Garsenybių makiažo meistras papasakojo, ką būtina nešiotis rankinėje ir kur teptis pudros nereikia Specialiai „Stiliui“

Jis yra garbinamas savo žymių klientų – mados pasaulio garsenybių, televizijos ir interneto žvaigždžių, bet makiažo meistras amerikietis Robertas Cookas (53 m.) pats labiausiai džiaugiasi, kai bet kuri pas jį iš gatvės užsukusi moteris išeina švytinti ir sau graži.

Robertas Cookas.<br>lrytas.lt montažas.
Robertas Cookas.<br>lrytas.lt montažas.
„Primenu paprastą taisyklę – visada į akis pirmiausia krinta ryškiausias dalykas. Jei po akimis turite tamsius ratilus ar raukšlelių, ryški lūpų spalva padės nukreipti dėmesį nuo šių nepageidautinų akcentų“, – patarė makiažo ekspertas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Primenu paprastą taisyklę – visada į akis pirmiausia krinta ryškiausias dalykas. Jei po akimis turite tamsius ratilus ar raukšlelių, ryški lūpų spalva padės nukreipti dėmesį nuo šių nepageidautinų akcentų“, – patarė makiažo ekspertas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Daug priemonių nešiotis nereikia, bet kai ką būtina! Pavyzdžiui, lūpų dažus“, – patarė Robertas Cookas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
„Daug priemonių nešiotis nereikia, bet kai ką būtina! Pavyzdžiui, lūpų dažus“, – patarė Robertas Cookas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Su vyru Robertas augina septynis pudelius.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Su vyru Robertas augina septynis pudelius.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Ilona Gedutienė, Niujorkas (JAV)

Jun 10, 2022, 1:37 PM

Iškart po produkto pristatymo prašmatniame Niujorko miesto „Bloomingdale’s“ prekybos centre tarptautinio apdovanojimo – Auksinio teptuko – laimėtojas, „Lancome“ prekės ženklo ambasadorius R.Cookas griebiasi savo šepetukų, dažų ir nusitvėręs keletą modelių tiesiai iš minios pagautas įkvėpimo imasi darbo.

Prieš tris dešimtmečius baigęs meno mokyklą Robertas jau eksponavo savo darbus Tusono meno muziejuje, tačiau netrukus nusprendė, kad jo pašaukimas – pasitelkti įvairią makiažo techniką atskleidžiant kiekvienos moters gražiausius bruožus.

– Mačiau, kaip dirbate, atrodo, esate nuolatos pagautas įkvėpimo. Nuostabu! Kaip jums tai pavyksta?

– Jau 34 metus dirbu kosmetikos srityje. Anksčiau mėgau tapyti aliejiniais dažais. Pradėjau, kai man buvo maždaug ketveri ar penkeri, tada ir nutapiau savo pirmąjį aliejinį paveikslą. Taigi nuo mažens buvau susijęs su menu.

Nors tapyti man labai patiko, užsiimdamas tuo esi labai vienišas. Savo darbą aš taip pat lyginu su tapyba, tačiau dabartiniai mano „paveikslai“ su manimi kalbasi. Be to, visada džiugu matyti, kai mano „drobė“ šypsosi, kai ją išmokai makiažo paslapčių.

Šįryt mano klientė nebuvo sau graži. Ir staiga pažvelgusi į veidrodį nušvito: „Net nežinojau, kad galiu taip atrodyti.“ Atsimenu, kartą kosmetikos parduotuvėje dariau makiažą ir pamačiau pro šalį praeinančią porą. Ji buvo tamsiais žilstelėjusiais plaukais, iš jos išvaizdos buvo galima pasakyti, kad savimi nesirūpina.

Pakviečiau juos stabtelėti ir pasiūliau moteriai padaryti makiažą. Iš pradžių ji lyg ir išsigando, bet man pasiūlius jos vyrui pasivaikščioti po prekybos centrą, kol aš darbuosiuosi, sutiko. „Eik, mieloji“, – pastūmėjo ją vyras.

