2013–2014 metų rudens ir žiemos sezoną moterys taps karalienėmis

Milanas niekada nepasisotins prabanga. Tai buvo justi ir mados savaitėje, per kurią dizaineriai pasidalijo 2013–2014 metų rudens ir žiemos pranašystėmis. Kūrėjų išpuoštos moterys ateinantį šaltąjį sezoną taps tikromis karalienėmis.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurga Jurkevičienė ("Lietuvos rytas")

Mar 11, 2013, 4:38 PM, atnaujinta Mar 10, 2018, 5:18 AM

Spindinčių Bizantijos laikų piešiniai ant suknių, filigrano karūnos plaukuose, brangakmenių kryžiai ausyse, auksiniai į narvelius panašūs batelių kulnai. Visa tai buvo galima išvysti dizainerių Domenico Dolce ir Stefano Gabbanos kūriniuose.

„Dolce & Gabbana” moka derinti praeities tradicijas ir naujausias technologijas. Tik kodėl jau antrą sezoną teatre „Metropol”, kur pristatomos naujos šių mados namų kolekcijos, karaliauja bažnytinės nuotaikos, o rūbuose – biblinės mozaikos?

Radikaliausi italų mados kūrėjai į šį klausimą atsakė be užuolankų. Kitą žiemą moters spintoje pagrindinio vaidmens atlikėju taps jos dvasingumas, tikėjimas ateitimi, intelektualumas, išsilavinimas.

Varpai „Metropol” teatre moterų mados savaitės metu neskambėjo – juos pakeitė režisieriaus Federico Fellini mėgstamo kompozitoriaus Nino Rotos muzika, o „Dolce & Gabbana” kolekcija žiūrovus pakerėjo monumentalumu.

Pristatymo scenarijus – religinė šventė Katanijoje, šio miesto globėjos šventosios Agotos garbinimo ritualas. Nesunku buvo pajusti nuotaiką, kuri nuo vaikystės įsirėžė į grynakraujo siciliečio D.Dolce atmintį.

Publiką žavėjo prigludusių megztukų marginimai ir trumpų tvido švarkelių kirpimai. Kostiumėliai, nužerti brangakmenių šukėmis, kvapą gniaužė prabanga. Modelių vilkimi sarafanai ir trumpos tunikos atrodė lyg vaizduojamosios dailės kūriniai.

Mados namų „Dolce & Gabbana” konkurentas dizaineris Giorgio Armani Milano mados savaičių metu svečiams irgi dovanojo įspūdingą spektaklį.

Šįmet Bergognone gatvėje įsikūrusiame mados teatre buvo gausu garsenybių. Aktorės ir roko žvaigždės buvo sužavėtos brangakmeniais puoštų kailinių, juodos ir baltos spalvų kostiumėlių, plisuotų šifono palaidinių.

Moters kūno linijas G.Armani švelniai išryškino raukiniais ir klostėmis. Dar kartą buvo galima įsitikinti, kad niekas Milane negalėtų varžytis su Re Giorgio (išvertus iš italų k. – karaliumi Giorgio) meistriškumu – jis tobulai kerpa juodą aksomo audinį. Iš jo G.Armani pasiuvo gausybę plačių kelnių, suknių, trumpučių švarkelių.

Mados namai „Missoni” savo rūbus sukirpo taip, kad šie priminė skulptūras.

Dizainerė Angela Missoni ir jos dukra Margherita sakė, kad ateinantį rudenį ir žiemą svarbų vaidmenį moters garderobe atliks minkšti aukštos kokybės audiniai.

Vienas įdomiausių „Missoni” atradimų – netikėtas verpalų derinys.

Iš pirmo žvilgsnio šilko ir kašmyro siūlai neturėtų derėti. Tačiau žvelgiant į „Missoni” faktūrą įspūdis buvo nepakartojamas – paltas, suknelė, apsiaustas atrodė ir šilti, skirti šaltam sezonui, ir lengvi, beveik besvoriai. Argi ne tai yra tikroji prabanga?

