Mados ekspresas: žvilgsnis į modelių rūbinę - ne pro rakto skylutę

Specialiai lrytas.lt, Milanas

Dizaineris Carlo Pignatellis su Italijos TV žvaigžde Valeria Marini.<br>J. Jurkevičienė
Dizaineris Carlo Pignatellis su Italijos TV žvaigžde Valeria Marini.<br>J. Jurkevičienė
Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Jurkevičienė

2012-10-25 11:07, atnaujinta 2018-03-15 21:30

Kad mados savaičių metu pakliūtum į kūrėjo drabužinę – reikia fortūnos. Jei nesi Italijos „Vogue“ žurnalo mados redaktorė, nei Tg 1 laidos „Viskas apie madą“ vedančioji arba tiesiog dizainerio asmeninė draugė, įžengti už Milano podiumo užuolaidos nėra paprasta.

Bet fotografams ir žurnalistams spoksojimas į apsinuoginusius modelius – įdomus ir informatyvus užsiėmimas, tad norinčių įveikti apsaugos sieną ir patekti į rūbinę mados savaičių metu netrūksta.

Dar mados kūrėjų drabužinė – tai ta vieta, kurioje galima pasidaryti išvadas, koks nepaprastas yra modelių gyvenimas.

Nors žiūrint į prožektorių ryškiai apšviestą podiumą gali susidaryti įspūdis, neva gražiausi pasaulio vyrai ir moterys – likimo išrinktieji. Juk būtent jiems tenka laimė apsirengti brangiausius planetos rūbus, pražingsniuoti podiumu, avint kelis tūkstančius eurų kainuojantį apavą.

Tačiau praskleidus uždangą į rūbinę ir iš arti pažvelgus, kaip vyksta paruošiamasis šou darbas, nuomonė dažnai keičiasi.

Likus pusvalandžiui iki kolekcijos pristatymo už juodos podiumo užuolaidos lengva pajusti Roberto Altmano kino juostos „Gatavi drabužiai“ atmosferą. Čia viskas kartu – ir chaotiškas skubėjimas ir laukimo sąstingis.

Itin reikšmingas tas pusvalandis iki kolekcijos pristatymo pradžios. Kiekvienam kūrėjui ir modeliui tai – išskirtinis momentas. Kiekvienas jį išgyvena kitaip.

Su niekuo nepalyginama nuotaika tvyro Milano „Metropol“ kino teatro rūbinėje. Kol garsenybės pozuoja „Dolce&Gabbana“ mados namuose dirbantiems fotografams, o klientai ieško savo vietų salėje, galima ramiai stebėti tiesiogiai ekrane filmuojamą rūbinę. Dūzgia grimavimo kambarys, plaukų bokštus velia stilistai, tikrina modelių vardus ant pakabų aprengėjos, matuojasi batus modeliai.

Įdomiausias momentas – dizainerio Domenico Dolce prisilietimas. Atidus, preciziškas, juvelyriškas tas paskutinis kūrėjo prisilietimas prie drabužio. Menkiausios detalės turi būti patikrintos prieš manekenei žengiant ant podiumo. Kiaurai veriantis Domenico žvilgsnis manekenių atminty išlieka ilgam. Šis momentas - toks reikšmingas, jog neliko nepastebėtas ir garsaus Lietuvos modelio - „Supermodels“ agentūros manekenės Agnės Končiūtės. Jai praėjusį rugsėjį teko pabūti „Dolce&Gabbana“ mados namų favorite, tapti garsiausių italų mados kūrėjų spektaklio liudininke. O štai, pavyzdžiui, dizainerio Ennio Capasos rūbinėje – įtampos nėra. Žvelgiant į tobulai sustyguotą „Costume National“ personalo darbą, susidaro įspūdis, kad dizainerio mados namuose aprengėjos buvo išdresiruotos prieš savaitę. E. Capasa leidžia fotografams ir žurnalų redaktorėms liesti naujos kolekcijos drabužius ir apavą, kantriai atsakinėja į tinklaraštininkių klausimus, nedraudžia modeliams bendrauti su žiniasklaida.

O štai prieš keletą metų susitikimas su dizaineriu Rocco Barocco prezentacijos užkulisiuose paliko niūrų prisiminimą. Mados rūbinėje lietuviškai prabilusiai merginai - „Baltic Models Menagement“ modeliui Julijai Steponavičiūtei - buvo liepta stoti su kitais modeliais į eilę, o visa eilė dirbti „sutrukdžiusių“ žurnalistų buvo išprašyti iš drabužinės lauk.

Ne kartą teko patirti ir Donatellos Versace pykčio iškrovas. Po pristatymų dizainerė paprastai į rūbinę įsileidžia tik garsiausių pasaulio žurnalų redaktores. Vis dėlto, kartais būna akimirkų, kai Donatellos nuotaika – puiki. Tada kūrėja sutinka atsakyti į visų laukiančių eilėje klausimus.

Maloni ir visada draugiškai nusiteikusi Milane - dizainerė Anna Molinari. Viena sėkmingiausių jos kolekcijų buvo parodyta prieš kelerius metus Milano „Fiera“ paviljone, o laukine Afrikos nuotaika dvelkiančias sukneles pristatė garsus Lietuvos modelis Edita Vilkevičiūtė. Pasak A. Molinari, ši mergina – ne tik žavi, bet ir ypač disciplinuota. Todėl dizainerė maloniai sutiko su Edita nusifotografuoti.

Johno Richmondo rūbinėje galima kiek tik širdis geidžia bendrauti su kūrėju. Britas jau pramoko itališkai. Čia paprastai darbuojasi jauna Lietuvos manekenė – Augustė Abeliūnaitė, kurią modeluotojas tiesiog dievina dėl jos fatališko žvilgsnio. Po prezentacijos Augustė skuba ir nerimauja, nes už užuolaidos lūkuriuoja minia italų vaikinų – prisiekusių gerbėjų.

Milano mados savaitės metu „Ermenegildo Zegna“ rūbinėje – erdvu ir gera. Modeliai sutinka ne tik fotografuotis, bet ir pasidalinti mintimis apie tai, kokias emocijas jiems sukelia šių mados namų drabužių vilkėjimas.

Belgo Dirko Bikkembergso drabužinėje – tikras gražiausių planetos vyrų paradas. Į klausimus atsakinėja dizainerio favoritas - italų futbolo žvaigždė Fabrizio Ravanellis ir visiškai jauni vaikinai, kurie nė nebando drovėtis fotografų blyksčių.

Mados namų „Giorgio Armani“ rūbinėje – geležinė tvarka. Modeliams skirta po vieną aprengėją, todėl pasiteiravus, kuri mergina rūbinėje – iš Lietuvos, negaištamas laikas. Personalas tai puikiai žino ir parodo merginų – Aida, Ieva, Agnė - vardus, užrašytus ant pakabos.

Jei reikia Italijos kino ir televizijos žvaigždžių, prašom. Jų niekada netrūksta modeliuotojo Carlo Pignatellio rūbinėje. Šis kūrėjas – itin komunikabilus ir dievina moteris. Jis visada maloniai pozuoja su Italijos garsenybėmis.

Likus pusvalandžiui iki „Ermanno Scervino“ mados namų šou už podiumo jauti šventės nuotaiką. Mados savaitė beprotišku greičiu lekia pirmyn.

Kažkodėl būtent šioje rūbinėje imi ir supranti, kiek daug kūrėjai ir jų drabužius rodantys modeliai įdeda triūso, kad publika išvystų grožio, technologijų, naujienų šėlsmą.

Ir kaip trumpai jiems tenka maudytis šlovės spinduliuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.