Kol dariau makiažą, mes šnekučiavomės ir juokavome. Mano klientė mokėsi, kaip daryti tą ir aną, o kai baigiau, ji, išvydusi save veidrodyje, apsiverkė: „O Dieve, taip nesijaučiau jau kokius 20 metų!“

Bet geriausia buvo, kai sugrįžęs ją kontroliuojantis vyras, užuot įprastai papriekaištavęs, kad ji neleistų pinigų, pasakė: „Mieloji, tu atrodai nuostabiai.“ Atsisukęs į mane paprašė: „Supakuokite viską, ką naudojote, aš perku.“

Moteris vėl ėmė verkti, nes, manau, tai buvo pirmas kartas, kai ji iš tikrųjų pamatė save. Ir galbūt jis ją pamatė lyg iš naujo.

– Ar daili išvaizda tebėra svarbu? Gal pandemija, o dabar ir pasaulį gąsdinantis karas Europoje visiems laikams pakeitė žmonių požiūrį į rūpinimąsi savimi?

– Aišku, kad pakeitė. Daugelis pradėjo mažiau dėmesio kreipti į savo išvaizdą dėl to, kad mažiau išeina į žmones. Gyvenimas labiau atsigręžė į namus. Bet dabar daugiau bendraujama per socialinius tinklus, tad dažniau atkreipiame dėmesį į savo ir kitų žmonių veidus, o tai, manau, savotiškai skatina rūpintis veido išvaizda.

– Kokią kosmetiką būtinai turėtų nešiotis savo rankinėje šiuolaikinė užsiėmusi moteris?

– Atsakydamas į šį klausimą papasakosiu istoriją. Kartą konferencijoje Teksase susidūriau su vienos garsios įmonės vadove, kurią pažinojau anksčiau. Ją turėjo fotografuoti, o ji nebuvo didelė makiažo mėgėja ir pasijuto nepasiruošusi. Mes abu iš Teksaso valstijos, kur kasdienis makiažas nėra įprastas dalykas.

Mes nieko neturėjome, išskyrus antakių pieštuką, lūpų dažus ir akių pieštuką, – tai ji surado savo rankinėje. Per penkias minutes sukūriau jai makiažą: antakių pieštuku tarsi piešiau jai ant veido, kad suteikčiau jam daugiau išraiškingumo. Lūpų dažus naudojau kaip skaistalus ir šiek tiek akių šešėliams, po to akis paryškinau akių pieštuku.

Taigi manau, kad turėdamos kosmetinį pieštuką ir lūpų dažus visada išsisuksite. Daug priemonių nešiotis nereikia, bet kai ką būtina! Pavyzdžiui, lūpų dažus.

Primenu paprastą taisyklę – visada į akis pirmiausia krinta ryškiausias dalykas. Jei po akimis turite tamsius ratilus ar raukšlelių, ryški lūpų spalva padės nukreipti dėmesį nuo šių nepageidautinų akcentų.

– Ką manote apie maskuojamąsias priemones?

– Ką tik išleidome visiškai naują priemonę, kuri vadinasi „All Over Concealer“. „Tateo Ultra All Over Concealer“ yra elastingas ir juda kartu su oda. Bet man labiausiai patinka „Tanti Ultra“ – 24 valandas išliekanti kreminė pudra. Jos sudėtyje nėra aliejaus ir ji vos pastebima, nes gerai prisitaiko prie odos.

Bet jei maskuojamųjų priemonių užtepsite per daug, išryškės raukšlės. Taip atsitinka su vadinamosiomis šypsenos raukšlelėmis aplink burną, kurias bandydamos užmaskuoti moterys dažniausiai dar labiau paryškina. Tas pat atsitinka, kai naudojami neutralios spalvos lūpų dažai. Mano patarimas toks: skirkite daugiau dėmesio lūpoms ir mažiau raukšlėms aplink burną.

– Ar kada nors dirbote su modeliu iš Lietuvos ar Šiaurės ir Rytų Europos?

– Europietės moterys? Tai tas prancūziškas prašmatnumas – subtiliai pritaikyti lūpų dažai, blakstienų tušas! Vienas išskirtinis bruožas, kuriuo išsiskiria visos europietės moterys, yra puiki oda.

