Matėme savo akimis: legendinė G.Versace vila už 325 mln. litų

Specialiai „Lietuvos rytas“, Florida

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Šerpytienė

Aug 17, 2013, 7:21 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 9:42 PM

Pilvą išpūtęs apsaugos darbuotojas ilgai tyrinėjo mano draugiją, trepsenančią prie legendinės italų dizainerio Gianni Versace vilos Floridoje, Majami Biče (JAV), vartų. Išgirdęs, bet lyg ir nepatikėjęs, kad esame užsisakę stalą vakarieniauti čia esančiame restorane, jis mus įleido į vidų ir tingiai palydėjo iki konsjeržo ciklamenų spalvos švarku, regis, pasiskolintu iš „Dinastijos“ serialo herojų, ir trumpučiu sijonu – veikiau plačiu diržu – pasidabinusios panelės.

Pasklaidžiusi savo popiergalius, kuriuose, baimingai vylėmės, ji turėtų rasti vieno iš mūsų pavardę, panelytė nuovargio nukamuota veido išraiška leido mums pasėdėti kieme ir palaukti kvietimo į restoraną.

Nors nuo mano išdygimo prie vartų buvo praėjusios vos kelios minutės, jaučiuosi kaip įkyrus uodas, akiplėšiškai įsibrovęs į jų puošnius rūmus ir sutrukdęs palaimingą jų gyventojų ramybę.

Po pusvalandžio pagaliau klestelėję į puošnius restorano krėslus iki pat sąskaitos įteikimo taip ir nepasijutome lauktais svečiais, galinčiais susimokėti po kelis šimtus JAV dolerių už maistą.

Aptarnaujančiam personalui, regis, buvo nusispjauti, ar užsisakei brangiausią patiekalą – 89 JAV dolerius (per 230 litų) kainuojančią jautieną su ančių kepenėlėmis, ar pigiausias – 19 JAV dolerių (apie 49 litus) vertas salotas su pomidorais ir buivolių pieno sūriu.

Tarsi 20 procentų nuo pravalgytos sumos gaunami arbatpinigiai jiems būtų savaime suprantamas atlygis už sutrukdytą laiką.

Net bijau spėlioti, kokia būtų jų reakcija, jei svečias nuspręstų pasisotinti vien tik žvilgsniu į G.Versace simboliu – Medūzos galva – papuoštą lėkštę.

Prabanga dar trykštanti dizainerio vila, šiuo metu paversta viešbučiu, atrodo kaip ta anekdotinė beždžionė, kuri niekaip negali apsispręsti – graži ji ar protinga.

Mat paties G.Versace sukurtas puošnumas, pasitinkantis svečius paauksuotais gėlių vazonais prie pat vartų ir besitęsiantis iki pat stogo, kur įrengta observatorija, nedera nei prie garsiai rusiškai kalbančių svečių, vilkinčių „Dolce & Gabbana“ marškinėlius, nei prie tingių akmeninio veido patarnautojų, kuriuos – neįtikėtina! – treniravo garsiausia britų liokajų mokykla.

Tad ar po tokio pasisvečiavimo galiu stebėtis, kad garsioji vila bankrutavo?

Šviesaus atminimo dizaineris turėtų vartytis kape matydamas, kaip per 15 metų kvaila arogancija išstūmė iš šių namų tvyrojusį itališką svetingumą. Kaip gėdingai žlugo jo kurta prabangos, nuodėmių ir nevaržomų linksmybių salelė.

Bet labiausiai glumina tai, kad naujieji vilos šeimininkai amerikiečiai, nusipirkę ją po dizainerio žūties 1997 metais, pasielgė neamerikietiškai.

Nepasinaudojo G.Versace vardu, neišspaudė iš to visko, kas tik įmanoma iki paskutinio cento. Juk amerikietiškas verslumas dažnai stebina pasaulį, nes pasiekia kone komiškas ribas.

