Ekspertė įvardijo, kokios taisyklės padės visuomet turėti, ką apsirengti ir išleisti mažiau

Norint stilingai rengtis, visai nebūtina spintos prigrūsti gausybe drabužių, greičiau atvirkščiai – kuo labiau apgalvotai, sąmoningai drabužiai įsigyjami, tuo, tikėtina, pavyks gražiau ir greičiau apsirengti. Kiekvienas spintoje turimas drabužis turėtų būti vertas 10 balų. Tad atėjo laikas negailestingai tarti sudie tiems, kuriems iki dešimtuko ko nors trūksta.

 Espertė pataria į madą žvelgti atsakingai.<br> N.Rakauskienės nuotr.
 Espertė pataria į madą žvelgti atsakingai.<br> N.Rakauskienės nuotr.
 Espertė pataria į madą žvelgti atsakingai.<br> N.Rakauskienės nuotr.
 Espertė pataria į madą žvelgti atsakingai.<br> N.Rakauskienės nuotr.
 Espertė pataria į madą žvelgti atsakingai.<br> N.Rakauskienės nuotr.
 Espertė pataria į madą žvelgti atsakingai.<br> N.Rakauskienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jurgita Medonė

Jul 6, 2020, 2:36 PM

Kažkas nepatingėjo apskaičiuoti, kad anksčiau žmogus vieną drabužį užsivilkdavo vidutiniškai apie 40 kartų, o šiais masinio vartojimo laikais skaičius sumažėjo iki 7.

Tikėtina, kad po tų 7 kartų drabužis nebus nei nepataisomai suplyšęs, nei negražiai nuskalbtas.

Kembridžo universitetas nustatė, kad 2006 m. žmonės nupirko net trečdaliu daugiau drabužių nei 2002 m., o šiuolaikinė moteris savo spintoje slepia net keturis kartus daugiau drabužių nei 1980 m. gyvenusios dailiosios lyties atstovės. Žinoma, tiek pat kartų daugiau drabužių patenka ir į šiukšlių konteinerius.

Vis dėlto pastaruoju metu vis daugiau kalbama apie atsakingą vartojimą.

Žinodama, kiek išteklių reikia norint pagaminti vieną drabužį ir kad drabužių pramonė kartu su gyvulininkystės ir naftos pramonėmis yra trejetuke, kuris labiausiai teršia planetą, negaliu pirkti neapgalvojusi.

Yra ir dar viena svarbi priežastis, kodėl verta spintoje turėti tik drabužius, vertus 10 balų.

Nes kuo mažiau drabužių turi ir kuo atsakingiau jie buvo įsigyti (tai reiškia, kad prieš perkant naują drabužį buvo apgalvota, su kuo jį derinti, – spintoje turėtų būti bent 3 jau turimi rūbai, ar jis tinka prie tavo spalvinio, figūros tipų ir, svarbiausia, ar atitinka dabartinę tavo psichologinę būseną), tuo labiau apranga padeda geriau jaustis.

Juk drabužiai gali sustiprinti vidinį nusiteikimą, o gali ir gadinti nuotaiką.

Nesu jokiu gyvenimo periodu turėjusi tiek mažai drabužių, kiek turiu dabar. Ir dabar jaučiuosi visada turinti ką apsirengti. Kuo daugiau drabužių, tuo daugiau sumaišties.

Pagalvokime, kam lengviau bus greitai ir stilingai apsirengti: ar tai moteriai, kurios spinta prigrūsta drabužių, įsigytų įvairiomis aplinkybėmis (pvz., geros ir blogos nuotaikos dienomis), ar tai, kuri joje turi saikingą skaičių apdarų, kurie buvo įsigyti gerai pagalvojus?

Seniai žinoma, kad naujų daiktų pirkimas skatina išsiskirti laimės hormonus.

Bėda ta, kad šis laimės pojūtis – labai trumpalaikis, tuštinantis piniginę ir neretu atveju paliekantis nenatūralų kaltės jausmą dėl paskubomis ir neapgalvotai įsigytų pirkinių.

Specialistai ragina prieš įsigyjant naują pirkinį (ypač tai aktualu, jeigu jis brangus) leisti sau pagalvoti 24 val. Tiek laiko paprastai pakanka atslūgti emocijų bangai ir tikslingiau įvertinti, ar pirkinys išties reikalingas.