Europietės turi labai gerą supratimą, kaip rūpintis savo oda. Visame pasaulyje moterys mokomos rūpintis savo oda, bet amerikietės dažnai yra linkusios slėptis po makiažu, o odos priežiūra yra tartum antraeilis dalykas. Kai susiduriu su Europos modeliais ar įžymybėmis, man nereikia daug su jais dirbti. Jų oda yra graži ir nereikia nieko slėpti, tereikia paryškinti.

– Ar galime šiek tiek pakalbėti apie metų laikus?

– Mūsų oda keičiasi, kai tik pasikeičia orai, todėl odos priežiūra turi atitikti sezoną. Daugelis moterų turi vienos spalvos makiažo pagrindą ir naudoja jį ištisus metus. Bet kaip garderobą renkatės pagal metų laiką, taip ir makiažo pagrindas turėtų keistis, kad tiktų prie odos tono. Tačiau tai neturi nieko bendro su individualiu stiliumi, kuris turėtų išlikti nepriklausomai nuo metų laiko.

– Kas siekiant geriausių rezultatų yra būtina ir ką galėtume iš savo kasdienės rutinos išmesti?

– Jei turite gerą makiažo pagrindą, korektoriaus galite nenaudoti. Tačiau viskas prasideda nuo tinkamos odos priežiūros. Naudokite šveitiklį. Odos šveitimas labai svarbu, tai skirta suragėjusioms odos ląstelėms pašalinti, kitaip net geriausi kremai neduos jokių rezultatų.

Turite tinkamai valyti odą, o svarbiausia – drėkinti ir saugoti. Odos vėžio fondas JAV anksčiau rekomendavo į kasdienę odos priežiūros rutiną įtraukti kremą su SPF 15 apsauga, bet dabar rekomenduojamas kremas su SPF 30. Neturėtumėte vaikščioti lauke be apsauginio kremo nuo saulės.

Perkant makiažo priemones, nesvarbu ką – skaistalus, šešėlius ar lūpų dažus, patarčiau įsigyti ryškiausio atspalvio. Sakau tai dėl to, kad ryškaus dažo naudojant mažiau galima pasiekti tokį pat rezultatą kaip ir su švelnia palete, tačiau panorėjus makiažą paryškinti su švelnia palete rezultato pasiekti tikrai nepavyks.

Net jei jums patinka šviesiai rožiniai skaistalai, įsigykite kokią nors beprotiškai nestandartinę spalvą, kurios niekada nepirktumėte, nes manote, kad niekada nepanaudosite šios spalvos. Bet jei pasirinksite tinkamą šepetėlį, užtepusios truputį šių skaistalų išgausite tai, ko norėsite.

Taigi dar kartą sakau – nepirkite saugių spalvų, nes jos nėra naudingos. Galite išgauti tik tai, ką matote skaistalų dėžutėje. Negalite atspalvio padaryti nei šviesesnio, nei tamsesnio. Tas pat dėl lūpų dažų. Jei turite ryškesnių lūpų dažų, galite juos užtepti ant lūpų su trupučiu drėkinamojo kremo ir sukurti švelnų lūpų atspalvį.

– Ar yra taisyklės, ką ir kiek ryškinti? Tarkim, jei norime labiau paryškinti lūpas, tada mažiau dažome akis, ir atvirkščiai?

– Nesakyčiau, kad tai itin svarbu, tik nereikėtų pamiršti, kad bet kas, žiūrėdamas į jūsų veidą, pirmiausia jame pastebi tai, kas yra ryškiausia. Viskas prasideda nuo antakių, kurie tarsi rėmelis įrėmina meno kūrinį – jūsų akis ir atkreipia žmonių dėmesį į jūsų blakstienas, akių spalvą.

Tamsiausias dalykas laimi: jei turite tamsius ratilus po akimis, dėl Dievo meilės, pasidažykite blakstienas, nes tie ratilai pirmiausia ir kris į akis. Net jei nenaudojate kreminės pudros ar maskuojamosios priemonės, tinkamai paryškintos akys nukreips dėmesį nuo bet kokių nepageidaujamų dėmių jūsų veide.

