Australijoje gimusi karalienė Mary I pupuliari dėl svarbių priežasčių

Po to, kai ilgiausiai Europoje valdžiusi Danijos karalienė Margrethe II (83 m.) Naujųjų metų išvakarėse paskelbė apie savo atsistatydinimą, jos sostą ir titulą paveldėjo princas Frederikas (55 m.), šalia kurio – stilinga ir iškalbi jo žmona Mary (51 m.).

 Karalienė Mary – viena stilingiausių pasaulio monarchių.<br> lrytas.lt koliažas.
 Karalienė Mary – viena stilingiausių pasaulio monarchių.<br> lrytas.lt koliažas.
 Dutch Press Photo/Cover Images/Scanpix.
 Dutch Press Photo/Cover Images/Scanpix.
 PPE/SIPA/Scanpix.
 PPE/SIPA/Scanpix.
 Dutch Press Photo/Cover Images/Scanpix.
 Dutch Press Photo/Cover Images/Scanpix.
 Karalienė Mary – viena stilingiausių pasaulio monarchių.<br>Dutch Press Photo/Cover Images/Scanpix.
 Karalienė Mary – viena stilingiausių pasaulio monarchių.<br>Dutch Press Photo/Cover Images/Scanpix.
 Karalienė Mary – viena stilingiausių pasaulio monarchių.<br>  PPE/SIPA/Scanpix.
 Karalienė Mary – viena stilingiausių pasaulio monarchių.<br>  PPE/SIPA/Scanpix.
 Karalienė Mary – viena stilingiausių pasaulio monarchių.<br> PPE/SIPA/Scanpix.
 Karalienė Mary – viena stilingiausių pasaulio monarchių.<br> PPE/SIPA/Scanpix.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 23, 2024, 9:19 PM

Kaip pagrindinę priežastį po 52 metų soste iš pareigų pasitraukusi karalienė nurodė praėjusiais metais atliktą nugaros operaciją.

Sausio 14-ąją Danijos karaliumi tapusio Frederiko X žmona – iki tol kronprincesė Mary, pasak monarchų metraštininkų, ir bus tikroji šalies valdžia, o šalies gyventojai jau dabar ją vadina karališkąja Mary. Kalbama, kad keturių vaikų motina, kilusi iš Australijos, yra kur kas geresnė pašnekovė ir viešoji kalbėtoja nei jos vyras.

Prieš Margrethe II marčiai tampant karaliene danų karališkosios šeimos metraštininkė Trine Villemann sakė, kad iš tiesų sosto valdovė yra Mary ir ja bus dar ne vieną dešimtmetį – dėl to nėra jokių abejonių.

„Frederikas yra tikrai mielas vyrukas, be to, jis labai populiarus, tačiau Mary daug laisviau bendrauja ir kalba viešai. Ji turi puikių įgūdžių ir didžiulį talentą, o žmonės Danijoje ją vadina „karaliumi Mary“. Be to, jos palankumo reitingai taip pat kur kas aukštesni nei kitų karališkųjų asmenų. Danijoje mes juokaujame: „Tegyvuoja karalius Mary!“ – sakė T.Villemann.

Naujieji Danijos karalius ir karalienė, kurie ką tik pradėjo eiti savo pareigas, sulaukė daugiau nei 80 proc. danų palaikymo, parodė neseniai atlikta apklausa.

Kitoje apklausoje buvo klausiama, kiek kronprincesė Mary ir kronprincas Frederikas tinka tapti karaliene Mary I ir karaliumi Frederiku X. 82 proc. žmonių manė, kad Frederikas tinka karaliaus vaidmeniui, o 86 proc. įsitikinę, kad Mary bus gera karalienė.

Danijos karališkosios šeimos komentatorius Kimas Bachas mano, kad nors Frederikas yra populiarus, nedidelį Mary pranašumą prieš jos vyrą greičiausiai lėmė gandai apie romaną. Jie pasklido po to, kai tuomet dar būsimasis karalius buvo pastebėtas Ispanijoje, Madride, per naktinį pasilinksminimą su meksikiete aktore.

Aktorė, visuomenės veikėja Genoveva Casanova tuomet paneigė, jos žodžiais tariant, piktavališkus gandus apie savo ryšį su kronprincu. Tai ji padarė po to, kai Ispanijos sostinėje pasirodė nuotraukos, kuriose ji užfiksuota su kronprincu, o ispanų žurnalas „Lecturas“ pranešė, kad jie kartu vakarieniavo ir iki nakties stebėjo flamenko šokius.

Tuo metu Mary apie vyro vakarienę su drauge nutylėjo – jau devyniolika metų kartu esanti karališkoji pora daugelyje viešų pasirodymų demonstravo vienybę.

Vis dažniau spėliojama, kad karalienės Margrethe II sprendimas atsisakyti sosto galėjo būti siekis išlaikyti Frederiko žmoną savo pusėje.

Karaliene Mary I tapo pirmąja Australijoje gimusia karaliene, o Danijos visuomenę ji pavergė savo atsidavimu karališkosioms pareigoms ir laisvu kalbos mokėjimu. Jie kartu su vyru augina keturis vaikus – vyriausias sūnus Christianas tėvams tapus karaliais perėmė tėvo kronprinco pareigas.

