Dizainerė I. Žitkuvienė Kosta Rikoje patyrė kultūrinį šoką

„Kai grįžau, buvo tragedija!“ – juokėsi didžiulį temperatūrų skirtumą pajutusi kaunietė drabužių dizainerė Ingrida Žitkuvienė (31 m.). Beveik dvi savaites Kosta Rikoje praleidusi moteris parsivežė krūvą įspūdžių ir tradicinių kukurūzų traškučių.

Kosta Rikoje dizainerė I.Žitkuvienė mėgavosi 30 laipsnių šiluma ir gardžiu maistu.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Kosta Rikoje dizainerė I.Žitkuvienė mėgavosi 30 laipsnių šiluma ir gardžiu maistu.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rugilė Ereminaitė („Lietuvos rytas“)

Jan 24, 2015, 10:33 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 4:43 AM

Dizainerei Kosta Rikoje nuostabą kėlė ne tik unikali gyvūnija ir augalija, bet ir didžiuliai kontrastai. Net temperatūra ten kiekvienoje miesto dalyje kitokia, kaip ir oro drėgmė ar vėjas, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Stilius“. 

Darbo reikalus ir atostogas derinusi I.Žitkuvienė Kosta Rikoje spėjo aplankyti nemažai gražių vietų – ten žavėjo ne prabangūs pastatai ar architektūra, bet laukinė gamta, nuoširdūs žmonės, maistas, jaukūs kaimeliai ir savotiškas būdas vytis labiau išsivysčiusias šalis.

„Mačiau medicinos įstaigą, kurioje atliekamos lazerio procedūros, įkurtą tiesiog kaimo trobelėje“, – stebėjosi moteris.

„Jau pirmąją dieną, vos tik atvažiavus, kelią pastojo iguanos. Ten jų tiek daug, kiek pas mus kačių. Kad ir kur eini, aplink gyvybė: krūmuose tupi kolibriai, o aplink kojas laksto driežai. Krokodilus pavyko nufotografuoti iš arti“, – džiaugėsi moteris.

Tiesa, šie gyvūnai privertė pasijusti kiek nejaukiai. Prie paplūdimių ten pilna lentelių su užrašais: „Atsargiai, krokodilai.“

„Buvo baisu, bet pastebėjau, kad vietiniai nieko nepaisydami maudosi. Išdrįsau ir aš. Maniau: jeigu ką, bėgsiu ir rėksiu“, – juokėsi Ingrida, dėl daugybės neįprastų gyvūnų skleidžiamų garsų keletą naktų net nesudėjusi bluosto.

Ingridą Kosta Rikoje pralinksmino keistokas vietinių aprangos stilius: žmonės ten dėl karščio dėvi tik medvilnės ir trikotažo drabužius, tačiau visi be išimties yra ryškūs ir margi: „Visiška kakofonija, tačiau žmonės labai linksmi, tad jiems toks stilius tinka. Net neįsivaizduoju, kad galėtų būti kitaip.“

Daug teigiamų emocijų suteikė skanus ir kokybiškas vietinis maistas.

„Oi, kaip viskas skanu! Labai patiko tradiciniai rankų darbo kukurūzų traškučiai (nachos), kurie valgomi mirkant juos į trintų pupelių bei sūrio ir daržovių padažus. Grįždama į lagaminą jų prisidėjau net kelis kilogramus“, – sakė ji.

Ingrida mėgavosi ir ką tik pagauta ir iškepta žuvimi, egzotiniais vaisiais – kai kuriuos matė pirmą kartą gyvenime. Iš egzotiškos kelionės I.Žitkuvienė parsivežė vietinės kavos, cigarų ir įvairiausių mielų niekučių. Tarp jų – jūros į krantą išmesti koralai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.