Išskirtinei klientei skirta „Bottega Veneta” kolekcija sužavėjo elegantiškais prigludusiais paltais. Architektūriškas paltų formas gerai paryškino skaisčiai raudonas gabardino audinys.

Mados namų „Bottega Veneta” paltai kitąmet bus pašiltinti daugiasluoksniu pamušalu, kuris įsiuvamas moderniomis mašinomis. Būtent todėl pamušalas šildo, bet figūros nestambina.

Odos ir skusto ponių kailio derinių buvo gausu „Trussardi” aksesuaruose. Jie puikiai derėjo prie paltų ir puspalčių, kurių siluetai priminė garsaus architekto Oscaro Niemeyerio stilių.

Faktūriškomis kilpomis nerti alpakos ir moherio paltai kitą rudenį ir žiemą bus kultiniai drabužiai. Minkšti jų siluetai primena chalatą, ir tai taps puikiu fonu, kuris išryškins prabangius aksesuarus.

Tokią žinią Milane paskleidė „Salvatore Ferragamo” mados namai. Trumpi tapyrų odos sijonukai derėjo prie baltos odos smailianosių aulinių batų ir lagaminėlio formos rankinių iš krokodilų odos.

Kitąmet aksesuarų kūrėjus vėl trauks įvairių spalvų zomša ir lakuoto paviršiaus oda. Stambiakulniai batai bus paryškinti metalo kniedėmis, žvyneliais, apiberti „Swarovski” kristalais. Dėmesys bus koncentruojamas į bato kulną, kuris primins juvelyrikos kūrinį.

Dizainerė iš Romos Laura Biagiotti šįmet Milane atšventė savo garsiųjų kvepalų „Roma” dvidešimtpenkmetį. Kapitelio formos kvepalų flakonas pagerino visus pardavimo rekordus. Per ketvirtį amžiaus pasaulyje buvo parduota 80 milijonų šių kvepalų buteliukų.

Jubiliejaus proga L.Biagiotti pristatė prabangių nertų paltų kolekciją, kurioje žavėjo stambių pynių ir odos aplikacijų deriniai.

Mados namai „Marni” garsėja kaip trimatės erdvės įspūdžio kūrėjai. Šįmet odinių kelnių siūlės buvo susiūtos taip, kad moters sėdmenys atrodė stipriai išriesti.

Kolekcijoje derėjo oda, vilkų ir ožkų ilgaplaukiai kailiai bei technologiški grafito faktūros audiniai.

Šaltąjį sezoną moters spintoje bus ir erotikos. Medūzos galva pažymėtos „Versace” suknios trumpos, aptempia moters figūrą. Jos siuvinėtos brangakmeniais, papuoštos kutais. Žakardiniai mozaiką primenantys audiniai tiks ne tik vakarui ir kokteiliui, bet ir biure prie kompiuterio.

Toskanos trikotažo meistro dizainerio Ermanno Scervino faktūriški paltai, nudažyti pastelinėmis spalvomis, taps prabangos viršūne. Kodėl?

Juk „Ermanno Scervino” mados namai patys savo kolekcijoms gamina audinius. Eksperimentuodami su brangiais verpalais konkurentus jie pralenkia stulbinamomis mezgimo technologijomis.

Žvelgiant į Milano kolekcijas susidarė įspūdis, kad netolimoje ateityje moterys trokš spalvų. Beveik kiekviena kolekcija buvo pagyvinta sodriais raudonojo vyno, turkio, rūgščios geltonos, violetinės, dangaus mėlio, šokolado atspalviais.

Svarbiu žiemos aksesuaru taps galvos apdangalas. Milanas jau kurį laiką garbina klientus iš Rusijos – šie neleidžia dizaineriams pajusti finansų krizės.

Galbūt todėl daugelyje kolekcijų dominavo galvos apdangalai, primenantys kazokų kepures iš karakulio. Žavėjo ir rusiškos kepurės su raišteliais, kurias italai vadina „colbacco”. Jos siūtos iš ilgaplaukio vilkų kailio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.