Kauno ponios žino, kuriuose butikuose jos yra laukiamos

Kauno ponios ir panelės nuo seno mėgsta prabangą bei kokybę, turi išskirtinį stiliaus pojūtį. Prieš kelerius metus originalios aprangos ir aksesuarų užsienyje besidairiusios kaunietės dabar vis dažniau traukia į gimtajame mieste įsikūrusius butikus.

Butikų lankytojai mažas parduotuves giria už tai, kad jose galima rasti išskirtinių, kokybiškų vienetinių naujų ar ne pirmos jaunystės daiktų, leidžiančių atskleisti asmenybę.
Butikų lankytojai mažas parduotuves giria už tai, kad jose galima rasti išskirtinių, kokybiškų vienetinių naujų ar ne pirmos jaunystės daiktų, leidžiančių atskleisti asmenybę.
Butikas „Apple Of Eve“ Kaune, Laisvės al. 50, prekiauja Japonijoje, JAV, Italijoje ir Prancūzijoje pagamintais išskirtiniais drabužiais ir aksesuarais moterims.<br>M.Patašiaus nuotr.
Butikas „Apple Of Eve“ Kaune, Laisvės al. 50, prekiauja Japonijoje, JAV, Italijoje ir Prancūzijoje pagamintais išskirtiniais drabužiais ir aksesuarais moterims.<br>M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Iveta Skliutaitė („Lietuvos rytas“)

Apr 17, 2015, 6:23 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 5:54 PM

Prancūziškas žodis „boutique“ reiškia nedidelę prabangių, autorinių drabužių ir aksesuarų parduotuvę.

Butikus šeimininkai įprastai paverčia jaukiomis erdvėmis, kur skamba tyli jausminga muzika, o užsukę lankytojai su šeimininku ar darbuotojais prie kavos ar karšto šokolado puodelio šnekučiuojasi apie naujausias mados tendencijas.

Dešimtmečius užsienyje sėkmingai veikiantys butikai pastaruoju metu kelią skinasi ir Lietuvoje.

Kauno centre ir senamiesčio gatvelėse akį traukia viena po kitos atsirandančios mielos viliojančios šių nedidelių parduotuvių iškabos.

Dažnas butikas greitai randa ištikimų pirkėjų būrį.

Pirkėjai tampa vis išrankesni

Butikų įkūrėjai pastebi, jog individualumą trokštantys pabrėžti pirkėjai tampa vis išrankesni: atsisako masinės gamybos drabužių, aksesuarų ir kitų daiktų, ieško išskirtinių, dažnai drąsių modelių, spalvų, reikalauja aukštos gaminių kokybės, malonaus aptarnavimo, net pasidomi prekių gamintojo patirtimi.

„Įtikti klientams įmanoma tik orientuojantis į siauras, specifinius poreikius turinčias pirkėjų grupes.

Butikas sėkmingai gyvuoja tik tuomet, kai su lankytojais užmezgamas asmeninis ryšys, atsiranda nuolatinių pirkėjų ratas“, – tikino lietuvių dizainerių kurtais drabužiais trečius metus prekiaujančios parduotuvės „Salvinija Boutique“ šeimininkė Salvinija Sotničenkienė.

Pernai rudenį atidarytos parduotuvės „Apple of Eve“, kurioje siūlomi italų, japonų ir amerikiečių dizainerių darbai, įkūrėja Gitana Virbickienė siekė sukurti atsvarą brangiems vardiniams masinės gamybos daiktams.

„Žmonių stiliaus ir mados pojūtis lavėja. Daugeliui pabodo snobiški, niekuo išsiskiriantys ir neaiškios kilmės daiktai. Ne vien viršutiniams drabužiams ar papuošalams, bet net kojinaitėms ir apatiniams skiriamas ypatingas dėmesys. Pirkėjams tampa svarbu tai, ar pardavėjas su jais maloniai bendrauja, ar išlieka sąžiningas“, – kalbėjo G.Virbickienė.

Pradėjo nuo Paryžiaus centro

Ištikimi butikų lankytojai mažas parduotuves giria už tai, kad jose galima rasti išskirtinių, kokybiškų vienetinių naujų ar ne pirmos jaunystės daiktų, leidžiančių atskleisti asmenybę, pabrėžti individualumą. Jų teigimu, į butikus smagu užeiti dėl daugelyje jų rodomo ypatingo šeimininkų ar pardavėjų dėmesio ir aptarnavimo.

Kaunietė papuošalų kūrėja Natalija Martinavičienė prieš kelerius metus pradėjo naršyti po Paryžiaus, Londono ir Barselonos centre esančius butikus. Lietuvoje tuomet tokių parduotuvių buvo vos viena kita, o jų pasiūla, palyginti su užsienietiškomis, švelniai tariant, atrodė gana skurdoka.

Viešėdama Ispanijoje, Anglijoje ar Prancūzijoje moteris kaskart apsilankydavo butikuose, kur jos akys krypo į išskirtinius dizainerių kurtus drabužius, papuošalus, rankines, batus. Kaunietė džiaugėsi, kad butikuose įsigyti daiktai pabrėžė jos individualumą.

Tačiau svarbiausia tai, kad įsigyti aksesuarai ir aprangos detalės buvo vienetinės.

