Kaip atsikratyti nereikalingų kilogramų?

Parengė Ona Kacėnaitė

Patartina valgyti iš mažesnių lėkščių - tuomet automatiškai sumažėja porcijos.<br>123rf.com nuotr.
Patartina valgyti iš mažesnių lėkščių - tuomet automatiškai sumažėja porcijos.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 14, 2014, 1:53 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:49 PM

2. Tinkamai judėti: Vokietijos prevencinės medicinos specialistai nustatė, kad žmogaus dienos norma - 10 tūkstančių žingsnių, kas atitinka 7,5 kilometro. Tuo tarpu jų tėvynainiai apsiriboja tik 800 žingsnių ir septynias valandas praleidžia kėdėje ar ant sofutės. Tad nieko keisto, kad kalorijoms sudeginti reikia įdėti ir daugiau pastangų. 440 kilokalorijų turintis avienos kotletas reikalauja, pavyzdžiui, 45 minutes žaisti futbolą. Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacija: per savaitę - 150 minučių aktyvaus sporto.

3. Nepamiršti svarmenų: Ramybės būsenoje esančiam organizmui reikia 70 procentų kasdien suvartojamo kalorijų kiekio. Kadangi raumenys padeda sudeginti daugiau kalorijų, mitybos specialistai pataria: laikantis bet kokios dietos nepamiršti pratimų su svarmenimis.

4. Atsargiai, saldikliai!: Daugelis žmonių, turinčių problemų dėl svorio, nevengia dirbtinių saldiklių. Bet JAV atlikta nauja studija pateikė netikėtą išvadą: kalorijų neturintys ar mažai jų turintys dirbtiniai saldikliai nepadeda atsikratyti bereikalingų kilogramų. Priešingai: atrodo, kad aspartamas, sacharinas ir kiti dirbtiniai saldikliai stimuliuoja atitinkamus galvos smegenų regionus taip, kad apetitas cukrui ir saldiems patiekalams padidėja.

5. Baltyminių dietų pavojus: Baltymais turtingos dietos turi ilgalaikį palankų poveikį, atskleidė studijos. Bet pastaruoju metu mitybos klausimų specialistai teigia, jog būtina atkreipti dėmesį į baltymų rūšį. Augalinės kilmės baltymai, įeinantys į ankštinių augalų, baltos mėsos (žuvies ar vištienos) sudėtį pasižymi geresnėmis savybėmis nei raudonoji mėsa. Dėl to Vokietijos gydytojai pataria savo tėvynainiams išbraukti iš pirkinių sąrašo dešras, į kurių sudėtį (be riebalų) įeina ir kenksmingos papildomos medžiagos, kaip antai fosfatai.

6. Gerieji angliavandeniai: Tiems, kurie mažina duonos, ryžių ir makaroninių gaminių vartojimą, lengviau ilgesnį laiką atlaikyti „skurdesnę“ kalorijomis mitybą. Šiuo požiūriu tinkamesni yra angliavandeniai, turintys žemesnį glikemijos indeksą, pavyzdžiui, rupių ruginių miltų produktai. Pastarieji net taip greitai padidina insulino ir cukraus kiekį kraujyje ir padeda lengviau sudeginti riebalus.

7. Išmokti tinkamai gerti: Tie, kas per dieną išgeria daugiau nei du litrus vandens, greičiau meta svorį, nes geriant numalšinamas ir alkio jausmas. Alkoholis yra tikra kalorijų bomba. Pusė litro alaus (200 kilokalorijų) - tolygu lengvam užkandžiui.

8. Pagalba psichikai: Nuolatinis svėrimasis pakelia nuotaiką ir skatina toliau atsikratyti bereikalingų kilogramų. Labai svarbu - pakankamai išsimiegoti. Norintiems bent vieną dieną per savaitę ar kokia nors proga paversti „nuodėminga“ - nieko baisaus.

Niekuomet neiti į prekybos centrą alkanam. Didelio kaloringumo produktus, pavyzdžiui rūkytą dešrą padėti į žemiausią šaldytuvo skyrių, akių aukštyje laikyti daržoves. Patartina valgyti iš mažesnių lėkščių - tuomet automatiškai sumažėja porcijos.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.