Knygos „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ rašytoja išgarsėjo ir tapo turtinga ne savo noru

Rašytoja Erika Leonard James (54 m.) išgarsėjo viso labo viena meilės istorija, išdėstyta trijose dalyse: „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“, „Penkiasdešimt tamsesnių atspalvių“, „Penkiasdešimt išlaisvintų atspalvių“.

 Erika Leonard James.<br>ViDA Press nuotr.
 Erika Leonard James.<br>ViDA Press nuotr.
Erika su vyru Niallu jau atšventė  sidabrines vestuves ir tikina,  kad jos vyras su Kristianu  Grėjumi neturi nieko bendra.
Erika su vyru Niallu jau atšventė sidabrines vestuves ir tikina, kad jos vyras su Kristianu Grėjumi neturi nieko bendra.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 22, 2017, 12:54 PM

Britės Erikos Mitchell, pasirinkusios Erikos Leonard James slapyvardį, gyvenimas kažkiek panašus į garsiosios tėvynainės Joanne Rowling biografiją, „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“.

E.L.James, kaip ir knygų apie Harį Poterį autorė, buvo namų šeimininkė, kol parašė bestseleriu tapusius „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ ir jau kitą dieną atsibudo įžymi.

Iki 48 metų E.L.James gyvenimas buvo gana nuobodus. Ji gimė tylioje Anglijos Bakingamšyro grafystėje, lankė paprastą mokyklą ir niekuo nesiskyrė nuo bendraamžių.

„Būdama 16-os truputį hipiavau: buvau apsikarsčiusi visais tais karoliais, avėjau „crazy“ batelius, nešiojau indėniško stiliaus sukneles... Nors nebuvau graži, berniukams patikau“, – sako E.L.James.

Kadangi Eriką labiausiai domino literatūra ir istorija, ji tapo Kento universiteto Istorijos fakulteto studente. Turėdama laisvo laiko perkurdavo žinomų siužetų istorijas, kurios dažnai turėdavo netikėtą, net erotinį tęsinį.

Tai buvo viso labo nekaltas merginos pomėgis, kuriam ji neskyrė ypatingo dėmesio. Baigusi universitetą įsidarbino televizijoje stažuotoja, kur darbo Erikai tikrai netrūko.

Bet ji spėjo būti ir pavyzdinga šeimos motina: ištekėjo už scenaristo Niallo Leonardo, padovanojo jam du sūnus. Išėjusi motinystės atostogų Erika naršė po internetą ir skaitė meilės romanus.

Jai itin patiko paauglių knygos „Saulėlydis“ serija, kurią ji nusprendė pratęsti. E.L.James sugalvojo šios sagos apie vampyrus tęsinį – papildė jį įvairiomis erotinėmis smulkmenomis.

Kai savo kūrinį britė įkėlė į internetą, „Saulėlydžio“ gerbėjai tapo ir jos gerbėjais. Tuomet nusprendusi, vaizdžiai sakant, palikti ramybėje sagą apie vampyrus, sukūrė romaną, neturintį su jais nieko bendra.

Tai buvo originali meilės istorija su sadomazochistinių žaidimų deriniu, kurią E.L.James išdėstė per tris knygas. Iki tol niekam nežinomos autorės kūriniai neliko nepastebėti.

Naujos britų rašytojos knygos buvo laisvai prieinamos ir jokios finansinės naudos neduodavo, išskyrus populiarumą.

Australijos leidykla „The Writer’s Coffee Shop“ pasiūlė E.L.James pasirašyti sutartį, knygą iškelti iš laisvai prieinamos virtualiosios erdvės ir ją pardavinėti.

Iš pradžių buvo įkelta elektroninė „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ versija, paskui – popierinė. Niekas negalėjo numanyti, kad turtuolio Kristiano Grėjaus ir koledžo studentės Anastazijos Stil aistros istorija sulauks tokios sėkmės.

Australų leidykla, pasirašiusi sutartį su E.L.James, iš tikrųjų sugavo auksinę žuvelę. Britų rašytojos papasakota meilės istorija buvo išversta į 40 pasaulio kalbų.

Visos trys knygos dalys turėjo stulbinamą pasisekimą, ir australų „The Writer’s Coffee Shop“ knygos teises pardavė britų leidyklai „Vintage Books“.

E.L.James ne kartą prisipažino nesitikėjusi tokios savo knygos sėkmės: „Kai rašiau, net nesvajojau, kad mano knyga galėtų tapti, pavyzdžiui, pirmuoju „The New York Times“ bestselerių sąrašo numeriu. Jos populiarumas augo greičiau, nei spėjau suvokti, kas vyksta. Susitikdama su skaitytojais jaučiuosi lyg Holivudo žvaigždė Bradas Pittas.“

„Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ ir tęsinius rašytoja skyrė moterims, bet ji populiari ir tarp stipriosios lyties atstovų. E.L.James džiaugiasi, kad knyga patikusi ne tik jos motinai, bet ir gerokai per 80 metų perkopusiai tetulei.

Neretai britų autorės pasiteiraujama, ar jos sutuoktinis scenaristas N.Leonardas nėra jos romano pagrindinio herojaus, turtuolio Kristiano Grėjaus, prototipas?

„Ne, su juo mano vyras neturi nieko bendra. Kristianas Grėjus – mano fantazijų vaisius. Ir mano santuoka yra labai laiminga. Su Niallu jau atšventėme sidabrines vestuves. Na, aišku, vienas kitą velniškai erziname, bet gyvename draugiškai“, – sako rašytoja.

Žinoma, E.L.James sutuoktinis perskaitė visas tris įžymiosios žmonos parašytas knygas. O ar jų turiniu domėjosi jos paaugliai sūnūs?

„Jausčiausi labai nejaukiai, jei tai būtų padarę. Laimei, kad jie turi savo itin turiningą gyvenimą“, – prisipažįsta rašytoja.

Bakingamšyro grafystėje išaugusi ir visą gyvenimą Anglijoje praleidusi E.L.James savo knygos herojais pasirinko amerikiečius ir jų meilės istorija rutuliojasi Amerikoje bei Kanadoje.

„Man norėjosi mintimis atitrūkti nuo realybės. Iš tikrųjų niekuomet gyvenime nesu buvusi Siatle ar Vankuveryje, bet rašydama knygą pasitelkiau „Google Street View“, – sako E.L.James.

Britei buvo beveik 50 metų, kai jos gyvenimas staigiai pasikeitė: prie jos namo pradėjo budėti paparacai, žiniasklaidą labai domino asmeninis gyvenimas: santykiai su vyru, sūnūs.

„Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ sulaukė įvairių atsiliepimų. Profesionalūs literatūros kritikai nebuvo, švelniai sakant, patenkinti.

Vieniems E.L.James romano kalba pasirodė gana primityvi, o siužetinė linija – nuvalkiota ir šabloniška. Kitiems užkliuvo per daug sekso scenų.

Rašytoja teigia, kad sekso tema nėra pagrindinė: „Tikiu tuo, kad mano skaitytojus pirmiausia traukia meilės istorija. Ir būtent dėl jos knyga sulaukė tokio didžiulio atgarsio. Žurnalistai pernelyg daug reikšmės skiria sekso temai, kuri paliečiama „Penkiasdešimtyje pilkų atspalvių“, o skaitytojai vertina būtent meilę.“

Bet neigiama saujelės nuomonė negalėjo paveikti knygos populiarumo: milijonai – ypač moterų – pasaulyje žavėjosi erotiniu romanu.

Po šios knygos per keletą mėnesių kaip reikiant pasikeitė finansinė rašytojos ir jos šeimos padėtis. Vien internete parduota apie milijoną jos kopijų ir pagal pardavimą E.L.James pralenkė ankstesnę rekordininkę – knygų apie Harį Poterį autorę J.Rowling.

2012-aisiais žurnalas „Time“ romano „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ autorę įtraukė į 100 pasaulio įtakingiausių žmonių sąrašą.

Bet dėl pernelyg didelio E.L.James kūrinio populiarumo kenčia Londono ugniagesiai. Atsirado nemažai skaitytojų – ne tik balzakišką amžių peržengusių ponių, bet ir ponų, kurie pamėgino pakartoti seksualinius eksperimentus, kuriais savo santykius bandė paįvairinti knygos herojai.

Londono ugniagesių teigimu, Didžiosios Britanijos sostinės gyventojai patiria nemalonumų dėl sekso žaisliukų: tai žiedas ant penio užstringa, tai antrankiai neatsirakina.

Ir nelaimėliai kaskart prisipažįsta, kad tokiems pikantiškiems eksperimentams juos įkvėpė „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“. Ugniagesiai juokauja, kad daugumos žmonių veidai tampa penkiasdešimties raudonų atspalvių iki to laiko, kol jie atvyksta jų išvaduoti.

E.L.James niekada nesiveržė būti žymi, todėl dabartinė padėtis, nepaisant didžiulių honorarų, ne itin džiugina. Viename interviu rašytoja prasitarė, kad ilgisi savo normalaus gyvenimo, kai galėjo tiesiog vaikštinėti mylimo Londono gatvėmis ir būti neatpažinta.

Milijoniere tapusi E.L.James nepakeitė savo ankstesnės gyvenamosios vietos. Užuot nusipirkusi prabangų būstą, ji su vyru ir dviem sūnumis tebegyvena savo sename name Londone, vengdama bet kokio viešumo, aukštuomenės renginių ir bendravimo su žiniasklaida.

Populiarioji knyga nepaliko abejingos ir britų režisierės Sam Taylor-Johnson. Ji nusprendė milijardieriaus ir studentės meilės istoriją perkelti į didįjį ekraną.

Už ekranizacijos teisių pardavimą, žurnalo „Forbes“ duomenimis, rašytoja susižėrė 95 milijonus dolerių.

Bilietai į „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ premjerą buvo išparduoti dar iki oficialiosios.

Į pasaulio kino teatrus filmas, kur pagrindinius vaidmenis atliko Dakota Johnson ir Jamie Dornanas, atkeliavo 2015-aisiais. Bet pasisekimo neturėjo sulaukęs nepalankaus kino kritikų įvertinimo.

Kodėl?

Atsakymas labai trumpas ir aiškus: dideliame ekrane negalima parodyti to, ką galima aiškiai aprašyti knygoje. Siekdama, kad filmas nebūtų uždraustas rodyti kino teatruose, S.Taylor-Johnson žvilgsnį nukreipė į herojų emocijas, o ne lovos scenas.

Dėl tokio požiūrio tarp rašytojos ir režisierės filmavimo aikštelėje dažnokai kildavo konfliktų, bet paskui E.L.James nusileido. Bet kai pasipylė nepalankūs kino kritikų atsiliepimai, dėl filmo nesėkmės rašytoja apkaltino S.Taylor-Johnson.

Antrojo trilogijos filmo „Penkiasdešimt tamsesnių atspalvių“ nebuvo atsisakyta. Scenarijų parašė E.L.James sutuoktinis, o režisierę S.Taylor-Johnson pakeitė Jamesas Foley, kurio kiekvieną žingsnį kontroliavo savo erotinėse fantazijose paskendusi rašytoja.

Bet ir tai neišgelbėjo „Penkiasdešimties tamsesnių atspalvių“ nuo nesėkmės.

Įspūdingas pinigų sumas rašytoja E.L. James uždirbo ne tik iš knygų, bet ir vyno „Penkiasdešimt pilkų atspalvių“ kolekcijos. Į prekybą pateko raudonasis „Red Satin“ ir baltasis „White Silk“.

Škotijos alaus darykla „Innis & Gunn“ pagamino alų „Penkiasdešimt žalių atspalvių“ („50 Shades of Green“), kuriam sunaudojo 50 rūšių apynių.

E.L.James rašymo gyslelę rašymui veikiausiai nulėmė ir jos Zodiako ženklas – Žuvys. Juk po juo gimę žmonės savo gyvenimą dažniausiai susieja su menu, nes jie labai jautrūs, nevaržomos fantazijos ir labai lakios vaizduotės.

Argi tai netinka E.L.James?

Parengė ONA KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.