Plaukų abėcėlė vasarai: ką reikia žinoti, kad plaukai visuomet būtų gražūs

„Lietuvoje daugelio moterų plaukai yra šviesūs, chemiškai apdoroti. Tokie plaukai yra ypač lengvai pažeidžiami, jiems būtina priežiūra”, – sako kirpėja-stilistė Edita Gedgaudienė. 

 Edita Gedgaudienė siūlo pabandyti bent mėnesį kas vakarą prieš einant miegoti gerai išsišukuoti plaukus – pamatysite akivaizdų skirtumą: plaukai sustiprės, atsiras žvilgesys. 
 Edita Gedgaudienė siūlo pabandyti bent mėnesį kas vakarą prieš einant miegoti gerai išsišukuoti plaukus – pamatysite akivaizdų skirtumą: plaukai sustiprės, atsiras žvilgesys. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 6, 2017, 1:06 PM

E.Gedgaudienė įspėja, kad vasarą plaukus būtina saugoti nuo saulės spindulių. Tam ypač tinka purškiami arba tepami losjonai, kurie saugo plauką nuo perdžiūvimo, sulaiko viduje esančią drėgmę. Svarbu, kad losjonai būtų su ultravioletinių spindulių filtrais.

Vasarą būtina dėvėti galvos apdangalus. „Štai skrybėlė – ne tik madingas aksesuaras, bet ir pirmoji pagalba plaukams, galvos odai, – sako E.Gedgaudienė. – Tik pasirinkite savo dydžio, kad mažiau suveltų ir priplotų plaukus.“ 

Po maudynių kirpėja rekomenduoja apipurkšti plaukus priemonėmis nuo saulės ir leisti jiems išdžiūti natūraliai. Jei plaukus džiovinsite džiovintuvu ar formuosite žnyplėmis, nepamirškite naudoti apsauginių priemonių nuo karščio. Vasarą apsaugos nuo karščio reikia kur kas daugiau, kitaip plaukai praranda drėgmę, įgauna matinį atspalvį, išdžiūsta, išsausėja. 

Ištrinkus galvą plaukus reikia labai švelniai nusausinti rankšluosčiu, jokiu būdu nevynioti į daugelio mėgstamą turbaną.

Beje, vyrams lygiai taip pat reikia prižiūrėti plaukus. Net jei plaukų nėra – reikia saugoti galvos odą, tepti ją kremais, losjonais nuo saulės. 

E.Gedgaudienė primena, kad vasarą labai svarbu pasirūpinti ir vaikų plaukais. Jiems skirti specialūs lengvi purškiamieji losjonai. Galima naudoti purškalą „Du viename“,  kuris padeda lengviau iššukuoti plaukus ir kartu veikia kaip apsauga nuo saulės. Vaikams vasarą taip pat būtina nešioti kepures, skrybėles ar skareles. 

„Svarbu, kad vaikams skirtos priemonės būtų be sulfidų ir parabenų. Vaikų galvos odos ir plaukų apsauginis sluoksnis labai storas ir, jei jis nesugadintas, reikia stengtis jo nesunaikinti. Tad vaikams negalima naudoti šampūnų, kurie turi šveičiamųjų savybių. Suaugusieji tokius šampūnus naudoja nuo pleiskanų,– jie šlifuoja odos raginį sluoksnį“, – aiškina specialistė.

Vaikų galvos oda padengta storesniu ir tvirtesniu raginiu sluoksniu nei suaugusiųjų, todėl dažnai plauti galvą vaikams nėra būtina. Prancūzų specialistai sako, kad norint nepažeisti raginio sluoksnio vaikams galvą užtenka plauti kas 7 ar net 10 dienų. Geriausia leisti plaukams išdžiūti natūraliai. Jei tam nėra laiko ir tenka džiovinti džiovintuvu, rekomenduojama vengti karšto oro. 

Kas kiek laiko reikia pakirpti plaukų galiukus? Meistrė sako, kad taisyklių čia nėra – juk plaukas auga iš svogūnėlio, o ne galiuko. Pasak jos, viskas priklauso nuo plaukų sausumo, ar smarkiai veliasi galai.

E.Gedgaudienė primena, kad labai svarbu plaukus šukuoti. Plaukas yra su šereliu – tarsi vamzdelis, padengtas žvyneliais. Kai iššukuojame, žvyneliai užsiveria ir plaukas tampa glotnus. Ilgus plaukus reikia šukuoti nuo galiukų, po truputį kilti galvos link.

Ji sako, kad itin svarbu plaukus iššukuoti prieš plaunant ir einant miegoti. Miegoti geriausia palaidais plaukais. Ilgus plaukus Edita pataria lengvai supinti, jokiu būdu nesurišti gumyte: „Kai miegame surištais plaukais, oda nekvėpuoja, negauna drėgmės, plaukas pavargsta. Pabandykite bent mėnesį kas vakarą prieš eidami miegoti gerai išsišukuoti plaukus. Pamatysite akivaizdų skirtumą: plaukai sustiprės, atsiras žvilgesys.“ 

Mityba taip pat lemia plaukų tvirtumą ir augimą. Edita rekomenduoja rinktis šviežią, natūralų maistą, sezoninius produktus. Ypač vasarą, kai galime valgyti uogas, vaisius ir daržoves, ką tik nuskintas iš daržo ar sodo. „Pagrindiniai vitaminai plaukams yra A, D ir E, reikalingos ir omega rūgštys, kurių gausu žuvyse, ypač daug šių rūgščių turi silkės, skumbrės, lašišos”, – sako ji. 

Vitamino A daugiausia yra kepenyse, žuvų taukuose, pieno produktuose, kiaušinio trynyje, taip pat augaliniuose produktuose – morkose, pomidoruose, burokėliuose, taip pat vaisiuose ir uogose.

Vitamino E gauname su aliejumi, rupaus malimo grūdiniais produktais, o vitamino D atsargas papildome valgydami kiaušinius, pieno produktus. Veikiant ultravioletiniams spinduliams vitaminas D gaminamas žmogaus odoje.

Ką daryti, jei plaukai jau pažeisti? Tokiu atveju E.Gedgaudienė rekomenduoja maksimaliai juos drėkinti – naudoti kaukes, raminančius, neintensyvius šampūnus. „Svarbu nepersistengti, vengti kraštutinumų, – sako ji. – Neretai pasitaiko, kad iš pradžių plaukai išdžiovinami, nušlifuojami, pažeidžiami, po to norint atgaivinti tepami aliejumi, o jis užkemša poras.“

Pasak Editos, labai svarbu pasirinkti meistrą, kuris domisi naujovėmis, nuolat tobulėja, semiasi žinių. „Daugelį dalykų atrandame iš naujo“, – sako kirpėja. Pasak jos, Lietuvoje yra labai gerų meistrų, jie novatoriški, profesionalūs, seka madas, juos drąsiai galima statyti į vieną gretą su puikiausiais pasaulio specialistais. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.