Mary ir Frederiko santykiai dažnai vadinami tikra pasaka. Kai Mary Donaldson buvo 28-eri, Sidnėjuje esančiame viešbutyje „Slip Inn“ ji susipažino su būsimuoju vyru. Tuomet į Australiją 32 metų princas buvo atvykęs palaikyti Danijos buriavimo komandos 2000-ųjų olimpinėse žaidynėse. Jis paprašė Mary telefono numerio ir tarp jų užsimezgė romanas.

„Pirmą kartą susitikę paspaudėme vienas kitam ranką. Nežinojau, kad jis yra Danijos princas. Po pusvalandžio kažkas priėjo prie manęs ir paklausė, ar žinau, kas tie žmonės?“ – interviu apie susitikimą su Danijos sosto įpėdiniu anksčiau yra sakiusi Mary.

Pora metus palaikė santykius per atstumą, Frederikas slapta keliavo pas mylimąją, kol 2001 m. Mary persikėlė į Daniją studijuoti danų kalbos Kopenhagos „Studieskolen“ mokykloje.

2003 m. pradžioje Frederiko motina karalienė Margrethe II viešai pripažino sūnaus santykius, o tais pačiais metais spalio 8-ąją Amalienborgo pilyje pora paskelbė apie sužadėtuves.

Augindama vaikus ir dalyvaudama diplomatiniuose renginiuose Mary nenuilstamai dirba, kad įrodytų savo atsidavimą labdarai, ir nuo santuokos su Frederiku 2004 m. tapo daugiau kaip 25 tarptautinių organizacijų globėja.

Tarp jos globojamų organizacijų yra Pasaulio sveikatos organizacijos Europos regioninis biuras ir Jungtinių Tautų Gyventojų fondas, kurių veiklą ji remia skatindama motinų sveikatą daugiau kaip 150 besivystančių šalių.

2007 m. princesė įsteigė labdaros fondą „The Mary Foundation“, kurio tikslas – kovoti su smurtu šeimoje, patyčiomis ir vienatve.

Įdomūs faktai apie karalienę Mary I

Abu Mary tėvai yra škotai – tėvas matematikos profesorius, o mama dirbo universiteto kanceliarijoje. Naujoji Danijos karalienė – jauniausia iš keturių vaikų.

Būdama vaikas Mary lankė fortepijono, fleitos, klarneto pamokas, o mėgstamiausios jos sporto šakos buvo krepšinis, ledo ritulys ir plaukimas. Ji taip pat dalyvavo jojimo varžybose.

Iki susitikdama su Frederiku Tasmanijos (Australija) universitete (kuriame dirbo abu jos tėvai) Mary įgijo komercijos ir įstatymų bakalauro laipsnius. Vėliau ji baigė studijų programą reklamos srityje ir dirbo įvairiose Australijos ir tarptautinėse reklamos agentūrose.

Be labdaros ir kitų socialinių akcijų, Mary yra Danijos mados pramonės globėja, arši kovos su patyčiomis kampanijos rėmėja ir LGBTQ teisių gynėja. Ji pirmoji karališkosios šeimos narė, dalyvavusi Danijos vaivorykštės apdovanojimuose. Mary paragino žmones nutraukti diskriminaciją, priespaudą ir smurtą prieš kitus dėl jų seksualinės orientacijos ir lytinės tapatybės.

Mary ne visada mūvi sužadėtuvių ir vestuvinius žiedus – dažnai net viešų vizitų metu juos pakeičia Danijos juvelyrų dirbiniais. 2003-iaisiais Frederiko jai įteiktas sužadėtuvių žiedas – baltojo aukso, su deimantu ir rubinais – simbolizuoja Danijos vėliavą. 2011 m. gimus dvyniams princui Vincentui ir princesei Josephine Mary šalia rubinų pridėjo dar du deimantus. Manoma, kad keturi šoniniai akmenys simbolizuoja keturis poros vaikus.

Pora susituokė 2004 m. gegužės 14 d. Kopenhagos katedroje. Po vedybų pagal specialų įstatymą, priimtą Danijos parlamente, Mary buvo suteikta Danijos pilietybė. Medaus mėnesį jaunavedžiai praleido Afrikoje.

Frederiko ir Mary vyriausias sūnus ir dabar – titulo paveldėtojas princas Christianas Valdemaras Henri Johnas gimė 2005 m. spalio 15 d. 2007-ųjų balandžio 21 d. pasaulį išvydo princesė Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, o 2011-ųjų sausio 8-ąją – dvyniai princas Vincentas Frederikas Minikas Alexanderis ir princesė Josephine Sophia Ivalo Mathilda.

„Chanel“ vyriausiasis dizaineris Karlas Lagerfeldas Mary ir Velso princesę Catherine yra pavadinęs karališkosiomis seserimis. Likus kelioms dienoms iki Catherine santuokos su princu Williamu jis sakė: „Catherine yra tarsi jaunesnioji Mary sesuo, kuri yra ir graži, ir elegantiška.“ Šios dvi karališkosios šeimos draugiškai bendrauja. Sklinda kalbos, kad būtent Mary yra Catherine mūza.

Mary yra savo sūnėno Danijos princo Henriko ir Švedijos princesės Estelle krikštamotė.

Parengė Laura Bulvydė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.