Specialistai atskleidė, kaip atrodys mūsų kasdienybė netolimoje ateityje: kai kas net šiurpina

Kaip technologijos ir siekis būti tvaresniems pakeis mūsų namų gyvenimą per artimiausius penkiolika metų? Didžiosios Britanijos rinkos tyrimų agentūra „Foresight Factory“ prognozuoja, kad jau 2035 m. mūsų kasdienybė atrodys visai kitaip.

Specialistai pasidalijo ateities įžvalgomis. <br>REUTERS/ Scanpix nuotr.
Specialistai pasidalijo ateities įžvalgomis. <br>REUTERS/ Scanpix nuotr.
Specialistai pasidalijo ateities įžvalgomis. <br>John Hopkins Medicine / SWNS/ Scanpix nuotr.
Specialistai pasidalijo ateities įžvalgomis. <br>John Hopkins Medicine / SWNS/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 21, 2022, 10:37 AM

Dirbtinio intelekto prietaisai saugos visiškai automatizuotus namus ir padės tausoti juose naudojamą energiją.

Išpopuliarės hidroponiniai sodai ir daržai, užimantys itin nedaug vietos, mat juose augalai auga be dirvožemio – vandenyje, pripildytame maistinių medžiagų ir deguonies.

Nuotaikos negadins sugedę buitiniai prietaisai, nes išmanieji prietaisai numatys, kada suges skalbimo mašinos ar šaldytuvai.

Pasikeis ir statybos – išpopuliarės 3D spausdintuvu spausdinti daugiabučiai. Tiesa, pernai paskelbta apie pirmuosius 3D namus ir Lietuvoje. Kauno rajone pradėtas statyti naujas gyvenamųjų namų kvartalas „Svajonių slėnis“, kur pagrindiniai namo konstrukcijos elementai išspausdinti pačiame objekte 3D spausdintuvu. Statybų aikštelėje 3D spausdintuvai suformuoja namo sienas, pamatus ir kt. Taip namo statybos ne tik vyksta kur kas greičiau, bet ir medžiagų sunaudojama mažiau nei tradicinėse statybose.

Prognozuojama, kad vis daugiau šeimų savo sklypuose įsirengs naujas saulės baterijas, biomasės keitiklius, baterijų kaupiklius, kurie leis pagaminti pakankamai elektros energijos visiems namų ūkio poreikiams patenkinti ir net parduoti ją kaimynams.

Saulės baterijų energija leis vairuotojams įkrauti savo elektrines transporto priemones naudojant neutralią anglies dioksido energiją.

„Dirbtinis intelektas, išmanieji namai ir prietaisai galės reaguoti į mūsų poreikius ir padėti mums vis labiau įtemptame gyvenime.

Šie pokyčiai energetikos sektoriuje vyksta jau dabar ir bus naudingi tiek klimatui, tiek mums, vartotojams.

Bus daugiau atsinaujinančios energijos iš vėjo ir saulės, bus plačiai naudojami elektromobiliai, o energijos gavyba bus mažiau priklausoma nuo naftos, dujų ir anglių“, – sako tyrimą užsakiusios „Smart Energy GB“ vadovas Danas Brooke’as.

Anot jo, šeimos valgys dirbtinio intelekto prietaisų paruoštą maistą, o namus tvarkys ir skalbinius sumes skalbti robotai.

Ataskaitoje taip pat nurodoma, kad alfa karta – tie, kurie pilnametystės sulauks iki 2035 m., – gyvens visiškai kitokiame pasaulyje, nei užaugo jų tėvai.

Ši karta pereis prie naujo, tvaresnio gyvenimo būdo, pavyzdžiui, bendrų 3D spausdintuvu spausdintų, mažai anglies dioksido į aplinką išskiriančių butų.

Prognozuojama, kad alfa karta bus daug labiau ekologiška nei ankstesnės kartos.

Kraujospūdį stebės tatuiruotė

Mokslininkai sukūrė naują elektroninę „tatuiruotę“, kuri gali nuolat stebėti paciento kraujospūdį, pasakoja futurologas Ray Hammondas. Elektroninė tatuiruotė pagaminta iš grafeno ir gali būti nešiojama ilgą laiką, todėl galima surinkti geresnius duomenis apie sveikatą.

Norint iš tikrųjų suprasti, kaip veikia organizmas, reikia nuolatinės stebėsenos, tačiau tai sunku atlikti ne klinikinėje aplinkoje. Išmanieji laikrodžiai ir treniruokliai gali atrodyti kaip išeitis, tačiau kol kas jie nėra pakankamai patikimi, kad galėtų atlikti šį darbą, – jie nėra itin stabilūs ir yra pernelyg paprasti. Todėl naujam tyrimui „A & M“ ir Teksaso universitetų (JAV) mokslininkai sukūrė mažiau invazyvų prietaisą, kuris gali matuoti kraujospūdį. Šis prietaisas vadinamas elektronine tatuiruote, sudarytas iš grafeno jutiklio, įvilkto į lipnią medžiagą, kuri yra gana patogi dėvėti ilgą laiką ir yra stabili, nejuda.

Kitos elektroninės tatuiruotės buvo sukurtos stebėti pacientų, sergančių širdies ligomis, širdies ir gyvybinius rodiklius fizinio krūvio metu arba neurodegeneracinėmis ligomis sergančių pacientų raumenis.

Atkurs ir mirusiųjų balsus

Neseniai Las Vegase vykusioje „Amazon“ konferencijoje „Re:Mars“ „Alexa“ komandos vyresnysis viceprezidentas ir vyriausiasis mokslininkas Rohitas Prasadas papasakojo apie funkciją, leidžiančią balso asistentui atkurti konkretaus žmogaus balsą. Net ir mirusio!

Demonstraciniame vaizdo įraše vaikas kreipiasi į išmaniąją asistentę: „Alexa, ar močiutė galėtų baigti man skaityti „Ozo šalies burtininką“?“ Alexa patvirtino prašymą pagrindiniu roboto balsu, o tada iškart perjungė į švelnesnį, žmogiškesnį toną, tarsi imituodama vaiko šeimos narį.

„Alexa“ komanda sukūrė modelį, leidžiantį jos balso asistentui sukurti aukštos kokybės balsą iš trumpesnio nei minutės trukmės įrašo“, – sakė R.Prasadas. Šiuo metu ši funkcija yra tobulinama. Kompanija „Amazon“ nenurodė, kada ši funkcija bus pradėta naudoti viešai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.