Ką daryti, kad oda pavasarį atrodytų gaiviai?

Išsausėjusi oda, užsikimšusios poros, lendantys spuogeliai, papilkėjusi odos spalva, dingęs švytėjimas – tai dažnai varginančios odos problemos. Tačiau jas nesunku išspręsti ar bent jau stipriai sumažinti, jeigu žinome, ką reikia daryti. Tinkamos odos valymo procedūros ir visos pajėgos intensyviam atstatymui – ir oda atgaus prarastą grožį bei spindesį, rašo žurnalas „Stilius“.

Misija „odos atstatymas“ turėtų prasidėti nuo tinkamo odos valymo.<br>123rf nuotr.
Misija „odos atstatymas“ turėtų prasidėti nuo tinkamo odos valymo.<br>123rf nuotr.
I.Urbanavičienė.
I.Urbanavičienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Indrė Urbanavičienė („Lietuvos rytas“)

May 4, 2016, 9:49 AM, atnaujinta May 26, 2017, 4:45 PM

Misija „odos atstatymas“ turėtų prasidėti nuo tinkamo odos valymo. Tai gali būti ir procedūros namuose, ir pas kosmetologą.

Kaip odą išvalyti namuose? Galima išbandyti valančias kaukes su moliu, jos labiau tiks mišriai-riebiai odai, tik reikėtų atidžiai pasiskaityti sudėtį, kad kaukėje nebūtų odą erzinančių medžiagų, tokių kaip alkoholis, kvapų alergenai ar, pavyzdžiui, sulfatų. Tačiau tokių kaukių pagalba rimto odos valymo atlikti tikrai nepavyks.

Daug efektyvesni produktai odos valymui ir šveitimui yra su rūgštimis. Tai gali būti kaukė, šveitiklis ar kitos priemonės, svarbiausia, kad jų sudėtyje būtų rūgščių. Veiksmingiausios – glikolio, pieno, salicilo rūgštys, gerokai mažiau veiksmingos ir labiau erzinančios odą – migdolų, obuolių, vyno ar citrinų rūgštys. Labai svarbu naudojamo produkto pH – rūgštis šalins negyvas ląsteles, tik jei produkto pH bus tarp 3,5 ir 4,0.

Jokiais būdais nebandykite šveisti odos su maisto produktais. Kava, druska, soda, cukrus, actas, citrina – tai valgymui skirti produktai, nėra atliktų jokių tyrimų, įrodančių, kad jie yra saugūs naudoti odos valymui ar kitoms procedūroms. Odos priežiūrai reikia naudoti tik specialiai tam skirtas priemones.

Jei veido valymo procedūra namuose buvo nepakankamai efektyvi – kreipiamės į kosmetologą, kuris profesionaliai atliks veido valymą. Čia ir vėl bus veiksmingiausios procedūros su rūgštimis. Galite pabandyti ir valymą ultragarsu, bet venkite mechaninių ar dermoabrazinių procedurų, kurios pažeidžia odos apsauginį barjerą ir gali tik dar labiau pakenkti nualintai odai.

Atlikus tinkamas odos valymo procedūras ar lygiagrečiai šalia jų, galime pradėti odos atstatymo procesą. Jei valymas buvo atliekamas rūgštimis, tai sveikų ląstelių gamyba, kolageno sintezė, odos atsinaujinimo procesai jau bet kokiu atveju bus suaktyvinti, beliks tik atstatyti odos drėgmę ir papildyti ją naudingomis medžiagomis.

Tikriausiai svarbiausias dalykas kalbant apie odos atstatymą – tai pastovi intensyvi priežiūra namuose, kurią galite papildyti kosmetologinėmis procedūromis. Kodėl tai svarbu? Todėl, kad odai reikia pastovumo. Ją drėkinti ir maitinti bei papildyti aktyviomis medžiagomis reikia kelis kartus per parą, o pavienės kosmetologinės procedūros duoda tik trumpalaikę naudą.

Taip, grožio procedūros tikrai gali pagerinti odos būklę, bet po keleto dienų efekto nebelieka. O lankytis pas kosmetologę kas keletą dienų tikrai ne kiekviena galime sau leisti. Galite pasimėgauti odą atstatančiomis, drėkinančiomis, prisotinačiomis procedūromis, bet labiau susitelkite ties priemonėmis, kurias naudosite norėdami atgauti tinkamą odos būklę.

Taigi, apie atstatančias priežiūros priemones. Pirmiausia, rinkitės kremus, losjonus ar gelius, kuriuose gausu drėkinančių medžiagų – hialurono rūgšties, glicerino, lecitino, keramidų, cholesterolio, lipidų, glikozaminoglikanų, gliceridų, riebiųjų rūgščių ir proteinų. Šios medžiagos ypač tiks mišriai riebiai odai, kuri negali pasinaudoti natūralių aliejų teikiama nauda.

O sausaodės turėtų bent jau nakčiai naudoti maitinamuosius kremus, gausius šiais aliejais – nakvišų, juodųjų serbentų, agurklės, abrikosų, alyvuogių, rapsų, sezamų, simondsijų, saldžiųjų migdolų. Tai gali būti ir aliejų mišiniai. Jie ne tik padės atstatyti odos drėgmės balansą, bet ir skatins odos atsinaujinimą, sveikų ląstelių gamybą, mažins uždegimus, minkštins, aprūpins antioksidantais.

Pilnam odos atstatymui tikrai nepamaišys ir turtingas sudėtimi serumas su aukštomis vitaminų A, C, E, B3, B5 koncentracijomis, kurie gali stipriai pagerinti odos būklę – skaistinti, šviesinti, stiprinti apsauginį barjerą, aprūpinti antioksidantais, skatinti odoje vykstančias sintezes bei lėtinti senėjimo procesus.

O kad rezultatai būtų tikrai maksimalūs, į pagalbą pasitelkime ir strategiją „gerinti odos būklę iš vidaus“ – geriame daug vandens, tinkamai maitinamės ir vartojame vitaminus bei mineralus, ypač svarbūs odos būklei yra vitaminai A, C, E, beta karotenas ir antioksidantai.

Straipsnio autorė Indrė Urbanavičienė – kosmetikos kūrėja ir seminarų „Protingas grožis“ lektorė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.