Dėl vakarietiško grožio pjaustomi ir žandikauliai

Jeigu stebėtumėte „Mis Pietų Korėja“ konkursą, turbūt nustebtumėte, kokios viena į kitą panašios jo dalyvės: vienodos šypsenos, nedidelės riestos nosytės, ta pati ovali veido forma.

Konkurso "Miss Korea" dalyvės viena į kitą stulbinančiai panašios.<br>"YouTube"
Konkurso "Miss Korea" dalyvės viena į kitą stulbinančiai panašios.<br>"YouTube"
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Jul 31, 2013, 1:39 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:55 AM

Socialiniame tinklalapyje „Reddit“ vienas vartotojas pasidalijo konkurso, kuriame buvo renkama gražiausia Pietų Korėjos mergina, dalyvių nuotraukomis.

„Atrodo kaip ta pati mergina, tik skirtingomis šukuosenomis“, – stebėjosi „Reddit“ vartotojai.

Paaiškėjo, kad kone visos konkurso dalyvės buvo pasidariusios plastines operacijas. Dėl to ne tik supanašėjo jų veidai, bet ir merginos neteko korėjietėms būdingos išvaizdos.

Lietuvių pageidavimai – „kuklūs“

Grožio operacijos Pietų Korėjoje nebelaikomos gėda, kurią reikėtų slėpti. Daugybė įžymybių ir grožio konkursų nugalėtojų atvirai pasakoja, kaip tobulinosi savo kūnus. Slėpti tai nebėra prasmės.

„Dėl plačiaekranių ir gero ryškumo televizorių įžymybėms iškilo būtinybė gerai atrodyti stambiu planu. O ir internetas, kur žmonės mėgsta dėti „prieš“ ir „po“ nuotraukas, padarytų operacijų nepadeda nuslėpti. Tad įžymybės pradėjo viešai, dažnai su pasididžiavimu televizijos laidose pasakoti apie tai, kaip darėsi plastines operacija“, – dienraščiui „The New York Times“ pasakojo Nacionalinio Seulo universiteto profesorius Rando Kimas, tyrinėjantis vartotojų įpročius.

Kai apie plastines operacijas atvirai prabilo Pietų Korėjos įžymybės, likusi visuomenė taip pat ėmė atviriau apie tai kalbėti. Tai paskatino tikrą plastinių operacijų bumą.

Lietuvoje moterys dažniausiai plastines operacijas darosi norėdamos didesnės krūtinės, putlesnių lūpų ir plokštesnio pilvo. Šie pageidavimai skamba pakankamai nekaltai palyginti su tuo, kam dėl grožio ryžtasi korėjietės, svajojančios apie labiau vakarietišką išvaizdą: šviesią odą, mažą nosytę, plačias akis su suformuotomis vokų raukšlėmis ir mažą ovalų veidą su „V“ formos smakru.

Norėdamos, kad jų veido forma būtų ne apvali, o ovali, tai yra, europietiška, korėjietės darosi itin radikalias operacijas, kurių metu apatinis ir viršutinis žandikauliai pjaustomi ir perdaromi naujai.

Dėl plastinės chirurgijos korėjietės taip supanašėjo viena į kitą, kad pačios juokauja, jog veikiausiai lankosi pas tą patį chirurgą.

Nekorėjietiška išvaizda

Kaip pastebi dienraščio „The New York Times“ žurnalistai, dabar net sunku įtarti, kad korėjiečiams būdingi vientisi akių vokai. Dauguma moterų šiandieninio Seulo gatvėse turi baltaodžiams būdingus akių vokus – su raukšlelėmis per vidurį. Vadinamo „dvigubo voko“ padarymas kainuoja apie 2 tūkst. JAV dolerių.

Pietų Korėjos moterų nebetenkina ir jų nosies forma. Taip pat jos pageidauja sumažinti skruostikaulius, kad veidas įgautų lygesnes linijas.

Moterys, siekdamos atrodyti gražesnės, susideda ir naujus dantis, leidžia performuoti žandikaulį. Pastaroji operacija, kuri anksčiau buvo atliekama tik veido defektų turintiems žmonėms, šiuo metu yra viena populiariausių šalyje.

