Aromaterapijos specialistė įvardino, kokie eteriniai aliejai padeda kovoti su virusais, ir kokie – atsipalaiduoti

Aromaterapijos instituto įkūrėja ir dėstytoja Jūratė Kukenienė-Kazlaus (54 m.) apie eterinius aliejus galėtų kalbėti valandų valandas. Ji žino, koks eterinis aliejus gali pagelbėti, koks naudingas šaltuoju metų laiku, o kokio šiukštu negalima uostyti vaikams. Savo žiniomis dėstytoja sutiko pasidalinti ir su „Stiliaus“ skaitytojais.

 Aromaterapijos instituto įkūrėja ir dėstytoja Jūratė Kukenienė-Kazlaus apie eterinius aliejus galėtų kalbėti valandų valandas.
 Aromaterapijos instituto įkūrėja ir dėstytoja Jūratė Kukenienė-Kazlaus apie eterinius aliejus galėtų kalbėti valandų valandas.
123rf.com
123rf.com
Aromaterapijos instituto įkūrėja ir dėstytoja Jūratė Kukenienė-Kazlaus už savo kelią dėkinga probleminei odai.
Aromaterapijos instituto įkūrėja ir dėstytoja Jūratė Kukenienė-Kazlaus už savo kelią dėkinga probleminei odai.
„Levandų aliejus toks populiarus, kad jį žino ir lietuvis, ir prancūzas. Jis, kaip ir levandinų, tinka ir kūdikiams“, – pasakojo Jūratė.
„Levandų aliejus toks populiarus, kad jį žino ir lietuvis, ir prancūzas. Jis, kaip ir levandinų, tinka ir kūdikiams“, – pasakojo Jūratė.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-01-07 09:43

Aromaterapija Lietuvoje prieš 10 metų buvo naujiena. Maždaug tuo metu atsirado ir ekologiškų produktų parduotuvės, žmonės pradėjo domėtis natūraliais dalykais ir suprato, kad savo sveikata galima rūpintis ir kitaip – ne tik vartojant sintetinius vaistus.

Jūratė savo įkurtame studijų centre „Agnum“ paskaitas apie aromaterapiją studentams skaito jau 17 metų. Pirma jos specialybė – kosmetologija. Problemišką ir alergišką odą turėjusi moteris tuomet negalėjo naudoti jokių parduotuvėje pirktų kremų, tad rūpindamasi pirmiausia savimi atkeliavo iki masažo, botaninės kosmetikos ir parfumerijos.

„Šiandien už savo kelią esu dėkinga savo probleminei odai. Natūrali kosmetika, parfumerija, eteriniai aliejai – visi jie atsirado kartu ir tuo užsiimu iki šiandien. Mano įkurtame centre „Agnum“ šiandien nemenkas tokių specialybių pasirinkimas, daug pakraipų: kūnas, natūrali kosmetika, žmogaus psichikos sveikata.

Dar ir šiandien pamenu, kokiomis didelėmis akimis į aromaterapijos paskaitas prieš dešimtmetį rinkdavosi studentai. Aromaterapija buvo mistika!

Šiandien ši tema jau nieko nebestebina, plėtojamas šios srities verslas, o apie aromaterapinius aliejus dažnai išgirstame daugiau liaupsių, nei iš tikrųjų yra privalumų“, – pasakojo Jūratė.

Viena aromaterapijos paskirčių – kvepinti namus, biurus, parduotuves. Jūratė pabrėžia, kad čia svarbu susimąstyti, ar aromatas natūralus, ar jis nekenkia sveikatai. Nuolat patalpoje užuodžiama sintetinė parfumerija, pasak specialistės, dažnai suteikia agresyvų efektą – žmogus intuityviai nori kuo greičiau palikti patalpą.

