Įdomūs faktai apie plaukus ir viskas, ką reikia žinoti apie plaukų dažus

Plaukų dažų gamintojai žada stebuklingą dažų poveikį plaukams bei geidžiamą rezultatą. Nuo dėžučių pakuočių šypsosi nuostabaus grožio moterys, kurių plaukų spalva – tobula. Atsistojus prieš lentynas labai sunku išsirinkti unikalią, sau tinkančią spalvą. Kaip išsirinkti tai, kas jūsų plaukams suteiks žvilgesio, o kiekvienas praeivis iš karto atkreips dėmesį į jūsų šukuoseną?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 30, 2013, 3:16 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 3:53 PM

Plaukų dažų rūšys

Renkantis plaukų dažus reikia bent šiek tiek nusimanyti apie plaukų dažų technologijas bei rūšis. Plaukų dažai yra skirstomi į kelias pagrindines rūšis:

I dažų grupei priskiriami laikinieji plaukų dažai, kurie tik šiek tiek nudažo plauko paviršių. Jie nusiplauna per kelis plovimus. Šie dažai gali būti įvairių pavidalų: putų, šampūno ar balzamo. Šių dažų galimybės yra ribotos – jie nedažo žilų plaukų, jais negalima pašviesinti plaukų. Kartais netolygiai nudažo plaukus dėl tam tikrų plaukų savybių.

II grupės plaukų dažai kartais vadinami pusiau permanentiniais arba lengvo tonavimo dažais. Šiais dažais galima nudažyti pirmuosius žilus plaukus, galima paryškinti natūralią plaukų spalvą, ją pasodrinant, suteikiant išraiškingumo. Šiais dažais galima plaukus patamsinti ar lengvai pašviesinti. Šie dažai neprasiskverbia iki pat plauko šerdies, bet nudažo plauko paviršių, todėl natūralūs plauko pigmentai išlieka. Augant plaukams neatsiranda ryški ataugimo linija. Šios rūšies dažai nusiplauna palaipsniui, maždaug per 28 plovimus. Tai yra patogu moterims, nes joms nereikia skubėti kiekvieną mėnesį pirkti naują dažų pakuotę. Šios rūšies dažai pasižymi dar ir tuo, kad jų sudėtyje nėra amoniako - jie turi malonų kvapą.

III grupės – tai ilgalaikiai arba permanentiniai dažai. Šios grupės dažai visiškai prasiskverbia į plauko stiebą ir pakeičia natūralų plauko pigmentą. Dėl šių savybių dažai nudažo žilus plaukus, jie gali ne tik patamsinti, bet ir pašviesinti plaukus per du arba tris tonus. Šios grupės dažai idealiai tinka klientėms turinčioms daug žilų plaukų arba norinčioms stipriau pašviesinti plaukus. Augant plaukams pastebima riba tarp natūralios plaukų spalvos ir dažytų plaukų spalvos. Patariama plaukus dažyti kas mėnesį.

IV grupės dažai. Jų paskirtis – stipriai pašviesinti plaukus. Šie dažai gali plaukus pašviesinti net iki aštuonių tonų. Dažniausiai šios rūšies dažai ne tik pašviesina natūralų plauką, bet ir išblukina dažytų plaukų spalvą, o tai labai svarbu siekiant pereiti prie šviesesnio atspalvio ateityje.

Kaip išsirinkti tinkamą plaukų dažų spalvą?

Rezultatas priklausys ne tik nuo dažų, bet ir nuo plaukų būklės. Moteris turi nustatyti savo natūralių plaukų spalvą ir pritaikyti sau tinkamą dažų numerį. Jeigu viena moteris savo plaukų spalvą įvardins kaip pilką, kita tvirtins, kad tai smėlio ar rugių atspalvių plaukai. Tam, kad būtų galima teisingai nustatyti plaukų spalvą, yra sukurta sistema kaip tai padaryti.

L’Oreal Baltic mokymo centro ir konsultantų vadovė Daiva Jadevičienė sako, kad plaukų spalvą nustato skalė nuo vieneto iki dešimties. Vienetas – visiškai juoda, natūrali plaukų spalva, o dešimtas numeris yra pats šviesiausias. Moteris turi įvardinti savo plaukų spalvą skaičiumi. Pavyzdžiui, šeštas numeris atitinka tamsios blondinės spalvą. Tuo pačiu principu yra sudaryta ir dažų numeracija, todėl patogiausia rinktis spalvą pagal dažų numerį, o ne pagal spalvos pavadinimą ar nuotrauką ant dėžutės. Dažų numeriai dažniausiai yra sudaryti pagal tarptautinę dešimties tonų skalę, nuo tamsiausio (vieneto) iki šviesiausio (dešimto numerio).

Dažų numeris turi kelis skaičius. Pirmasis visuomet nurodo spalvos šviesumą ar tamsumą pagal minėtą skalę. Kiti skaičiai nurodo įvairius atspalvius. Atspalviai yra koduojami skaičiais nuo vieneto iki šešių.

Kodėl šviesūs plaukai patamsėjo, įgijo pilką atspalvį, nors ant dėžutės nurodyta šviesi plaukų spalva?

Atsakymas - pasirinkti dažai yra pelenų atspalvio, kuris koduojamos vienetu (pvz. 10.1). Tikėtina, kad dažai per ilgai laikyti ant jau nušviesintų plaukų. Jeigu taip nutiko, nenusigąskite, nepageidaujamas atspalvis greitai nusiplaus.

