Renginių organizavimo įmonės „Menai & Renginiai“ įkūrėją Eriką Purauskytę galėtume vadinti šaltibarščių fėja. Juos ji renkasi ir pusryčiams, ir gimtadieniams, ir netgi tada, kai egzotiškoje kelionėje pabosta įmantrūs jūrų gėrybių patiekalai, ji ilgisi šaltibarščių.
„Prieš kelerius metus bičiulė Evelina Stundžienė atostogavo jau net nepamenu kur. Ir mudvi susirašėme, kad kaip smagu būtų suvalgyti šaltibarščių, o dar įdomiau – išbandyti šaltibarščių glotnutį (angl. „smoothie“). Juk visada taip: kai keliauji ten, kur karšta, pasiilgsti (bent jau aš) šaltibarščių. O aš, pasigavusi jos idėją, pagamintus šaltibarščius sutryniau trintuvu. Ir nuo tada rytais skubėdama į darbą geriu šaltibarščių glotnutį!“ – juokėsi E.Purauskytė.
Erika atskleidė ir keletą papildomų ingredientų, kurie jos mėgstamą patiekalą padaro dar skanesnį. Tai šaukštelis krienų ar su šviežiais agurkais sutrintas ir vienas raugintas.
Trinti šaltibarščiai – dar ne visiems atrastas ir priimtinas skanėstas. O norintiems tai pritaikyti ir savo virtuvėje Erika išdavė paslaptį, kaip juos gaminti, kad nesusidarytų nereikalingų gumuliukų.
„Pirmiausia reikia sutrinti visas daržoves, smulkiai supjaustytą kiaušinį (idealu – tik jo trynį), agurkus be luobelės, o tada supilti ir skysčius. Kad šaltibarščiai išeitų šilkiniai – reikia įgūdžių“, – smagiai nusiteikusi pasakojo Erika.
Erika išties nusipelnė liaupsių už išradingumą, nes vienas naujausių jos eksperimentų virtuvėje pagal šaltibarščių receptą – panakota (itališkas desertas, kurio pagrindas – virta grietinėlė. – Red.).
„Tai trinti šaltibarščiai, į kuriuos dar įdėjau šiek tiek želatinos ir palaikiau, kad sustingtų. O prie panakotos puikiai tinka ir raudonieji ikrai, kurie suteikia pikantišką skonį. Tai prabangi šaltibarščių versija. (Juokiasi.) Sakoma, kad gera panakota turi drebėti kaip moters krūtis“, – kulinarijos įgūdžiais dalijosi moteris.
Kadangi Erikos kasdienybė – įvairių renginių organizavimas, vasariško patiekalo pomėgį ji pritaikė ir darbe. Renginiuose svečiams taip pat siūlomos įvairios šaltibarščių variacijos. O neseniai švenčiant vyresnėlės dukters Vasaros gimtadienį ant stalo puikavosi trintų šaltibarščių taurelės.
Moters planuose – ir kiek neįprastas kulinarinis sprendimas – šaltibarščių šerbetas. Neabejinga Rytų Europos šalyse paplitusiam patiekalui Erika tapo ne taip jau seniai.
„Ilgą laiką žinojau, kad jų nemėgstu, ir vis galvodavau, kodėl. Tuomet supratau, kad šaltibarščiuose nemėgstu vieno ingrediento – pieno. Pienas jiems suteikia saldumo. Dažniausiai šaltibarščius kiek praskiedžiu airanu ir pasukomis. O jei gaminu įprastus šaltibarščius, dalį jų vis tiek sutrinu, kad jie būtų kiek tirštesni“, – savo virtuvės paslaptimis dalijosi E.Purauskytė.