai ji – trapi valdingo britų politiko žmona – namie stengiasi sukurti taip trokštamą jaukumą. Tačiau, be namų ruošos, maisto ruošimo ir mažylių auklėjimo, Samantha dar ir naginga visų galų meistrė.

„Namie esu ta, kuri savo rankose laiko grąžtą“, – skambiai nusijuokė S.Cameron ir kaipmat pridūrė, kad Davidas turi kur kas svarbesnių reikalų nei rūpintis perdegusia lempute.

Ironiška, tačiau dėl savo privilegijuotos kilmės neretai pašiepiamas D.Cameronas, skambiai tituluojamas „auksiniu berniuku, nežinančiu, kiek kainuoja pienas“, šalia žmonos atrodo it plebėjas. Pirmoji britų ledi – baroneto (baronetas – paveldimas Didžiosios Britanijos bajorų titulas, kurį suteikia karaliai. – Red. past.), karaliaus Karolio II palikuonio sero Reginaldo Sheffieldo duktė, o jos patėvis Williamas Waldorfas Astoras III – turtingos ir įtakingos Astorų šeimos narys.

Tačiau puikybės Samantha tikrai neturi. S.Cameron mielai naudojasi socialiniais tinklais, kur, užuot taukšdama apie politiką ir aukštindama vyro laimėjimus, dalijasi įvairiais šmaikščiais vaizdo įrašais, savo pačios virtuvėje išbandytais receptais, retsykiais – net stiliaus ar kelionių patarimais.

O kad sužinotų per BBC6 radiją transliuojamos dainos pavadinimą (Samantha – užkietėjusi melomanė), jai visai nebūtina ant kojų sukelti viso ministrų kabineto. Ji mieliau naudojasi išmaniesiems telefonams skirta „Shazam“ programėle – juk galų gale premjero žmona turi domėtis naujovėmis.

Sėdėdama ant sofos Dauningo gatvės apartamentuose Samantha, draugų meiliai vadinama tiesiog Sam, prisipažįsta, kad jos tikslas – sukurti mylinčią, darnią ir puikiai sustyguotą aplinką ne tik savo vaikams, bet ir Davidui, kai tik jis peržengia jųdviejų namų slenkstį. Tačiau premjerą darbai retsykiais pasiveja ir gūdžią naktį.

„Pamenu, kartą telefonas suskambo trečią ar ketvirtą valandą nakties. „Kita linija jums skambina Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas“, – griežtu, tačiau pagarbiu tonu ištarė balsas telefono ragelyje. Tąnakt Davidas kalbėjosi su Baracku Obama – jis asmeniškai paskambino pranešti, kad Osama bin Ladenas nukautas“, – prisimena Samantha.

S.Cameron tikina nesikišanti į politinę savo vyro veiklą – ji neklausinėja, nepriekaištauja ir niekuomet nedrįsta piktintis sutrikdytu miegu trečią valandą nakties.

„Mano darbas – rūpintis šeima, jo – būti Jungtinės Karalystės premjeru. Juk, kad ir kas nutiktų, privalau rūpintis tuo, kas svarbiausia gyvenime, – vaikais. Dauningo gatvės politiniame gyvenime aš nefigūruoju ir neketinu to daryti“, – sakė moteris.

Kritikos strėlės, smingančios į mylimą vyrą ir retsykiais į ją pačią, Samanthos nė kiek nejaudina – trijų vaikų motina neturi laiko tuščioms kalboms.

„Su laiku įgavau imunitetą. Nesilankau socialiniame tinkle „Twitter“, be to, stengiuosi kasdien nežvilgčioti į dienraščius, tad tam tikra prasme esu apsaugota nuo aplinkinių skleidžiamų kalbų. Galų gale juk niekas nežino, kokie mes esame šeiminėje aplinkoje“, – sakė D.Camerono žmona.

Davidas ir Samantha šiuo metu augina tris vaikus: vyresnėlę Nancy (11 m.), „politikieriumi“ nenorintį tapti Arthurą Elweną (9 m.) ir iškart, kai Davidas tapo premjeru, 2010-aisiais gimusią išdykėlę Florence (5 m.). Prisiminus pirmagimį Ivaną Samanthos akyse vis dar kaupiasi ašaros – nors sūnaus ji neteko prieš šešerius metus, skausmas vis dar veria širdį.

Berniukas nuo pat gimimo sirgo cerebriniu paralyžiumi ir sunkia epilepsijos forma, tačiau jo mirtis prieš pat septintąjį gimtadienį buvo skaudi ir netikėta. Iki šiol Samantha viešumoje niekuomet nedrįso kalbėti apie Ivaną.

„Prižiūrėdami neįgalų vaiką tėvai stumia save kraštutinės ribos, tos plonytės linijos, kuri parodo, kiek daug gali ištverti žmogus fiziškai ir morališkai, link. Juk šiame pasaulyje yra mažylis, kurį myli taip stipriai, kad kartais ta meilė atrodo tiesiog sveiku protu nesuvokiama. Galbūt tam tikra prasme jį myli net stipriau nei sveiką vaiką, nes dėl jo tenka jaudintis nuolat, 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę. Tačiau tuo pat metu esi beprotiškai laimingas jį turėdamas ir beprotiškai didžiuojiesi jo kova už gyvybę.

Diena, kai judu nesate ligoninėje, diena, kai neverkiate ar kai matote savo vaiko šypseną, – gražiausia. Laimės ir paguodos suteikia net smulkmena, kuri atrodo kaip didžiausio triumfo akimirka. Ivanas mums tai suteikdavo kiekvieną dieną“, – servetėle slėpdama riedančias ašaras sakė Samantha.

Ar Ivano negalia suartino Samanthą ir Davidą? Be jokios abejonės. Samantha tikina, kad po Ivano gimimo jųdviejų su Davidu gyvenimas apvirto aukštyn kojomis, sužinojus apie sūnaus ligą širdis sudužo į tūkstančius šipulių. Tačiau Davidas visuomet tryško optimizmu – sūnų mylėjo besąlygiškai.

Net po pirmagimio mirties visas Cameronų šeimos gyvenimas sukasi aplink jį – mažylė Florence, kartu su tėvais atėjusi į kapines, visuomet apkabina niekuomet nepažinto brolio antkapį.

Galbūt šeimos vienybė ir yra Jungtinės Karalystės premjero stiprybė?

Draugai kalba, kad D.Cameronas pasiekė karjeros viršūnę tik tvirto būdo Samanthos dėka. Ne todėl, kad ji to norėjo. Greičiau tai buvo paskutinis dalykas, kurio ji troško. Ji rėmė vyrą, nes žinojo, kad jis nori vadovauti vyriausybei ir turi tam būtinų gabumų. Anuomet britai šnabždėjosi, kad D.Camerono tapimas premjeru 2010-aisiais priklausė nuo liberalų demokratų lyderio Nicko Cleggo noro, bet dešimtuoju numeriu pažymėto Dauningo gatvės namo duris jam atvėrė ne kas kitas, o mylima žmona.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.