San Remo festivalyje – aistringas vyrų bučinys ir raginimai legalizuoti kanapes

Išdaužyti sceną puošę gėlių vazonai, nepadorūs atlikėjų gestai ir viešai suplėšytas politiko portretas – tai tik keli skandalus sukėlę 73-iojo San Remo festivalio epizodai.

Reperiai Fedezas ir Rosa Chemicalas žiūrovų akivaizdoje aistringai įsisiurbė vienas kitam į lūpas.<br>IMAGO / „Scanpix“ nuotr.
Reperiai Fedezas ir Rosa Chemicalas žiūrovų akivaizdoje aistringai įsisiurbė vienas kitam į lūpas.<br>IMAGO / „Scanpix“ nuotr.
Praėjusių metų San Remo festivalio nugalėtojas Blanco siautėjo scenoje – išspardė gėlių vazonus.<br>IMAGO /„Scanpix“ nuotr.
Praėjusių metų San Remo festivalio nugalėtojas Blanco siautėjo scenoje – išspardė gėlių vazonus.<br>IMAGO /„Scanpix“ nuotr.
S.Coletta: „Visiems jiems buvo patarta neskelbti politinių lozungų, nes savaitgalį vyko regioniniai rinkimai.“<br>„Scanpix“ nuotr.
S.Coletta: „Visiems jiems buvo patarta neskelbti politinių lozungų, nes savaitgalį vyko regioniniai rinkimai.“<br>„Scanpix“ nuotr.
Festivalio nugalėtojas M.Mengoni iškovojo teisę atstovauti Italijai „Eurovizijos“ dainų konkurse.<br>„Scanpix“ nuottr.
Festivalio nugalėtojas M.Mengoni iškovojo teisę atstovauti Italijai „Eurovizijos“ dainų konkurse.<br>„Scanpix“ nuottr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-03-05 12:04

Festivalyje paaiškėjo, kas atstovaus Italijai artėjančiame „Eurovizijos“ dainų konkurse. Festivalio nugalėtoju ir Italijos atstovu Europos dainų konkurse tapo Marco Mengoni (34 m.), prieš 10 metų jau dalyvavęs „Eurovizijoje“ ir užėmęs 7-ąją vietą. Šiemet jis atliko romantišką dainą „Du gyvenimai“ („Due vite“). Vis dėlto šį kartą festivalis pasižymėjo ne tik dainomis, bet ir skandalais.

Valdančiosios partijos „Italijos broliai“ („Fratelli d’Italia“) lyderis Senate Lucio Malanas pareikalavo, kad dėl jų atsistatydintų konkursą rengiančios visuomeninės televizijos RAI vadovybė. Jo pyktį užtraukė garsaus Italijos reperio Fedezo (33 m.) pasirodymas, kurio metu jis suplėšė infrastruktūros viceministro Galeazzo Bignami portretą. Jame politikas buvo pavaizduotas su nacių uniforma.

Kitą vakarą jis nuo scenos viešai kreipėsi į Italijos premjerę Giorgią Meloni ragindamas legalizuoti kanapes. „Giorgia, legalizuok jas!“ – šūktelėjo Fedezas, sukeldamas valdančiųjų politikų įniršį. Fedezas dėmesio centre atsidūrė ir finalinį konkurso vakarą. Tuomet reperis Rosa Chemicalas pasirodymo metu priėjo prie pirmoje eilėje sėdinčio Fedezo ir ėmė imituoti su juo lytinį aktą. Vėliau jis nusitempė Fedezą į sceną ir aistringai įsisiurbė jam į lūpas.

Po pasirodymo abu reperiai tikino, kad tai buvo ne suplanuotas, o spontaniškas veiksmas, nes festivalis propaguoja laisvę ir meilę. Nevaržomos atlikėjų emocijos festivalyje liejosi ne kartą. Štai praėjusių metų konkurso nugalėtojas Blanco tiesioginiame eteryje pratrūko pykčiu ir išspardė sceną puošusių gyvų gėlių vazonus. Jis aiškino, kad taip pasielgė dėl to, jog dėl techninių nesklandumų negirdėjo savo balso ausinėse. Publika jį „apdovanojo“ garsiu švilpimu.

