Vasaros dvikova: suknelė ar kelnių kostiumas?

Aštuntajame dešimtmetyje išpopuliarėjus disko muzikai ir suklestėjus naktinių klubų kultūrai mados kūrėjus įkvėpė bene žinomiausias Niujorko klubas „Studio 54”. Jame nuolat linksmindavosi ne tik muzikos ir kino pasaulio žvaigždės, bet ir moderniojo meno artistai, populiarūs modeliai, mados dizaineriai.

Daugiau nuotraukų (1)

Deimantė Bulbenkaitė

Jul 4, 2013, 7:00 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:08 PM

Nauji vėjai ant mados pakylos – duoklė XXI amžiaus karjeristėms ar pokyčių garderobe troškimas? Juk klasikinis moteriškas kostiumas mados verslo dėmesio centre atsiduria nebe pirmą kartą.

Aštuntajame dešimtmetyje išpopuliarėjus disko muzikai ir suklestėjus naktinių klubų kultūrai mados kūrėjus įkvėpė bene žinomiausias Niujorko klubas „Studio 54”. Jame nuolat linksmindavosi ne tik muzikos ir kino pasaulio žvaigždės, bet ir moderniojo meno artistai, populiarūs modeliai, mados dizaineriai.

Viena žinomiausių „Studio 54” lankytojų buvo grupės „The Rolling Stones” vokalisto Micko Jaggerio žmona Bianca. Ji dažnai vilkėdavo stilingą baltą kelnių kostiumą, kuris paryškino jos egzotišką grožį.

Ne mažiau dėmesio moteriškas kostiumas sulaukė ir kitoje Atlanto pusėje, kai 1966-aisiais Paryžiuje dizaineris Yves’as Saint Laurent’as sukūrė savo garsųjį modelį „Le Smoking”.

Būtent „Le Smoking” pavadinimas šį sezoną dažniausiai linksniuojamas geriausių kolekcijų apžvalgose. Septintojo dešimtmečio Paryžiaus ir disko eros žavesio įkvėpti mados kūrėjai ant podiumo pristatė kostiumą, tinkantį kiekvienai vasaros dienai.

Didžiausio pasisekimo sulaukė debiutinę kolekciją parodęs „Saint Laurent Paris” dizaineris Hedi Slimane’as, gilinęsis į bohemiškąjį mados namų įkūrėjo periodą. Pristatymo metu modeliai vilkėjo ne tik laisvas žemę siekiančias sukneles, bet ir stilingus dviejų dalių kostiumus – siauras kelnes ir truputį patrumpintus švarkelius.

Derinį papildė palaidinės su po kaklu surišamu kaspinu, aukštakulniai ir aštuntojo dešimtmečio stiliaus plačiakraštės skrybėlės.

Panašios idėjos vyravo ir ant mados namų „Balenciaga” podiumo. Griežta struktūra ir architektūriniais sprendimais kritikus nustebinusioje kolekcijoje – pilki stilingai per dideli vyriško kirpimo kelnių kostiumai, kurie buvo derinami su pilvo sritį apnuoginančiomis baltomis palaidinėmis.

Itin griežtą vasarinę kostiumo versiją sukūrė ir Niujorko mados namai „Calvin Klein” – šviesūs dramblio kaulo spalvos kostiumai atrodė šiek tiek neužbaigti, pasiūti iš satiną primenančio audinio.

Tačiau modelis buvo itin griežtas, tarsi įrėminantis manekenių kūnus.

Kiekvienai dienai tinkantį variantą parodė britų dizainerė Stella McCartney. Puikiai suvokianti modernios moters norą jaustis profesionaliai, tačiau neatsisakyti patogumo, dizainerė ant podiumo pristatė sportinio stiliaus elementų įgavusius baltus kostiumus. Juos sudarė šiek tiek patrumpintos tiesaus kirpimo kelnės ir smokingo tipo asimetrinis švarkas.

Praktiškos mados gerbėjos nudžiugo išvydusios ir „Christian Dior” kolekcijos modelius.

Naujasis šių mados namų dizaineris Rafas Simonsas, dievinantis paprastus elegantiškus siluetus, šįkart pristatymą pradėjo net trimis iš eilės juodais kelnių kostiumais, kurių nepretenzingą siluetą papildė ryškiaspalvės skarelės.

Niujorko mados savaitės metu savo darbus pristatanti britė Victoria Beckham dažniausiai eksperimentuoja kurdama sukneles, tačiau šį vasaros sezoną sparčiai tobulėjanti kūrėja susipažino ir su kelnių kostiumo konstrukcija.

Kelionių ir sportinio stiliaus nuotaikų per-smelkta kolekcija sužavėjo paprastomis, patogiomis formomis.

Tačiau V.Beckham kostiumai turėjo ir švelnų erotišką prieskonį – kelnės buvo labai aptemptos, o vietoj palaidinės modelis segėjo sportinio tipo liemenėlę, padailintą perregimo audinio motyvais.

Prabangiai leidžiamiems vasaros vakarams tobulus kostiumus sukūrė graikų kilmės dizainerė Mary Katrantzou. Londone savo studiją turinti kūrėja, žinoma dėl įspūdingų grafinių raštų, šiam sezonui siūlo klasikinio modelio mėlynais ornamentais dekoruotą kostiumą, kurio audinys šviesoje subtiliai spindi, primena vitražinį stiklą.

Nuo jos neatsiliko ir prancūzų mados namai „Balmain”, kurių kolekcijos tema – devintasis dešimtmetis. Jų kelnių kostiumai, skirti vakarėlių liūtėms, iš bendro konteksto išsiskyrė spindinčiu audiniu, plačia pečių linija ir metaliniu diržu pabrėžtu liemeniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.