Skaivos Jasevičiūtės Kalėdos: nuo vaikystės svarbiau dovanų kiekybė nei prabanga

Televizijos ir radijo laidų vedėja Skaiva Jasevičiūtė (38 m.) šiais metais Kalėdas pasitinka su dvejopais jausmais – šios savo itin mėgstamos šventės lyg ir laukia, tačiau situacija mūsų šalyje moteriai kelia nerimą.

Skaiva Jasevičiūtė.<br>„Olifėja“ nuotr.
Skaiva Jasevičiūtė.<br>„Olifėja“ nuotr.
Skaiva Jasevičiūtė.<br>„Olifėja“ nuotr.
Skaiva Jasevičiūtė.<br>„Olifėja“ nuotr.
Skaiva Jasevičiūtė.<br>„Olifėja“ nuotr.
Skaiva Jasevičiūtė.<br>„Olifėja“ nuotr.
Skaiva Jasevičiūtė.<br>„Olifėja“ nuotr.
Skaiva Jasevičiūtė.<br>„Olifėja“ nuotr.
Skaiva Jasevičiūtė.<br>„Olifėja“ nuotr.
Skaiva Jasevičiūtė.<br>„Olifėja“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-12-19 07:51

„Vienai būti namuose per Kalėdas bus tikrai ne itin smagu. Tačiau aš ir mano šeima – tėvai ir sesuo su vyru – itin atsakingai žiūrime į pandemiją, rimtai saugomės koronaviruso, niekur be ypatingo reikalo neiname ir nesisvečiuojame.

Šventiniu laikotarpiu valdžia apribojo judėjimą tarp miestų... Kalėdos bus per „Zoom“. O ką daryti, situacija yra tokia – ji anksčiau ar vėliau pasibaigs, sulauksime tos pabaigos ir vėl galėsime visi džiaugtis artimaisiais“, – kalbėjo Skaiva.

Namus ji puošia kasmet, ir šie pandemijos metai – ne kitokie. Vis dėlto moteriai gaila, kad teko atsisakyti eglės įžiebimo vakarienės tradicijos su draugais, kurią rengė jau 10 metų. Bičiulių vakarėlį pagyvindavo tai, kad kiekvienas atsinešdavo savo gamintą ar pirktą išskirtinį eglutės papuošalą. Taigi žaliaskarė Skaivos namuose kelia ypač daug smagių prisiminimų – kabindama kiekvieną puošmeną moteris kasmet prisimena jos atsiradimo savo namuose istoriją ir žmones, kurie ją dovanojo.

„Namus ir eglę puošiu anksti, pasirūpinu Kalėdų vainiku, tas laukimas juk labai smagus ir ilgesnis nei pačios Kalėdos! Šiemet eglę namuose papuošiau gruodžio pradžioje. Ir dar vieną – kieme. Visada perku eglutes vazonuose ir pavasarį jas persodinu kieme, tačiau kol kas prigijo tik viena.

Vaikystėje eglutę su tėčiu visada puošdavome Kūčių dieną“, – pasakojo Skaiva.

Pastaruoju metu Kalėdas moteris su šeima švęsdavo savo namuose, mat čia daugiau vietos. Kūčių patiekalus gamindavo visos moterys, dalydavosi šiuo rūpesčiu – kiekviena atsiveždavo tai, ką būdavo sutarusios iš anksto.

„Kūčių patiekalai mūsų šeimoje – tie patys metai iš metų ir jie neatsibosta! Ant stalo visada būna silkės, žuvies, baltos ir raudonos mišrainių“, – pasakojo S.Jasevičiūtė.

Dovanas suaugusiųjų šeima taip pat dalijasi Kūčių vakarą, nelaukdami Kalėdų ryto. Šios dalybos su pasimėgavimu užtrunka net 4 ar 5 valandas! Čia ir slypi visas smagumas, o vėliau laukia ilgi pokalbiai ar stalo žaidimai.

Dovanų tradicijos Skaivos šeimoje gyvuoja jau nuo vaikystės. Tėvai lepindavo dukras dovanomis, todėl Kalėdų Senelis pas jas ateidavo ir Kūčių vakarą, ir pirmą bei antrą Kalėdų dienas.

Kalbėdama apie vaikystės šventes moteris prisiminė, kad tuomet Kalėdų Seneliui ją su seserimi visada pavykdavo apgauti. Dovanų maišą jis visada palikdavo namų balkone.

Skaivos vaikystės namuose buvo du balkonai, mergaitės visada laukdavo dovanų maišo ir Kalėdų personažo, tačiau dovanos kasmet atsirasdavo ne tame balkone, prie kurio jos budėdavo.

„Šitiek metų stovėdavome ir laukdavome to Senelio su elniais praskrendančio, nes gyvenome 10-ajame aukšte, ir nė karto nesulaukėme!“ – šypsojosi moteris.

Dabar Kalėdų dovanos Skaivos šeimoje būna įvairios. Tačiau niekada – itin brangios.

„Mūsų šeimoje nuo pat vaikystės per Kalėdas svarbiau dovanų kiekybė nei prabanga – gauname ir dovanojame daug dovanų!

Kiekvienam šeimos nariui suruošiame daug smulkesnių dovanėlių, po egle pūpso didžiulis kalnas dovanų, dėl to jas ir pakuojame, o paskui dalijame šitiek valandų! Ir tai tikrai pats smagiausias Kalėdų momentas“, – pasakojo „Teleloto“ vedėja. Deja, šiais metais nebeliks ir šios tradicijos.

Skaiva juokėsi, kad kalną dovanų bei šeimos tradicijas jai primena ir darbas kalėdinėse „Teleloto“ šventinių prizų dalybose, kai per trumpiau nei valandą žaidėjams padovanoja 1000 vertingų daiktinių prizų, daugybę „Toyota“ automobilių ir piniginių laimėjimų. Pirmą Kalėdų dieną ankstesniais metais Skaiva su artimaisiais dažniausiai eidavo pasivaikščioti prie Kalėdų eglės mieste, o grįžę į šiltus namus vėl jaukiai laiką leisdavo drauge, gamindavo ir valgydavo Kalėdų vakarienę.

Antroji Kalėdų diena – Skaivos tėvų vestuvių metinės. Tada tėvai dažniausiai išvažiuoja savo progos švęsti tik dviese.

Nepamiršta S.Jasevičiūtė per šventes ir savo augintinių – jos taksai taip pat gauna dovanų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.