Kraštutinės dešinės Italijos politikai ėmė piktintis kad atlikėjų nesutramdė nei konkurso vedėjai, nei jį transliavusi RAI televizija. Televizijos vadovai aiškino, kad apie tokius dainininkų sumanymus nieko nežinojo, nes savo veiksmų jie nederino su programos rengėjais. O užkirsti kelio akibrokštams per tiesioginę transliaciją buvo neįmanoma.

„Iš anksto gavome visų atlikėjų dainų tekstus. Visiems jiems buvo patarta neskelbti politinių lozungų, nes savaitgalį vyko regioniniai rinkimai, – aiškino už pramogines laidas atsakingas RAI atstovas Stefano Coletta. – Dėl to aš griežtai atsiriboju nuo šio atlikėjo gesto. Nežinojome, kad jis suplėšys viceministro nuotrauką. San Remo dainų festivalis yra televizijos renginys, jis nėra politinių manipuliacijų vieta.“

Jis pabrėžė, kad dėl kilusių incidentų trauktis iš pareigų neketina. Vis dėlto tokie pasiaiškinimai neįtikino politikų, radusių puikią progą reikalauti RAI vadovybės atsistatydinimo. Italijos valdantieji ir anksčiau griežė dantį ant šios televizijos. Pavyzdžiui, jiems labai užkliuvo animacinis filmas „Peppa Pig“, kuriame vaizduojama dviejų moterų šeima.

Šį kartą konkurso rengėjų gali neišgelbėti net rekordiniai San Remo festivalio reitingai – renginio finalą šeštadienį stebėjo daugiau nei 12 milijonų italų. Kultūros viceministras Gianmarco Mazzi užsiminė, kad, nepaisant festivalio populiarumo, RAI vadovai privalės atsakyti už tiesioginiame eteryje kilusius skandalus.

„Aš atstovauju politinei partijai, už kurią balsavo 30 procentų rinkėjų. Mes esame tradicinių vertybių gynėjai. Todėl sieksime išrinkti naują vadovybę. Nežinau, kada, tai nepriklauso nuo manęs. Tačiau manau, kad RAI vadovybė bus pakeista“, – piktinosi politikas, kaltindamas nacionalinio transliuotojo vadovus, kad šie nesugebėjo suvaldyti dainininkų.

„Jei būsiu atleistas, nesipriešinsiu, – sakė ketverius metus festivalį vedantis ir už jo meninę programą atsakingas TV laidų vedėjas Amadeusas (Amadeo Umberto Rita Sebastiani). – Vis dėlto tai, kas vyksta scenoje, nėra nuspėjama. Suprantu, kad tokie atlikėjų veiksmai ką nors galėjo sutrikdyti, tačiau tai nebuvo festivalio rengėjų tikslas.“

Italijos žiniasklaida skelbia, kad šalies premjerė ir valdančiosios partijos „Italijos broliai“ lyderė G.Meloni taip pat piktinasi San Remo festivaliu. Esą valdančiuosius kritikuoti leidęs nacionalinis transliuotojas renginio sceną pavertė rinkimų tribūna ir už tai turės atsakyti. Daug diskusijų kilo ir dėl RAI sprendimo netransliuoti anksčiau planuoto Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio kreipimosi į konkurso žiūrovus.

V.Zelenskio laišką perskaitė renginio vedėjas. Jis nuskambėjo baigiantis konkursui, naktį. Ne kas kitas, o būtent Italijos valdantieji spaudė konkurso rengėjus užtrenkti duris Ukrainos prezidentui. Jie tikino, kad garsusis dainų festivalis, kuris nuo sovietmečio labai populiarus ir Rusijoje, neturi turėti nieko bendra su politika. Tiesa, į sceną buvo pakviestas Ukrainos ambasadorius Italijoje Jaroslavas Melnykas ir ukrainiečių grupė „Antytila“, atlikusi dainą apie Bachmuto tvirtovę.

„Karo metu kultūra negali likti nuošalyje nuo politikos. Tai platforma, kurioje gali būti keliami socialiniai, politiniai, kartais ir skausmingi klausimai, – sakė J.Melnykas. – San Remo festivalis suteikia galimybę perduoti tiesos žinią ir kalbėti apie paramą, kurios mums reikia, kad taika grįžtų į Europą.“

Festivalio nugalėtoją jis pakvietė atvykti į Kijevą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.