Sėkmė – vintažinis kostiumas

Kai vienas po kito Vilniuje ir Kaune pradėjo rastis butikai, Natalija tapo nuolatine jų lankytoja. Moters teigimu, pirmieji lietuviški butikai prekių gausa, darbų išskirtinumu ir aptarnavimu šiek tiek skyrėsi nuo ilgametę patirtį turinčių krautuvių užsienyje. Tačiau pastaruoju metu juose lankytis ne mažiau jauku ir įdomu nei Paryžiuje.

„Butikų privalumas yra tai, kad čia įsigijusi drabužį ar kitą daiktą atrodysi stilingai, madingai, nenuobodžiai, gatvėje ar vakarėlyje neišvysi kelių taip pat apsivilkusių žmonių. Be to, butikuose prekės yra atrinktos tikslingai klientų grupei“, – kalbėjo Natalija.

Lietuviškuose butikuose moteris įprastai dairosi naujų daiktų. Užsienyje ji nevengia apsilankyti vintažinių daiktų parduotuvėse, kur galima rasti ypač vertingų pirkinių.

Paryžiuje Natalija žino bent kelis butikus, kur aukštosios mados žinovai medžioja garsių dizainerių kurtus ne pirmos jaunystės drabužius ir aksesuarus. Tokių prekių nėra daug, o jų kainos būna aukštesnės nei naujų tų pačių kūrėjų daiktų. Kaunietei pavyko įsigyti išskirtinį drabužį, kurį ji vadina ne vienų metų medžioklės laimikiu, – praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio „Chanel“ švarko ir sijono kostiumą.

Drąsiai perka internetu

Lietuvos ponios titulą prieš kelerius metus pelniusi kaunietė Indrė Baltrušaitienė vertina dizainerių, ypač lietuvių, kurtą aprangą.

Moteris mėgsta lankytis ir įprastuose, ir internetiniuose butikuose, kuriuose siūlomi garsių bei mažiau žinomų jaunų dizainerių darbai.

„Lietuvių kūrėjų drabužiai ir aksesuarai labai gražūs, įdomūs, kokybiški, padedantys atrasti savitą stilių. Svarbu tai, kad jie – vienetiniai arba bent jau nemasinės gamybos“, – kalbėjo Indrė.

Kaunietė butikus ypač vertina dėl to, kad originalių prekių kainos juose įkandamos daugeliui pirkėjų. Moteris drabužius ne tik sau, bet ir kitiems šeimos nariams drąsiai perka internete veikiančiuose butikuose. Dėl šiuo būdu įsigytų prekių kokybės moteris bėdų neturėjo.

Vertina malonų aptarnavimą

Renginių organizatorė Eglė Rauličkytė vertina tuos butikus, kuriuose galima rasti įdomų stilių kuriančių dizainerių darbų.

„Kaune vietų, kurias būtų galima vadinti tikraisiais butikais, nėra daug. Komisų, padėvėtų drabužių parduotuvių ar išparduotuvių butikais nepavadinčiau. Mėgstu keletą mūsų miesto butikų, kuriuose prekiaujama Kauno, Vilniaus, Klaipėdos ir kitų šalies miestų kūrėjų apranga.

Man nesvarbi dizainerio pavardė – perku patikusius vienetinius ar labai nedidelio tiražo drabužius ir papuošalus“, – pasakojo mergina.

E.Rauličkytė nuolat atkreipia dėmesį į tai, kaip butikų darbuotojai bendrauja su pirkėjais. Kaunietė pastebi, jog nemažai šių parduotuvių šeimininkų stengiasi užmegzti ir palaikyti ryšį su lankytojais.

„Smagu užsukti į butiką, kur sulauki dėmesio, darbuotojai turi supratimą apie madą ir stilių, sugeba parinkti tinkamą drabužį, maloniai aptarnauja. Pastebėjusi, kad darbuotojai bendrauja nenoriai ar neturi pakankamai kompetencijos, į tą vietą neinu“, – sakė pašnekovė.

Mieste gausu išskirtinių parduotuvių

Vienų Kauno butikų erdvės – puiki galimybė žinomiems ir jauniems talentingiems Lietuvos dizaineriams pristatyti savo kūrybos darbus.

Kitų skirtos pirkėjams, norintiems įsigyti iš įvairių pasaulio kampelių atvežtų įdomaus dizaino ir aukštos kokybės drabužių bei aksesuarų.

Trečių, labiau primenančių komiso parduotuves, – antram gyvenimui prikeltus dėvėtus, tačiau geros kokybės žinomų gamintojų daiktus.

Yra dar ir ketvirtieji – ne visai pelnytai butikais pasivadinusios išparduotuvės, kuriose galima rasti praėjusių sezonų drabužių ir aksesuarų, dažniausiai atvežtų iš užsienio. Šių prekyviečių privalumas – gana tvarkingai pateikiamos ir nebrangiai parduodamos naujos prekės. Jeigu nesi stileiva ir nesivaikai naujausių madų, tai – gera vieta atnaujinti drabužinės turinį.

Kuriasi ir internetiniai butikai. Elektroninėje erdvėje galima rasti ir žinomų dizainerių, ir vintažinių daiktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.