Paryžiaus aukštoji mada velkasi kasdienį rūbą

Mados kūrėjų verdiktas: teatrališkos aukštosios mados era baigėsi. Ant šio pavasario ir vasaros sezono podiumų dizaineriai užkėlė ne tik modernesnius ar net kasdienai tinkamus siluetus, bet ir... sportinius batelius.

„Elie Saab“.
„Elie Saab“.
Daugiau nuotraukų (1)

Deimantė Bulbenkaitė

Jan 28, 2014, 10:39 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:35 AM

Nors pastaruoju metu ne kartą viešai diskutuota apie aukštosios mados padėtį ir galimą atgimimą, patys kūrėjai linkę manyti, kad ši meno rūšis kinta kartu su klienčių poreikiais. Moterys, galinčios sau leisti įsigyti ne vieną dešimtį ar šimtą tūkstančių eurų kainuojantį drabužį, nebenori savo pirkiniu džiaugtis tik vieną vakarą – aukštosios mados kūrinius jos siekia dėvėti kasdien.

Ant podiumo nelieka vietos teatrališkumui ir dramai, tačiau tai nereiškia, kad mažiau dėmesio skiriama nepriekaištingai kokybei, rankų darbui, prabangiems audiniams. Tiesiog šiuo metu jie naudojami ne vakariniams apdarams, o praktiškiems (nors ir puošniems) kostiumėliams, kokteilių vakarėlių suknelėms, net paltams ir apsiaustams.

Turbūt geriausiai naująją aukštosios mados filosofiją perteikė mados namų „Chanel“ dizaineris Karlas Lagerfeldas, savo pristatymo manekenes apavęs ne tradiciniais aukštakulniais, o lygiapadžiais bėgimo bateliais. Patys drabužiai stebino siuvinėjimų gausa, lengvumu ir modernumu smėlio laikrodžio siluetu pabrėžiant liemenį. Tiesa, kiekvienai „Chanel“ sportinių batelių porai pagaminti reikėjo net trisdešimties valandų rankų darbo – mat jie dengti nėriniais, puošti karoliukais.

Panašią mintį iškėlė ir kiti garsūs Paryžiaus mados namai „Christian Dior“ su belgų kūrėju Rafu Simonsu. Viena pagrindinių jo temų šį sezoną – laisvė ir lengvumas, tad vietoj sunkių žemę siekiančių suknelių mados gerbėjos išvydo trumpus karpyto audinio vasarinius apdarus ir lygiapadę avalynę, panašią į sportinę. Kai kurie kritikai dizainerio kūrinius pavadino įprasta dėvimąja mada, tačiau po kiekvienu audinio iškarpymu slėpėsi sudėtingos konstrukcijos, kruopščiai rankomis atlikti siuvinėjimai.

Gerokai jaunatviškiau į aukštosios mados meną šį sezoną pažvelgė ir italų mados korifėjus Giorgio Armani. Jis savo kolekcijoje naudojo daugiausia tamsiai mėlynos spalvos audinius ir pristatė elegantišką moteriško silueto kostiumėlį. Tiesa, ne tokį griežtą kaip paprastai. Dizaineris stengiasi įspūdį palikti ir jaunesnei klientei, suprasti jos skonį.

Kostiumėlių netrūko ir ant „Atelier Versace“ podiumo, kur gobtuvais puošti švarkai ir suknelės buvo įkvėpti atlikėjos Grace Jones stiliaus. Nors ryškūs ir spindintys kolekcijos audiniai subtiliųjų paryžiečių nesužavėjo, renginyje pirmojoje eilėje sėdinti Lady Gaga neslėpė susižavėjimo.

Vis dėlto kai kurie dizaineriai atsisakė aukštajai madai suteikti šiuolaikišką veidą ir savo svečius pamalonino itin prabangiomis kolekcijomis, net šou elementais.

Ekstravagantiškasis Jeanas Paulis Gaultier savo kolekciją skyrė gyvenimo džiaugsmui ir jo simboliu pasirinko drugelio motyvą, o didžioji dalis apdarų atrodė tarsi pasiskolinti iš kabareto šokėjų.

„Valentino“ mados namų duetas Pierpaolo Piccioli ir Maria Grazia Chiuri neslėpė, kad šį sezoną juos įkvėpė opera ir teatro dekoracijos, tad romantiškas, lengvas ir perregimas jų sukneles papuošė egzotiški raštai, tikroviški gyvūnų paveikslai, gamtos motyvai.

Savo klientes nudžiugino ir dizaineris Elie Saabas, vadinamas Holivudo raudonojo kilimo dievu. Gėlių motyvui skirta jo kolekcija buvo odė klasikai, tad ant podiumo pristatytos suknelės siuvinėtos smulkiais rankų darbo žiedlapiais, vyravo tradiciniai pasteliniai atspalviai, o nuo liemens platėjančios ir per visą podiumo plotį nusidriekusios suknelės turbūt įkvėps ne vieną vestuvinį apdarą.

Viena pagrindinių aukštosios mados savaitės naujienų tapo „Schiaparelli“ mados namų sugrįžimas ant podiumo. Nors pirmoji po šešiasdešimties metų pertraukos pristatyta kolekcija buvo labiau pagarbos Elsai Schiaparelli ženklas, o ne naujų idėjų pateikimas, tai rodo, kad aukštoji mada dar tikrai nesiruošia užgesti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.