Jaunieji Kauno dizaineriai pristatė ateities madą

Rytojaus mada drąsi ir novatoriška. Tuo buvo galima įsitikinti vėlų penktadienio vakarą Kauno kino teatre „Romuva“ surengtame festivalyje „Dizaino dienos“.

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Nov 9, 2013, 12:03 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 12:11 PM

Kauno technologijos universiteto studentų 17 kartą suorganizuotame renginyje dėl geriausio dizainerio vardo varžėsi 12 kolekcijas pristačiusių jaunų Lietuvos drabužių kūrėjų.

Tryliktąją, parodomąją kolekciją, parodė Kauno technologijos universiteto Dizaino ir technologijų fakulteto studentai.

Stebint podiumu žingsniavusius modelius buvo nesunku suprasti, kad jie demonstravo drabužius, kurių kūrėjai pasitelkė jaunatviškas, ambicingas, drąsias ir net pašėlusias idėjas. Jaunimas žaidė spalvomis, derino skirtingų aprangos stilių detales, nebijojo likti nesuprasti.

Jaunų ir perspektyvių dizainerių kolekcijas vertino dizaineris Seržas Gandžumianas, „Inži“ mados galerijos įkūrėja ir direktorė Ingrida Žitkuvienė, įvaizdžio kūrėja Olesė Kekienė, dizaineris Kęstutis Lekeckas, drabužių parduotuvės „Kovaldas“ įkūrėja bei stilistė Aistė Bakaitė.

Renginiui pasibaigus vieni jaunieji dizaineriai iš patyrusių mados vilkų sulaukė pagyrų už originalumą, estetiką, naujas idėjas ir jų įgyvendinimą, kiti gavo šiek tiek priekaištų dėl bendro stiliaus nebuvimo, iki pabaigos neišpildytų idėjų, neapgalvotų detalių.

Geriausia išrinkta Vilniaus dailės akademijos ketvirtakursių Melitos Rus ir Marijos Valeškaitės kolekcija INK, kurios modeliai įsikūnijo į nestandartinius moksleivius.

„Tai — protestas prieš nusistovėjusią discipliną, normas, stereotipinį mąstymą. Tai — priešprieša kasdieniai švarai ir tvarkai“, — tvirtino viena kolekcijos autorių M.Rus.

Ji sakė, jog kolekcijoje pristatomi mokiniai yra visiškai kitokie, nei daugelis žmonių juos norėtų matyti. Jie laužo normas, yra laisvi ir drąsūs.

Šią kolekciją M.Rus ir M.Valeškaitė praėjusią savaitę pristatė Airijoje vykusiame Tarptautiniame studentų mados festivalyje, kur taip pat sulaukė daug dėmesio ir pagyrų.

Komisija antrąją vietą skyrė studijos „2A mada“ dizainerei Evelinai Kovalenkinaitei, kuri pristatė kolekciją „MOrengia“. Tai — pirmasis autorės bandymas sukurti drabužių kolekciją, priklausančią avangardinei drabužių grupei. Modeliai scenoje priminė baltų skulptūrų paradą.

Trečioji vieta atiteko Vilniaus kolegijos studentei Viktorijai Drošinec, kuri parodė kolekciją „Paklydusi mūza“.

Autorė siekė atskleisti mistinės moters portretą, kuri neieško idealų. Mergina mano, jog šiandieninis grožio kultas pamažu virsta iškreiptu moteriškumo suvokimu, todėl ji žavisi moterimi, kuri nesiekia dirbtinės tobulybės, bet lieka ištikima natūralumui ir tuo pačiu paslaptingumui.

Dėmesį traukė ne tik prizinių vietų kūrėjų darbai. Labai įdomi pasirodė Vilniaus dailės akademijos studentės Erikos Jankauskaitės kolekcija, pavadinta „Second Hand Shop“. Mergina parodė, kad kurti galima ne būtinai iš naujų, brangių medžiagų. Kadaise pasiūtus nereikalingus drabužius galima perkurti, atrasti naujas konstrukcijas ir faktūras.

E.Jankauskaitė kolekciją sukūrė iš senų džinsinių drabužių ir juos pagyvino raudono trikotažo detalėmis.

Vilniaus dailės akademijos studentė Ieva Užkuraitė pristatė kolekciją „Ji iš cirko“. Dizainerė pamėgino sugrįžti į 1920 metus, kai cirkas išgyveno „aukso“ amžių.

„Nors dailiosios lyties įvaizdis cirko arenoje itin moteriškas, kartais groteskiškas, infantilus, trapus, tačiau ji kaip artistė nenusileidžia stipriajai lyčiai. Moteris gali tapti akrobate, žongliere, dresuotoja ar tiesiog būti cirko puošmena. Mano sukurta cirko moteris — dramatiška asmenybė, laviruojanti tarp pavojaus ir švelnumo“, — apie kolekciją kalbėjo autorė.

Renginio organizatorių teigimu, „Dizaino dienos“ — tai ne vien kolekcijų pristatymas.

Kartu tai žvilgsnis į mados praeitį ir ateitį. Šiame renginyje savo kūrybą parodo talentingi, kūrybos iššūkių nebijantys, tačiau plačiosios visuomenės dar neatrasti mados kūrėjai. „Dizaino dienos“ yra tapusios startu daugeliui šiuo metu žinomų Lietuvos dizainerių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: oro balionui atsitrenkus į žemę, iš krepšio ėmė kristi žmonės