Keliaudamas po pasaulį pastebiu, kad daugelyje šalių moterys nenaudoja daug makiažo. Dauguma moterų pasikliauna gerais lūpų dažais, paryškinančiais natūralią lūpų spalvą, ir skaistalais, kurie suteikia odai sveiką atspalvį. Galiausiai – gražiai sutvarkytais antakiais ir blakstienomis.

Vienas dalykas, kuris mane glumina, yra tai, kad dabar, esant tiek daug informacijos ir visokių mokytojų socialiniuose tinkluose, kaip daryti makiažą, daug merginų kažkaip supanašėjo, nes visos seka tuos pačius nuomonės formuotojus.

Anksčiau būdavo kitaip. Prisimenu, kai pradėjau daryti makiažą praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje, mes mokėme pagrindinių taisyklių, o ne šablonų, ir padėjome savo klientams sukurti individualų makiažą. Tai ir buvo stilius!

Dabar taisyklės išmetamos per langą, todėl siūlyčiau prieš pradedant mokytis, kaip sukurti naują išvaizdą, pirmiausia pagalvoti, ar tai tikrai jums tinka.

– Jau 20 metų dirbate su „Lancome“. Atskleiskite paslaptį, kaip kiekvienais metais kosmetikos kompanijos sugeba sukurti naują produktą? Iš kur jos žino, ko reikia klientui, ir kaip padaro įtaką madai?

– Iš tikrųjų nežinau, ar kosmetikos kompanijos daro įtaką makiažo tendencijoms. Yra daug įvairių dalykų, kurie veikia. Tarkim, kai pasirodė serialas „Emilija Paryžiuje“ („Emily in Paris“), beveik visuose epizoduose galima matyti, kad amerikietiškas makiažo stilius padarė įtaką įprastiniam Paryžiaus stiliui.

Žinoma, kasmet atsiranda tam tikra spalvų tendencija. Tačiau grįžkime prie to, kad taisyklių kaip ir nėra.

Pagalvokite, kaip jūsų makiažas derės prie visos išvaizdos ir stiliaus. Visi nori gauti atsakymą iš šalies, ar gerai atrodau, tačiau reikėtų pasitelkti savo nuojautą. O jei ieškote įkvėpimo, niekada nepakenks dirstelėti į viso pasaulio mados bei makiažo tendencijas.

Paatvirausiu – man labiausiai patinka kurti makiažą brandesnėms moterims. Jos neaugo socialinės žiniasklaidos amžiuje laikydamos mobilųjį telefoną rankose, mokydamosi makiažo triukų ir todėl man jos pačios autentiškiausios!

– O kaip dėl katės akių? Socialiniuose tinkluose pilna vaizdo įrašų, kuriuose rodoma, kaip pasidaryti katės akį.

– Katės akys – tai klasika. Tai kaip ir puiki rankinė, kuri atlaikys laiko išbandymą. Katės akys yra ikoniško makiažo elementas, ir nors šiais laikais naudojama daugybė katės akių variacijų, jos niekada nebus blogo skonio požymis. Gražiai ir taisyklingai padaryti katės akis sudėtinga.

Yra daug skirtingų šios technikos versijų, pavyzdžiui, dainininkė Ariana Grande pirma pasidaro katės akis, o paskui grįžta prie voko ir vėl užtepa spalvą.

Katės akis grįsta tam tikra architektūra ir be skysto akių pieštuko to padaryti nepavyks. Aš, kad sukurčiau pernelyg į akis nekrintančią katės akį, mėgstu nuvesti liniją po viršutinio voko blakstienomis, tada vedu trumpą liniją nuo voko kraštelio įstrižai link antakio ir iš ten sugrįžtu prie viršutinio akies voko. Susidariusį trikampėlį nuspalvinu pieštuku, o virš šios linijos švelniai patapšnoju tamsesniu šešėliu naudodamas storą minkštą teptuką.

– Kokios makiažo klaidos jus varo iš proto?

– Makiažas „nuo sienos iki sienos“. Pavyzdžiui, kaip ir kilimas nuo sienos iki sienos jūsų namuose, taip ir makiažas nuo ausies iki ausies mane varo iš proto. Makiažas neturėtų visiškai uždengti odos. Kai tepate kreminę pudrą, jos reikia nedaug ir kartais net ne visur. Jei naudojate gerą pagrindą, šiek tiek užtepus ir gerai išsklaidžius kreminę pudrą oda turėtų atrodyti natūraliai.