„Pradinės“ operacijos

Darytis plastines operacijas korėjietės ne visada nusprendžia pačios. Eiti pas plastikos chirurgus merginas verčia jų tėvai, taip besistengiantys užtikrinti sėkmingesnę dukrų ateitį.

Interneto kanalo „Vice“ žurnalistei viena korėjietė pasakojo, kad korėjietės trokšta vakarietiškos išvaizdos, todėl dažniausiai darosi operacijas, per kurias padaromas nosies tiltelis, būdingas baltaodžiams, bei viduryje voko suformuojama raukšlė, kad akys kuo mažiau primintų azijietiškas.

„Korėjoje mes tai vadiname akių ir nosių padarymą „pradiniu“. Tai – standartinės procedūros“, – aiškino korėjietė mergina, pristatyta kaip Sparkles.

Akių vokų ir nosies operacijos tokios įprastos, kad merginos tokias pasidaryti net ragina viena kitą.

Tėvai dovanoja operacijas

Neretai už operacijas sumoka merginų tėvai, baimindamiesi, kad visoms draugėms gražėjant jų atžalos neliktų neišvaizdžios. Korėjiečiai net žada savo dukterims padovanoti akių plastines operacijas, jeigu jos išlaikys stojamąjį egzaminą į aukštąją mokyklą.

Sparkles taip pat gulėsi ant operacinio stalo įkalbėta mamos, kuri ramino, kad operacija nėra kažkas ypatingo. Esą dukra tik užmigs, o atsibudusi jau bus graži.

Pasidaryti operaciją mama savo dukrą pradėjo įkalbinėti šiai tebesimokant mokykloje. Ji norėjo, kad prieš įstodama į universitetą dukra pasidailintų bent nosį. Korėjoje laikomasi nuostatos, kad kuo gražesnis žmogus, tuo daugiau naudos jis gauna. Pasak Sparkles, žmonės labiau linksta prie patrauklių žmonių, priimdami sprendimą, tarkime, ar juos įdarbinti.

Vėliau tėtis pasiūlė jai padaryti ir ausų operaciją, nes viena ausis atrodė mažesnė už kitą.

Nauja nosis nepatiko

Sparkles prisiminė, kad kai pirmąsyk po plastinės operacijos pamatė savo naująją nosį, ši jai pasirodė per ilga ir merginai nepatiko.

„Nemaniau, kad ji tiko prie mano veido. Bet pripratau save matyti su naująja nosimi. Tai galima palyginti su jausmu, kai nueini apsipirkti ir išsirinkusi tobulą drabužį jautiesi laiminga, kad jis tavo ir gali jį dėvėti. Tai toks pat jausmas, tik milijoną kartų padidintas“, – aiškino mergina.

Dabar Sparkles teigia esanti be galo patenkinta savo naująja išvaizda.

Ji net nebeprisimena, kaip jos veidas atrodė anksčiau, ir nemėgsta žiūrėti į senas savo nuotraukas. Ištrynė jas ir iš savo „Facebook“ paskyros, kad šių fotografijų nepamatytų naujieji jos draugai.

Mergina dabar labiau pasitiki savimi. Ji džiaugiasi, kad prie padailėjusio veido tinka įvairesnės šukuosenos, o suformavus akies voko raukšlę pasidarė lengviau dažytis.

Plinta kaip epidemija

Plastinė chirurgija Pietų Korėjoje plinta kaip epidemija. Reta korėjietė nėra pasidariusi plastinės operacijos.

2009 metais per rinkos tyrimų bendrovės „Trend Monitor“ apklausą kas penkta 19–49 metų Seulo gyventoja prisipažino pasidariusi plastinę operaciją.

Dabar tokių plastikos chirurgų pagalba savo grožį patobulinusių korėjiečių gali būti dar daugiau. Moterų, svajojančių pasidaryti plastinę operaciją, sparčiai daugėja.

2007 metais atlikta apklausa parodė, kad pasidaryti plastinę operaciją norėjo 21,5 proc. 15 metų ar vyresnių seuliečių. Per dvejus metus norinčių taip pagerinti išvaizdą padaugėjo iki 21,5 procento.

