Pasidairykite: čia mokosi turtingų ir garsių žmonių atžalos

Windsorai, Rothschildai, Swarovski... Aristokratai, verslininkai ir oligarchų klanai siunčia savo vaikus į žymius Europos internatus, kad jie išmoktų aukštuomenės elgesio ir manierų.

 Elitinės mokymo įstaigos.
 Elitinės mokymo įstaigos.
Elitinė privati berniukų mokykla įkurta Itone (Didžioji Britanija), Berkšyro grafystėje.
Elitinė privati berniukų mokykla įkurta Itone (Didžioji Britanija), Berkšyro grafystėje.
Bene geidžiamiausias internatas „Institut Le Rosey“ (Šveicarija).
Bene geidžiamiausias internatas „Institut Le Rosey“ (Šveicarija).
Daugiau kaip 100 metų internatinė mokykla „Schule Schloss Salem“ (Vokietija) ugdo elitinius mokinius.
Daugiau kaip 100 metų internatinė mokykla „Schule Schloss Salem“ (Vokietija) ugdo elitinius mokinius.
Harou (Harrow; Didžioji Britanija) mokykla itin skrupulingai moko etiketo.
Harou (Harrow; Didžioji Britanija) mokykla itin skrupulingai moko etiketo.
Noiboierno (Neubeuern, Vokietija) internatas – verslininkų palikuonių mokymosi vieta.
Noiboierno (Neubeuern, Vokietija) internatas – verslininkų palikuonių mokymosi vieta.
Privati tarptautinė internatinė mokykla „Institut auf dem Rosenberg“ (Sankt Galenas, Šveicarija) įkurta 1889 m.
Privati tarptautinė internatinė mokykla „Institut auf dem Rosenberg“ (Sankt Galenas, Šveicarija) įkurta 1889 m.
Tarptautinė internatinė mokykla „Lyceum Alpinum Zuoz“ netoli Sankt Morico (Šveicarija) įkurta 1904 m.
Tarptautinė internatinė mokykla „Lyceum Alpinum Zuoz“ netoli Sankt Morico (Šveicarija) įkurta 1904 m.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 3, 2022, 8:00 AM, atnaujinta Dec 3, 2022, 8:01 AM

Princai studijuoja su abejotinos reputacijos ar pabėgusių iš savo šalies oligarchų vaikais, didžiųjų bendrovių savininkų atžalos – su įžymių aktorių šeimų atžalomis.

Europos elitinėse internatinėse mokyklose telkiasi būsimoji aukštuomenės grietinėlė. Iki 130 tūkst. eurų per metus šeimos išleidžia savo vaikams, kad jie į suaugusiųjų gyvenimą įžengtų išsilavinę, turintys naudingų ryšių ir pirmiausia – gerų manierų.

Šveicarijos „Lyceum Alpinum Zuoz“, Vokietijos „Stiftung Louisenlund“ ar Didžiosios Britanijos Itono koledže užmezgami naudingi ateities ryšiai.

Tačiau kokia priėmimo į elitines internatines mokyklas tvarka?

Į vieną vietą dažnai pretenduoja iki keturių asmenų. Svarbiausi reikalavimai daugiausia grindžiami ankstesnio mokymosi rezultatais ir išsamiu žinių patikrinimo testu. Todėl su kandidatais kalbama asmeniškai.

„Pirmiausia domimės mokiniais, kurie gali įnešti vertingą indėlį į bendruomenės gyvenimą“, – tokį svarbų atrankos kriterijų įvardija „Institut auf dem Rosenberg“ (Šveicarija) direktorius Bernhardas Gademannas.

Dėl to su stipendija priimami ir tie vaikai, kurių tėvai tikrai negalėtų sumokėti už mokslą internatinėje mokykloje. Bendras elitinių internatų, koledžų bruožas – atviri kandidatams iš visų šalių. Dėstoma ne tik oficialia valstybine tos šalies, bet ir anglų kalba.

Apskritai daugelio kalbų mokėjimas – vienas kelių į įtakingą padėtį ateityje. Geri ryšiai, daugiakalbystė, deramas elgesys, manieros – tokiems žmonėms beveik atviros durys įtakai, valdžiai pasiekti, pinigams ir reputacijai pelnyti.

Kai kurios žymiausios ir seniausios internatinės mokyklos yra Didžiojoje Britanijoje. Londono Harou, Itono koledžai turi senas tradicijas. Pastarąjį jau daugelį dešimtmečių lankė Windsorų šeimos vaikai ir čia mokėsi 20 Didžiosios Britanijos ministrų pirmininkų.

