Kokie batai negadina vyro įvaizdžio?

Avalynė visada buvo svarbiausia vyriško garderobo dalis – nuo jos pasirinkimo prasideda įvaizdžio kūrimas. Šiam rudeniui ir žiemai kurdami vyriškus batus dizaineriai idėją pasiskolino žvelgdami į XX amžiaus pradžios stilistiką. Retro stilius išryškėjo prieš kelis sezonus, bet niekada anksčiau jis nebuvo toks akivaizdus ir vyraujantis kaip dabar.

Avalynė visada buvo svarbiausia vyriško garderobo dalis.
Avalynė visada buvo svarbiausia vyriško garderobo dalis.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilmantė Ališauskaitė ("Stilius")

2012-10-26 16:19, atnaujinta 2018-03-15 20:37

Madingos blizgios, lakinį paviršių primenančios medžiagos, užsegimai sagomis ir spaudėmis, fetro veltinis, gaminamas iš ploniausio triušių arba ožkų pavilnio, plonos medvilninės. Taip pat šilkinė ar vilnonė medžiaga, peltakių dekoracijos ir perforacija „kregždės uodega”.

Aukšti ar žemi batai? Viena naujovių, matoma daugelyje kolekcijų, – darganotam rudeniui puikiai tinkami kulkšnis siekiantys batai. Jų stilistika tokia panaši į klasikinius „The Oksford” ar „Derby Shoes” modelius, kad jie atrodo tiesiog kaip neįprastai aukšti klasikiniai bateliai.

Kitas madingas variantas rudeniui – „Desert Boots” – zomšiniai suvarstomi pusbačiai su jiems būdingu itin tiesiu padu ir suapvalinta nosimi bei užkulniu. Jų aukštis taip pat siekia kulkšnies centrą.

Bato noselė: suapvalinta ar kvadratinė? Pasikeitė vyriškų batų priekis. Madingiausia – pailga trapecijos formos nosis suapvalintais kampais. Tai būdinga elegantiškiems ir laisvalaikio batams, klasikiniam ir biuro stiliui.

Tačiau masyvių batų su apvaliu priekiu kol kas apstu: beveik visa patogi ir madinga laisvalaikio avalynė turi panašią formą. O smailių noselių, tokių populiarių praėjusį sezoną, beveik neliko.

Klasikinis ar sportinis stilius? Madingiausi pusbačiai („oksfordai”, „derbiai”, „mankiai”, „louferiai”) – elegantiškos formos, griežto lakoniško, stilizuoto praėjusio amžiaus trečiojo dešimtmečio stiliaus.

Madingi „sliperiai” ir mokasinų tipo bateliai neilgu liežuviu, bet žiemai pagaminti iš storos odos, su pamušalu, storais padais.

Mokasinų konstrukcija tokia patogi, kad iš jos pagrindo gaminami net pusbačiai, dažniausiai pašiltinti natūraliu kailiu.

Sportinio stiliaus ypatybė – stilizuota klasika. Pavyzdys: modelis panašus į sportinius batelius, bet pagamintas iš lakinės šokoladinės spalvos krokodilų odos.

Yra ir kitų įdomių derinių, pavyzdžiui, „oksfordų” batviršis derinamas su sportinių batelių padu.

Kitas madingas sportinės stilistikos braižas – į viršų platėjantis trapecijos formos liežuvėlis, kuris styro iš po kelnių apačios.

Oda ar tekstilė? Natūrali oda išlieka pagrindine avalynės gamybos žaliava. Madingi glotnūs paviršiai ir faktūriniai variantai: zomša (minkštai išdirbta veršelių, elnių, briedžių oda), veliūras (į zomšą panaši chrominė oda, kurios poodinis paviršius šlifuotas), nubukas (chrominė veršelių arba kiaulių oda, kurios paviršius iš gerosios pusės pašiauštas (iš pradžių nudrožtas, po to nušlifuotas).

Ypač vertinama krokodilų oda ir jos imitacija, naudojama pigesnei avalynei. Madinga lako apdaila. Iš viso lakavimas – vienas moderniausių medžiagų apdailos metodų, kaip ir vintažo efektas.

Tamsi ar ryški? Pirmenybė teikiama tamsioms, niūrokoms, prislopintoms spalvoms. Madinga juoda ir visi rudos atspalviai nuo šokolado iki kavos su pienu.

Todėl neįprastai, bet vis dėlto irgi madingai šiame kontekste atrodo ryškūs batai, bet ne sportinio, o klasikinio stiliaus: ochrinės geltonos, pelkių žalumos, violetinės, oranžinės ir raudonojo vyno spalvų.

Madingi dviejų spalvų deriniai, spalvotos batų įklotės, kontrastingų ryškių siūlų apdaila ir perforacijos nėriniai.

Vyriški batai atsiranda nepaprastai. Itališkos avalynės gamybos procesas prasideda nuo tikslių, metų metais tobulinamų pamatavimo metodų. Meistras ne tik išmatuoja pėdą, bet ir išsamiai išklausinėja apie visus kliento būsimų batų nešiojimo niuansus, apžiūri pėdas ir nustato esamas bei numatomas problemines sritis.

Vėliau parenka kurpalio rūšį, medžiagas ir būsimą modelį. Avalyninkas pagamina individualų kurpalį, paruošia maketų tiek, kiek reikia siekiant užtikrinti būsimo bato patogumą. Tik tada siuvama batų pora.

Klasikinė vyriška avalynė – ne tik apibrėžta išorinė išvaizda, bet ir jos konstrukcija: plona veršelių oda naudojama batviršiui gaminti, odinė bato įklotė, dvigubas odinis bato padas, kuriame yra kamščio sluoksnis, ilgainiui įgaunantis pėdos formą. Taip pat medinis supinatorius, iš rinktinės odos pagaminta pakulnė, rantinis pado tvirtinimo būdas, kuris suteikia galimybę batą taisyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.