Reikia nuodugniai išstudijuoti instrukciją, pasirinkti savo plaukams tinkamą dažymo būdą, įsigilinti ar dažus tepti ant sausų ar ant drėgnų plaukų – visa tai turi lemiamos įtakos dažymo rezultatui.

Kruopščiai ir atidžiai tepkite dažus. Pradėti reikėtų nuo ataugusių šaknų ir pirmiausia užtepti ten, kur yra žilų plaukų. Tai, kas užtiško ant odos - nuvalyti, nes tamsesni dažai gali palikti dėmių. Jeigu yra daug žilų plaukų – negalima taupyti dažų. Kartais žili plaukai nenusidažo vien dėl to, kad trūksta dažų.

Neperlaikykite dažų ant jau dažytų plaukų tiek ant šviesintų, tiek ant tamsintų plaukų. Jeigu plaukai jau buvo dažyti ir yra ataugę, reikėtų tepti tik ataugusius plaukus, palaikyti didesnę dalį laiko ir likus penkioms ar dešimčiai minučių dažus užtepti ant likusių plaukų.

Plaukų dažų rinkos naujovės Lietuvoje

Šiuolaikinė moteris nori pabrėžti savo grožį bet kokia kaina. Labai svarbu išlaikyti sodrią plaukų spalvą. Kai kurios dailiosios lyties atstovės plaukų spalvą keičia labai dažnai, o tai juos alina ir sausina plaukus. Būtent todėl moterys ieško naujausiomis technologijomis pagamintų plaukų dažų, kurie jiems ne kenktų, o stiprintų.

Naujausių technologijų plaukų dažų sudėtyje pradėti naudoti plaukų priežiūrai skirti ingredientai – aliejai, kurių magiškoji galia plaukams yra žinoma seniai. Būtent aliejus ir yra tas ingredientas, visiškai pakeisiantis plaukų dažų rinką ir suteiksiantis moterims galimybę keisti, ryškinti ir kitaip eksperimentuoti plaukų spalva dažniau jiems nekenkiant.

Tokių plaukų dažų veiksmingumą lemia „Oil Delivery System“ technologija – sistema, kuri atsivėrus plaukų žvyneliui įneša į jį spalvos pigmentą. Žvyneliui užsidarius jame lieka ne tik nauja spalva, bet ir plauko būklę gerinančio aliejaus dozė. Kol kas rinkoje yra tik vienas tokių plaukų dažų prekės ženklas „Olia“ (60 proc. sudėties sudaro aliejus).

Plaukų dažai „Olia“ yra vieninteliai plaukų dažų, kurių sudėtyje esantis aliejus veikia kaip pagrindinis variklis įstumiantis spalvos pigmentą į plauko vidų. Parduotuvėse galime rasti įvairių dažų su aliejumi, tačiau juose aliejus neatlieka pagrindinės dažymo funkcijos. Būtent šis pranašumas ir suteikia išskirtinumo „Olia“ dažams. Svarbu žinoti, kad šie plaukų dažai visiškai nudažo žilus plaukus, išskyrus du raudonus atspalvius (4.6 ir 6.60). „Olia“ plaukų dažų gamoje iš viso yra 22 atspalviai.

Įdomūs faktai apie plaukus

Kiekvienas gimdamas turi nuo 100 000 iki 150 000 plauko maišelių, iš kurių išauga plaukas. Per dieną plaukas paauga apie 0,35 mm arba nuo 1 iki 1,5 cm per mėnesį. Plauko gyvenimas trunka nuo penkių iki septynių metų, po to jis atitrūksta nuo gumburėlio, kuris yra maišelio apačioje ir užleidžia vietą naujam plaukeliui augti. Plaukai nuolat auga ir atsinaujina.

Plauko gyvenimo ciklas susideda iš trijų fazių: augimo, apmirimo ir poilsio fazės, kurios metu plaukas išslenka. Tuoj pat jį pakeičia naujas plaukas, kuris subręsta svogūnėlyje. Vienas plauko maišelis per savo gyvenimą išaugina apie dvidešimtį plaukų.

Plauką sudaro dvi dalys: šaknis ir stiebas. Šaknis, kuri yra dermoje, susideda iš derminio gumburėlio ir maišelio, į kurį atsiveria riebalinė liauka. Plauko šaknis yra gyva. Stiebas, matoma plauko dalis, yra negyva.

Taip kaip odos ar akių spalva, taip ir natūrali plaukų spalva paklūsta paslaptingiems paveldimumo dėsniams. Tai susiję su protėvių, tėvų parduodamomis chromosomomis, kurios susijungia, susimaišo. Yra šeimų, kur visi blondinai, rudaplaukiai ar briunetai.

Plauko spalva priklauso nuo melanino kiekio, kokybės ir jo pasiskirstymo plauko struktūroje. Senstant, melanino pigmento, kuris nudažo plauką, gamyba sumažėja ir visai sustoja, tada plaukas pražyla. Šis procesas prasideda maždaug ties 35-erių metų riba, kai pasirodo vienas kitas pirmasis žilas plaukas. Žinoma, ir 20-metis gali turėti šiek tiek žilų plaukų. Žilti pradedama nuo smilkinių, aplink veido kontūrą, o vėliau, apie 60-tuosius metus pražyla visi plaukai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.