Dizaineris K. Lekeckas: „kauniečiai mados srityje darosi vis labiau išprusę“

Dizaineris Kęstutis Lekeckas įsitikinęs, kad kauniečiai aprangą linkę sureikšminti. Tačiau daugeliui svarbu, ką apie jų apdarus mano aplinkiniai, tad rengimosi stilius gana konservatyvus net vasarą.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

Jul 14, 2013, 3:15 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 1:43 AM

Ar tvyrant karščiams etiketas leidžia kauniečiams vaikštinėti Laisvės alėjoje apsirengus taip pat, kaip Palangoje, J.Basanavičiaus gatvėje? Ar kauniečiai turi savitą rengimosi stilių? Ar įmonių vadovai galvoja apie savo darbuotojų aprangą esant šiltiems orams?

Apie aprangą, tinkančią vasarą, kalbėjomės su dizaineriu, Kauno technologijos universiteto Aprangos ir polimerinių gaminių technologijos katedros dėstytoju K. Lekecku.

– Skaitant internautų komentarus apie kauniečių rengimosi stilių vis dar pasitaiko nuomonių, kad mūsų mieste vyrai bet kuriais gyvenimo atvejais dėvi sportinę aprangą, o jų palydovės vilki neskoningas, per daug trumpas sukneles bei puošiasi vulgariu makiažu. Ar šis stereotipas atitinka tikrovę?

– Šis stereotipas tikrai pasenęs. Sportinę aprangą kauniečiai seniai atidėjo į šalį ir kur kas geriau nei prieš 20 metų supranta, kad ji skirta sportui ir aktyviam laisvalaikiui.

Kauniečiai mados srityje darosi vis labiau išprusę, domisi mados tendencijomis ir net yra linkę sureikšminti savo išorinį įvaizdį. Apranga žmonės siunčia aplinkiniams žinutę apie save. Tačiau vis dar pamirštamas ir vidinis turinys. Išgyvename pereinamąją stadiją – nuo vien materialių prie daug amžinesnių vertybių.

Tačiau kaip ir anksčiau kauniečiai turi savitą rengimosi stilių.

– Kuo jis ypatingas? Kuo skiriamės nuo kitų šalies miestų?

– Dirbu ir Kaune, ir Vilniuje. Vilniečiai mados srityje yra kosmopolitiški. Kauniečiai – konservatyvūs, rengimosi stilius paremtas klasikiniais principais.

Daugelis kauniečių baidosi originalių, meninių sprendimų, tikrai ne pirmieji linkę išbandyti naujoves. Sako, kad geriau palauks, pažiūrės, kaip atrodo naujausias mados tendencijas atspindinčiais drabužiais apsirengę aplinkiniai. Jei visuomenė iš naujų mados vėjų nesijuoks, nesišaipys, tada galbūt taikys tai ir sau.

Kauniečiams labai svarbu, ką apie juos pasakys kiti. Norėdami išvengti galimos kritikos, žmonės ir laikosi konservatyvių mados taisyklių.

Tai ypač pabrėžtina, kai kalbame apie drabužių siluetus.

Kauniečiai linkę rinktis klasikinius X ir Y drabužių siluetus. Beveik nepamatysi O stiliumi sukirptų drabužių, kauniečiai nemėgsta reglano rankovių, kimono stiliaus aprangos.

Kalbėdamas apie mūsų miestiečių konservatyvumą pateiksiu tokį pavyzdį. Prieš kelerius metus grįžus praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio mados tendencijoms vėl tapo madingi švarkai su paaukštintais pečiais.

Kai tokia apranga buvo pasiūlyta vilniečiams, daugelis sakė, kad jei jiems tiks, tokius švarkus nori turėti. Kauniečiai naują mados tendenciją vertino atsargiai ir nedaugelis ja žavėjosi.

Jei vilniečiui pasiūlysi švarką su spalvoto šilko pamušalu, jis tokią mados kryptį jau vertins kaip savaime suprantamą. Kauniečiams vyrams ši tendencija vis dar naujovė.