„Aromaterapija yra natūrali ir sintetinė. Kaip kvepinti namus? Namų aromatų pasiūla Lietuvoje milžiniška – nuo pigiausių iki brangiausių. Sintetiniai nepadeda sveikatai, gal net kenkia kraujotakai, plaučiams.

Jei toks aromatas nuolat tvyros namuose, jo nerekomenduos ir gydytojas. Turintys mažų vaikų, besidomintys aromatiniais aliejais, skaitantys etiketes visada renkasi natūralius aliejus. Jie žino, kad eteriniai aliejai ne tik kvepina namus, bet ir turi sveikatai palankių savybių.

Difuzoriai šiandien populiarūs, jei visi tėvai sutinka, jų būna net vaikų darželiuose“, – pasakojo Jūratė.

Kalbėdama apie eterinių aliejų kokybę Jūratė griežta – čia visada galioja taisyklė, kad pigi prekė nebus maksimaliai kokybiška. Be to, moteris nepataria šių prekių pirkti internetu – nebent esate jau išmėginę konkretaus pardavėjo siūlomą produkciją.

„Žinoma, pandemija situaciją apsunkina. Bet normalioje situacijoje savo studentams visada siūlau eiti tik į specializuotas parduotuves, kuriose – būtina sąlyga! – galite pauostyti mėginukus. Jei produktas neturi testerių, apsaugokite savo piniginę, nes kokybė gali būti nekokia. Jei radote jums tinkantį ir patinkantį tiekėją – nesiblaškykite, iš jo pirkite ir ateityje. Čia netinkamas laukas eksperimentuoti. Uostyti, uostyti ir dar kartą uostyti – mano pagrindinis patarimas.

Eteriniai aliejai nėra vaistas, todėl ir griežtos patikros, griežto reglamento čia nėra. Tikėkite savo nosimi“, – patarė dėstytoja.

Prieš 8 metus Jūratė išleido knygą „Aromaterapijos kerai“. Leidinys ne tik palengvino jos, kaip dėstytojos, darbą, bet ir aromaterapiją dar labiau priartino prie visų norinčiųjų ja domėtis.

„Jei žmogus pradėjo gyventi su eteriniais aliejais, jų jau nebeatsisakys. Čia tikrai tinka reklaminis šūkis „Kartą paragavęs negali sustot!“.

Vis dėlto toks aromaterapija besidomintis žmogus pagalvos, kuo kvepinti savo patalpą. Jei namuose yra šunų, kačių, mažų vaikų, visada reikės sveikesnių variantų“, – kalbėjo dėstytoja.

Dabar buityje itin naudojami eterinių aliejų difuzoriai, o anksčiau žmonės namuose degindavo arbatines žvakes, virš kurių būdavo padėtas indas su vandenyje plaukiojančiais eterinio aliejaus lašais, žiemą ant radiatorių dėdavo audinio skiautelių, suvilgytų vandeniu ir eteriniu aliejumi. Tokiu būdu jis sklinda labai neagresyviai, švelniai. Aliejaus galima lašinti ir ant šildomųjų grindų.

„Madingieji difuzoriai šiek tiek drėkina orą – tai aktualu žiemą, kai oras namuose sausesnis. Būtina žinoti, kiek lašelių aliejaus reikia: kūdikiai, maži vaikai, naminiai gyvūnai, sergantieji epilepsija ar astma – tai įspėjamasis signalas, kad aliejaus greičiausiai teks visai atsisakyti.

Esu labai atsargi, žinau, kad eteriniai aliejai gali būti stiprūs ne tik gydymo, sveikatinimosi, bet ir pakenkimo prasme. Turime labai domėtis kiekvienu aliejumi, kurį lašiname namuose, visada geriau mažiau nei daugiau.

Tarkime, 20 kvadratinių metrų kambariui, kuriame nėra mažų vaikų, į difuzorių galime lašinti apie 10 lašų neagresyvaus eterinio aliejaus. Ši taisyklė būtina!“ – pabrėžė J.Kukenienė-Kazlaus.