Beje, dabar ypač madinga veido oda, kuri nėra palaidota po storu pudros sluoksniu. Nes jei akivaizdžiai matyti raukšlės ar odos tekstūra, užtepus per daug makiažo tekstūra tampa dar ryškesnė, o šypsantis viskas pradeda trūkinėti ir raukšlės netgi gali atrodyti gilesnės, nei iš tikrųjų yra.

– Ar savaitgalio makiažas turėtų atrodyti kitaip nei kasdien?

– Savaitgalio makiažas yra asmeninė išraiška, priklausanti nuo gyvenimo būdo ir nuotaikos. Kai kur moterys savaitgaliais naudoja mažiau makiažo, tačiau JAV yra atvirkščiai – moterys savaitgaliais mėgsta ryškesnį makiažą, jei traukia į miestą ar vakarienę restorane.

Savaitgalį žmonės yra šiek tiek labiau atsipalaidavę, bet tai nereiškia, kad makiažas nereikalingas. Jūsų stilius turėtų išlikti, nes juk veidas niekuo nepasikeitė. Suprantama, tai dar priklauso nuo to, ką veikiate, – einate į sporto klubą ar į vakarėlį. Savaitgalis yra puikus metas naudoti šiek tiek daugiau makiažo.

– Ką pirkti, jei biudžetas yra ribotas?

– Prisimenu vieną vizažistę, kuri sakydavo: jei nenorite išleisti daug pinigų kosmetikai, visada pirkite patį geriausią produktą, kuris galėtų atlikti keletą funkcijų. Aš tai priėmiau giliai į širdį ir visada tos taisyklės laikausi.

– Ar turite mylimiausią garsenybę, su kuria teko dirbti?

– Žinoma. Tai Isabella Rossellini, italų ir švedų aktorė. Man nuolat tenka su ja dirbti ir aš ją myliu. Ji yra svajonė! Kodėl? Man ji – pats nuostabiausias ir mieliausias žmogus. Prieš kelerius metus turėjau galimybę dirbti su ja ir išmokiau ją daugelio savo technikų, kitų dalykų.

Nors ji jau seniai dirba grožio industrijoje ir gerai išmano įvairias tendencijas, po mūsų sesijų man dažnai tvirtina, kad niekada anksčiau to nėra nei mačiusi, nei girdėjusi. Kadaise ji dirbo „Lancome“, bet ją atleido, kai jai suėjo 42-eji, – ji jiems pasirodė per sena.

Tačiau praėjus daug metų nauja „Lancome“ kompanijos prezidentė pakvietė ją sugrįžti. Taigi šiais metais I.Rossellini, kuriai dabar 69-eri, vėl pasirodys „Lancome“ prekės ženklo kampanijose.

– Koks jūs esate namuose ir privačiame gyvenime?

– Aš visada turiu kokį nors projektą. Ar tai Kalėdos, ar Valentino diena, man nepaprastai patinka puošti! Mėgaujuosi puošdamas namus.

Mes turime septynis pudelius. Mėgstu juos, nes jie nesišeria. Be to, juos kirpti reikia vis tuo pačiu stiliumi, kurį mano vyras yra įvaldęs. Anksčiau dar turėjome persų katę, kuri taip pat buvo apkirpta kaip pudelis. Beje, visai neseniai „įsivaikinome“ du beplaukius sfinksus.

Aš myliu savo gyvenimą! Myliu savo šeimą, savo vyrą, mūsų draugus, augintinius ir namus. Man namai yra viskas. Tame pačiame name gyvename jau 20 metų.

Kadangi nepaprastai mėgstu kolekcionuoti, namuose esu sukaupęs didžiulę milžiniško dydžio kvepalų buteliukų kolekciją. Mėgstu kurti, todėl galiu suvirinti įvairiausias statybos atliekas, galiu sutvarkyti santechniką, suklijuoti plyteles. Dar galiu pasigirti, kad esu puikus virėjas ir sodininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.