Norvegijos sosto įpėdinio Haakono ir princesės Mette Marit santuoka patiria sunkų išbandymą

Norvegijos sosto įpėdinio Haakono (50 m.) ir princesės Mette Marit (50 m.) santuoka atlaikė daug išbandymų. Bet dabar jos liga – didžiausias iššūkis.

Norvegijos sosto įpėdinis Haakonas ir princesė Mette Marit.<br>IMAGO/APress International/Scanpix nuotr.
Norvegijos sosto įpėdinis Haakonas ir princesė Mette Marit.<br>IMAGO/APress International/Scanpix nuotr.
Norvegijos sosto įpėdinis Haakonas ir princesė Mette Marit.<br>IMAGO/APress International/Scanpix nuotr.
Norvegijos sosto įpėdinis Haakonas ir princesė Mette Marit.<br>IMAGO/APress International/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 16, 2024, 5:50 AM

Mette Marit dalyvavimas su sutuoktiniu Norvegijos sosto įpėdiniu Haakonu įvairiuose susitikimuose tapo itin retas. Tai susiję su jos sveikata.

Norvegijos karaliaus Haraldo V (86 m.) sūnaus sutuoktinė Mette Marit kenčia nuo plaučių fibrozės – sudėtingos ligos, kuriai būdingas plaučių audinio pažeidimas, dėl kurio plaučių audinys ima randėti.

Dar nuo 2018-ųjų, kai karališkieji rūmai paskelbė apie jos ligą, trijų vaikų motina nebegali tvirtai numatyti savo darbotvarkės. Taip nutiko ir 2023-iųjų rugsėjį, kai Mette Marit negalėjo vykti į Stokholmą, į iškilmingą vakarienę. Ji buvo skirta Švedijos karaliaus Carlo XVI Gustafo (77 m.) įžengimo į sostą 50-ajam jubiliejui.

Sutuoktinis sako, kad vieną dieną ji jaučiasi geriau, kitą – vėl blogiau.

„Iš jos nuotraukų nematyti, kad ji serga, bet jai užgniaužia kvapą, kai kopia net į mažą kalvelę“, – sako Mette Marit vyras.

Dėl vaistų, kuriuos privalo vartoti, ji greitai pavargsta ir nusilpsta.

Sosto įpėdinis kartu su norvegų žurnalistu Kjetilu S.Ostli (48 m.) išleido biografinę knygą „Haakon. Historier om en tronarvig“ („Haakonas. Istorijos apie sosto įpėdinį“). Haakonas rašo, kad sunkiausios buvusios tos dienos, kurios reikalavo iš Mette Marit pastangų išlipti iš lovos.

Kokia gydytojų ateities prognozė?

„Jai nepagerės, bet ne taip greitai ir pablogės. Toks gydytojų tikslas. Yra dienų, kai ji jaučiasi gerai, bet visada lieka nežinomybė. Liga – jos gyvenimo dalis. Bet šiuos sunkumus įveiksime kartu“, – sako Norvegijos sosto įpėdinis.

Jaudinantys žodžiai po 22 santuokos metų.

Biografinėje knygoje atskleidžiama, kad tai nėra vienintelė krizė, kurią porai teko įveikti. Santykių pradžia, kaip rašo Haakonas, buvo duobėta.

Mette Marit gimė 1973-iaisiais Kristiansando mieste daugiavaikėje žurnalisto šeimoje. Dažnai buvęs neištikimas žmonai jos tėvas ją po dešimties santuokos metų paliko dėl striptizo šokėjos.

Motina vėl ištekėjo, Mette Marit teko gyventi su patėviu. Mergaitė mokėsi prastai, pagal mainų programą pabuvo Australijoje, o būdama 17-os paliko nejaukius namus.

Savęs paieškos Mette Marit nubloškė į gyvenimą pagal šūkį „seksas, narkotikai, rokenrolas“. Draugai mylėjo ją už nuoširdumą ir pasiruošimą padėti, bet reikiamu metu ji niekada nenuspausdavo stabdžių.

Mette Marit šėlo vakarėliuose iki ryto, keitė vaikinus, paskui susidėjo su muzikantu Mortenu Borgu. Jis jau buvo sėdėjęs kalėjime už narkotikų laikymą.

Būdama 23-ejų Mette Marit pagimdė sūnų Marių, bet su M.Borgu išsiskyrė.

Išsinuomojo butą Osle, dirbo padavėja, o liūdesį slopino vakarėliais, nežinodama, kaip toliau gyventi.

Bet 1999-aisiais per kasmetį populiarųjį „Quart Festival“ vieniša mama susipažino su kažkokiu Haakonu. Paaiškėjo, kad naujasis Mette Marit pažįstamas vaikystėje svajojo tapti rokeriu.

„Juk ji turėjo mažą vaiką, tad nebuvo savaime suprantama, kad tapsime pora“, – rašo Norvegijos sosto įpėdinis.

Rudenį iki Haakono kelionės su Jungtinių Tautų delegacija į Niujorką jie nusprendė santykius nutraukti. Bet ryšys jau buvo pernelyg artimas, meilė nugalėjo!

„Mes susitikome, kai vėl grįžau namo. Po to buvo gražus laikas“, – šiltai prisimena Haakonas.

Per Kalėdas buvo oficialiai pranešta apie jų santykius. Staiga Mette Marit dėl savo pašėlusio gyvenimo praeityje tapo kritikos taikiniu. Abiem tai buvo sunkus metas.

„Buvo absurdiška matyti, kaip žmonės televizijoje tavo draugę daro bloga ir sako, kad du įsimylėję žmonės turėtų nutraukti santykius“, – sako biografinėje knygoje Norvegijos sosto įpėdinis.

Iki vestuvių Mette Marit du kartus teko viešai atgailauti dėl savo nuodėmių, kol jai buvo atleista ir ji buvo pripažinta.

„Skamba romantiškai, bet galiu užtikrinti, kad taip nebuvo. Viešai kalbėti apie savo klaidas siaubinga!“ – sako Mette Marit biografinėje knygoje.

Žurnalistas K.S.Ostli knygoje pažvelgia ir į darbštaus, stropaus Norvegijos sosto įpėdinio kasdienybę. Kartais jis tiek daug dirbo, kad net buvo pavojus palūžti.

„Ilgą laiką jaučiau, kad nuo viso to, kas vyksta aplinkui, man sukasi galva“, – prisipažįsta Haakonas.

Stengdamasis išvengti emocinio išsekimo Norvegijos sosto įpėdinis daugiau laiko skyrė savo šeimai, slidinėjimui ir banglenčių sportui. Bet poilsio laiką dabar apsunkina prastėjanti Haakono tėvo sveikata ir tai, kad Mette Marit retai dalyvauja renginiuose viena.

Nepaisant Mette Marit ligos ir su tuo susijusių iššūkių, Haakonas patvirtina, ką jau yra sakęs apie pirmąją jų santykių krizę: „Mūsų meilė buvo supurtyta problemų, bet ji sustiprėjo.“

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.