Eukaliptų, pušų, eglių, cinamono, gvazdikėlių aliejus – ne mažų vaikų. Bet namuose, kur nėra mažų vaikų, šaltuoju metu, kai siaučia virusai, šie aliejai itin naudingi.

Kas antrą dieną, savaitgaliais pagarinkite jų namuose, jei neturite jokių kontraindikacijų. Beje, eukaliptų yra įvairių rūšių, vaikams tinkami – citrinkvapiai eukaliptai.

„Pakvipo Kalėdomis? Taip, cinamono, gvazdikėlių, apelsinų aromatas puikiai tinka šiuo laikotarpiu. Tačiau visada įspėju tokių mišinių naudotojus – jei namuose yra mažų vaikų, garinti galima tik apelsinų eterinį aliejų. Tinka ir mandarinų, bergamočių – raminantys aliejai, bet šiukštu ne agresyvieji.

Garinote citrinų aliejų, o vakare negalite užmigdyti vaiko? Kalta mama, kuri nežino, ką reikia lašinti į difuzorių dieną, o ką – vakare. Levandų aliejus toks populiarus, kad apie jį žino ir lietuvis, ir prancūzas. Jis, kaip ir levandinų eterinis aliejus, tinka ir kūdikiams“, – pasakojo Jūratė.

Eteriniai aliejai, pasak Jūratės, gali būti ir pirmoji pagalba pajutus nestiprius peršalimo simptomus. Jei grįžęs iš darbo žmogus pasidarys kojų vonelę, didelė tikimybė, kad ryte jausis kur kas geriau.

„Į vandens vonelę reikia berti saują druskos ir įlašinti apie 10 lašų eterinio aliejaus – eukaliptų, eglių, pušų, arbatmedžių, gvazdikėlių. Pamirkykite kojas 15 minučių. Per padus labai gerai pasisavinami visi naudingi elementai. Taip tikrai galite padėti sau sveikatintis.

Padus suaugę žmonės, neturintys kontraindikacijų, gali ir tepti grynu, neskiestu eteriniu aliejumi. Tam reikia trijų lašų kiekvienai pėdai. Tai puiki profilaktinė priemonė peršalimo periodu, kuris mūsų šalyje truks iki kovo mėnesio“, – pasakojo specialistė.

Norintiems atpalaiduojamosios vonios Jūratė taip pat turi patarimą – į saują druskos įlašinę eterinio aliejaus ir ją paskleidę vonioje gausite nuostabią vonią. O jei eterinio aliejaus įlašinsite į ožkų pieną, jį supilsite į vonią ir dar pabersime rožių žiedlapių, mirksime prabangioje Kleopatros vonioje.

Kokių eterinių aliejų Jūratė rekomenduoja turėti namuose? Eukaliptų, spygliuočių medžių (pušų, eglių, kedrų), levandų arba levandinų, arbatmedžių.

Jūratės namuose visada yra ir bergamočių aliejaus buteliukas. Kojų vonelėms puikiai tiks ir eukaliptų bei levandų eterinių aliejų mišinys.

Specialistė įspėja – vakarais tinka tik levandų, nes kiti aliejai gali energizuoti.

Vaikams pajutus nors mažus peršalimo simptomus puikiai tiks į padus įtrinti citrinkvapių eukaliptų aliejaus, o nuo penkerių metų – ir eukaliptų, arbatmedžių. Svarbu tai daryti iki miego likus bent keturioms valandoms, vaikams užteks vieno lašelio.

Jūratė pabrėžia – šiukštu negalima eterinių aliejų pilti į inhaliatorius. „Eteriniai aliejai labai lakūs, skvarbūs, jų tikrai užtenka tiek, kiek vaikas įkvepia būdamas netoli garuojančio difuzoriaus. 10–15 minučių šalia difuzoriaus – puikus sveikatinimas“, – sakė Jūratė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.