Indrė Urbanavičienė pataria, kaip prižiūrėti odą atšilus orams

Atėjus pavasariui, kaip keičiame rūbus ir batus, lygiai taip pat turėtume koreaguoti ir odos priežiūros taisykles, rašo žurnalas „Stilius“.

Jei oda mišri, riebi, jautri, su išsiplėtusiomis ir stipriai užsikimšusiomis poromis, geriausiai rinktis procedūras su BHA (beta hidroksi rūgštimi).<br>123rf nuotr.
Jei oda mišri, riebi, jautri, su išsiplėtusiomis ir stipriai užsikimšusiomis poromis, geriausiai rinktis procedūras su BHA (beta hidroksi rūgštimi).<br>123rf nuotr.
Straipsnio autorė Indrė Urbanavičienė.
Straipsnio autorė Indrė Urbanavičienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Indrė Urbanavičienė („Lietuvos rytas“)

Mar 28, 2016, 5:43 PM, atnaujinta May 31, 2017, 9:23 AM

Šaltuoju sezonu pagrindiniai tikslai buvo apsisaugoti nuo šalčio ir vėjo bei kovoti su išsausėjusia, drėgmę praradusia oda. Tačiau atšilus orams, kai šios problemos tampa nebe tokios aktualios, galime vėl galvoti apie tai, kaip atgauti odos švytėjimą ir skaistumą, kokiomis drėkinančiomis priemonėmis pakeisti sunkesnius maitinančius kremus ir kaip saugoti odą nuo aktyvesnių saulės spindulių.

Pradėkime nuo odos skaistinimo ir šveitimo procedūrų. Kai jau jaučiate, kad oda nepatiria didelio drėgmės trūkumo, nėra pažeista labai išsausėjusiais šerpetojančiais plotais, galite atlikti kursą odos šveitimo procedūrų rūgštimis pas specialistą. Procedūrų skaičius ir intensyvumas labai priklauso nuo odos būklės, tipo ir jautrumo.

Jei oda linkusi į sausumą, neišsiplėtusiomis ir neproblematiškomis poromis, galima būtų rekomenduoti atlikti 2-4 procedūras su rūgštimis. Sausai ir normaliai odai puikiai tiks odos šveitimas AHA (alfa hidroksi rūgštis) rūgštimis. Daugiausiai iš AHA rūgščių naudojamos glikolio ir pieno, nes jos pačios veiksmingiausios – pašalina negyvų ląstelių sluoksnį, šviesina dėmes, skatina odos atsinaujinimo procesus. Mažiau naudojamos citrinų, vyno ir obuolių rūgštys – jos ne tokios stabilios ir tyrimai rodo, kad jos ne tokios efektyvios kaip glikolio ir pieno rūgštys. Atlikus procedūrų su rūgštimis ciklą pas kosmetologą, odos skaistumui palaikyti reikėtų naudoti ir priemones namuose. Geriausia, kad tai būtų kremas ar losjonas, paliekamas ant odos. Labai svarbus produkto pH – kad rūgštis veiktų kaip šveitiklis, pH turėtų būti 3,5 – 4,0. Jei produkto pH aukštesnis, rūgštis veiks kaip drėkiklis ir šveičiamojo poveikio praktiškai neturės.

Jei oda mišri, riebi, jautri, su išsiplėtusiomis ir stipriai užsikimšusiomis poromis, geriausiai rinktis procedūras su BHA (beta hidroksi rūgštimi). Tai salicilo rūgštis, kuri turi savybę skverbtis giliau nei AHA rūgštys, todėl ji geriau valo užsikimšusias poras ir šalina negyvas ląsteles, taip pat turi antibakterinį poveikį, mažina raudonį, lygina odos spalvą, skatina kolageno gamybą. Priklausomai nuo odos problematiškumo, jei reikia, galima atlikti ir ilgesnį procedūrų kursą, kartojant kas 10-20 dienų. Tolimesniam odos švaros palaikymui į pagalbą reikėtų pasitelkti namines priemones su salicilo rūgštimi, tai gali būti gelis, lengvas losjonas ar toniko konsitencijos produktas su pH nuo 3,5 iki 4,0, kad rūgštis atliktų savo funkciją. Žinoma, geriau kad tai būtų ant odos paliekama priemonė nei nuplaunama ir be alkoholio sudėtyje. Tiek atliekant rūgštines procedūras pas kosmetologą, tiek naudojant priemones namuose, labai svarbu saugoti odą nuo saulės – pašalinus negyvų ląstelių sluoksnį oda tampa jautresnė saulei.

Kai jau atgavome odos žvilgesį ir skaistumą, svarbu pasirinkti tinkamus produktus drėkinimui, odos apsaugai ir prevencijai prieš senėjimą. Jei oda sausa, riebų žieminį kremą reiktų keisti lengvesniu, bet vis tik emulsijos pagrindu sukurtu produktu – gali būti ir su natūraliais aliejais, bet jų koncentracija turėtų būti mažesnė. Tai reiškia, kad aliejai sudėtyje turėtų eiti ne sąrašo pradžioje, o geriau viduryje ar antroje pusėje. Normalios odos savininkės turėtų rinktis lengvas drėkinančias priemones, gali būti pienelio ar losjono konsistencijos. Mišriaodėms kaip visada vargo daugiausiai: priemonės riebioms problematiškoms zonoms turėtų būti labai lengvos kreminės, gelinės o gal vandeninės konsistencijos, kitoms zonoms pagal poreikį – jei oda normali, gali tikti tas pats lengvas losjonas, tačiau jei sausesnė – reikės gerai drėkinančio kremuko. Jei oda riebi ar labai riebi – renkamės gelius ar naudojame kokybišką toniką, pripildytą įvairiomis odai naudingomis medžiagomis – kuo gerųjų medžiagų sąrąšas ilgesnis, tuo odai naudingiau. Ir bendra taisyklė visiems odos tipams – renkamės priemones, kurios pripildytos odai naudingais ingredientais – antioksidantais, odą raminančiais elementais, vitaminais, drėkikliais, atsinaujinimą skatinančiomis ir apsauginį odos barjerą stiprinančiomis medžiagomis. Ir vengiame priemonių, kurios labai kvepia ir turi sudėtyje alkoholio, kvapų alergenų ir kitų odą erzinančių medžiagų, tokių kaip mentolis, eukaliptas, visi citrusai, mėta, bergamotė, anyžiai, cinamonas, levanda, rožės, sandalmedis, arbatmedis ir kiti.

Gražią ir atsigavusią po žiemos odą taip pat turime pradėti rimčiau saugoti nuo saulės, kuri su kiekviena diena tampa vis aktyvesnė ir kurios spinduliai skatina greitesnį mūsų odos senėjimą, sukelia vėžį bei didina ir jau esamas odos problemas, tokias kaip aknė, pigmentacija ar sutrikusi sebumo gamyba. Kremas ar losjonas su apsaugos faktoriumi SPF25 turėtų būti mažiausia apsauga, kurią naudosite. Į pagalbą taip pat galima pasitelkti ir makiažo pagrindą ar sausą pudrą, bet visada geriau, kad apsaugos faktorius būtų kuo aukštesnis. Priemonė su SPF15 yra per mažai, tokią apsaugą nuo saulės galite naudoti žiemą, tačiau atėjus pavasariui ir vasarai jos tikrai yra mažai.

Straipsnio autorė Indrė Urbanavičienė – kosmetikos kūrėja ir seminarų „Protingas grožis“ lektorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.