Hirošimos tragediją išgyvenęs dizaineris Issey Miyake puošė ir Lietuvos sportininkus

Šį pasaulį paliko Japonijos mados pažiba Issey Miyake (1938–2022). Dizaineris pralaimėjo kovą su kepenų vėžiu.

Dizaineris pozuoja po 1985-ųjų šaltojo sezono kolekcijos pristatymo Paryžiuje.<br>AP/ Scanpix nuotr.
Dizaineris pozuoja po 1985-ųjų šaltojo sezono kolekcijos pristatymo Paryžiuje.<br>AP/ Scanpix nuotr.
Issey Miyake Lietuvos sporto delegacijai sukurta apranga.<br>LTOK nuotr.
Issey Miyake Lietuvos sporto delegacijai sukurta apranga.<br>LTOK nuotr.
REUTERS/ Scanpix nuotr.
REUTERS/ Scanpix nuotr.
Kūrėjo darbų dizainas – netradicinis.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Kūrėjo darbų dizainas – netradicinis.<br>AFP/ Scanpix nuotr.
Garsusis Steve’as Jobsas vilkėjo Issey Miyake kurtą garsųjį megztinį.<br>AP/ Scanpix nuotr.
Garsusis Steve’as Jobsas vilkėjo Issey Miyake kurtą garsųjį megztinį.<br>AP/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 23, 2022, 3:39 PM, atnaujinta Aug 23, 2022, 4:04 PM

Kaip ir nemažai legendų, I.Miyake vaikystė nebuvo iš lengvųjų. Būsimasis kūrėjas gimė Hirošimoje – pirmajame istorijoje mieste, ant kurio buvo numesta atominė bomba. Apie šimtus tūkstančių pražudžiusį įvykį japonas vengė kalbėti, nenorėjo, kad jį garsintų katastrofa, o ne nuveikti darbai. Pirmą kartą apie 1945-ųjų vasarą dizaineris atsivėrė prieš kiek daugiau nei dešimtmetį, kai buvęs Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama (61 m.) pasisakė už tarptautinį branduolinį nusiginklavimą.

„Kai užmerkiu akis, vis dar matau dalykus, kurių niekas neturėtų patirti: ryški raudona šviesa, ją lydintis juodas debesis, visur desperatiškai bėgantys, išsigelbėti norintys žmonės – aš prisimenu viską, – kalbėjo I.Miyake, kuris sprogimo metu buvo mokykloje. – Po trejų metų mano mama mirė nuo radiacijos sukelto poveikio.“

Nenuostabu, kad savo gyvenimą mados ikona paskyrė kūrybai. Kaip pats sakė, jis galvojo apie grožį ir džiaugsmą keliančius dalykus, kuriuos galima sukurti, o ne sunaikinti.

Baigęs mokyklą Issey Tokijuje studijavo grafikos dizainą, po to patraukė į daugybės dizainerių sėkmės tramplinu tapusį Paryžių. Ten jaunasis kūrėjas dirbo su artimu Holivudo žvaigždės Audrey Hepburn (1929–1993) bičiuliu garsiuoju Hubert'u de Givenchy (1927–2018).

1969-aisiais I.Miyake apsigyveno Niujorke. Kol Jungtinėse Valstijose netilo kalbos apie pirmąją amerikiečių kelionę į Mėnulį, japonas jau svarstė apie grįžimą namo.

Sprendimas buvo teisingas. 1970-aisiais Tokijuje I.Miyake atidarė „Miyake“ mados studiją, skirtą eksperimentiniams drabužiams gaminti. Po to dizainerio karjera suko tik viena kryptimi – aukštyn.

I.Miyake pagarsėjo kaip avangardinės mados kūrėjas. Jis drąsiai eksperimentavo su apdarų dizainu, jų kirpimu, medžiagomis – plastiku, metalu, japonišku popieriumi.

1988-aisiais jis sukūrė naują klostėtą poliesterio medžiagą, dizainerio kūrinių sąraše – ir daugelio kopijuojama futuristinė įmantraus dizaino „Bao Bao“ rankinė.

Dabar vienu įtakingiausių tekstilės novatorių mados istorijoje laikomas I.Miyake ne kartą teigė, kad jam svarbiausia ne mada, o drabužių dizainas.

„Noriu, kad mano klientas naujas kelnes galėtų mūvėti prie megztinio, kurį sukūriau prieš dešimt metų“, – sakė I.Miyake.

Avangardisto darbus pamėgo kiti garsūs inovatoriai. I.Miyake apdarais puošėsi garsi architektė Zaha Hadid (1950–2016). Moteris nešiojo „Bao Bao“ rankinę, kimono švarką – pastarąjį ji vilkėjo apverstą. Dizaineris taip pat bičiuliavosi su „Apple“ kūrėju Steve’u Jobsu (1955–2011). Garsusis verslininko juodas megztinis aukštu kaklu – I.Miyake kūrinys.

„Paprašiau Issey numegzti man keletą juodų megztinių aukštu kaklu, kuriuos aš mėgau. Jis man pristatė jų šimtus“, – yra pasakojęs S.Jobsas.

I.Miyake paliko pėdsaką ir Lietuvos istorijoje – jis sukūrė kostiumus Lietuvos sporto delegacijai Barselonos olimpinėse žaidynėse 1992-aisiais. Tąsyk japonų mados įžymybė neseniai laisvę atgavusios, visko stokojusios Lietuvos delegacijai kostiumus sukūrė nemokamai.

Apie asmeninį I.Miyake gyvenimą kone nieko nežinoma. Šeimą, kaip ir prisiminimus apie Hirošimos nelaimę, jis laikė paslaptyje.

Į paskutinę gyvenimo kelionę dizaineris irgi išlydėtas privačiai. Kaip skelbė „Issey Miyake Group“, I.Miyake pageidavimu atminimo ceremonija nebuvo rengiama.

Parengė: Agnė Mačiulytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.