Legendinė estų manekenė C. Kass vadinama intelektuale, tačiau vidurinės mokyklos taip ir nebaigė

„Nebaigiau vidurinės mokyklos, bet dažnai girdžiu komplimentą, kad esu modelis su smegenimis. Taip, turiu intelektualinių pomėgių. Vienas jų – šachmatų turnyrai. Čia taikoma logika ir strategija. Šachmatai neleidžia smegenims išdžiūti“, – kalbėjo podiumų žvaigždė estė Carmen Kass (42 m.), kuriai pavyko suderinti ir grožį, ir intelektą.

 Carmen buvo papuošusi ir „Stiliaus“ viršelį.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Carmen buvo papuošusi ir „Stiliaus“ viršelį.<br> Lrytas.lt koliažas.
 C. Kass.<br>Scanpix nuotr.
 C. Kass.<br>Scanpix nuotr.
 C. Kass.<br>LR archyvo nuotr.
 C. Kass.<br>LR archyvo nuotr.
 C. Kass.<br>Scanpix nuotr.
 C. Kass.<br>Scanpix nuotr.
 C. Kass.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 C. Kass.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 C. Kass.<br>Scanpix nuotr.
 C. Kass.<br>Scanpix nuotr.
 C. Kass.<br>Scanpix nuotr.
 C. Kass.<br>Scanpix nuotr.
 C. Kass.<br>Scanpix nuotr.
 C. Kass.<br>Scanpix nuotr.
 C. Kass.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 C. Kass.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 C. Kass.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 C. Kass.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

2020-10-24 08:43

Tuo metu pasaulyje jau garsi manekenė ir fotomodelis C.Kass „Stiliaus“ viršelį papuošė 2001 m. Su Lietuva estės nesieja jokie asmeniniai ar kultūriniai saitai.

Tačiau būtent Lietuvoje tuomet dar paauglė ji žengė pirmuosius žingsnius į modelių pasaulio olimpą. Būsimą žvaigždę viename Talino prekybos centre pastebėjo naujų veidų Estijoje ieškantis italas Paolo Moglia, „Baltic Models“ agentūros darbuotojas. Ir įkalbėjo ne pagal metus išstypusią rusvaplaukę, blyškaus veido merginą išbandyti jėgas 1995 m. Lietuvoje vykusiame konkurse „Miss Photo Baltic“.

Nors tuomet estei atiteko tik ketvirtoji vieta, ją įsidėmėjo konkursą Vilniuje stebėję užsienio modelių agentūrų atstovai. Carmen gavo pasiūlymą vykti padirbėti į Milaną, tačiau motina nesutiko į užsienį išleisti nepilnametės dukters. Tada nutrūktgalvė C.Kass suklastojo motinos parašą ir prieš jos valią išvyko užkariauti tarptautinių pakylų. Tuo metu ji dar nemokėjo nė vieno žodžio angliškai.

Po kiek laiko estė buvo pakviesta padirbėti į Paryžių. Taip prasidėjo jos svaigi karjera. 1999-aisiais mergina jau dirbo įvairiose pasaulio šalyse, turėjo įsigijusi butus Paryžiuje, Niujorke. Carmen ėmė dirbti su tokiais dizaineriais kaip Marcas Jacobsas, Michaelas Korsas, Calvinas Kleinas, Ralphas Laurenas, mados namais „Dolce & Gabbana“, „Gucci“, „Prada“, „Versace“ ir kitais.

Su „Stiliaus“ žurnaliste tuo metu 23 m. Carmen susitiko viename Talino viešbutyje, kai buvo atvykusi savaitei pasisvečiuoti pas savo artimuosius.

Neilgas atostogas gražuolė buvo užsitarnavusi pirmą kartą po dvejų metų intensyvaus darbo. C.Kass tikino dirbanti po dvylika valandų per parą, iš vieno lėktuvo bėga į kitą. Ji demonstruoja žymiausių dizainerių drabužius, dalyvauja reklamos kampanijose, fotografuojasi didžiausiems mados žurnalams.

„Neatsimenu visų agentūrų pavadinimų, kurioms atstovauju. Jų tiek daug. Nuolat keliauju. Šiandien aš Estijoje, po kelių dienų būsiu Paryžiuje, savaitės pabaigoje skrisiu į Niujorką. Nesiskundžiu, kad reikia dirbti pašėlusiu tempu, tačiau grįžusi į gimtinę suvokiu, kaip pasiilgau ramybės. Galiu valandų valandomis mėgautis buvimu miške“, – „Stiliaus“ skaitytojams anuomet pasakojo Carmen.

Ji džiaugėsi, kad karjeros pradžiose paklausė savo vidinio balso ir nesutiko pasidaryti plastinės lūpų didinimo operacijos.

„Mane gąsdino, kad jeigu nepasikeisiu išoriškai, tapti fotomodeliu didelių galimybių neturiu. Bet atsisakiau save bjauroti. Ir buvau teisi. Mano išorinis išskirtinumas buvo raktas į sėkmę“, – kalbėjo modelis, kuri mados pasaulyje itin vertinama už mokėjimą transformuotis.