Daugelyje internatinių mokyklų mokymas labai šiuolaikiškas. Asmeniniai kompiuteriai, greitasis internetas, modernios bibliotekos, tyrimo laboratorijos – visa tai standartas.

Visos elitinės internatinės mokyklos paremtos sportu kaip antrąja švietimo sistemos dalimi.

Sportas ugdo komandinę dvasią, sanglaudą ir atitraukia nuo negatyvių poveikių – alkoholio, narkotikų ar kitokios priklausomybės.

Šiose internatinėse mokyklose sporto šakos – žolės riedulys, polo žaidimas, buriavimas, golfas ar šaudymas iš lanko – nėra laikomos elitinėmis. Tai emocinės pusiausvyros pamatas.

Individualus tvarkaraščio išdėstymas iš pat pradžių perduodamas studentams. Tokiu būdu jie prisiima atsakomybę, o tai svarbi prielaida užimti vadovaujamas pozicijas ir priimti sprendimus suaugusiųjų gyvenime. Juk tėvų siekis – paruošti atžalas įtakingai padėčiai visuomenėje.

Daugelyje elitinių Europos internatinių mokyklų reikalaujama nešioti uniformą. Jos kaina – 500 eurų. Už sporto treniruotes, tokias kaip buriavimas, dažnai mokama papildomai – iki 15 tūkst. eurų per metus.

Internato moksleivių kišenpinigiai greitai išauga iki 2 tūkst. eurų per mėnesį.

Elitinės Europos internatinės mokyklos

Elitinė privati berniukų mokykla įkurta Itone (Didžioji Britanija), Berkšyro grafystėje. Už mokslą per metus reikia pakloti 50 700 eurų.

Itono koledžą, kuriame studijuoja aristokratai ir būsimieji politikai, 1440-aisiais

įkūrė Anglijos karalius Henrikas VI. Vidiniame koledžo miestelio kieme stovi jo statula.

Koledže mokomi apie 1300 berniukų, kurių amžius 13–18 metų.

Įžymiojo koledžo auklėtinių sąrašas ilgas: Jungtinės Karalystės sosto įpėdinis Williamas (40 m.), jo brolis princas Harry (38 m.), Džeimso Bondo personažo kūrėjas, britų rašytojas Ianas Flemingas (1908–1964), daugeliu kino apdovanojimų įvertintas britų aktorius Eddie Redmayne’as (40 m.), Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby (66 m.), buvę premjerai Davidas Cameronas (56 m.), Borisas Johnsonas (58 m.).

Elitinio koledžo įžymių šeimų atžalos tampa įtakingais vyrais. Disciplinas mokiniai gali rinktis pagal polinkį. Siūloma ir graikų kalba, ekonomikos kursai, irklavimo, fechtavimo treniruotės arba golfas.

Moksleiviai nešioja išskirtines juodas rako tipo uniformas ir privalo jas dėvėti visą studijų dienos laiką, išskyrus tam tikrą veiklą, pavyzdžiui, sportuojant, teatre, taip pat namuose.

Itone labai griežta mokslo ir gyvenimo tvarka. Paaiškėjus, kad moksleivis vartoja alkoholį ar narkotikus, jis nedelsiant šalinamas iš koledžo.

Per pastaruosius dešimtmečius Itone pradėjo mokytis vis daugiau užsieniečių. Koledžas tapo itin populiarus tarp kinų.

Bene geidžiamiausias internatas „Institut Le Rosey“ (Šveicarija). Kaina – 67 tūkst. eurų per metus.

Vien jau pavadinimas „Le Rosey“ apgaubtas paslaptimi.

1880-aisiais vaizdingos aplinkos apjuosta, prie Ženevos ežero įsikūrusi prabangi privati internatinė mokykla – pasaulio elito vaikų mokymosi vieta. Trečdalis iš 400 mokinių kilę iš turtingiausių Rytų Europos šeimų.

„Institut Le Rosey“ savo sportinį talentą ugdė oligarcho iš Ukrainos Ihorio Kolomoiskio sūnus, čia gerą išsilavinimą gavo ir turtuolio duktė.

Šį internatą lankė Holivudo žvaigždė, „Oskaro“ ir Auksinio gaublio laimėtoja Elizabeth Taylor (1932–2011) ir jos vaikai, garsiosios JAV atlikėjos Dianos Ross (78 m.) duktė.

Daugiau kaip 100 metų internatinė mokykla „Schule Schloss Salem“ (Vokietija) ugdo elitinius mokinius. Studijų kaina – 47 500 eurų per metus.

Šis garsiausias Vokietijos internatas svarbiausią dėmesį skiria ne tik mokymui, bet ir sportui. Šaudymo iš lanko, futbolo, teniso arba buriavimo treniruotės paprastai vyksta „Schule Schloss Salem“ miestelyje prie Bodeno ežero.

