Papuošalas su brangakmeniu – tarsi asmens sargybinis (papildyta)

Nori apsisaugoti nuo piktos akies ir priešų – ant kaklo nešiok granatą arba chrizoprazą, gyventi be rūpesčių padės akvamarinas, netikėtose situacijose gelbės nefritas, jėgos, garbės ir nemirtingumo suteiks safyras, laimę atneš karneolis ir kvarcas, meilę prišauks chalcedonas, kūrybines galias sužadins turmalinas, širdį išgydys ir nervus nuramins opalas, o ausų, akių, skrandžio ir dantų skausmus numalšins gintaras bei turkis.

Dainininkė Justė Arlauskaitė - Jazzu vykdama į koncertus mėgsta pasipuošti jos motinos Auksės Arlauskienės sidabro salone „925“ parduodamais papuošalais su natūraliais akmenimis. Su markezitais puošto korneolio auskarai bei vėrinys kainuoja beveik pusantro tūkstančio litų.<br>R. Danisevičus
Dainininkė Justė Arlauskaitė - Jazzu vykdama į koncertus mėgsta pasipuošti jos motinos Auksės Arlauskienės sidabro salone „925“ parduodamais papuošalais su natūraliais akmenimis. Su markezitais puošto korneolio auskarai bei vėrinys kainuoja beveik pusantro tūkstančio litų.<br>R. Danisevičus
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Zimblienė („Vartai")

2012-08-27 10:49, atnaujinta 2018-03-17 03:29

Apie akmenis jau seniai sklinda legendos – neva jie viską prisimena ir viską žino, turi magiškų ir gydomųjų galių.

Žinovai skelbia, jog nesvarbu, kaip pasirinksite nešiojamą akmenį: pagal tikėjimą, Zodiako ženklą, planetų išsidėstymą, kraujo grupę, akių spalvą, grožio ir estetikos suvokimą ar akmens vertę – jis vis tiek nematomai, nepertraukiamai, nors ir labai lėtai, atliks savo darbą, tikėsite jo galiomis ar ne.

Nejučiomis imsite pastebėti, kad įsigytą akmenį vis dažniau imate į rankas, glostote, trinate ir taip tarp jūsų atsiranda nenusakomas ryšys.

Turi prikaustyti dėmesį

„Yra toks teisingas posakis: mylėdamas brangakmenius – myli save. Žmogaus ir mineralų draugystė amžina.

Puoselėjami akmenys atsidėkoja energetika, šiluma, puošia, šildo, suteikia jėgų pavargus, atgaivina viltį ir skatina pasitikėti savimi.

Metams bėgant jie kaupia prisiminimus apie mums brangius žmones, primena išgyventas akimirkas, pamatytus kraštus”, – sakė brangakmenių ekspertė Alma Dūdienė.

Paprašyta duoti patarimų, kaip ir kokiais kriterijais vadovaujantis pasirinkti papuošalus su brangakmeniais, ekspertė patikino, jog juvelyrinio papuošalo atsiradimas kiekvieno žmogaus gyvenime – netgi įsigijus jį spontaniškai ar ilgai renkantis, laukiant, svajojant ir planuojant – niekada nebūna atsitiktinis.

„Iš karto noriu nuvilti horoskopų mėgėjus, ezoterikos garbintojus.

Visus vertinimus pagal planetas, savaitės dienas, Mėnulio kalendorius ir kita galima peržiūrėti, išklausyti patarimus, tačiau priimti jų už gryną pinigą tikrai nereikėtų jau vien todėl, kad dažnai šie skirstymai būna labai prieštaringi. Dažna moteris, prisiskaičiusi įvairių prognozių, taip susipainioja, kad jai padėti gali nebent geras psichologas. Tie, kurie pasikliauna sveika nuovoka, supranta, kad visi patarimai tėra ne kas kita, kaip gudrus pardavėjų triukas”, – įsitikinusi A. Dūdienė.