Tačiau vienas pokytis jos išorėje vis dėlto įvyko. Tamsoką rudaplaukę stilistai pavertė blondine.

„Sakoma, kad blondinės seksualiau atrodo, tačiau viduje netapau seksualesnė. Esu labai pastovus ir konservatyvus žmogus“, – sakė C.Kass.

Vidinę stiprybę, savo nuomonės turėjimą Carmen atsinešė iš nelengvos vaikystės.

„Tai susiję su tuo, kaip buvau užauginta. Turėjau išmokti kovoti už būvį, išsiauginti tvirtą stuburą ir išsaugoti orumą. Mano šeima gyveno varganai, visada turėdavau nešioti išaugtus vyresniojo brolio ar sesers drabužius. Iš aplinkinių nuolat girdėdavau: negi motina tau negali nupirkti vieno ar kito. Bet manęs tai nesugniuždė“, – pasakojo C.Kass, kurią mados industrija ištraukė iš skurdo.

Estė sakė, jog nesibičiuliauja su kolegėmis. Ji neturinti draugių manekenių, nes laisvalaikiu nemėgsta kalbėti apie darbą. Bet to, Carmen netiki podiumo gražuolių draugyste. Ne sykį matė, kaip tokia draugystė dėl konkurencijos virsdavo pavydu ar net neapykanta.

Už skambų išskirtinį vardą estė dėkinga savo motinai: „Mano mamai niekada nepatiko estiški vardai, tad ji išrinko ryškų ispanišką Carmen.“

Nuolatinis rūpinimasis grožiu ją visuomet vargindavo. Kasdienybėje C.Kass saugiausiai jaučiasi be makiažo, šukuosenos, vilkėdama laisvalaikio ar sportiniais drabužiais.

Kalbėdama apie asmeninius santykius C.Kass pasakojo, kad pirmoji rimta draugystė su vaikystės draugu iš Estijos nutrūko, nes vaikinui nepatiko jos nuolatinės kelionės po pasaulį. Tačiau buvę mylimieji liko draugais. Vėliau dvejus metus Carmen draugavo su prancūzu, o tuometis draugas gyveno Amerikoje.

„Stiliaus“ žurnalistė pastebėjo, kad Carmen turi ir neigiamų savybių. Ji nekantri, oro uoste nekenčia ilgai laukti lėktuvo, be to, visur dažnai vėluoja, būna užsispyrusi ir įnoringa.

Kai viešbutyje, kur vyko šis pokalbis, jai uždraudė rūkyti, mergina ne juokais supyko. Iš pradžių dar kentė, tačiau vėliau, nepaisydama draudimo, užsirūkė. Ji daug rūko. Žalingą įprotį išdavė duslus, sausas kosulys.

Itin liesa C.Kass mažai valgo. Iš ryto iš viso nieko nededa į burną, jei kas nors neparuošia pusryčių. Kas juos kartais paruošia, mergina neišdavė.

Carmen nesinaudoja namų šeimininkės paslaugomis, tvarkosi pati. Modeliui nepatinka, kai jos daiktus liečia svetimi žmonės. Dėl to ji niekam nenuomoja savo didelio buto Niujorke ir net neleidžia jame niekam apsistoti, nors ir trumpam. Ji neskolina savo drabužių. Kiekvieną kartą grįždama namo šeimos nariams atveža daugybę dovanų, bet daugiau nedovanoja nieko ir niekam.

Paklausta, koks vyras ilgam laikui galėtų užkariauti jos širdį, C.Kass sakė, kad su pavydu žiūri į tuos laikus, kai buvo vertinami vyriški, tvirti vyrai. Ji norėtų, kad jos išrinktasis ją gintų, būtų šeimyniškas, mylėtų vaikus, o svarbiausia – būtų supratingas.

Modelis džiaugėsi, kad anksti tapo nepriklausoma finansiškai. C.Kass įsitikinusi, kas jos darbas vertas didelio užmokesčio.

„Keliesi šeštą valandą ryto ir visą dieną dirbi. Ne paslaptis, kad gaunu didelius honorarus, tačiau mane erzina žmonių smalsumas: visiems įdomu, su keliais nuliais turiu sąskaitą banke“, – kalbėjo C.Kass.

Modelio aistra – automobiliai. Jų turi ne vieną, o mėgstamiausias – „Jaguar“. (2005 m. Estijoje ji buvo nubausta už vairavimą išgėrus.)

2000 m. C.Kass Didžiosios Britanijos mados apdovanojimuose „The Fashion Awards“ tapo Metų modeliu.

Aukščiausią savo karjeros tašką ji pasiekė 2004-aisiais – tuomet už vieną pasirodymą ant podiumo ji uždirbdavo net 200 000 JAV dolerių.

Estė buvo džinsinių drabužių bendrovės „Gap“ veidas, buvo kosmetikos „Revlon“, „Christian Dior“ kvepalų „J’adore“ atstovė. Vien 2007 m. dešimt kampanijų su žymiais dizaineriais per pavasario ir vasaros kolekcijų pristatymus ant podiumo norėjo matyti Carmen. Tais pačiais metais ji tapo „Max Factor“ modeliu.

