Ekspertė išsklaidė abejones: jeigu iki šiol darėte tai, kvepinotės neteisingai

Parfumerijos pasaulis – be galo senas ir sudėtingas. Norint įminti aromatus lydinčias mįsles, suvokti skirtingų kvepalų variacijų ir kvepinimosi ypatybes būtinos papildomos žinios.

Kvepintis reikėtų virš savęs, nuo peties iki peties „paskleidžiant“ kvepalų debesį arba purškiant kvepalus į save.
Kvepintis reikėtų virš savęs, nuo peties iki peties „paskleidžiant“ kvepalų debesį arba purškiant kvepalus į save.
Kvepintis reikėtų virš savęs, nuo peties iki peties „paskleidžiant“ kvepalų debesį arba purškiant kvepalus į save.
Kvepintis reikėtų virš savęs, nuo peties iki peties „paskleidžiant“ kvepalų debesį arba purškiant kvepalus į save.
Kvepintis reikėtų virš savęs, nuo peties iki peties „paskleidžiant“ kvepalų debesį arba purškiant kvepalus į save.
Kvepintis reikėtų virš savęs, nuo peties iki peties „paskleidžiant“ kvepalų debesį arba purškiant kvepalus į save.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 5, 2022, 10:00 AM

Anot Lietuvoje naujo aukštosios parfumerijos prekės ženklo „Odore d'amore“ mažmeninės prekybos vadovės Nadieždos Kazlauskaitės, dažnas kvepalus renkasi vadovaudamasis visuomenėje nusistovėjusiais stereotipais.

„Metų laikai, paros metas gali daryti įtaką mūsų pasirinkimams, tačiau tai tikrai nėra lemiami veiksniai renkantis sau kvepalus“, – teigia ji.

Nišine parfumerija internete, Vilniaus senamiestyje bei prekybos centre „Europa“ prekiaujančios parduotuvės atstovė priduria, jog neretai ir kvepinamasi ne taip, kaip reikėtų.

– Minėjote, jog kvepalus ir jų naudojimą lydi ne vienas mitas. Atskleiskite, kaip iš tiesų reikia kvepintis?

– Dažnas daro klaidą – kvepina tik pulsuojančias kūno vietas – kaklą, riešus – ir dar papildomai šias vietas patrina. Kad ir koks gražus šis gestas bebūtų, jis atkeliavęs iš senovės. Mat seniau kvepalai dažniau buvo aliejiniai, vaškinės struktūros – jie aromatą skleisdavo trinami, sąveikaudami su šiluma. Tiesa, aliejiniai bei kietieji, vaško struktūrą primenantys kvepalai egzistuoja ir šiandien, bet jie ne taip dažnai gaminami kaip purškiami.

Šiandien kvepinimąsi purškiamais kvepalais lydi tam tikros taisyklės. Kvepintis reikėtų virš savęs, nuo peties iki peties „paskleidžiant“ kvepalų debesį arba purškiant kvepalus į save. Renkantis pastarąjį variantą, reikėtų kuo labiau ištiesti ranką. Tai svarbu tam, kad kvapusis debesėlis spėtų išsiskleisti bei virsti itin smulkiomis dalelėmis, kurios apgaubia patekdamos ant odos, plaukų, rūbų. Be to, purškiant kvepalus iš didesnio atstumo, juose esantis alkoholis spėja išgaruoti, nepatekdamas ant kūno.

Pergyventi dėl to, kad kvepalai gali sugadinti drabužius reikėtų nebent vilkint baltą šilkinę palaidinę ar panašų, iš itin plono bei reiklaus audinio pasiūtą apdarą.

Norint jausti savo paties kvepalus, siūlome vengti purškimo krūtinės zonoje. Nuolatos gaudamos tą pačią informaciją mūsų smegenys nustoja į ją reaguoti. Tarkime, dirbdami patalpoje, kurioje nuolatos groja muzika greitai prie jos priprantame ir į muziką darbo metu imame nebekreipti dėmesio. Netoli nosies papurkštas kvapas sukelia tokį patį efektą.

Anot kito mito, jeigu neužuodžiame savo kvepalų, neva reiškia, jog jie mums tinka ir atvirkščiai. Vis dėlto, fiziologiškai žmogui netinka tik gyvybei pavojingi kvapai. Kvepalai nebent gali netikti mūsų kuriamam įvaizdžiui, nepatikti asmeniškai.