Moteris patarė pažvelgti į savo veidą, akis, ausų formą, pasvarstyti, kokia spalva labiausiai šiuo momentu žavi.

Praėjusį rudenį patiko ryškiai raudona arba sodriai mėlyna, o šiandien gal norisi rausvos ar violetinės spalvos?

Kai pasikliaudama savo nuojauta ir pasiryžusi išleisti tam tikrą sumą pinigų jau stovite prie juvelyrikos dirbinių vitrinos ir akys, žinoma, apraibsta nuo spindesio ir papuošalų bei brangakmenių gausos, nesijaudinkite ir niekur neskubėkite.

Palaukite, kol pamažu apsiprasite su reginiu ir pradėsite skirti spalvas bei formas.

„Dažnai pirmieji į akis kritę patraukliausi auskarai arba įdomios formos žiedas su gražiu nenusakomos spalvos brangakmeniu ir yra tas tinkamiausias pasirinkimas.

Tai vadinama meile iš pirmo žvilgsnio. Jei papuošalo dėl kokių nors priežasčių neįsigyjama, neretai jis stovi prieš akis ir po metų, ir dar kurį laiką – norisi ieškoti ir rasti panašų arba tokį patį”, – teigė ekspertė.

Vyrai nešioja mažai papuošalų

„Lietuvoje papuošalus su akmenimis žmonės renkasi labai atsargiai, dažniausiai nebrangius ir jie nebūna dideli.

Pažįstu labai nedaug moterų, kurios gali ant kiekvieno savo rankos piršto nešioti po žiedą ir joms tai tinka.

Mūsų moterys papuošalus renkasi paprastai – jie turi būti universalūs ir tikti einant ir į biurą, ir į pobūvį”, – sakė vilnietis juvelyras Sigitas Virpilaitis.

Beveik per 30 savo darbo metų S.Virpilaitis yra pastebėjęs, kad vyrai mažai nešioja papuošalų, juolab su akmenimis.

Juvelyras iki šiol prisimena, kaip vienam užsakovui gamino žiedą su akmeniu laikydamasis itin griežtų reikalavimų: minučių tikslumu buvo nurodytas laikas, kada lydyti metalą, įstatyti akmenį ir išgraviruoti šriftą pagal pateiktus nežinomos kalbos rašmenis.

„Kai apie šį savo keistą užsakymą papasakojau vienai savo kolegei, ji tik pasijuokė: „Džiaukis, kad akmenis nereikėjo dėti naktį kaip man”, – pasakojo S.Virpilaitis.

Pasak jo, išsirinkti akmenį yra intymus dalykas. Kad ir koks akmuo būtų: vertingas ar ne, žmogus jį turi išsirinkti pats.

„Pasąmonė juk jaučia, akmuo malonus ar ne. Akmuo turi patikti ir kaip nors pranešti, kad ir jūs jam patinkate.

Jei išgirsite ir suprasite tą begarsę akmens kalbą, vadinasi, tas akmuo skirtas būtent jums”, – sakė žinomas juvelyras.

Raudoni – paskutinėje vietoje

S.Virpilaitis tiki, kad akmenys skleidžia tam tikrą energiją, jog turi gydomųjų savybių.

Seniai žinoma, kad, pavyzdžiui, nefritas gydo inkstų ligas – anksčiau žmonės net diržus šiuo akmeniu puošdavo. Mintis prašviesėti skatinantis ametistas vadinamas Vyskupų akmeniu.

S.Virpilaičio klientai dažniausiai renkasi auskarus arba žiedus su įvairiais akmenimis – derina prie savo dėvimų drabužių arba akių spalvos.

Populiariausi yra šviesių spalvų ir skaidrūs akmenys, o nepopuliariausi yra ryškūs raudoni.

„O tie, kurie nežino, ką pasirinkti, renkasi violetinius”, – yra pastebėjęs pašnekovas.

Jis labai retai sulaukia tų, kurie akmenų ieško pagal savo astrologinio Zodiako ženklą.