Kaip ir daugelis aukščiausio lygio supermodelių, ji ne vienus metus buvo „Victoria’s Secret“ angelas.

Paklausta, ar paauglystėje nebuvo sunku palikti Estijos ir persikelti į didžiuosius mados miestus, Carmen neslėpė, kad nelengva buvo susidoroti su naujomis kultūromis ir kalbomis.

„Galima gauti naudingų šansų mados industrijoje dėl išorinio grožio, tačiau, norint sėkmingai tęsti modelio karjerą, privaloma įvaldyti bendravimo įgūdžius. Nekenčiau geografijos mokykloje, nes mąsčiau, kodėl turėčiau jos mokytis, jei niekada negalėsiu pamatyti pasaulio“, – kalbėjo sovietmečiu augusi C.Kass.

Carmen sakė nemėgstanti Niujorko, tačiau yra priversta ten gyventi, nes tai Amerikos mados sostinė. Estei labiau patinka Los Andželas, kur ji važinėja mokytis aktorinio meno. Modelis tikino negalvojanti apie aktorystę, tiesiog nori kuo geriau atlikti savo darbą prieš fotoobjektyvą.

Tačiau ji išbandė jėgas ir kino aikštelėje. Nusifilmavo estų trileryje „Šiandien mes nemiegosime“, amerikiečių dramoje „Point & Shot“, amerikiečių komedijoje „Pavyzdingas patinas“.

2004 m. C.Kass nutarė Europos Parlamente atstovauti savo šaliai.

Podiumų gražuolė buvo pasiryžusi šviesų medinį namą Jungtinėse Valstijose iškeisti į mažą butą Briuselyje. Net draugą, marokiečių kilmės prancūzą, žinomą Los Andželo gastronomijos specialistą ji žadėjo laikinai palikti dėl plenarinių posėdžių. Tačiau C.Kass nepateko į Europos Parlamentą.

Nesėkmę kompensavo kitu prestižiniu postu. Tais pačiais metais Carmen tapo Estijos nacionalinės šachmatų lygos prezidente. Tarp jos ypatingų darbų buvo Pasaulio šachmatų čempionato organizavimas Estijoje. Anksčiau šioje šalyje niekada nebuvo vykęs tokio aukšto lygio renginys.

Dar vaikystėje būsimas modelis pamėgo žaisti šachmatais. Ji stengėsi nepraleisti nė vieno turnyro ir dažnai užimdavo prizines vietas.

Įdomu tai, kad dėl ankstyvos modelio karjeros C.Kass nebaigė vidurinės mokyklos. Tačiau ji visada buvo laikoma viena intelektualiausių pasaulinio podiumo merginų.

„Dažnai girdžiu sakant, kad esu modelis su smegenimis. Taip, iš tiesų man patinka intelektualinė veikla. Viena tokių – šachmatų turnyrai. Čia taikoma logika ir strategija. Šachmatai neleidžia smegenims išdžiūti“, – kalbėjo Carmen.

Be šachmatų, ji domisi jodinėjimu, kroketu, informacinėmis technologijomis.

Į žurnalistės klausimą, ką mano apie citatą „Gyvenimas yra piešimo menas be trintuko“, Carmen sakė ne visai su tuo sutinkanti, nes tokiu atveju gyvenime nebūtų įmanomi pokyčiai, nepavyktų ištaisyti klaidų ar pakeisti kryptį: „Manau, kad gyvenimas naudoja trintuką, tačiau piešimui reikia rankos pagalbos.“

C.Kass yra viena turtingiausių savo šalies žmonių dėl jos sukurtos imperijos. Ji iki šiol užsiima politika, daug keliauja, turi keletą verslų, nemažai nekilnojamojo turto įvairiose pasaulio vietose.

Keturiasdešimtmetį perkopusi moteris niekada nebuvo ištekėjusi ir neturi vaikų.

Ji buvo užmezgusi romanus su Holivudo aktoriumi Leonardo DiCaprio bei amerikiečių verslininku, prestižinių naktinių klubų savininku Richie Akiva. Vėliau ėmė susitikinėti su aštuoniolika metų vyresniu vokiečių šachmatų didmeistriu Ericu Lobronu.

Pastarasis širdies draugas – devyneriais metais jaunesnis estas verslininkas Kasparas Kagu. Pirmą kartą pora viešumoje pasirodė 2015 m.

Apie ateitį Carmen kalba optimistiškai. Ji norėtų Italijoje nusipirkti vynuogyną ir namą, kurį paverstų viešbučiu su pusryčiais. Ji taip pat nebijo bėgančių metų ir nesiruošia vaikščiojimo podiumu bei fotosesijų nustumti į šalį.

Iki šiol yra paklausi mados industrijoje, neseniai įsiamžino ant ispaniško „Vogue“ viršelio. Dabar jos plaukai įgiję natūralų atspalvį. C.Kass tokia pat grakšti ir jaunatviška.

„Neplanuoju grožio operacijų. Jei būsiu pilka ir susiraukšlėjusi, o kas nors vis tiek norės fotografuoti, bus šaunu“, – gyvenimo džiaugsmu spinduliuoja estė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.