Už kastetą primenančius papuošalus lietuvė pelnė tarptautinį pripažinimą

Jauna stiklo meno kūrėja Ieva Voroneckytė Čekijoje laimėjo prestižinį tarptautinį studentų konkursą. Ekspertus sužavėjo jos sukurti papuošalai, primenantys kastetą ir atsikišusius žmogaus dantis.

Daugiau nuotraukų (1)

Vėjūnė Inytė

2013-10-12 06:00, atnaujinta 2018-02-21 05:58

Prahoje penktąjį kartą vyko garsaus čekų menininko Stanislavo Libensky tarptautinis stiklo meno konkursas. Pagrindinis jo apdovanojimas atiteko Vilniaus dailės akademijos Kauno fakulteto studentei I.Voroneckytei už kūrinį „Kąst et” – „Bite that”.

Jaunoji menininkė sakė, kad tai pirmasis jos pasirodymas tarptautiniuose vandenyse. Todėl įvertinimas ypač malonus, rašo „Lietuvos rytas”.

Įkvėpė šaltasis ginklas

Į Čekijoje vykstantį tarptautinį stiklo meno konkursą ekspertų komisija atrenka geriausius aukštųjų mokyklų studentų darbus iš viso pasaulio. Šiemet jame dalyvavo 52 kūrėjai iš įvairių šalių.

I.Voroneckytė komisijai pristatė savo stiklo meno studijų bakalauro darbą. Tai penkių dalių rankos aksesuarų komplektas.

Kūrinių ciklo pavadinimas siejasi su žodžiu „kastetas”. Iš metalo žiedus – kastetus primenančių papuošalų tarsi kyšo stikliniai dantys.

Smurto skatinti nesiekė

„Kastetas – šaltasis ginklas. Jis uždraustas daugelyje valstybių, tačiau yra kovos simbolis. Klasikinis žiedas – tai nepertraukiamas, gamtos cikliškumą simbolizuojantis ratas. Visa tai ir sujungiau į rankos aksesuarų komplektą”, – pasakojo menininkė.

Mergina tikino, kad jos darbas nėra agresijos skatinimas.

Tai visuomenės pykčio atspindys meno objektuose.

„Mano papuošaluose vaizduojami žmogaus dantys – tarsi nuoroda į archainių ir šiuolaikinių santykių panašumus. Tik šiais laikais žodis gali kąsti skaudžiau nei fizinis veiksmas”, – savo kūrinio idėja aiškino menininkė.

Laimėjo stažuotę JAV

Konkurso darbai iki gruodžio 1 dienos eksponuojami Prahos pilies karališkuosiuose vasaros rūmuose. I.Voroneckytė sakė, kad vėliau savo kūrinius pristatys ir Kaune.

Šiuo metu menininkė tęsia studijas. Ketina tapti skulptūros srities magistre bei rengiasi vykti į Jungtines Amerikos Valstijas, nes konkurse laimėjo galimybę tris savaites stažuotis Sietle įkurtoje „Pilchuck” stiklo mokykloje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas