Madonna: mamos netekusi skandalistė iš daugiavaikės šeimos pasiekė amerikietišką svajonę

Madonna jau atšventė 60-ąjį gimtadienį. Popmuzikos karalienė, rašytoja, režisierė, aktorė, prodiuserė, mados kūrėja. Įvairiapusiška, kūrybiška asmenybė. Madonnos gyvenimo istorija – amerikietiškos svajonės išsipildymas.

 Madonna.<br>Scanpix nuotr.
 Madonna.<br>Scanpix nuotr.
 Madonna.<br>Scanpix nuotr.
 Madonna.<br>Scanpix nuotr.
Madonna 1990-aisiais.<br>Scanpix nuotr.
Madonna 1990-aisiais.<br>Scanpix nuotr.
Madonna turi dukrą Lourdes.<br>Scanpix nuotr.
Madonna turi dukrą Lourdes.<br>Scanpix nuotr.
 Madonna yra įsivaikinusi keturis vaikus iš Malavio.<br>Scanpix nuotr.
 Madonna yra įsivaikinusi keturis vaikus iš Malavio.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 15, 2018, 9:26 AM

Talentas, darbštumas, atkaklumas padėjo jai iš žemumų pakilti į olimpą. Bet svarbiausia, kad Madonna tapo XX a. seksualinės revoliucijos simboliu.

Madonna Louise Ciccone – viena turtingiausių ir įtakingiausių pasaulio pramogų verslo moterų.

Popmuzikos gerbėjai kone atmintinai žino savo ikonos biografiją. Bet kai kuriuos jubiliejinį gimtadienį atšventusios pasaulio scenos žvaigždės gyvenimo epizodus pravartu priminti. Juolab kad jie paliko ryškų pėdsaką ir jos karjeroje.

Madonna gimė Bei Sityje (Mičigano valstija). Būsimos garsenybės motina Madonna Louise Fortini, kilusi iš Kanados prancūzų, dirbo rentgeno kabinete asistente.

Tėvas – italų kilmės amerikietis Silvio Toni Ciccone – buvo „Chrysler“ automobilių gamyklos inžinierius-dizaineris.

Madonna – trečias vaikas ir pirmoji duktė Ciccone šeimoje, kur vėliau gimė dar du sūnūs ir duktė.

Pagal italų tradicijas Madonna, pirmoji duktė, gavo motinos vardą.

Būdama penkerių mergaitė jos neteko – motina mirė nuo krūties vėžio.

30-metė moteris po krūtine nešiojo šeštą vaiką. Būdama religinga ji atsisakė chemoterapijos, nes būtų patyrusi persileidimą. Vaikas gimė, o motina po kelių mėnesių mirė.

Tėvas antrą kartą vedė namų tvarkytoją Joan Gustafson, kuri pagimdė sūnų Mario ir dukterį Jennifer.

Būsimoji popmuzikos žvaigždė augo Detroito priemiestyje. Vaikystėje nebuvo visų numylėtinė, ją laikė „kvaištelėjusia“.

„Su manimi buvo elgiamasi žiauriai, bet neleidau į save šluostytis kojų ir tik pabrėždavau, kad esu kitokia“, – prisimena garsioji atlikėja.

Madonna buvo pavyzdinga mokinė – už tai ją dievino mokytojai, mylėjo bendraklasiai. Ji neskuto pažastų, nesidažė, lankė grojimo pianinu ir choreografijos pamokas.

Bet 14-metė Madonna sugriovė savo pavyzdingą reputaciją. Į mokyklos talentų konkursą atėjo vilkėdama bikinį, o jos kūnas buvo išdažytas fluorescenciniais dažais.

Po nevaržomo šokio skambant „The Who“ muzikos grupės „Baba O’Riely“ tėvas įsiuto ir skyrė Madonnai namų areštą. Mokykla dar ilgai nepamiršo jos pasirodymo. Nuo to laiko ji buvo vadinama kekše, šliundra.

Bet būtent scenoje Madonna pagaliau pasijuto tokia, kokia yra. Ir nuo to laiko per jos kūrybą driekiasi pagrindinis – skaistuolės ir kekšės – motyvas.

Manydama, kad būtent šokis taps jos ateitimi, ji metė choreografijos studijas Mičigano universitete ir patraukė į Niujorką.

„Kai vykau į Niujorką, tai buvo pirmas kartas, kai skridau lėktuvu, pirmą kartą užsisakinėjau taksi. Ir turėjau tik 35 dolerius kišenėje. Tai buvo drąsiausias mano gyvenimo poelgis“, – sako Madonna.

Popmuzikos atlikėja veikiausiai koketuoja, nes tolesniame jos gyvenime buvo kur kas drąsesnių ir net įžūlesnių žingsnių.

1979-aisiais už 100 JAV dolerių honorarą Madonna nusifilmavo juostoje, kur suvaidino sekso vergę. Po daugelio metų ji bandė išpirkti teises į filmą ir taip ištrinti visus prisiminimus apie šią gėdą. Bet nepavyko.

Po ketverių metų liepą muzikos parduotuves pasiekė jos debiutinis albumas „Madonna“. Kritikų atsiliepimai buvo įvairūs.

Daugelis priekaištavo atlikėjai dėl per kraštus besiliejančio seksualumo ir sąmoningai pabrėžiamo „mergaitiškumo“.

Pusė metų – tiek muzikos ekspertai įvertino jos šlovės valandą. Iš tokių prognozių Madonna Louise Ciccone tik šaipėsi: „Viską kontroliuoju ir laukiu, kada bus pradėta manyti kitaip, kai jie sutriks ir nežinos, ką atsakyti.“

Antrasis muzikinis albumas „Like A Virgin“, kaip matyti iš įdėklo, skiriamas visoms pasaulio skaistuolėms.

Pagrindinį singlą „Like A Virgin“ Madonna atliko per savo pirmąją „MTV Video Music Awards“ ceremoniją. Scenoje atlikėja pasirodė vilkėdama vestuvine suknele ir apsijuosusi diržu su užrašu „Boy Toy“.

Madonna raičiojosi ant grindų, demonstruodama žiūrovams kojines su keliaraiščiais ir baltas kelnaites. Toks atlikėjos pasirodymas scenoje tuo metu buvo šokiruojamai seksualus.

Bet jau po daugelio metų muzikos ekspertams teko pripažinti, kad šis Madonnos pasirodymas tapo ir galingu postūmiu išsiveržti į laisvę moters galiai, ir vienu reikšmingiausių XX a. muzikinės programos dalių.

Popmuzikos karalienės karjera, vaizdingai sakant, visada buvo išvagota mažesnių ir didesnių skandalų.

„Papa Don’t Preach“ klipe (1986 m.) Madonnos nepilnametė herojė nori pagimdyti vaiką nuo mylimo žmogaus. Netikėtai ši daina tapo pretekstu konfliktui, įsižiebusiam tarp katalikų ir abortų priešininkų.

Katalikai Madonną kalė prie kryžiaus už nesantuokinių ryšių, o abortų priešininkai – už nėštumo nutraukimo propagavimą.

Po dvejų metų Pacentro mieste, kur gyveno garsiosios atlikėjos protėviai, buvo pastatyta keturių metrų aukščio Madonnos skulptūra.

Dar po metų atlikėja pasirašė 5 milijonų dolerių vertės sutartį su gazuoto nealkoholinio gėrimo „Pepsi“ kompanija. Bet ir čia neapsieita be skandalų – kilo religingų žiūrovų pasipiktinimas.

Tolimame dainos „Like A Prayer“ klipo plane liepsnojo kryžiai. Tai sukėlė Vatikano nepasitenkinimą, pasigirdo reikalavimų boikotuoti „Pepsi“, o Madonną atskirti nuo Bažnyčios.

Kompanijai nebeliko nieko kito, kaip tik nutraukti sutartį su popmuzikos žvaigžde. Bet 5 milijonus Madonna gavo.

„Justify My Love“ dainos su Lenny Kravitzu klipą MTV vadovybė atsisakė rodyti dėl erotinio turinio, nuokrypio į homoseksualumą ir sadomazochizmą. Šį sprendimą palaikė kai kurie muzikiniai kitų šalių kanalai.

Madonna rado išeitį – pirmoji muzikos industrijoje išleido į rinką videosinglą. Jis, žinoma, buvo rodomas ir per MTV.

Kiti metai – ir vėl skandalas. Pasirodė dokumentinis filmas, sukurtas per Madonnos turnė „Blond Ambition World Tour“. Tuomet Toronto (Kanada) policija ketino suimti Madonną už masturbacijos imitavimą scenoje.

Pirmoji Madonnos knyga „Seksas“, kurioje buvo sudėtos jos pačios pornografinės nuotraukos, sukėlė nevienareikšmišką visuomenės reakciją, bet tapo bestseleriu.

Garsiojo Davido Lettermano vakarinės programos studijoje (1994 m. kovo 31 d.) Madonna 14 kartų pavartojo žodį „fuck“, laidų vedėjui padavė savo kelnaites ir pasiūlė jas apuostyti.

Kai D.Lettermanas atsisakė, atlikėja pareiškė: „Pinigai padarė tave silpno charakterio žmogumi.“

Per visą šios laidos istoriją ši programa buvo pripažinta labiausiai cenzūruojama.

Prieš šešerius metus per savo dvyliktojo studijinio albumo MDNA gastrolių koncertą Madonna netikėtai nusisegė dalį liemenėlės ir parodė vienos krūties spenelį. Ir vėl skandalas, pasmerkimas.

Bet juk tai Madonna, o ji nepripažįsta jokių elgesio normų! Jai neegzistuoja ir ribos.

Per „Video Music Awards“ apdovanojimų ceremoniją Madonna aistringai į lūpas pasibučiavo su dainininkėmis Britney Spears ir Christina Aguilera.

Apie popmuzikos karalienės meilės nuotykius galima parašyti atskirą knygą. Dvi oficialios santuokos – su aktoriumi Seanu Pennu ir britų režisieriumi Guy Ritchie – subyrėjo.

Pirmo vaiko – dukters Lourdes ji susilaukė nuo asmeninio kūno rengybos trenerio kubiečio Carloso Leono. Madonna niekada nesigėdijo didelio jos ir partnerių amžiaus skirtumo. Tai byloja ir pastarųjų metų santykiai su berniukais žaisliukais.

Popmuzikos karalienė ir toliau suteikia peno apkalboms, visokio plauko gandams įkeldama drąsių nuotraukų į savo „Instagram“ paskyrą.

Daugelio jos sekėjų nuomone, popmuzikos žvaigždei nepavyksta asmenukės. Bet Madonna, kurios nuotraukos taip atidžiai apžiūrinėjamos ir komentuojamos, nekreipia dėmesio į kitų nuomonę.

Madonna buvo ir lieka muzikinio olimpo karaliene.

60-ojo gimtadienio išvakarėse paaiškėjo, kad savo jubiliejų popmuzikos karalienė paminės Maroko vakaruose esančiame Marakešo mieste.

„Pasivaikščiojimas medinos labirintu aidint kvietimui melstis“, – parašė amerikiečių dainininkė savo „Facebook“ ir „Instagram“ paskyrose.

Madonna įkėlė vaizdo įrašą, kur sutemus nufilmuoti klaidūs senovinio miesto Marakešo turgaus gatvelių labirintai.

Gimtadienio proga Madonna paskelbė renkanti lėšas labdaros organizacijai „Raising Malawi“, kuri rūpinasi našlaičiais ir pažeidžiamais vaikais.

„Gimtadieniui negaliu sugalvoti geresnės dovanos už mano po visą pasaulį išsibarsčiusios šeimos sąlytį su šia gražia šalimi ir vaikais, kuriems labiausiai reikia mūsų pagalbos“, – rašė asmeninėje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje popmuzikos žvaigždė Madonna, įsivaikinusi keturis vaikus iš Malavio.

Parengė ONA KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.