Arūnas Valinskas jaunesnysis papasakojo apie namuose gyvenantį džiaugsmą

Dažnai sakoma, kad geriausias žmogaus draugas – šuo. Tačiau Lietuvos garsenybių namuose laksto ir kur kas egzotiškesni gyvūnai, turintys laukinių padarų kraujo ar aptinkami šalies miškuose.

 A.Valinskas jaunesnysis su augintine. <br> Asmeninio albumo nuotr.
 A.Valinskas jaunesnysis su augintine. <br> Asmeninio albumo nuotr.
 N.Bunkė ir jos augintinis Maiklas. <br>Asmeninio albumo nuotr. 
 N.Bunkė ir jos augintinis Maiklas. <br>Asmeninio albumo nuotr. 
 Natalijos Bunkės augintiniai. <br>Asmeninio albumo nuotr. 
 Natalijos Bunkės augintiniai. <br>Asmeninio albumo nuotr. 
 Natalija su Lape.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
 Natalija su Lape.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
 A.Šmurjeva su augintiniu.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
 A.Šmurjeva su augintiniu.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
 A.Šmurjevos augintinis.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
 A.Šmurjevos augintinis.<br>Asmeninio albumo nuotr. 
 Arūno Valinsko jaunesniojo ūkis. <br>Asmeninio albumo nuotr. 
 Arūno Valinsko jaunesniojo ūkis. <br>Asmeninio albumo nuotr. 
 Arūno Valinsko jaunesniojo ūkis. <br>Asmeninio albumo nuotr. 
 Arūno Valinsko jaunesniojo ūkis. <br>Asmeninio albumo nuotr. 
 Arūno Valinskas jaunesnysis su alpaka. <br>Asmeninio albumo nuotr. 
 Arūno Valinskas jaunesnysis su alpaka. <br>Asmeninio albumo nuotr. 
 Arūno Valinsko jaunesniojo ūkis. <br>Asmeninio albumo nuotr. 
 Arūno Valinsko jaunesniojo ūkis. <br>Asmeninio albumo nuotr. 
 Arūno Valinsko jaunesniojo ūkis. <br>Asmeninio albumo nuotr. 
 Arūno Valinsko jaunesniojo ūkis. <br>Asmeninio albumo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jul 25, 2019, 11:26 AM

Štai naujus namus įsigijusi dainininkė Natalija Bunkė (36 m.) nusprendė juose apgyvendinti dar vieną katiną, garsenybių fotografei Anastasijai Šmurjevai (29 m.) kompaniją palaiko... ežys, o į politiką pasukęs pramogų pasaulio ryklio Arūno Valinsko sūnus Arūnas (29 m.) augina visą alpakų ūkį!

Bengalijos veislės atstovas Maiklas N.Bunkės namuose atsirado praėjusių metų žiemą. Anot dainininkės, ją sužavėjo vidinės bei išorinės mažojo leopardo savybės.

Moters meilę švelniakailiam namų gyventojui ne kartą išdavė socialiniuose tinkluose publikuojamos nuotraukos, vaizdo įrašai. Panašu, kad Maiklui, tarsi ilgai lauktam vaikui, niekuomet netrūko žaislų, instagrame jam netgi buvo sukurta atskira paskyra.

„Šie katinai yra gražūs, nenuobodūs, su jais visuomet linksma. Bengalai mėgsta bendrauti. Jie – tokie šnekantys katinai. Jeigu jam ką nors sakai, jis atsiliepia“, – kaip apie žmogų apie Maiklą kalbėjo Natalija.

Nors Maiklo veislė išvesta kryžminant laukines ir namines kates, Natalija teigia, kad išdaigų Maiklas nėra linkęs krėsti. Katino nedomino moters gėlynai, o dabar nuotaikingas augintinis turi ir žaidimų draugę Lapę.

Pastaroji – Abisinijos veislės, kuri laikoma viena seniausių naminių kačių veislių pasaulyje.

„Kai ieškojau Maiklo, pirmiausia į akis buvo kritusi Abisinijos veislė. Bet kai pamačiau bengalą, labai jo užsimaniau, gražus buvo pats katinas, ne tik ta veislė. Abisinijos katės pasižymi draugiškumu, o Lapė pateisina visus savo veislės ypatumus.

Be proto meili katytė! Ji skleidžia tiek meilės... Ir draugauja su visais. Maiklas yra pasirinkęs kelis šeimos narius, o katė draugauja su visais“, – apie dvigubą džiaugsmą pasakojo N.Bunkė.

Tiesa, iš pradžių Maiklas ir Lapė itin draugiški vienas kitam nebuvo. Šeimyniška meilė įsižiebė kiek vėliau, dabar jie net miega susiglaudę.

Patinėlio Natalija nesirinko todėl, kad norėjo, jog jos ir mylimojo Edgaro Eidėjaus namuose gyventų porelė – du katinai po vienu stogu be peštynių sunkiai apsieitų. Paklausta apie vyriškos ir moteriškos lyties augintinių vardus atlikėja išdavė, kad jų savo keturkojams ji ilgai negalvojusi.

„Kai išsirinkome Maiklą, važiavome ir galvojome būsimam augintiniui vardą. Maiklas jam labai prilipo. O Lapės vardą padiktavo jos išvaizda. Net minčių nekilo, kad vardas galėtų būti kitoks“, – sakė ji.

Moteriai susitvarkyti su katinais pavyksta puikiai, tačiau apie trečią ji negalvoja. Dainininkės planuose nėra ir kitos rūšies augintinių.

„Nors namas didelis, reikia užauginti šituos katinus. Daugiau kačių ar šunų kol kas neplanuojame, tikiuosi, kad planai nepasikeis.