– Kiek kartų reikėtų purkštis kvepalais?

– Vienareikšmiško atsakymo nėra. Kvepalai skiriasi savo koncentracija, svarbu, kokiomis aplinkybėmis kvepinamės. Jeigu siekiate kvepalais subtiliai užbaigti savo įvaizdį, užtenka iki trijų papurškimų. Stipresnėms kompozicijoms paprastai užtenka mažesnio papurškimų skaičiaus.

– Kaip kvepalai skirstomi pagal koncentraciją?

– Pačios mažiausios koncentracijos kvapioji priemonė yra vadinama odekolonu. Pastaroji yra sukurta gausiam vartojimui, nuotaikos sukūrimui. Vyrauja įsitikinimas, jog odekolonas neva yra skirtas tik vyrams. Išvertus iš prancūzų kalbos, terminas „Eau de Cologne“ reiškia „Kelno vanduo“. Jis tikrai gaminamas ne tik vyrams, bet ir moterims. Tiesa, nemažai parfumerijos kompanijų galimai žinodamos apie vyraujantį odekolono siejimą su vyrais dažniau moteriškus, mažos koncentracijos gaminius renkasi vadinti „Eau Fresh“ (gaivus vanduo).

Didesne koncentracija pasižymi tualetinis vanduo, „Eau de toilette“ (EDT) – pastarasis ant odos išsilaiko kiek ilgiau nei odekolonas.

Po to seka kvapusis vanduo – „Eau de Parfum“ (EDP). Vadinčiau jį auksiniu viduriuku – kvapusis vanduo išlieka dar ilgiau, priklausomai nuo kompozicijos. Jis gali išlikti visą darbo dieną ar net ilgiau. Šios koncentracijos kvepalų rūšis yra sutinkama dažniausiai.

Tačiau didžiausia koncentracija pasižymi kvepalai, kitaip vadinami „Parfum“, „Extrait de Parfum“ arba „Pure Parfum“ (PP). Atsižvelgiant į tai, kad kvepalai yra brangesni ir intensyvesni už odekoloną, tualetinį bei kvapųjį vandenį, jie dažnai siejami su prabangiu, vakarui tinkamu įvaizdžiu. Visgi, ar kvepalais reikėtų kvepintis tik per šventes? Tikrai ne. Yra nemažai kvepalų, skirtų kasdieniniam naudojimui. Taip pat esti ir nemažai nebrangių kvepalų, kurie į kvepalų kategoriją patenka dėl ne itin brangių ingredientų, bet didelės kvapo koncentracijos.

Nereikia savęs riboti, svarbu atsižvelgti, kokią nuotaiką jums kelia tam tikras specifinis kvapas, kokį savo įvaizdį norite sukurti kitiems, atsižvelgti į gaminio koncentraciją. Paprastai, kuo didesnės koncentracijos yra gaminys, tuo jo kiekis buteliuke yra mažesnis.

Pasitaiko nemažai norinčiųjų, jog kvepalai paliktų tam tikrą šleifą. Tokie žmonės yra linkę rinktis didesnės koncentracijos gaminius. Paradoksalu, bet didesnės koncentracijos gaminiai paprastai šleifo nepalieka, jie lieka ant mūsų kūno ir sukuria aromato aureolę. Šleifą dažniau palieka mažesnės koncentracijos priemonės. – Žiniomis dalinasi „Odore d‘amore“ prekės ženklo atstovė.

– Ką vadiname eliksyru?

– Skirtingos kalbos parfumerijai padovanojo daug skambių terminų. Kvepalai gali būti vadinami „Parfum“, „Elixir de parfum“, „Elixir“ – už visų šių žodžių slepiasi didžiausios koncentracijos parfumerijos gaminys – kvepalai. Kai kurios kompanijos norėdamos pabrėžti didelę savo gaminamų kvepalų koncentraciją, tikslų koncentracijos procentą nurodo ant buteliuko arba aprašymuose. Vis dėlto, taip elgiasi toli gražu ne visi.

Atvykusius į „Odore d‘amore“ visuomet pakonsultuojame ne tik kvepalų natų pasirinkimo klausimais, bet ir mielai padedame suprasti „techninius“ dalykus, tokius, kaip koncentracija, purškimo būdas, kvepalų laikymo ypatybės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.