Ar rasi Amerikoje lankytiną vietą, iš kurios išėjęs nebūtum priverstas brautis pro suvenyrų krautuvėlę ir įsigyti niekutį, primenantį ekskursiją, nusifotografuoti su kokiu nors personažu ar įmesti į kepurę monetą artistui, dainuojančiam ar deklamuojančiam apie tą objektą?

Tačiau G.Versace viloje niekas nesivargina priminti šio menininko – čia nerasi net lankstinuko su gražia istorija. Ką jau čia svaičioti apie jo vardu pažymėtų daiktų parduotuvę, jo kambarį-muziejų, ekskursiją po visus jo sukurtus namus pasakojant apie čia viešėjusias garsenybes ar nutikusius įvykius.

Legendinio dizainerio gerbėjų ir šiaip smalsuolių apstu iki šiol. Tačiau jie gali tik patrypčioti prie vartų ir nusifotografuoti. Veltui.

G.Versace šiuose namuose nebėra. Jis ištrintas net iš pavadinimo – naujasis šeimininkas vilą pavadino „The Villa by Barton G.“.

Ir bankrutavo. Nes išrado savo dviratį, užuot riedėjęs senuoju.

Net verslo neuosčiusiam žmogui akivaizdu: savininkams tereikėjo pasinaudoti puikiai pasauliui žinomo dizainerio vardu. Ir spausti pinigą iš G.Versace vilos legendos, kuri atsirado prieš dvidešimtį metų.

Kai šis italų dizaineris beveik už 3 mln. JAV dolerių Majami Bičo kvartale Saut Biče (South Beach), Vandenyno kelyje (Ocean Drive), nusipirko vilą „Casa Casuarina“ ir už 4 mln. dolerių šalia jos esantį viešbutį „The Revere“.

Pridėjęs dar 33 mln. dolerių jis sukūrė šedevrą, kuris buvo pavadintas tos pakrantės nekilnojamojo turto Mona Liza.

G.Versace pasistengė išsaugoti šios vilos aurą.

Jis nesugriovė kompanijos „Standard Oil“ įkūrėjo vaikaičio Aldeno Freemano 1930 metais statytos vilos interjero, kuris buvo sukurtas pagal Kristupo Kolumbo sūnaus Diego XVI amžiuje Dominikoje turėtą namą.

G.Versace vilą tik praplėtė ir papildė meno kūriniais. Iš Italijos atsivežė paauksuotą baseiną iš 100 mln. mozaikinių plytelių.

Visas lubas ir sienas ištapė freskomis savo mėgstamos romėnų mitologijos motyvais. Restorano erdvę padabino mozaikomis, sudėliotomis iš tūkstančių upės akmenukų.

Fojė ir kieme privertė čiurlenti fontanus, puoštus garsių skulptorių kūriniais. Dar būtų galima vardyti meninę vertę turinčius paveikslus, vitražus, šviestuvus, baldus, gobelenus, kilimus, net laiptų turėklus.

Šiuose namuose savo kambarį turėjo dizainerio dukterėčia Allegra, dievinanti paukščius. Tad mylintis dėdė tą kambarį išdabino papūgomis langų vitražuose, kilimuose, lubų ir sienų tapyboje.

O savo seseriai Donatellai, Allegros motinai, nekenčiančiai dušo, įrengė vienintelę viloje vonią. Šį kambarį visada rinkdavosi ir čia viešėdavusi dainininkė Madonna.

Gali nemėgti G.Versace stiliaus, tačiau negali paneigti: ši pagal jo skonį sukurta vila – meno kūrinys. Arba bent jau meno kūrinių sandėlis. Kai kurie daiktai nelabai įsivaizduojami muziejaus salėje, nes skirti itin žemiškiems poreikiams.

Pavyzdžiui, 10 tūkstančių dolerių kainavęs marmurinis klozetas auksiniu dangčiu. Arba paauksuoti čiaupai, iš kurių vanduo bėgo kiekvienam svečiui.

O svečių vila matė daugybę – garsiausius to meto menininkus (dainininkus Eltoną Johną, Cher, Stingą, aktorių Sylvesterį Stallone), mėlynojo kraujo atstovus (princesę Dianą), pasaulio turtinguosius ir galinguosius.

