Jautrus Michelle Obama atvirumas: atskleidė, kad sirgo depresija

Buvusi pirmoji Amerikos ponia Michelle Obama (57 m.) atvirai prabilo apie savo dvasines kančias. Ji nori padrąsinti žmones ramiai žvelgti į liūdnas savo gyvenimo ir silpnumo akimirkas.

 M.Obama.<br> AP/Scanpix nuotr.
 M.Obama.<br> AP/Scanpix nuotr.
M.Obama.<br>Scanpix nuotr.
M.Obama.<br>Scanpix nuotr.
Prezidento Baracko Obamos šeima (iš kairės): žmona Michelle Obama, dukros Malia ir Sasha bei šeimos augintiniai Bo ir Sunny.<br>Scanpix nuotr.
Prezidento Baracko Obamos šeima (iš kairės): žmona Michelle Obama, dukros Malia ir Sasha bei šeimos augintiniai Bo ir Sunny.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 27, 2021, 10:14 PM

Stipri ir pasitikinti savimi – tokią pasaulis pažįsta M.Obamą. Bet neseniai buvusi pirmoji šalies ponia prisipažino, kad 2020-ieji jai buvo sunkūs metai ir ją kamavo depresija.

„Tai buvo lengvos formos depresijos. Bet privalėjau apmąstyti, kodėl taip atsitiko“, – sako buvusio JAV prezidento Baracko Obamos (59 m.) sutuoktinė.

Pasak M.Obamos, jai teko susidurti su dideliais iššūkiais.

„Šiuo sunkiu metu depresinės nuotaikos yra savaime suprantamos. Dažnai manome, jog nuo pašalinių turime slėpti šią gyvenimo dalį, susitaikyti su ja ir nesudaryti įspūdžio, kad mūsų viduje vyksta kova“, – taip apie savo ligą kalbėjo M.Obama.

Buvusios pirmosios Amerikos ponios liūdesio ir nerimo priežastis – ne tik koronaviruso pandemija, bet ir jos tėvynėje stiprėjanti rasizmo banga.

„Nepaisant izoliacijos, gyvename ir šia problema paženklintame pasaulyje. Turime daug ką permąstyti. Manyti, kad slegiami tokio stipraus šoko ir nelaimių visa tai galėsime ištverti nieko nejausdami, – tiesiog nerealu. Privalome daugiau kalbėti apie psichikos ligas“, – įsitikinusi M.Obama.

Kai JAV smogė koronavirusas, Michelle ir Baracko Obamų dukterys Malia (22 m.) ir Sasha (19 m) sugrįžo pas tėvus. Vyresnioji studijuoja Harvarde, jaunėlė – Mičigane.

„Keičiausi matydama, kaip dukterys tampa suaugusios, keičiasi ir santykiai su jomis. Man buvo svarbu, kad būdamos su mumis jos nesijaustų priklausomos“, – pasakoja M.Obama.

Dėl to kartkartėmis Obamų namuose gyveno ir Malios draugas Rory Farquharsonas (22 m.).

„Mūsų dukterys grįžo į namus jau jaunos moterys. Pokalbiai nelabai priminė motinos ir dukters, o vienodo lygmens asmenybių. Išsamiai kalbėjome ne tik apie jų požiūrį į pasaulį, kur ir kaip įsivaizduoja savo vietą, bet ir apie baimes, tai, kas joms kelia nerimą“, – sako M.Obama.

Su dukterimis buvo puikių, netikėtų akimirkų, kurių dar iki šiol neteko patirti, sako buvusi pirmoji Amerikos ponia. Bet M.Obama šmaikštauja, kad netruks ateiti laikas, kai atžalos bus pasisotinusios bendravimu su tėvais.

Obamų santuokos pagrindas – draugystė. Atviras ir sąžiningas – kaip buvusi pirmoji Amerikos ponia savo biografinėje knygoje „Mano istorija“ („Becoming“) apibūdina savo sutuoktinį. Tuo metu, kai ji kūrė memuarus, B.Obama – pirmąją savo biografijos dalį, todėl dažnai dienų dienas savo kabinete rašė užsidaręs.

„Jam nebuvo laiko gadinti man nervus, nes turėjo rašyti savo knygą“, – juokavo M.Obama.

Nuo 1992-ųjų susituokusi pora pripažįsta ir jų santuoką ištikusias krizes.

„Stiprius pamatus paklojome dar iki gyvenimo Baltuosiuose rūmuose, vaikų gimimo, dar nepasiekę karjeros. Tik aš ir Barackas, tik abu kūrėme savo santykius. Šiems virtus draugyste tapome nedaloma visuma. Esu dėkinga, kad šis jausmas atgijo mums grįžus iš Baltųjų rūmų ir dukterims palikus namus“, – teigia M.Obama.

Dar ir dabar ji retsykiais nustemba, kai pamato netoliese sėdintį savo vyrą: „Džiaugiuosi, kai kitoje kambario pusėje matau savo draugą.“

M.Obamos įsitikinimu, koronaviruso pandemija privertė ne tik daug ką permąstyti, bet ir perkainoti gyvenimo vertybes: „Tai buvo sunkių iššūkių metas. Daugeliui žmonių teko kovoti už savo gyvybę. Išmokome būti dėkingi už tai, ką turime, supratome, kokia svarbi sveikata ir šeima.“

M.Obama sako, kad pavyzdžiu laiko savo motiną Marian Shields Robinson (83 m.). Ji daugelį mėnesių turėjo viena praleisti savo namuose Čikagoje, bet nesiskundė.

„Ji geriau susidorojo su šia padėtimi nei daugelis jaunesnių žmonių. Ji nematė nieko bloga, kad tiek laiko turi gyventi vienui viena savo namuose, tik tada jos gyvenimas buvo kitoks“, – sako M.Obama.

Šį požiūrį perėmė ir jos duktė.

„Man 57-eri, turiu ateities planų ir iš savo patirties žinau, kad ateis laikas, kai vėl bus geriau. Pokyčiui reikia laiko“, – optimistiškai nusiteikusi M.Obama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.