Ši internatinė mokykla pirmiausia garsėja artimais ryšiais su verslininkų šeimomis, aristokratais ar politikų sluoksniais. 700 mokinių – vaikinų ir merginų, susipažinę tarp jo sienų, dažnai visą gyvenimą palaiko draugystę, kuri juos skatina, suteikia įkvėpimo, atveria kelią karjerai.

Internatą lankė verslininkė, buvusi imamo Agos Khano žmona princesė Gabriele zu Leiningen (59 m.), anksčiau žinoma kaip princesė Inaara Aga Khan.

Harou (Harrow; Didžioji Britanija) mokykla itin skrupulingai moko etiketo. Studijų kaina – 50 tūkst. eurų per metus.

Šis Londone įsikūręs internatas – vienas įžymiausių Didžiojoje Britanijoje. Nuo XVI a. aristokratija siunčia į Harou savo atžalas, čia mokėsi ir garsiosios britų šeimos – Rothschildų ir Churchillių.

Harou internato auklėtinis – įžymusis britų atlikėjas Jamesas Bluntas (48 m.), kurio žmona Sofia Wellesley (39 m.) kilusi iš aristokratų šeimos.

Noiboierno (Neubeuern, Vokietija) internatas – verslininkų palikuonių mokymosi vieta. Studijų kaina – 42 tūkst. eurų per metus.

Noiboiernas, kadaise pasirinktas kaip gražiausias Bavarijos kaimas, iki šiol neprarado žavesio. Internatas įsikūręs pilyje ant kalvos, nuo kurios atsiveria vaizdas į Chymgau regiono ganyklas ir bažnyčias.

Internato miestelyje, kuris primena pilies kiemą, 200 atžalų mokosi ne tik klasikinių disciplinų, bet ir gilinasi į archeologiją, finansus ir vadybą.

Į šį internatą, pavyzdžiui, garsioji Austrijos papuošalų gamintojos Swarovski šeima nusiuntė savo dukterį Pauliną (23 m.). Vyresnioji Victoria (28 m.) studijavo Austrijoje.

Noiboierno internatas garsėja griežtu auklėjimu. „Mes siekiame, kad jauni žmonės taptų išskirtinėmis bet kokios srities asmenybėmis“, – tokia šio internato nuostata.

Privati tarptautinė internatinė mokykla „Institut auf dem Rosenberg“ (Sankt Galenas, Šveicarija) įkurta 1889 m. Mokymosi kaina – 130 tūkst. eurų per metus.

Už studijas „Institut auf dem Rosenberg“ tenka mokėti dvigubai daugiau nei kitose. Tai lemia viena priežastis: klasėse dažniausiai mokosi ne daugiau kaip aštuoni mokiniai.

Kiekvienam „Institut auf dem Rosenberg“ moksleiviui pamoka pritaikyta individualiai ir labai orientuota į praktiką. Moksleiviai turi 100 dėstomų disciplinų pasirinkimą.

Ši privati tarptautinė internatinė mokykla bendradarbiauja su daugeliu bendrovių, pavyzdžiui, „Vitra“ ar „SAGA Space Architects“.

Vyksta glaudūs mainai su elitiniais universitetais, pavyzdžiui, Ciuricho ETH („Eidgenossische Technische Hochschule“ – mokslo, technologijų, inžinerijos ir matematikos universitetas).

„Institut auf dem Rosenberg“ sukuria geriausias prielaidas užimti palankiausią padėtį kasdienio profesinio darbo pradžioje. Per priėmimą į „Institut auf dem Rosenberg“ daug dėmesio skiriama daugelio įvairių tautybių deriniui. Taip mokiniai mokomi tolerancijos ir ieškoti bendrų sąlyčio taškų.

Tarptautinė internatinė mokykla „Lyceum Alpinum Zuoz“ netoli Sankt Morico (Šveicarija) įkurta 1904 m. Čia mokosi apie 300 mokinių. Mokslo kaina – 76 500 eurų per metus.

Elito atstovai, norintys užtikrinti atžalų saugumą, siunčia juos į „Lyceum Alpinum Zuoz“. Čia mokosi aukštuomenės ir oligarchų atžalos. Pavyzdžiui, Rusijos prezidento Vladimiro Putino kritiko Michailo Chodorkovskio vaikai.

1700 m aukštyje įsikūrusio ir visais saugumo standartais apsiginklavusio internato mokymosi plane ne – tik matematika, kalbos, bet ir žiemos sporto šakos. Taip diegiama pagarba kitiems regionams ir kilmės šalims.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.