Pasidomėjus, koks dabar populiariausias akmuo, S.Virpilaitis, kurį laiką pagalvojęs, atsakė: „Jei to būtumėte paklaususi prieš 4–5 metus, būčiau atsakęs, kad perlai. Tuomet teko pagaminti labai daug perlų vėrinių.

Dabar ypač perkami papuošalai su granatais, turkiais, akvamarinais, ametistais. Jie daugumai patinka ir tinka.

Bet, žinoma, visada populiariausi yra deimantai. Jau dešimtmetis, kai jie yra įperkami, o jų kaina prasideda nuo 50 litų.”

Geriausiai dera su auksu

Juvelyras patikino, kad Lietuvoje papuošalams gaminti naudojamus akmenis galima suskirstyti į keturias grupes: gintaras, perlai, pusbrangiai akmenys (agatas, karneolis, turkis, nefritas, kvarcas) ir brangakmeniai (deimantai, safyrai, smaragdai).

Pasak S.Virpilaičio, labai retai į mūsų juvelyrų rankas pakliūva aleksandritas, opalas – ypač ugninis.

„Spalvotieji akmenys visada geriau dera su auksu – šilčiau atrodo, ypač jei auksas yra gražaus, gryno geltono, o ne raudono atspalvio”, – sakė jis.

Su individualiais užsakymais besikreipiantys klientai šiam juvelyrui pateikia savo pačių išsirinktus akmenis.

„Ieško, renkasi jie, o ne aš. Man visai nesvarbu, tikri tie akmenys ar ne. Man galvos skausmas – kaip padaryti, kad tas akmuo gerai laikytųsi papuošale, ir per daug nesikeikti jį gaminant.

Dar galiu patarti dėl papuošalų svorio. Pamenu, viena moteris užsisakė sunkius auskarus su akmenimis. Kai pagamintus pasimatavo, pasakė: „Žinok, aš jų nepanešiu.”

Visiems sakau, kad su akmeniu pagamintų auskarų optimalus svoris turėtų būti 8 gramai.

Jeigu jie svers, pavyzdžiui, 20 gramų – nepasuksite galvos, plėš ausis. O kalbant apie kaklo papuošalus ir žiedus – svoris neribojamas: kiek paneša, tiek gerai”, – teigė S.Virpilaitis.

Suskaičiuojama 3 tūkstančiai

Pasak gemologo Sauliaus Foko, pasaulyje yra suskaičiuojama apie 3 tūkstančius spalvotųjų akmenų, kurie gali būti naudojami juvelyriniuose dirbiniuose. Iš jų Lietuvoje randamas tik gintaras.

„Visi akmenys, kurie jums tinka, yra geri. Be abejo, kad jie visi turi tam tikrą prigimtį, krūvį, įtaigą. Žmonės akmenis dažniausiai pasirenka pagal savo estetines nuostatas ir grožio sampratą. Aišku, pasirinkimą neišvengiamai nulemia ir piniginės storis.

Mano palinkėjimas – tarkitės tik su profesionalu, nes šiais laikais prekybininkai gali įsiūlyti absoliučiai viską ir nebūtinai ant kiekvieno gaminio etiketės parašyta tiesa.

Žmogus plika akimi negali įvertinti pasirinkto akmens kokybės, jo tikrumo, nes tam reikia specialių žinių.

Paklaustas, ar gali akmuo žmogui kuo nors pakenkti, gemologas patikino, kad kai kurie akmenys būna sukaupę gamtinės radiacijos, ir tai patikrinti, nustatyti yra nelengva.

Tokių atvejų pasitaiko labai mažai ir retai.

Legenda pasakoja, kad norėdamas žmogaus viduje pažadinti įvairias pagundas ir godumą, brangakmenius sukūrė pats velnias. Ir tikrai, daugeliui mūsų užėjus į juvelyrikos parduotuves susisuka galva, akys ima bėgioti nuo vienų papuošalų prie kitų, jų norisi visų. Kaip pasirinkti sau skirtą akmenį?