Čia vykdavo ne tik puotos, panašios į romėnų orgijas, bet ir darbas – daugybė fotosesijų mados leidiniams.

„Prie Komo ežero (Italijoje) turiu namą, tinkamą skaityti Marcelį Proustą. Čia, Majami Biče, nenoriu gyventi dar viename vienuolyne. Noriu vietos, kurioje galėčiau skaityti Trumaną Capote“, – yra sakęs Gianni.

Istorija nutyli, kiek jis tų knygų skaitė, tačiau turėjo penkias bibliotekas ir visą dieną jas prižiūrintį bibliotekininką. O skaityti dizaineriui turbūt retai tekdavo, nes vilos durys neužsidarydavo nuo draugų ir svečių.

Tarp jų buvo ir dizainerio žudikas Andrew Cunananas. Viešojoje erdvėje jis įvardijamas kaip psichikos ligonis, maniakas gerbėjas, prostitutas, tačiau dizainerio aplinka kalba kiek kitaip.

Pasakojama, kad G.Versace, mėgęs jaunuolių draugiją, juos susirasdavo iš savo vilos pro žiūronus tyrinėdamas paplūdimį ir, išsirinkęs patikusį vaikiną, nusiųsdavo apsaugos darbuotoją jo pakviesti.

Tokį pasiūlymą išgirdo ir jaunuolis Andrew, kuris tapo dizainerio berniuku žaisliuku.

Bet netruko atsibosti, tad buvo atiduotas kitiems vilos svečiams.

Po kiek laiko šis žaisliukas paprasčiausiai buvo išmestas į gatvę. Lyg to nebūtų gana, jis sužinojo esąs apkrėstas ŽIV. Todėl nusprendė atkeršyti.

Nuaidėjus pistoleto šūviams mirė ne tik legendinis dizaineris, bet ir jo sukurta legendinė vila.

Šiandien kiekvienas gali šaipytis ir iš G.Versace gyvenimo būdo, ir iš prasto jo skonio, tačiau negali paneigti jo mokėjimo sukurti stulbinamą prabangą, tegul kartais ir balansuojančią ant kičo ribos.

Ne veltui parduodant vilą reklamoje rašoma: „Jei nori gyventi kaip šių dienų Romos imperatorius, šis namas kaip tik tau.“

Prabangą mėgino išsaugoti ir naujieji šeimininkai, 1999 metais už 19 mln. JAV dolerių įsigiję vilą ir pavertę ją 10 miegamųjų viešbučiu, kuriame nakvynė kainuoja nuo 2 tūkst. JAV dolerių (per 5 tūkst. litų).

Svečiai čia miega „Frette“ pataluose, valgo iš „Rosenthal“ porceliano indų, mėgaujasi jūros vaizdu nuo stogo, kur įrengtas SPA, lepinasi sode ar paauksuotame baseine ir turbūt mėgina įsivaizduoti esantys garsiojo dizainerio svečiai.

Bet ar įmanoma tai pajusti liečiant šaltą mozaikos akmenį, jei negali pajusti svetingos G.Versace dvasios?

Auksas ir marmuras, net iškeliavęs iš menininko dirbtuvių, yra nebepaklausi prekė. Prabanga atpigo ir jau parduodama kaip dešrelės per nuolaidų akciją prekybos centre.

G.Versace vila atpigo 100 milijonų JAV dolerių (apie 260 mln. litų).

Praėjusių metų birželį už šią vilą buvo prašoma 125 mln. JAV dolerių (apie 325 mln. litų). Šį rugsėjį ją tikimasi parduoti vos už 25 milijonus JAV dolerių (apie 65 mln. litų). Kad tik atsirastų pirkėjas.

Gal jis atgaivintų blėstančią namo legendą?

Tokios viltys nėra bergždžios, kai sužinai, kad aukcione ketina dalyvauti ir garsusis futbolininkas Davidas Beckhamas su dizainere tapusia žmona Victoria.

260

Tiek milijonų litų per metus atpigo aukcione parduodama nužudyto italų dizainerio G.Versace vila Floridoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.