Veiksmingiausių pasaulio dietų ketvertukas

Kinija: Šaolinio vienuolyno dieta

Laikantis Holivudo dietos svarbu nevalgyti po 17 valandos.<br>123rf nuotr.
Laikantis Holivudo dietos svarbu nevalgyti po 17 valandos.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-26 13:16, atnaujinta 2018-02-20 19:59

Prieš svarbias varžybas Šaolinio vienuolyno vienuoliai laikėsi išskirtinės dietos, kuri padėdavo pasiekti gerą fizinę formą ir aukščiausio lygio susikaupimą. Dabar ši dieta populiari ne tik Kinijoje, bet ir visame pasaulyje.

Mitybos principas - „protingas“ asketizmas. Racionas turi būti subalansuotas, bet griežtai vegetarinis. Į mitybos valgiaraštį įtraukiami sudaiginti kviečių grūdai, lęšiai, baltos pupelės, soja, avižiniai dribsniai, jūros dumbliai, sėlenos, rudi ryžiai, makaroniniai gaminiai iš tvirtų kviečių rūšių, graikiniai riešutai, migdolai, saulėgrąžų ir alyvuogių aliejus. Būtinai - sezoninės daržovės ir vaisiai.

Per pusryčius reikia suvalgyti nevirtų rudųjų ryžių grūdų tiek, kiek jums metų. Užgerti ryžių nereikia, pakanka suvilgyti seilėmis ir nuryti. Vegetariškų patiekalų per pietus ir vakarienę galima valgyti tiek, kiek širdis geidžia. Vakare, po 18 val. - tik daržovės ir vaisiai.

Šios dietos sėkmės paslaptis - į valgiaraštį įtraukti nevirti ryžiai, kurie prisotinti PP ir B grupės vitaminais, naudingais mikroelementais, baltymais ir angliavandeniais. Nevirti ryžių grūdai laiduoja deramą žarnyno darbą, pašalina iš organizmo nereikalingą skystį ir kenksmingas medžiagas, - tuo pačiu stimuliuoja liesėjimo procesą. Per 10 dienų organizmas netenka 5-6 kilogramų bereikalingo svorio.

Dietos reikia laikytis 10 dienų ir kartoti - be žalos sveikatai - kas 1,5-2 mėnesius.

Kinės, tarp kurių retai pasitaiko storulių, per dieną išgeria 5 puodelius arbatos, į kurios sudėtį įeina fermentai, pagreitinantys medžiagų apykaitą.

Prancūzija: Viduržemio dieta

Ši dieta populiari tarp visų Viduržemio jūros šalių gyventojų, bet laikoma prancūziška. Gal dėl tos priežasties, kad dieta atitinka mitybos įpročius daugumos prancūzų, o gal ir dėl to, kad būtent Prancūzija gali pasigirti mažiausiu storų žmonių skaičiumi palyginti su kitomis šalimis.

Mitybos principas: nieko neatsisakyti, bet žinoti saiką. Tai reiškia, jog valgyti galima praktiškai viską, bet mažomis porcijomis, neskubant, kruopščiai gromuliuojant ir mėgaujantis kiekvienu kąsneliu.

Svarbiausi valgiaraščio produktai: žuvis, jūros gėrybės, daržovės, vaisiai, riešutai, ruginiai džiūvėsiai, alyvuogių aliejus (1-2 valgomieji šaukštai per dieną). Iš gėrimų rekomenduojamas paprastas vanduo (1,5-2 litrai per parą), ribotais kiekiais - arbata, kava ir raudonasis sausas vynas. Labai saikingais kiekiais vartoti pieno produktus, mėsą, vištieną - nedažniau vieno karto per savaitę.

Dietos sėkmės paslaptis: pagerėja sveikata, normalia tampa medžiagų apykaita, ir dėl to atsikratoma papildomų kilogramų. Laikantis šios dietos, per metus galima numesti 25 ir daugiau kilogramų. Viduržemio dietos galima laikytis visą gyvenimą, bet tik su viena sąlyga: valgiaraštis turi būti subalansuotas ir įvairus.

JAV: Holivudo dieta

Amerikos dietologai parengė ją specialiai kino žvaigždėms. Mitybos principas paremtas keliomis būtinomis sąlygomis: jokio maisto po 17 val., išskyrus skysčius; nevartoti cukraus, druskos, bet kokio aliejaus ir spiritinių gėrimų; per dieną išgerti 2-2,5 litrų skysčių (arbata, kava be cukraus, vanduo).

Į racioną būtinai įtraukti baltyminį maistą (vištiena ar kalakutiena, veršiena, žuvis), daržoves ir vaisius (išskyrus bulves, burokus, bananus, vynuoges). Holivudo dietos sėkmės paslaptis: iš organizmo pašalinamas nereikalingas skystis (dėl to dingsta pabrinkimai), organizmas išvalomas nuo šlakų ir toksinų, pagreitėja medžiagų apykaita, kas padeda sumažinti svorį. Per 14 dienų atsikratoma 4-7 kilogramų.

Šios dietos laikomasi dvi savaites. Toliau taip maitintis nedera, nes nevartojant angliavandenių ir druskos gali atsirasti arterinio kraujospūdžio svyravimai, mieguistumas ir nuovargis. Dietą galima pakartoti, bet ne anksčiau kaip po 3-4 mėnesių.

Švedija: skandinaviškoji dieta

Šią mitybos sistemą Švedijos dietologai sukūrė jūros gėrybių pagrindu. Būtent jūros produktai, jų nuomone, padeda daugumai švedų išlikti lieknais ir ilgam išsaugoti gerą fizinę formą.

Mitybos principas: valgyti žuvį vietoj mėsos. Vyrauja nuomonė, kad žuvies sudėtyje esantį baltymą organizmas įsisavina geriau ir tai negresia riebalinėmis sankaupomis.

Įvairią žuvį ir jūros produktus galima vartoti kasdien, bet kai jais paskaninamos salotos, pirmieji ir antrieji patiekalai. Į valgiaraštį pastoviai reikia įtraukti grikius, neriebų pieną, bulves, daržoves ir vaisius; pusryčiams - sūris, varškė ir jogurtas. Mažiausiai vietos valgiaraštyje skiriama mėsos produktams ir kiaušiniams.

Skandinaviškosios dietos sėkmės paslaptis: jūros gėrybės turtingos jodu, kuris pagerina medžiagų apykaitą ir tirozinu, mažinančiu apetitą ir padedančiu sumažinti riebalų sankaupas. Per 6 mėnesius galima atsikratyti 10-15 kilogramų.

Pagal skandinaviškąjį principą galima maitintis nuolat.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.