Spalva lemia gydomąsias savybes

Raudona (raudonasis serdolikas, turmalinas, granatas) stiprina kraują ir imuninę sistemą, teikia energijos, gerina atmintį, pakelia kraujospūdį. Rubiną netradicinės medicinos specialistai naudoja net leukemijai gydyti. Raudonasis koralas saugo nuo kvėpavimo takų infekcijos ir peršalimo. Raudonasis gintaras, rubinas, jaspis teikia energijos išsekus, be to, gerina atmintį, gydo depresiją.

Mėlyna (mėlynasis safyras, lazuritas, topazas) ramina ir mažina įtampą, reguliuoja kraujospūdį. Tik nereikia jais piktnaudžiauti – gali per daug nuslopinti ir sukelti depresiją. Ši spalva taip pat gydo skydliaukės ir gerklės ligas, lengvina migrenos priepuolius.

Geltona (serdolikas, berilas, hiacintas) stiprina nervų sistemą, kelia nuotaiką, slopina baimę. Turi valomųjų savybių. Gydo nemigą, alergiją, egzemą. Jei dažnai trinka virškinimas, užkietėja viduriai, nejaučiate gyvenimo džiaugsmo, nešiokite citrino, cirkono, topazo ir geltonojo gintaro papuošalus. Ant darbo stalo pasidėkite geltonojo kvarco akmenėlį – lengviau bendrausite.

Žalia (granatas, malachitas, smaragdas, aleksandritas, nefritas, chrizoprazas) gydo širdies ir virškinamojo trakto ligas, ramina ir atkuria pusiausvyrą. Jei dirbate įtemptą protinį darbą, rinkitės malachitą, heliotropą ar jaspį. Žaliai melsva spalva slopina isterijos priepuolius, tinka epileptikams.

Oranžinė (gintaras, serdolikas, serdoniksas) teikia energijos, valios, ryžto. Jei jūsų vaikas nevalgus, fiziškai nestiprus, nupirkite jam karneolio ar braziliško agato talismaną. Arti kaklo nešiojamas gintaras šalina šlakus, skatina kūrybingumą ir stiprina imunitetą. Ši spalva jaunina, atkuria ir stiprina energijos pusiausvyrą. Tinka sutrikus virškinimui, sergant astma, ginekologinėmis ligomis, stiprina lytinę galią.

Violetinė (turmalinas, granatas, topazas, chalcedonas) gydo nevaisingumą (ypač ametistas), skrandžio ir psichikos ligas, slopina emocijas. Jei esate labai jautrūs ir emocingi, nešiokite ametistą ar coizitą. Violetinė taip pat padeda nuo šlapimtakių ligų.

Ruda (aleksandritas, Tigro akis, dryžuotasis agatas, jaspis) gina nuo streso, teikia saugumo ir pastovumo jausmą.

Juoda (juodasis gintaras, obsidianas, oniksas) – tarsi asmens sargybinis. Saugo nuo rūpesčių, pervargimo, streso. Tinka labai išsiblaškiusiems ir tiems, kuriems ašaroja akys. Juodos ir mėlynos spalvų derinys reguliuoja kraujospūdį, širdies veiklos ir kvėpavimo sutrikimus (turmalinas, agatas). Šios spalvos papuošalų nepatartina nešioti vaikams iki 12 metų.

Balta (baltasis opalas, oniksas, agatas, safyras, perlas) suderina ir reguliuoja organizmo funkcijas. Ramina ir teikia pastovumo jausmą.

Brangakmenių ir astrologinių ženklų sąsajos:

AVINUI tinkamas akmuo ametistas (pagal babiloniečius – toliau žymėsime raide B), safyras (pagal arabus – A, romėnus – R, žydus – Ž) ir deimantas (pagal viduramžiais vyravusią nuomonę – V).

JAUČIUI – agatas (B, R), smaragdas (A, V), chalcedonas (Ž), chrizoprazas (V).

