Kokią mokyklinę aprangą išrinkti vaikui?

Paskutinės atostogų dienos skatina moksleivių tėvus peržiūrėti atžalų spintas. Aprangos specialistai tvirtina, kad mokyklinė apranga ir aksesuarai turi būti jaunatviški, bet nerėžiantys akies.

Aprangos specialistai pataria moksleiviams Rugsėjo 1-ąją pamiršti ekstravagantišką drabužių stilių.
Aprangos specialistai pataria moksleiviams Rugsėjo 1-ąją pamiršti ekstravagantišką drabužių stilių.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Aug 26, 2013, 1:54 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:00 PM

Daugelis moksleivių jau turi mokyklai skirtų drabužių, avalynės, sportinę aprangą, kuprinę ir kitų reikmenų. Vieni mokykliniai daiktai dar puikiai išsilaikė nuo praėjusių metų, kitų tenka dairytis iš naujo.

Tėvams, kurie vaikus ruošia Rugsėjo 1-ajai, aprangos žinovai pataria atkreipti dėmesį į atžalų amžių ir mokyklines tradicijas. Ypač tai svarbu ieškant aprangos ir apavo moksleiviams, kurių mokyklose nėra privaloma uniforma.

Mokyklinė apranga – kukli

„Kad ir kokią rengimosi laisvę suteiktų mokymo įstaiga, mokyklinę aprangą bei aksesuarus būtina atskirti nuo tų, kuriuos moksleiviai renkasi sportui, gatvei ar vakarėliams“, – įsitikinęs kaunietis mados specialistas Gintautas Strolys.

Jo teigimu, prieš Rugsėjo 1-ąją į savo atžalą reikia pažiūrėti objektyviai. Jeigu vaikas jau nebe pradinukas, tėvai turėtų nustoti jam pirkti animacinių filmų herojais išpieštus drabužius, kuprines ir sportinę aprangą.

„Paaugliui nereikia rišti ir suaugusiems vyrams skirto kaklaraiščio, į rankas brukti prašmatnaus portfelio, pirkti parkerio auksuota plunksna ar lakinių batų“, – tikino G.Strolys.

Tinka švarkai ir megztiniai

Drabužių dizainerė Ingrida Žitkuvienė tvirtino, kad lankydami mokyklą moksleiviai turėtų vilkėti kostiumą arba švarką, prie kurio tinka klasikinio stiliaus kelnės, sijonas ar tamsūs džinsai.

Kaunietės drabužių kūrėjos Algitos Gudeliauskienės teigimu, moksleiviams tinka ir prie marškinių ar palaidinės priderinta liemenė, ypač angliško stiliaus – puošta rombais. Mokykloje puikiai galima vilkėti ir megztinį.

Siūloma rinktis tamsių spalvų ir iš natūralių audinių pasiūtus drabužius. Išimtis yra tik marškiniams ir palaidinėms, kurie gali būti baltos ar kitos šviesios spalvos.

Sintetikos reikėtų vengti

„Drabužiai, kuriuos vaikai vilkės mokykloje, turėtų būti pasiūti iš vilnos ar medvilnės, maišytų su šiek tiek sintetikos audinių. Vien iš sintetikos pasiūtų drabužių mokyklai pirkti nereikėtų, nes daugelis jų nesugeria prakaito, greitai susidėvi“, – patarė I.Žitkuvienė.

Net maištaujantys paaugliai eidami į mokyklą turėtų pamiršti nuostatą „kaip noriu, taip atrodau“. Itin ryškius, ekstravagantiškus, blizgius ar pernelyg atvirus drabužius reikėtų palikti laisvalaikiui.

Todėl mokyklos suole vaikinams nedera sėdėti vilkint sportinius kostiumus, šortus, apsmukusias kelnes, suplėšytus džinsus, odinius drabužius.

Pageidauja itin trumpų sijonų

Merginos į mokyklą neturėtų eiti vilkėdamos trumputėmis, itin aptemptomis ar su didele iškirpte suknelėmis.

„Mokyklinių sijonų ar suknelių ilgis turėtų siekti kelius ar būti tik šiek tiek virš jų. Tačiau vyresnių klasių moksleivės pageidauja, sakyčiau, net nepadoriai trumpų sijonų. Džiaugiuosi, kad kai kurias pavyko perkalbėti“, – kalbėjo A.Gudeliauskienė.

Moksleivėms siūloma vengti blizgių, ryškių palaidinių, gėlėtų sijonų ar kitų drabužių. Prie mokyklinės aprangos tinka tik labai kuklūs papuošalai. Tačiau geriau jų visai vengti.

I.Žitkuvienė siūlo moksleivėms atsisakyti ryškaus makiažo, įmantrių šukuosenų, ryškių ar blizgučiais išgražintų nagų, išeigai skirtų rankinių.

Į klasę – ne su sportbačiais

Rengiant moksleivį mokyklai labai svarbu pasirūpinti tinkama avalyne. „Vaikas ar paauglys turėtų avėti lengvus, patogius, geriausia odinius batus. Siūlyčiau tėvams pataupyti ir kiekvienam sezonui savo atžaloms nupirkti po vieną porą geros kokybės batų, nei kas kelis mėnesius dairytis pigių“, – kalbėjo I.Žitkuvienė.

Mokykloje nedera avėti sportuoti skirtų batų. Šiuo metu net ir sportinės avalynės gamintojai siūlo laisvalaikiui skirtus batus, kurie puikiai tiks eiti į mokyklą.

„Svarbu, kad batai būtų tamsios spalvos – juodi, rudi, pilki ar žali, mėlyni. Baltą, ryškiaspalvę ar įmantriomis detalėmis puoštą avalynę reikėtų pasilikti laisvalaikiui po pamokų“, – įsitikinęs G.Strolys.

Prireiks ir švarko, ir golfo

Reda Vagnoriūtė, parduotuvės „Bimbo Italija“ atstovė:

„Mokyklinę uniformą atstojančią kokybišką patikimo gamintojo aprangą – švarkus, klasikinio stiliaus kelnes ar vienspalvius džinsus galima įsigyti pigiau nei ją siuvant pas siuvėją. Ypač paklausi Vakarų Europos moksleiviams uniformas siuvančių gamintojų produkcija.

Mokinio drabužių spinta neapsieis ir be marškinių berniukams ar palaidinių mergaitėms. Tarp pirkinių turėtų būti ir golfas. Vilkėdamas šį drabužį vaikas nesušals, jo neperpūs lakstant mokyklos koridoriais.

Palaidinės, golfai vilkimi kone kiekvieną dieną, tad vertėtų nepagailėti kelių papildomų litų ir pirkti geresnės kokybės prekę.

Šaltesniam metui būtina turėti megztuką ir liemenę, pėdkelnes. Mokyklai reikia ir sportinio kostiumo ar sportinių kelnių.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.