Planuojate vestuves ar krikštynas? Kai ką reikia žinoti

Vasara dažnai asocijuojasi ne tik su atostogomis, kelionėmis, bet ir įvairiomis šventėmis. Būtent šiltuoju metų laiku įvyksta daugiausiai vestuvių ir krikštynų. Tačiau bėgant laikui keičiasi ne tik jų tradicijos, bet ir jų puošyba.

 Vestuvių organizatorė I.Oželytė (viduryje) su komanda patarė besituokiančioms poroms pirmiausia susikoncentruoti į pačią vestuvių esmę – santuoką.<br> A.Numavičienės nuotr.
 Vestuvių organizatorė I.Oželytė (viduryje) su komanda patarė besituokiančioms poroms pirmiausia susikoncentruoti į pačią vestuvių esmę – santuoką.<br> A.Numavičienės nuotr.
 Vestuvių šventės akimirka.<br> A.Numavičienės nuotr.
 Vestuvių šventės akimirka.<br> A.Numavičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Greta Miškinytė

Jul 9, 2018, 4:13 PM

Anksčiau vestuvės buvo neįsivaizduojamas be kelių dešimčių svečių, baltų balandžių, bent trijų aukštų torto ir gyvos grupės koncerto. Pamažu vis labiau atsisakoma šios pompastikos ir grįžtama prie paprastumo bei tradicijų.

Tradicijos pamažu keičiasi

Vestuvių planuotoja Iveta Oželytė teigė jau ne vienus metus pastebinti paprastesnį požiūrį į šventės detales. Vis labiau populiarėja ir šventės tik pačių artimiausių žmonių rate.

„Žmonės jau nori paprastumo, kukliau viską daryti, stengiasi vestuvėse atspindėti savo gyvenimo būdą. Populiarios šventės artimiausių žmonių rate, miesto vestuvės be nakvynės. Taip pat klientams vėl įdomu vestuvėse matyti senąsias lietuviškas tradicijas – šiuo metu tai yra tarytum egzotika, ypač, jei vienas iš sutuoktinių yra užsienietis“, – pastebėjimas dalinosi vestuvių planuotoja.

Vis dažniau vestuvėse atsisakoma tradicijų, be kurių anksčiau nebuvo įsivaizduojamos vestuvės: pirmasis jaunavedžių šokis, torto pjovimas, fejerverkai.

Ne vienus metu renginius vedanti Donalda Meiželytė sakė pastebėjusi, kad yra išlikusios vos kelios tradicijos. „Tradicijos vestuvių metu likusios dvi – tėvai pasitinka jaunuosius su duona ir druska bei perduoda jauniesiems namų židinį“, – pasakojo Donalda.

Įvairias šventes ne vienus metu organizuojanti Erika Semaško pastebėjo, kad vis dar laikomasi tradicijų, bet atsiranda ir daugiau jaunųjų, kurie nusprendžia savo vestuvių iškilmes paminėti itin moderniai.

„Vis daugiau porų drąsiai planuoja vestuves kitaip , t.y. santuokos rūmai ir fotosesija vieną dieną, o bažnyčia ir vestuvių puota – kitą, vestuves su giminaičiais švenčia Lietuvoje, o su draugais – Balio saloje. Dabar visi pripažįsta, kad vestuves – tai jaunųjų šventė, o ne sunkus jaunųjų ir jų tėvų darbas“, – pastebėjimais dalinosi moteris.

Tačiau visgi kiekviena vestuvių, krikštynų šventė yra individuali. „Kiekviena kompanija, žmonių grupė turi savo tradicijas, savo istorijas ir savo poreikius, tad kiekvieną scenarinį vakaro planą rašau atsižvelgdama į jų pageidavimus“, – teigė šventes vedanti D.Meiželytė.

Krikštynos prilygsta vestuvėms

Dažnai tėvai savo mažiesiems nori surengti nepamirštamą krikštynų šventę. Kiekvienais metais krikštynų, kaip ir vestuvių tendencijos vis keičiasi.

Pasak E.Semaško, pasiruošti krikštynoms užima tiek pat laiko, kiek ir vestuvėms. Dažnai jaunos mamos neturi tiek laisvo laiko, todėl švenčių organizatoriai imasi ir organizuoti krikštynas.

„Rūpesčių būna daug, pradedant nuo vaikelio drabužėlių, kurie pagal pageidavimą gali būti priderinti prie tėvų drabužių, t. y. vienodos drabužių detalės arba spalvos atkartojimas drabužiuose.

Dažniausiai mažajam krikštukui surengiama fotosesija, dabar yra tikrai daug profesionalių fotografų, kurie padaro nuostabias nuotraukas, kurios liks atminimui visam gyvenimui.

Sugalvojame krikštynų temą – tai yra šventės akcentas, pagal krikštynų temą dekoruojama salė, didelis dėmesys skiriamas detalėms, temos pagrindiniai akcentai atspindi ir desertų papuošimuose“, – kalbėjo švenčių organizatorė.

Nors, kaip sakė E.Semaško, krikštynų šventė daug trumpesnė negu vestuvių, tačiau yra ne mažiau įdomesnė ar jautresnė. „Mums labai patinka dekoruoti desertų stalus, nes per krikštynas jie būna ypač gražūs, labiau spalvoti ir linksmesni negu per vestuves“, – kalbėjo moteris.

Švenčių kaina – įkandama

Prieš ruošiantis kiekvienai šventei iškyla pagrindinis klausimas: kiek viskas kainuos? Šiuo metu vestuvių organizatoriai šventę gali iškelti net už 100 tūkst. eurų.

Pasak vestuvių organizatorės I.Oželytės, piniginės išlaidos priklauso nuo jaunųjų poreikių, šventės vietos, svečių skaičiaus ar net vestuvių konteksto.

„Pinigų klausimas yra ganėtinai sunkus, tačiau, manau, kad kokybiška šventė kainuoja apie 10 000 eurų“, – kalbėjo vestuvių organizatorė.

Deja, bet ne visi gali ar nori vestuvėms išleisti kelių mėnesių atlyginimą. Kaip teigė I.Oželytė, visuomet galima sutaupyti ir nedidelėmis išlaidomis susiorganizuoti jautrią šventę.

„Pirmiausia reikia susikoncentruoti į tai, kas yra vestuvių esmė. Tai – pati santuoka. Reikėtų sumažinti kviečiamų svečių ratą iki pačių artimiausių, be kurių savo gyvenimo jūs neįsivaizduojate (iki 20 žmonių). Šiltas pasisėdėjimas restorane, muzika, kurią mėgstate, ir kelių patiekalų vakarienė yra kelias į nuoširdžią, nepamirštamą ir ekonomišką šventę“, – patarimais dalinosi specialistė.

Tuo tarpu E.Semaško patarė nekonkuruoti su draugais, pažįstamais, giminaičiais rengiant šventes.

„Nereikia ruošti šventės, kuri viršija jūsų turimą biudžetą, kurkite šiltą atmosferą, kad ne tik svečiams, bet ir jums būtų jauku. Nepamirškite, šventės praeina, lieka tik prisiminimai ir jausmai“, – kalbėjo ne vienus metus šventes organizuojanti moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.