DVYNIAMS – berilas (B), agatas (A, V), chalcedonas (A), smaragdas (R, Ž), perlas (V).

VĖŽIUI – smaragdas (B), karneolis (A, V), oniksas (R, Ž), rubinas (V).

LIŪTUI – rubinas (B), sardoniksas (A, V), karneolis (R, Ž), oniksas (V).

MERGELEI – jaspis (B), chrizolitas (A, Ž, V), sardoniksas (R).

SVARSTYKLĖMS – deimantas (B), berilas (A), akvamarinas (A, R, Ž, V), opalas (V).

SKORPIONUI – topazas (B, A, R, Ž, V), berilas (R, Ž), Tigro akis (V).

ŠAULIUI – turkis (B, V), rubinas (A, R, Ž), cirkonas (V).

OŽIARAGIUI – opalas (B), granatas (A, R, Ž, V), rausvasis kvarcas (V).

VANDENIUI – safyras (B), ametistas (A, R, Ž, V), oniksas (V).

ŽUVIMS – chrizolitas (B), hematitas (A, R), jaspis (Ž, V), turmalinas (V).

Asorti

DEIMANTAS – turtingumo simbolis, todėl deimantų galima pamatyti beveik visose karūnose, brangakmenių lobynuose ir muziejų rinkiniuose. Stiprina visą urologinę ir genitalijų sistemą, gydo skrandį, žarnyną, teigiamai veikia sergant epilepsija.

RUBINAS – kraujo spalvos akmuo laikomas gyvenimo akmeniu, kuris stiprina širdį ir grąžina jėgas. Senovėje tikinčiuosius saugojo nuo velnio ir gynė nuo maro. Gydo sielos letargą, stiprina širdį ir kraujotaką, mažina akių skausmus.

SAFYRAS – turtingumo, pašalintų nesutarimų ir skausmų simbolis. Mažina kraujospūdį, padeda kankinant nemigai, kartais naudojamas gydant auglius.

TOPAZAS – vyrams suteikia išminties, kilniadvasiškumo ir proto, o moterims – grožio, apsaugo nuo nevaisingumo. Naudojamas kankinant nemigai, neturint apetito ar esant podagrai, teigiamai veikia sergant kepenų ligomis. Pasitaiko radioaktyviųjų topazų.

SMARAGDAS – visuomet laikytas brangakmenių karaliumi. Buvo ir yra naudojamas papuošalams, karūnoms bei sakraliniams daiktams. Daugybė smaragdų slypi laivų nuolaužose, vandenyno dugne tarp Amerikos ir Europos krantų. Mažina tinimą, gydo tulžies ir kepenų ligas, rėmenį, skrandžio opas, širdies sutrikimus ir nemigą, stiprina atmintį ir intelektą, naudojamas akių ligoms gydyti.

AKVAMARINAS – vienas mėgstamiausių brangakmenių. Tikima, jog šis akmuo turi galią nuraminti audrą jūroje, o jo savininkui garantuoja tvirtą draugystę ir teisingumą, saugo nuo rūpesčių. Stiprina širdį, gydo kvėpavimo takų, neurologines ligas, odos alergiją.

BERILAS – dėl švelnių atspalvių ir aukštos kokybės visada vertintas brangakmenis. Teigiamai veikia virškinimo traktą.

CIRKONAS – viduramžiais laikytas išminties akmeniu. Saugojo nuo piktų dvasių ir blogų sapnų. Gydo plaučių ligas, alergiją.

GRANATAS – meilės akmuo. Stiprina gyvybingumą, saugo nuo priešų ir skatina fantaziją. Seniau būdavo nešiojamas ant kaklo nuo piktos akies. Reguliuoja kraujospūdį, gydo reumatines ligas, sąnarių uždegimus, teigiamai veikia psichiką, stiprina lytinį aktyvumą.

