Aukštakulnių istorija: nuo mūšio lauko iki aukštosios mados podiumo

Kiekviena stilinga moteris turi bent vieną aukštakulnių porą. Jie pabrėžia eleganciją ir leidžia atrodyti aukštesnei. Nepasitenkinimas ūgiu visais laikais buvo opi problema, tad pirmieji batai su platforma Europoje atsirado dar XVI amžiuje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 6, 2013, 4:02 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 8:02 PM

Pirmuosius batelius itin aukšta platforma, angliškai vadinamus chopine, XVI amžiuje išpopuliarino Venecijos kurtizanės. Netrukus jie imti avėti beveik visoje Europoje. Tiesa, vaikščioti su šiais batais buvo sudėtinga, tad dama privalėjo įsikibti vyrui į parankę.

Ekstravagantiški mediniai batai su platforma, angliškai vadinami kabkabs, buvo dekoruojami moliuskų geldelėmis. Šiuos batus turkės avėdavo eidamos į pirtį. Nors šių batų 26 centimetrų platforma šiandien atrodo itin aukšta, ji perpus mažesnė už aukščiausios chopine platformą.

Šių laikų žmogui pažįstami aukštakulniai buvo sukurti vyrams, tačiau pirmieji batai su pakulne net nebuvo skirti vaikščioti. Įdomu, kurių galų reikėjo juos sukurti?

Persų armija į mūšį su Osmanų imperiją pasiuntė kavaleriją, avinčią aukštakulniais. Tokie batai pasirinkti ne priešui nustebinti, bet pagerinti savo kovos stilių. Kariui su aukštakulniais buvo lengviau išlaikyti koją balnakilpėje, todėl jis galėjo geriau kovoti.

Įdomu tai, kad europiečiai vyrai pradėjo avėti aukštakulnius siekdami pabrėžti savo vyriškumą. Moterys batus su pakulne apsiavė dėl feministinių priežasčių – jos norėjo pabrėžti, kad yra lygios su vyrais.

XVII–XVIII amžiaus Europoje aukštakulniai buvo materialinės gerovės ir aukštos socialinės padėties ženklas. Štai Prancūzijoje aukštakulnius galėjo avėti tik privilegijuoti politikai. Pavyzdžiui, į karaliaus Liudviko XIV teismą galėjo patekti tik tie, kurie avėjo raudonus aukštakulnius. Beje, ši istorija įkvėpė dizainerį Christianą Louboutiną sukurti garsiuosius raudonpadžius.

Karalius Liudvikas XV taip pat paliko pėdsaką aukštakulnių istorijoje. Tiesa, kiek kitokį nei jo pirmtakas. Liudviko XV valdymo metu (1715–1774 m.) vyrai nustojo avėti aukštakulnius, mat imta manyti, kad išsilavinimas yra svarbesnis už privilegijas. Puošnius rūbus ir avalynę jie iškeitė į daug praktiškesnius ir funkcionalesnius. Moterys ir toliau avėjo aukštakulnius, nes apie išsilavinimą jos vis dar galėjo tik pasvajoti. Be to, jos sentimentalesnės nei vyrai, tad joms buvo pernelyg sunku išsiskirti su mėgstamu apavu.

Nors aukštakulnių istorija siekia kelis šimtus metų, viso pasaulio dizaineriai dar ir dabar sugeba nustebinti. Pavyzdžiui, 1980 metais buvo sukurti puantus primenantys aukštakulniai. Tokių batų kulno aukštis dažniausiai siekia 18 centimetrų ar net daugiau. Su jais beveik neįmanoma nei vaikščioti, nei šokti. Beje, juos apsiavus stovėti taip pat yra sudėtinga. Bene vienintelė šių aukštakulnių panaudojimo sritis – sekso žaidimai.

Batai su aukšta platforma, užsibaigiančia ties pėdos viduriu, šiek tiek panašūs į chopine. Jie pirmą kartą pasirodė 2007 metais, tačiau greitai užkariavo aukštosios mados podiumus, o paskui ir kiekvienos stileivos spintą. Beje, prie jų populiarumo prisidėjo amerikiečių atlikėja Lady Gaga.

Parengė Dovilė Lebrikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.