„Mados infekcija“ pagal „Gangnam Style“ (II): septyni dizaineriai podiumą pavertė keistenybių šou

Antrąją „Mados infekcijos“ dieną dar septyni dizaineriai iš Lietuvos ir užsienio pristatė naujausias savo kolekcijas. Atidarymo dieną drabužių kūrėjai mados mylėtojams demonstravo pret-a-porter kolekcijas, o šį kartą nustebino nekasdieniu stiliumi – ekstravagancija ir keistenybėmis. Portalo lrytas.lt skaitytojams siūlome susipažinti su dizainerių Sandros Straukaitės, Asger Juel Larsen, Mildos Čergelytės, „Grosser Heinrich“, Linos Gudanavičiūtės, Aušros Urbanavičiūtės ir Dianos Kuzmickaitės bei Dovilės Gudačiauskaitės kūryba.

Dizainerės Sandros Straukaitės kolekcija.<br>T. Bauras
Dizainerės Sandros Straukaitės kolekcija.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 11, 2012, 5:32 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 1:35 PM

Sandra Straukaitė

Dizainerė S. Straukaitė kryptingai nagrinėja drabužio konstrukcijos rebusą ir drąsiais eksperimentais kuria erdvines kompozicijas, drabužius-transformerius, kurių panaudojimo būdą leidžia susigalvot dėvinčiajam. Kolekcija „NOT (BAD TASTE)“ ji pradėjo nuotaikingu kūriniu, kuris dabar karaliauja užsienio ir Lietuvos muzikos topuose - reperio PSY daina „Gangnam Style".  S. Straukaitės kolekcija - paplūdimio drabužių linija, sukurta bendradarbiaujant su UAB „Audimas“. Naudojami naujausių technologijų audiniai, skirti sportui ir laisvalaikiui. Raštai dryžuoti, margi. Spalvios ryškios. S. Straukaitė įkvėpimo sėmėsi iš Japonijos marginalų, mamos jaunystės ir 1970 metų laikmečio.

Asger Juel Larsen (Danija)

Dizainerį A. J. Larsen įkvepia gotų ir reiverių subkultūra. Jo braiže akivaizdi Londono subkultūrų, gotiškos, industrinės ir androgeniškos estetikos įtaką. Drabužiams naudojama blizgi oda, pasitelkiamos militaristinės detalės. Nuotaika kupina erotizmo ir postapokaliptinės romantikos. Dizainerio kolekcija – tai haliucinogeninė kelionė per vyriškus įvaizdžius, blukinanti ribas tarp mirties ir šokio. Kaukolės motyvas skolintas iš gotų subkultūros, tačiau ir iš menininko André Eugène iš Haičio darbų. Jo kūriniai įkvėpti ugnikalnių išsiveržimų, skulptūrose atskleidžiamas siurrealus lavos spalvų pasaulis. Nuostabiai tamsus meno eliksyras atrodo ir žaismingai, ir apokaliptiškai. Jame sprendžiami mūsų santykiai su mirtimi. Asger audinių atspaudai kelia panašų įspūdį. Čia neoninės spalvos primena grėsmingą lavą, o kaukolės dizainas – romantišką mirties interpretaciją.

Dovilė Gudačiauskaitė

Dizainerės braižas – tarp klasikos griežtumo, romantikos, svajos minkštumo ir kūrybingo vaikiško žaidimo. Jos moteris – pasaulio ir didmiesčio jauna gyventoja. Savitumo dizainerės kūriniams suteikia naujai interpretuojami vakarietiškos pop kultūros elementai. Kolekcija „Dream Your Dream“ dedikuojama vaikystės miestui, nes ten prasidėjo spalvingos svajonės. Kolekciją įkvėpė vaikystė, įvairus lietuviškas dangus ir oras, sovietinė „dėžučių“ architektūra.

„Grosser Heinrich“ (Vokietija)

Astrid Grosser ir Gerti Heinrich susipažino studijų metais Taikomojo mokslo ir menų universitete, Hanoveryje. Dizainerių braižui būdingos sodrios ir „rūgščios“ spalvos, gamtos raštai. Sunkaus kritimo, bet laisvi švelniai drapiruoti mezginiai. Jų nuotaika – jaunatviško siautulio gyvas linksmumas. Kolekcija „Tin- Tin – A - Bulum“ - apie miškų paslaptis. Naudojamas dažytas velvetas ir unikalūs megzti galvos apdangalai. Čia gausu gamtos motyvų, optinį efektą kuriančių kamufliažo raštų.

Lina Gudanavičiūtė

Dizainerės braižui būdingi griežti kirpimai, aiškūs siluetai, minimalizmas, ironija ir saviironija. Kolekcija „Recycle“ sukurta iš kasdienių medžiagų – džinso, kostiuminės medžiagos ir medvilnės – kuriamos nekasdienės, erdvinės formos. Spalvų gama būdinga gatvėje sutinkamai džinsų paletei – tai įvairių atspalvių mėlyna, išblukusio džinso spalva, balta, taip pat pilka. Šiai kolekcija L. Gudavičiūtę įkvėpė seni džinsai ir kostiumai.

Aušra Urbanavičiūtė ir Diana Kuzmickaitė

Šių dizainerių braižui būdingos ryškios spalvos, blizgios sintetikos naudojimas, nuosaikūs siluetai. Jų moteriai nesvarbus dieninės ar vakarinės aprangos etiketas, ji įkvėpta drąsios kasdienės didmiesčio mados. Kolekcijos pagrindas yra natūralūs audiniai – medvilnė ir šilkas. Spalvai paryškinti naudojama sintetika. Kūrinių forma dekoratyvi, minimalistinė, bet kartu ir eksperimentinė.

Milda Čergelytė

Dizainerės braižas ekstravagantiškas, drąsus, ryškus. Jos stilius nuolat keičiasi, ji eksperimentuoja, nesibodi netradicinių, kūrybingų kirpimų, įvairiausių spalvų, daugybės detalių, skirtingų faktūrų audinių derinimo. Kolekcija „ICHI KILA“ yra įkvėpta japonų mafijos jakudzos tatuiruočių. Nors daugumos šių tatuiruočių temos – smurtas ir geišų scenos, dizainerė jas interpretavo savaip. Smurto vaizdų vietą užėmė pačios dizainerės ranka siuvinėtų mandalų elementai, fraktalų ir gėlių ornamentai. Kolekcijoje dominuoja švelnios spalvos, prabangūs audiniai. „Grožis – šiurpo pradžia“, – šįsyk teigia mados vardo MIMI.C įkūrėja. Dailiai ant prabangių audinių išsiuvinėti grėsmingų tatuiruočių įkvėpti siuviniai primena aukštosios mados pavyzdžius.

Svečių galeriją galite pasižiūrėti ČIA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.