„Grožio žiedas“

Esant tokiai plastinių operacijų paklausai, per pastarąjį dešimtmetį kone dukart padaugėjo ir plastikos chirurgų. Į šią pelningą sritį persikvalifikuoja kitų specialybių medikai, o kadangi konkurencija didėja, klinikos organizuoja vadinamąsias „Pelenių dienas“, kurių metu moterys operuojamos nemokamai ir informacija apie tai atsiranda klinikų reklamose.

Seule net atsirado savotiškas „grožio žiedas“ – šimtai grožio chirurgijos klinikų susispietė aplink metro stotis prabangesniuose rajonuose Seulo pietuose. Apgujeongo metro stotyje, kuri yra šio „grožio žiedo“ centre, ant sienų mirga daugybė plastinių operacijų reklamų.

Interneto dienraštis „Business Insider“ rašo, kad plastinė chirurgija reklamuojama visur: skelbimų lentose prie metro stočių, žurnaluose ir populiariuose interneto puslapiuose. Ypač reklamuojama radikali žandikaulio operacija. Operacijas reklamuoja ir įžymūs žmonės, kurie mielai televizijos laidose pasakoja, kaip operacijos suteikė „naują gyvenimą“.

Gražinasi prieš įsidarbinant

Dabar Apgujeonge galima sutikti nemažai jaunų moterų, kurios apsipirkinėja rajono parduotuvėse iškart po operacijų, todėl tebedėvi medicinos kaukes arba akinius nuo saulės.

Dauguma plastikos chirurgų klienčių – jaunos moterys, ateinančios į darbo rinką ir ketinančios tuoktis. Ewha moters universiteto sociologė Choi Set-byol aiškino, kad operuotis moterys nusprendžia, nes tiki, kad gražiai atrodančios jos lengviau išgyvens.

Cituoja M. Jacksoną

Pietų Korėjos vyriausybei nerimą kelia šalyje kilusi plastinių operacijų darymosi mada, dėl kurios moterys nepaprastai supanašėjo viena į kitą, todėl nuspręsta penkias populiariausias operacijas apmokestinti. Tačiau tai sukėlė protestų bangą.

Sustabdyti madą darytis plastines operacijas stengiasi ir Pietų Korėjos švietimo ministerija. Todėl aukštųjų mokyklų studentams dalijami bukletai, pasakojantys apie „plastinės chirurgijos sindromą“. Juose aprašyti dainininkas Michaelas Jacksonas ir korėjietė, dėl kurios potraukio darytis grožio operacijas jo veidas groteskiškai ištino. Po nepavykusios žandikaulio operacijos ši moteris nusižudė.

Plastinės chirurgijos bumas Pietų Korėjoje nepatinka korėjiečių filmų režisieriui Imui Kwon-taek. Jis skundėsi, kad dabar kone neįmanoma rasti aktorės, turinčios tradicinį korėjietišką veidą.

Menininkas pasakojo, kad vieną dieną per televizorių žiūrėdamas provincijos grožio konkurso transliaciją kone pašoko iš vietos, pamatęs daugmaž apvalų merginos veidą su natūraliomis akimis. Šią plastinės chirurgijos nepakeistą merginą jis nufilmavo filme apie senąją Korėją.

Operacijų daugėja ir Lietuvoje

Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytoja Giedrė Stundžaitė-Baršauskienė pasakojo, kad Lietuvoje viena populiariausių operacijų yra krūtų didinimo. Antra pagal populiarumą yra viršutinių vokų plastika, daroma tam, kad nebūtų užkritę vokai.

Nereta lietuvė jaunystę stengiasi susigrąžinti ir injekcijomis, mezoterapija.

Gydytoja pastebėjo, kad moterų, kurios darosi plastines operacijas, sparčiai daugėja ir Lietuvoje.

„Nemažai mūsų pacientų sudaro išeiviai, grįžę iš Anglijos, Norvegijos ir kitų šalių. Bet daugėja ir vietinių moterų, kurios darosi plastines operacijas, nes sumažėjusios jų kainos, žmonės gauna daugiau informacijos ir grožio procedūros nebeatrodo neprieinamos“, – teigė medikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.