Ką derėtų žinoti apie deginimąsi saulėje?

Vasara – ne tik atostogų, bet ir maudynių, deginimosi sezonas. Saulės voniomis mėgaujamasi ne tik paplūdimyje ar ant ežero kranto, bet ir kieme ar net ravint daržą. Nudegimo pasekmės, žinia, gali būti rimtos. Gydytoja dermatologė Violeta Medvedeva pataria, kaip gražiai įdegti ir apsaugoti odą nuo kenksmingų UV spindulių.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Jun 17, 2013, 5:29 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 10:50 AM

Visų pirma, nederėtų degintis didžiausio saulės intensyvumo metu (12-15 val.). Dermatologai pataria gulinėti prieš saulę nuo 8 iki 11 val. ir nuo 16 val.

Be to, būtina įsigyti kremą ar losjoną su SPF apsaugos filtru. SPF skaičius nurodo, kiek kartų priemonė padidina saugaus buvimo saulėje laiką. Renkantis kremą būtina atkreipti dėmesį ir į savo odos tipą.

Pirmajam odos tipui būdingi šviesūs plaukai ir oda, mėlynos akys. Apsauginės priemonės jiems yra rekomenduojamos net ir tuomet, kai saulė nekaitri. SPF filtrai turėtų būti apie 50.

Antrasis odos tipas mažai skiriasi nuo pirmojo. Antrojo odos tipo žmonėms būdingi šviesūs, pilkšvi plaukai ir oda. Oda jautri ir trumpai pabuvus saulėje paraudonuoja.

Trečiam odos tipui būdinga nuo rusvos iki rudos spalvų paletė, odos atspalvis spalvų paletėje būtų tarp šviesios, blyškios ir tamsios. Akys tamsesnio atspalvio. Būnant saulėje, oda nestipriai parausta.

Antrajam ir trečiajam odos tipams skirtuose kremuose turėtų būti SPF filtrai nuo 15 iki 25.

Štai ketvirtam odos tipui būdingi tamsūs plaukai, rudos akys ir tamsi oda. Tokiu atveju SPF filtrai turėtų būti 10–20.

„Būtina teisingai naudoti apsaugos filtrą. Juk dažniausiai kremu žmogus išsitepa tik atėjęs į paplūdimį. Tačiau apsauginis filtras nuo saulės suveikia tik po 20 minučių. Taigi, kremą reikia užtepti bent 20 minučių anksčiau“, – sakė lazerinės dermatologijos klinikos „Era Esthetic“ gydytoja V. Medvedeva.

Lietuvoje parduodamų priemonių gamyboje dažniausiai naudojami cheminiai filtrai (dar gali būti fiziniai ir mineraliniai). Kremas su cheminiu filtru nustoja veikti po dviejų valandų, todėl, ilgiau būnant saulėje, derėtų pakartotinai išsitepti kremu. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, ar kremas atsparus vandeniui. Jei ne, išsimaudžius vėl dera pasitepti nuo saulės apsaugančiu kremu.

Žmonėms, turintiems daug apgamų, apskritai nepatartina degintis. Jei saulės vonioms neįmanoma atsispirti, vaistinėje reikėtų įsigyti specialų pieštuką su padidinta SPF apsauga. Juo galima tepti ne tik apgamus, bet ir pigmentines dėmes.

Mitai apie apsaugines priemones nuo saulės

Kremas su SPF filtru neleidžia įdegti

Anot V. Medvedevos, kremas su SPF apsauga ne tik apsaugo nuo žalingų saulės spindulių, bet ir garantuoja tolygų ir ilgalaikį įdegį.

Kremas nuo saulės apsaugo ir nuo odos vėžio

Kremai su SPF apsauga yra puiki prevencinė priemonė, tačiau negali apsaugoti nuo odos vėžio.

Galima degintis arba gamtoje, arba soliariume

Gydytoja dermatologė tikino, kad naudojant apsaugines priemones, galima degintis ir saulėje, ir soliariume. Tačiau derėtų daryti tam tikras pertraukas tarp deginimosi seansų.

Įdegį skatinantys kremai atstoja apsaugines priemones

Jei įdegį skatinančiame kreme nėra SPF apsaugos, būtina naudoti ir apsauginį kremą. Be to, po deginimosi procedūrų būtina odą patepti kremu po deginimosi, mat paraudusią odą reikia nuraminti. Kitaip laukia ne itin malonios pasekmės – padidėjusi odos vėžio rizika ir ankstyvas odos senėjimas.

Apniukusią dieną neįmanoma įdegti

Saulė skleidžia A ir B tipo spindulius. Apsiniaukusią dieną mus pasiekia A tipo spinduliai. Jie nėra tokie stiprūs, kaip B tipo, tačiau taip pat galima įdegti. Ploni debesys gali praleisti iki 90 proc. UV spindulių.

Be to, vanduo praleidžia apie 95 proc. UV spindulių, 40 proc. jų prasiskverbia iki 0,5 m gylio. Dauguma paviršių atspindi UV spindulius ir taip padidėja jų poveikis: smėlis, betonas ir asfaltas – iki 25 proc., žolė – apie 10 proc., vandens paviršius – iki 20 proc. UV. Štai dėl ko greičiau įdegame sėdėdami valtyje ar ant liepto, paplūdimyje, pievoje, žaisdami krepšinį ar futbolą asfaltuotoje aikštelėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?