Žvaigždžių batsiuvys S. Ferragamo tapo prabangos imperatoriumi

„Salvatore Ferragamo” – tai prabangos, elegancijos ir taurumo derinys. Šių mados namų gaminiai visuomet geidžiami, nes paisoma ne tik naujausių tendencijų – visa yra sukurta ant tvirto patogumo kurpalio. Sulaukti sėkmės padėjo ir paties Salvatore kuklumas bei darbštumas, neprigesęs nė didžiausios šlovės akimirkomis.

Daugiau nuotraukų (1)

Vilmantė Ališauskaitė ("Stilius")

Aug 16, 2012, 4:38 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:19 AM

Būtent todėl praėjusio amžiaus 2-ajame dešimtmetyje Holivudo žvaigždės užsigeidė batsiuvio iš Italijos Salvatore Ferragamo batelių – jie buvo ne tik prabangūs, bet ir labai patogūs. Tuo metu joks kitas batsiuvys negalėjo tinkamai suderinti tokių avalynei svarbių savybių.

Net ir tapęs garsus bei žinomas S.Ferragamo pats išmatuodavo kiekvienam klientui pėdą, žinojo viską apie jų skonį ir užgaidas. Stilizuoti vyriški bateliai Gretai Garbo, mieli balerinos tipo bateliai Audrey Hepburn, avangardinės basutės Marlene Dietrich, klasikiniai laiveliai Gloriai Swanson, bateliai Rudolphui Valentino, bateliai su platforma Carmen Mirandai, bateliai žema pakulne Ingridai Bergman ir bateliai svaiginamai aukštais kulniukais Marilyn Monroe – kiekvienai asmenybei jis rasdavo ypač tikslų, patogų modelį.

Šiandien, kaip ir beveik šimtmetį atgal, šis prabangos ženklas sulaukia daugybės nuolatinių garsių klienčių dėmesio visame pasaulyje: aktorės Jennifer Aniston, Monica Bellucci, Sarah Jessica Parker, Demi Moore, Angelina Jolie, Penelope Cruz, dainininkės Jennifer Lopez, Rihanna, Madonna ir Lady Gaga, supermodeliai Kate Moss ir Eva Mendes.

Nesitenkindamas tik išorės dekoravimu Salvatore sukūrė nemažai technologinių ir anatominių patobulinimų specializuotai avalynei, taip sukeldamas revoliuciją ortopedijos pasaulyje.

Mažai kam žinoma, kad būtent S.Ferragamo išrado tuščiavidurį kulną ir platformą, kuri tokia madinga šiandien.

Salvatore buvo tikras savo amato fanatikas, jis nuolat kūrė naujus modelius, tyrinėjo žmogaus pėdos ypatumus ir ieškojo neįprastų medžiagų batams.

Salvatore gimė 1898 metų birželio 5 dieną mažame Bonito mieste netoli Neapolio. Buvo vienuoliktas gausioje keturiolikos vaikų šeimoje. Nuo pat mažens jis degė aistra kurti avalynę ir uoliai mokėsi batsiuvio amato.

Būdamas devynerių metų pagamino pirmuosius batelius savo seseriai. Taip Salvatore įtikino savo tėvus, kad būti batsiuviu yra jo pašaukimas ir kad jis niekada nepateisins jų lūkesčių tapti advokatu.

Būdamas tik penkiolikos metų jis atidarė savo pirmąją moteriškos avalynės taisyklą-parduotuvę. Tačiau jaunojo dizainerio kūrybiškumas ir minčių skrydis buvo visai netinkami neturtingai Italijos provincijai, ir jis tai gerai suprato.

Savo veiklą S.Ferragamo pradėjo iškart po to, kai 1914 metais iš Italijos persikėlė į JAV. Pirmiausia dirbo samdomuoju darbuotoju dideliame avalynės fabrike, mokėsi šio amato pagrindų, o vėliau darbavosi mažoje savo dirbtuvėlėje.

Jis greitai pasitraukė iš masinės gamybos, nes norėjo gaminti ne kiekybę, o kokybę. Jaunojo Ferragamo nuomone, batai turėjo būti ne konvejerio gaminiai, o meno kūriniai. Ir jam tai pavyko.

Po devynerių metų atkaklaus darbo talentingas amatininkas atidarė savo pirmąją avalynės pagal užsakymą parduotuvę Holivude „Hollywood Boot Shop”.

S.Ferragamo bateliai labai skyrėsi nuo tuo metu gaminamų. Pakerėti jų grožio aktoriai Italijos batsiuviui pradėjo teikti užsakymus individualiems gaminiams – kasdieniams ir išeiginiams.