TURMALINAS – menininkai nešiojo kaip talismaną, sužadinantį kūrybines galias. Apsaugo nuo silpnumo priepuolių, stiprina atmintį.

RAUSVASIS KVARCAS – šalina suglebimą, stiprina širdies veiklą.

AMETISTAS – vadinamas Vyskupų akmeniu, simbolizuoja susilaikymą. Seniau tikėta, jog saugo nuo burtų, raganavimo ir neleidžia apsvaigti nuo alkoholio. Padeda gydyti neuralgiją ir nemigą, stiprina valią, gydo medžiagų apykaitos ligas.

KATĖS, TIGRO AKIS – laikytas ūkininkų ir valstiečių globėju, nešiotas kaip talismanas. Malšina astmos simptomus, stiprina regėjimą.

CHRIZOLITAS – buvo laikomas mylinčiųjų akmeniu, padėdavo išvengti nelaimių. Teigiamai veikia psichiką, virškinimą ir kasos veiklą, padeda nuo vidurių užkietėjimo.

CHALCEDONAS – meilės akmuo. Moterys jį nešiodavo vyro širdžiai užkariauti. Akmuo simbolizavo jėgą, saugojo nuo pykčio bei melancholijos. Gydo kaklo skausmus, klimakterinius negalavimus, stabdo kraujavimą.

CHRIZOPRAZAS – kaip talismanas saugojo nuo piktos akies, neapykantos, prakeikimo. Širdžiai jis suteikia ramybės, slopina kraujavimą.

KARNEOLIS – manoma, jog saugo nuo ginčų, dantų skausmų bei nervų ligų, mažina kraujospūdį, temperatūrą, sušvelnina pyktį ir atneša laimę. Veikia lytinių liaukų veiklą, stiprina širdies veiklą, didina gyvybingumą.

AGATAS – kaip talismanas apsaugodavo nuo nuodų, paaštrindavo žvilgsnį, neleisdavo prasidėti audroms. Stiprina lyties organus, slopina skausmus.

JASPIS – vadinamas visų akmenų tėvu. Turėjo apsaugoti nuo svaigimo, žadinti apetitą, gydyti moteriškus negalavimus, saugoti nuo vaiduoklių ir meilės nusivylimų. Padeda gydyti inkstus ir šlapimo pūslę, gerina skrandžio, žarnyno ir kepenų veiklą.

NEFRITAS – tikima, kad padeda netikėtose situacijose, gydo inkstų ligas, mažina dieglius. Naudojamas urologinėms ligoms gydyti, nuramina psichiką.

SAULĖS AKMUO (FELDŠPATAI) – subalansuoja jausmus, sergi pasąmonę, saugo nuo emocijų.

HEMATITAS – buvo tikima, kad stabdo kraujavimą, suteikia kūnui ramybę ir saugumą. Padeda susidaryti ląstelėms, mažina kraujavimą, gydo reumatą.

OPALAS – visuomet buvo laikomas paslaptingu akmeniu. Manyta, kad opalas grąžina regėjimą ir suteikia akims spindesio, įveikia melancholiją. Stiprina širdį, gydo skrandžio ir žarnyno ligas.

TURKIS – Rytuose laikytas laimės akmeniu, o Europoje XV ir XVI amžiais buvo vyrų akmuo. Gydo kvėpavimo takų ir plaučių ligas, stiprina širdį, teigiamai veikia akis.

ONIKSAS – teigiamai veikia širdį ir nervų sistemą.

GINTARAS – labai mėgtas Graikijoje. Tikėta gydomąja jo galia: malšino ausų, akių, skrandžio ir dantų skausmus, saugojo nuo reumato. Padeda gydyti šlapimo pūslės, skrandžio ligas ir bronchitą.

PERLAS – jėgos, išminties ir laimės simbolis. Gydo kvėpavimo takų uždegimus.

KORALAS – anksčiau naudotas akių ligoms gydyti. Stiprina intelektą, teigiamai veikia urologinę ir genitalijų sistemas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.