Labai mėgstu kates. Be abejo, ir su šunimis viskas gerai, bet man labiau patinka katės. Matyt, tokią meilę joms atsinešiau iš vaikystės“, – buvusius augintinius prisiminė Natalija.

Fotografės A.Šmurjevos skonis kiek kitoks. Dabar moteris su šeima augina ežiuką Feliksą, tačiau pasvajoja ir apie mažą paršiuką. Pasak moters, sprendimas įsigyti spygliuotą augintinį sulaukė įvairiausių atgarsių – kodėl namuose atsirado ežys, iki šiol nesuvokia šunį auginantys tėvai. Atrodo, kad Felikso nesupranta ir tėvų augintinis – šis spygliuoto svečio bijo labiau nei jis jo.

„Internete prisižiūrėjome linksmų ir mielų ežiukų vaizdo įrašų. Kai pamatėme, kaip jie žaidžia su žmonėmis ir miega šeimininkų rankose, užsigeidėme ir patys nusipirkti tokį gyvūnėlį.

Labai ilgai ieškojome, laukėme gal kokius 8 mėnesius, kol jį išvydome gyvūnų parduotuvėje. Tik pažiūrėkite į jo nosytę – kas gali būti mieliau?“ – retoriškai klausė A.Šmurjeva.

Menininkė sakė, kad įsigijus augintinį nuomonė apie jo charakterį kiek pasikeitė. Paaiškėjo, kad gyvūnėlis visiškai nemėgsta bendrauti ir žaisti su žmonėmis. Dieną Feliksas miega, pabunda tik naktį. Vis dėlto Anastasija ežį vadina daug priežiūros nereikalaujančiu gyvūnu.

Beveik dvejų metų Feliksas ėda kačių ėdalą, skanauja kirminus. Keletą kartų per mėnesį mažylis išbando vonios procedūras – jų jis visiškai nesibodi. Spygliuočius mėgsta bėgioti narvelyje įtaisytame ratelyje. Dėl to moteris rekomenduoja narvelio nestatyti miegamajame.

„Mėgstamiausias jo laikas – kai mūsų nėra namuose. Bet kadangi mes namuose būname retai, mums tai – tobulas gyvūnas“, – šypsojosi ji.

Vis dėlto fotografė pripažįsta, kad Lietuvoje ežiai nėra populiarūs gyvūnai. Kas kartą internete publikavusi augintinio nuotraukas A.Šmurjeva sulaukia daugybės klausimų.

Neretai klausiantieji domisi, ar ežiuką įmanoma paglostyti – juk animaciniuose filmuose matomi ežių spygliai tokie aštrūs, kad gali pasmeigti net obuolį.

„Jeigu ežiukas nebijo jūsų, jį tikrai galima paglostyti ir paimti į rankas. Jo spygliukai aštrūs tik tuomet, kai jis bijo.

Bet mūsų Feliksas nelabai mėgsta žmones, todėl jį paimti į rankas be pirštinių yra sunkiau. Bet jis nebijo mūsų vaiko. Tikriausiai pagal kvapą jaučia, kad tai – mažas žmogus“, – teigė ji.

Vilniaus miesto tarybos nario ir seimūno Mykolo Majausko patarėjo A.Valinsko gyvenimas apvirto prieš keletą metų. Seniau Lietuvos kariuomenėje dirbęs vienišius augino dvi alpakas.

Rodos, kad didėjant alpakų ūkiui keitėsi ir Arūno gyvenimas: žinomo pramogų verslo atstovo sūnus pradėjo politinę karjerą ir sutiko mylimąją Viktoriją (26 m.), su kuria susilaukė dukters Sofijos.

Dabar Balsiuose prie tėvų namų įsikūrusiame A.Valinsko ūkyje – 9 alpakos: Čilė, Karmela, Pasaka, Glorija, Brunas, Inočis ir Šizuka. Du naujagimiai dar laukia krikšto.

„Kartais, kai viešime pas tėvus, einame kartu su Viktorija apsitvarkyti. Kasdienėje jų priežiūroje man pagelbėja visi namiškiai ir mūsų ūkvedžiai“, – į klausimą, kas padeda prižiūrėti švelniakailius augintinius, atsakė jis.

Pasak A.Valinsko, jo auginamų alpakų charakteris nevienodas: vienos mėgsta švelnumą, o kitos, atvirkščiai, demonstruoja temperamentingą būdą.

„Alpakos yra bandos gyvūnai, taigi į grėsmes ir nepažįstamus dalykus dažniausiai reaguoja visos kartu.

Tačiau kiekvienas gyvūnas turi ir individualų charakterį. Vienos yra ramesnės, labiau leidžiasi glostomos, kitos – greitai įsiplieskiančios ir daug besispjaudančios. Patinai natūraliai yra drąsesni ir smalsesni. Alpakos greitai įsimena aplinką, yra kantrios“, – smagios išvaizdos gyvūnų elgesio ypatumus apibūdino jis.

Nepaisant alpakų charakterio, buvimas šalia jų žmogui gali turėti teigiamą psichologinę įtaką. Be to, naudinga ir jų vilna, o teritorijoje, kurioje jos gyvena, neužauga aukšta žolė.

„Kasmet alpakos yra kerpamos, o jų vilna pasižymi itin geromis savybėmis ir natūralia spalvų įvairove. Alpakos taip pat gali būti naudojamos kaip terapiniai gyvūnai, vien buvimas šalia jų gali turėti teigiamą psichologinį poveikį.

Jos tvarkingos, tausojančios teritoriją, kurioje gyvena: žolę nuėda lygiai ir taip, kad ji gali greitai ataugti, o gamtinius reikalus dažniausiai atlieka vienoje aiškioje vietoje“, – savo augintinius gyrė A.Valinskas.

 

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.