Kūrėjo sėkmė augo neįtikimu greičiu, o klientų ratas padidėjo taip, kad jaunasis talentas jau nebesusidorojo su užsakymais. Tačiau Salvatore neketino apsiriboti žvaigždžių batsiuvio šlove. Jis ir toliau nepaliovė mokytis, eksperimentuoti su įvairiomis formomis ir medžiagomis. Mokėsi ne tik naujų gamybos technologijų ir siuvimo technikos, bet ir matematikos bei anatomijos vietos universitete.

„Batsiuvys neturėtų niekuo apsiriboti”, – tai jo žodžiai. Ir jis neapsiribojo. Nuobodžią veršiukų ir ožkų odą keitė gyvačių, driežų, pitonų, kengūrų oda ir žuvų žvynais. O kur dar aksomas, nailonas, polietilenas, šilkas, brokatas, nėriniai, guma, veltinis ir plastikas. Jaunasis maestro eksperimentavo ir susižavėjusios auditorijos teismui pateikdavo vieną šedevrą po kito. Bateliai buvo puošiami brangakmeniais ir veidrodžių šukėmis, jūrų dumbliais ir egzotiškomis kriauklėmis, plunksnomis ir nėriniais.

Tokių naujovių ir išradimų rezultatas – ir garsiosios „nematomos” (italų k. – „invisibile” ) basutės su nailono tinklu, ir batai su platforma kamštiniu padu. Autorius užpatentavo apie 350 savo išradimų.

1927 metais Salvatore nusprendė grįžti į Italiją ir jau čia, Florencijos mieste, užsiimti savo veikla.

Prabėgus dvidešimčiai metų už „nematomas” basutes S.Ferragamo gavo pirmąją „Neiman Marcus Award” premiją – mados „Oskarą”.

1940 metais sukūręs šeimą Salvatore tapo šešių vaikų tėvu. Vyriausia iš jų, dukra Fiamma, pirmoji pradėjo domėtis šeimos verslu.

Kai 1960 metais mados namai neteko savo įkūrėjo, jo žmona Wanda perėmė įmonės reikalus ir pademonstravo nepaprastą gebėjimą valdyti. Visi kiti šeimos nariai ėmėsi atsakomybės už atskiras verslo sritis.

Mados namai „Salvatore Ferragamo” pradėjo plėstis. Be avalynės, pradėjo gaminti saulės akinius, kaklaraiščius, rankines, laikrodžius, kvepalus, papuošalus ir drabužius su „Salvatore Ferragamo” ženklu.

Originalių, aukštos kokybės „Salvatore Ferragamo” gaminių šiandien galima įsigyti bet kurioje iš 450 parduotuvių, esančių skirtingose pasaulio šalyse. Nors ir ilgai yra rinkoje, „Salvatore Ferragamo” mados namai vis dar lieka įkūrėjo šeimos rankose.

Mados namų vadovai yra tiesioginiai S.Ferragamo palikuoniai: žmona Wanda Miletti Ferragamo, vadovavusi bendrovei nuo 1960 metų, dabar – garbės pirmininkė, sūnus Ferruccio Ferragamo – įmonės prezidentas.

Dukterys Giovanna Gentile – viceprezidentė, Flavia Visconti – „Salvatore Ferragamo” programinės įrangos leidėjų asociacijos viceprezidentė.

Vyriausia duktė Fiamma di San Giuliano, mirusi 1998 metais, dar ir šiandien yra įtakinga figūra įmonės gyvenime. Jos aistra darbui, jos vaizduotė ir išradingumas leido sukurti kultiniais tapusius gaminius, tokius kaip rankinė iš organinio stiklo „Gancino” ir bateliai „Vara”.

Sutikite, mūsų laikais tik vienetams didelių korporacijų pavyko išlaikyti šeimos verslą. Maža to, dar ir šiandien batų gamyboje šio išskirtinio prekės ženklo gamintojai naudoja kurpalius, padarytus paties S.Ferragamo rankomis. Beje, beveik visi „Salvatore Ferragamo” gaminiai išsiskiria natūraliomis spalvomis, dėl to dizaineriams pavyksta pabrėžti ne tik gaminio grožį, bet ir aristokratiškumą.

Unikalaus kuklumo, elegancijos ir tikros prabangos derinio neįveikia bėgantis laikas. Pavyzdžiui, rankinė, pirkta prieš 15 metų, šiandien atrodo ne mažiau daili ir madinga nei gaminiai iš naujausios mados namų kolekcijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.