Konservatyvumas atsispindi ir renkantis drabužių spalvas. Ir vyrai, ir moterys linkę rinktis juodą ir baltą spalvą, jų derinius. Dar keisčiau, kad ne vienerius metus Kauno ponai ir damos žavisi bordo spalva.

– Kokias didžiausias klaidas rengdamiesi daro kauniečiai?

– Kadangi kauniečiai konservatyvūs, didžiausia klaida renkantis aprangą yra nenoras ir nesugebėjimas keistis. Pavyzdžiui, moterys, pamačiusios, kad joms tinka suknelė su paaukštintu liemeniu, tokio silueto drabužius ir dėvi nuo 18 iki 80 metų.

Ir moterys, ir vyrai nesugeba įvertinti kūno pokyčių. O juk kūno formos gali keistis net kelis kartus per metus. Deja, neretai matau, kad žmonės dėvi per ankštus arba per didelius drabužius.

Taip pat keičiasi ir veido, kūno spalva. Vasarą tampame įdegę. Keičiasi net akių išraiška. Jei žmogus laimingas, pailsėjęs – akys žiba. Jei turi problemų, apsikrovęs darbais – yra apsiblausęs. Atsižvelgdami į tai apranga, jos spalvomis, aksesuarais, makiažu galime pabrėžti privalumus ir slėpti trūkumus.

– Ar vasarą makiažas turi būti kitoks, nei vėsesniais metų laikais?

– Nuo ryto iki vakaro juodai riebiai akis pieštuku apvedusių merginų ir moterų per pastaruosius kelerius metus smarkiai sumažėjo. Moterys vis labiau suvokia, kad dienai ir vakarui skirtas makiažas turi skirtis.

Vasarą gaila žiūrėti į merginas, nuo pat ankstyvo ryto veidą storu sluoksniu išsitepusias pudra. Tokių, deja, vis dar yra.

– Ar Laisvės alėjoje etiketas leidžia dėvėti tokius drabužius, kuriais rengiamasi ir Palangoje, J.Basanavičiaus gatvėje? Kokias rengimosi taisykles vasarą turime įsidėmėti? Ką daryti, kad tvyrant karščiams patogu būtų ir biuruose dirbantiems kauniečiams?

– Ilsintis Palangoje vaikštinėti po pagrindinę gatvę dėvint maudymosi kostiumėlį ir ant jo užsimetus tuniką – leistinas ir normalus dalykas. Nekurortiniame mieste paplūdimio apranga netinka. Dieną visiems galioja ta pati taisyklė – lengvi, bet kūną pridengiantys drabužiai, saikingos iškirptės, ne per masyvūs papuošalai.

Vakare tinka klubinio stiliaus apranga. Žiemą galime dėvėti sintetinių pluoštų drabužius, tačiau vasarą to daryti neleidžia ir pati gamta, ir etiketas, ir higiena bei pagarba aplinkiniams.

Sintetiniai audiniai sugeria prakaitą, ir nemalonus kvapas gali trikdyti ne tik drabužį dėvintį, bet ir kitus žmones. Todėl vasarą patartina vilkėti iš lino, šilko ar vilnos siūtus apdarus.

Kelerius metus buvo nemadinga, jei moteris ar vyras į basutes įsispiria apsimovęs kojines. Daugybė kauniečių vyrų šiai mados tendencijai nepakluso.

Paskutinis mados klyksmas – vėl su basutėmis mūvėti ir kojines. Mados spiralė apsisuko, dabar iš seno įpročio kojines vasarą mūvintys žmonės atsidūrė naujovių priešakyje, to nė nežinodami.

Paprasčiausiai rengtis yra biurų, bankų, kitų įstaigų, kuriose reikalaujamas dalykinis stilius, darbuotojams. Pastaruosius kelerius metus susiduriu su tuo, kad tokių įmonių darbdaviai rūpinasi pavaldinių uniformomis. Iš anksto apgalvoja, kokios jos bus vasaros metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar turite už ką balsuoti, ponia Seimo pirmininke?