Apsipirkinėti išpardavimų metu sveikintina tuomet, kai aiškiai žinai, ko nori ir ko tau reikia. Tuomet išties gali įsigyti kokybiškų daiktų už kur kas mažesnę kainą. Kitu atveju būk budri – tegul mažos kainos nesuvilioja pripildyti spintos beverčiais daiktais.

Visas pasaulis juda tvaresnio vartojimo link ir net jei instagrame įtakos formuotojus matome kasdien vilkinčius vis kitais naujais drabužiais, nepamirškime, kad jų darbas – pristatyti ir reklamuoti naujus gaminius.

Noras kasdien vilkėti vis naujus drabužius iškreiptų pasaulio realybę, atsižvelgiant į klimato atšilimo, užterštumo, nesąžiningos prekybos problemas. Galų gale ne naujais drabužiais turėtume lopyti vidinio pasitenkinimo skyles.

Džinsai ir sportinio tipo marškinėliai – patogu.

Tačiau ar išties pasaulį nori užkariauti kasdien vilkėdama tokią eilutę? Apsirengti gražiai, stilingai ir taip, kad apranga padėtų siekti tikslų, galima taip pat lengvai, kaip esi įpratusi iš spintos traukti džinsus ir marškinėlius, tik, skirtingai nei pastaruoju atveju, – kur kas kūrybiškiau.

Kaip tai vyksta? Pirmiausia rytą sau atsakyk, kokie šiandieniai tavo tikslai, ką ketini veikti, kokią nuotaiką susikurti. Pvz., jeigu laukia susitikimas su potencialiu verslo partneriu, su kuriuo susitiksite jo biure, geriausiai tiks vilkėti oficialesnės aprangos eilutę (kokybiško švarko ir palaidinės, kelnių arba sijono ansamblį).

Puošnumo ir elegancijos tokiu atveju suteiks aukštakulniai, ryškesni lūpų dažai ilgesnį laiką atkreips pašnekovo dėmesį į burnos sritį (tai aktualu, jei trokšti būti išgirsta, jei nori, kad informacija, kurią perteiksi, būtų suprantama), dieninis makiažas ir tvarkingi plaukai užbaigs visą įvaizdį (svarbi kiekviena detalė, nes mūsų pasąmonėje nugula kiekviena smulkmena, net jei sąmoningai to ir negalime įvardyti).

Turi būti patenkinta kiekvienu vilkimu drabužiu, kiekviena aprangos detale, kitu atveju tai, kam turėsi priekaištų, vogs iš tavęs energiją. Pvz., jei vilkėsi trumpą sijoną, su kuriuo nesijausi gerai (manysi, kad jis kiek per trumpas), visą dieną timpčiosi ji žemyn, kaskart atsistojusi taisysiesi.

Kiekvienas tas judesys – kiekvienas timpčiojimas atims iš tavęs energiją, kurią galėtum skirti kitiems tikslams įgyvendinti. Tas pat galioja ir kitais atvejais: jei tavo bruožus nublankina drabužio spalva, jei nepatinka drabužio kirpimas, jei jis nunešiotas, kiekvieną kartą pažvelgusi į veidrodį ne nudžiugsi, o susierzinsi.

Pagalvok, kur daugiausia praleidi laiko, tuomet žinosi, kokie drabužiai tau reikalingiausi. Jeigu esi karjeros moteris, mažai laiko leidžianti namie, pagalvok, ar tau tikrai reikia dešimties laisvalaikio kostiumėlių. Gal geriau būtų investuoti į švarkus, kokybiškas palaidines ir kitą darbo aplinkoje skirtą vilkėti aprangą?

Atlik analizę ir veiklos sritis suskirstyk valandomis. Veiklos sričių pavyzdžiai galėtų būti: darbas, aktyvus laisvalaikis, sportas, vyras, vaikai, tėvai, draugai, pomėgiai, visuomeninė veikla, grožio ir estetikos procedūros, kinas, teatras, parodos, svečiai, metų šventės (gimtadieniai, Kalėdos, Naujieji metai, Velykos, asmeninės šventės), kelionės, atostogos, pramogos.

Tuomet šias sritis suskirstyk valandomis. Pavyzdžiui:

* 6.00–6.15 val. estetinės procedūros;

* 6.15–7.30 val. namai;

* 7.30–17.00 val. kelionė į darbą, darbas;

* 17.00–21.00 val. kelionė namo; pasiimti vaikų iš darželio; grožio procedūros; susitikimas su draugėmis; sportas ir kt.;

* 21.00–22.00 val. namai, miegas.

Nustačiusi, kur praleidi daugiausia laiko, lengviau orientuosiesi reikalingose drabužių rūšyse ir jų kiekyje. Taip natūraliai tavo spintoje vis daugiau drabužių taps lengvai derinami vieni su kitais ir visomis progomis turėsi ką rengtis.

Rytą galvoti apie laukiančią veiklą ir tikslus pravartu ir todėl, kad vienas drabužių ansamblis gali būti vilkimas visą dieną, nepaisant skirtingos veiklos. Pvz., jeigu dieną laukia svarbus susitikimas ir tau tinka vilkėti švarką, po juo vilkimi marškinėliai tiks vakare, kai eisi po darbo susitikti su draugėmis.

Ta pati skarelė, kurią ryšėjai ant kaklo dieną per susitikimą, papuoš plaukus ir suteiks valiūkiškumo vakare. Aprangos detalės – tai priemonės žaisti stiliaus žaidimą, kurti įvairius vaidmenis.

Drabužis sustiprina tavo vidinę būseną, nuotaiką, nes:

* toks drabužis atspindi tavo šiandienos tikslus, atitinka šiuometinį tavo gyvenimo būdą;

* jis tinka pagal figūros, spalvinį tipus (atskleidžia figūros privalumus neakcentuodamas probleminių vietų ir pabrėžia veido, akių, plaukų spalvą – vilkėdama tokį drabužį ir pažvelgusi į veidrodį jautiesi dar gražesnė);

* apsivilkus drabužį nekyla dvejonių, ar jis tau tinka, t.y. pusvalandį nemindžikuoji priešais veidrodį bandydama išteisinti jo trūkumus, neskambini vaizdo skambučiu iš matavimosi kabinos draugei, mamai ar sesei prašydama patarti: pirkti ar ne;

* spintoje jau turi bent 3 aprangos dalis, su kuriomis derinsi naująjį pirkinį (net jei ir suklystum – grįžusi namo ir apsirengusi naująjį pirkinį kartu su kitais trimis numatytaisiais ir pamačiusi, kad vis dėlto netinka, gali drabužį grąžinti).

Dizainerė Vivienne Westwood ant savo parduotuvių vitrinų iškabino raginimą: „Buy less, choose well, make it last“ („Mažiau pirk, geriau išsirink, ilgiau pasidžiauk.“) Ir iš tiesų geriau investuoti į brangesnį drabužį, jį prižiūrėti, atnaujinti, kai prireikia, nei prisipirkti dešimt pigesnių, bet prastesnės kokybės.

Geresnės kokybės (kokybiškiau pasiūtas, geresnio audinio) drabužis ilgiau nepraras prekinės išvaizdos ir net jei ne visada iš pirmo žvilgsnio galima pasakyti, kodėl jis kokybiškas, tai intuityviai juntama.

Kalbant apie audinius: jeigu yra pasirinkimas, geriau rinktis tą drabužį, kurio sudėtyje nesumaišyti natūralūs ir sintetiniai pluoštai (pvz., vilna ir poliesteris), nes toks drabužis bus neperdirbamas.

Visada gerai atrodančios, stiliaus taisykles išmanančios ir jas sau prisitaikiusios moterys dėvi skirtingus tų pačių drabužių variantus, t.y. kas labiausiai gražina jų kūno sudėjimą. Tu veikiausiai žinai savo figūros tipą (o jeigu ne, rašyk redakcijai žinutę, laišką, ir mes parengsime straipsnį šia tema).

Štai kas tinka ir aktualu visų tipų figūrai. Sujuosiama minkšto audinio suknelė tinka visų tipų figūrai, nes ją galima susiausti, sudėti klostėmis ir surišti taip, kad pabrėžtum didžiausius privalumus ir nukreiptum dėmesį nuo vietų, kurios ne taip patinka. Tobuliausias ir universaliausias sijono ilgis – ties keliais. Jei renkatės ilgą sijoną ar suknelę, drabužis turi būti kiek galima ilgesnis, faktiškai liesti žemę.

Drabužiai iki čiurnos vizualiai sutrumpins kojas ir patį siluetą. Kuo mažiau detalių, raštų ir spalvų, tuo švaresnis, lieknesnis ir aiškesnis siluetas. Stengiantis siluetą vizualiai suliekninti – ne išeitis noras slėptis po dideliais drabužiais. Tai tik išryškina kūno stambumą.

Norint vizualiai pailginti liemenį, diržo spalva turėtų būti tokia pat ar panaši į palaidinės. Stengiantis vizualiai padidinti krūtinę verta rinktis drabužius, ties krūtine dekoruotus raukiniais, klostėmis. Puikiai tiks palaidinė, suimta ties kaklu. Jei krūtinė didesnė nei B dydis, rekomenduojama nesirinkti drabužių su detalėmis ant krūtinės.

Jei pečiai platūs, juos vizualiai susiaurinsite rinkdamasi siaurą ir gilesnę V formos iškirptę. Jei pečiai siauri, tinka kvadratinės arba stačiakampio formos iškirptė.

Žinodama savo spalvinį tipą: jauniau atrodai; suteiki gaivumo išvaizdai; žinai, kad kai kurios spalvos gali vizualiai suliekninti; tau tinkančios spalvos suteikia švytėjimo odai, oda atrodo natūraliai gražesnė.

Netinkamai parinkus spalvas: gali atrodyti vyresnė; tai suteikia nuovargio požymių išvaizdai; gali vizualiai storinti; nustelbia natūralią išvaizdą.

Išskiriami keturi svarbiausi tipai pagal metų laikus. Pavasario (oda šviesi, persikų arba gelsvo atspalvio. Šio tipo moterys visada gerai įdega. Gali būti strazdanėlių). Vasaros (šviesi oda, šviesaus alyvuogių atspalvio, melsva. Jei yra strazdanų, jos pilkai rudos spalvos. Skruostai rausta raudona ar rožine spalva). Rudens (oda šilto gelsvo atspalvio). Žiemos (oda balta į melsvumą, alyvinio atspalvio pilkšva).

Kad rytą drabužių rinkimas būtų malonus ir trumpas procesas ir kai jau spintoje tik 10 balų turintys drabužiai, raginu kiekvieną drabužį priskirti komplektui-eilutei. Skirk šiam procesui pakankamai laiko, kai būsi tam nusiteikusi. Visi sijonai turi turėti sau porininkų – palaidinių, marškinėlių, glaustinukių, megztinių.

Puiku, jeigu vieną sijoną gali suderinti bent su keliais spintoje jau turimais drabužiais. Toks ir turėtų būti tikslas – kad kuo daugiau drabužių derėtų vieni su kitais.

Analogiškai numatyk, su kuo derinsi likusias drabužių dalis: kelnes, palaidines, sukneles ir kt. Tą patį turėtum padaryti ir galvodama apie avalynę, aksesuarus, papuošalus, rankines.

Dar kartą apie tai, kaip laikyti drabužius, kad būtų patogu.

Ant pakabų kabinami švarkai, suknelės, marškiniai, sijonai, paltai. Aš sukabinu pagal spalvas ir rūšis. Pvz., suknelės prie suknelių, sijonai prie sijonų. Galimas variantas – ir sukabinti komplektais-eilutėmis.

Vis dėlto lentynose patartina kiekviename skyriuje sulankstyti drabužius pagal rūšį ir (ar) paskirtį. Atskirai: džinsai; palaidinės; sporto drabužiai; megztiniai; žiemos aksesuarai; žinoma, patalynė. Smulkesnius dalykus, pvz., kojines, pėdkelnes, patogu laikyti dėžutėse ar krepšiuose. Apatiniai drabužiai, pižamos galėtų turėti atskirą stalčių – taip patogiausia ir gražiausia.

Gera praverti kvepiančią spintą, todėl patartina laikyti levandų žiedų maišelius (saugo ir nuo kandžių) ir natūralius namų aromatus-difuzorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.