Lisabonos mados savaitės podiumu šalia manekenų žengė žirgai

Specialiai lrytas.lt, Lisabona

Daugiau nuotraukų (1)

Skirmantė Palčinskaitė

Mar 10, 2014, 3:03 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:29 PM

Pristatydami naujas kolekcijas dizaineriai dažnai publiką siekia nustebinti ne vien drabužiais, bet ir sukurti įspūdingą spektaklį. 42-ą kartą surengtoje Lisabonos mados savaitėje netradiciniu šou visus pranoko vienas žinomiausių portugalų dizainerių Nuno Gama.

Patriotinių motyvų ir simbolių nevengiantis kūrėjas naujausią kolekciją, pavadintą „Panteonas“, pristatė centrinėje miesto Komercijos aikštėje, skambant Nacionalinės gvardijos orkestrui ir kaukšint kavalerijos žirgų kanopoms.

Šlovingos Portugalijos praeities įkvėptas dizaineris 2014-15 metų žiemą siūlo pasinerti į prabangą. Vyrų pečius jis apgaubia ilgais lapių kailiniais ir ėriuko kailio ar odos striukėmis, kašmyro paltais ir aksomo švarkais. Pastarieji pasiūti derinant kelias spalvas viename. Vyrauja pilko ir juodo granito, smėlio ir rūdžių tonai.

„Noriu pažadinti portugalų pasididžiavimą, sugrįžti prie tautos archetipo. Parodyti, kokie buvome, kokie esame, kokie turime būti,“ - interviu lrytas.lt savo viziją dėstė dizaineris.

„Mano klientai pavargo ašaroti dėl sunkmečio. Net ir priversti taupyti, jie nori puoštis kašmyro paltais. Galbūt jie turės tik vieną kostiumą spintoje, bet jis bus Nuno Gamos rankų darbas“.

Demonstruoti drabužius dizaineris pakvietė ne tik profesionalius modelius, bet ir žinomus portugalų aktorius, savo draugus ir klientus. Ne vien tik jaunus vaikinus, bet ir žilagalvius solidaus amžiaus vyrus.

„Dažnai girdžiu skundus, kad mada skirta tik jauniems. Pasirinkdamas vyresnio amžiaus modelius norėjau įrodyti, kad mada skirta visiems“, - sako N.Gama.

Kaip ir ankstesnėse kolekcijose, pristatydamas ateinančio rudens-žiemos viziją šis dizaineris daug dėmesio skyrė Portugalijos nacionaliniams simboliams – XIV a. Kristaus kryžiaus ordino kryžiui, valstybinės vėliavos spalvoms; raudonai, žaliai ir geltonai. Šiomis spalvomis papuoštos švarkų ir paltų apykaklės bei kostiumo ansamblį pagyvinančios peteliškės. Iš raudonos ir žalios medžiagos pasiūtas ir daugumos drabužių pamušalas. Šią detalę dizaineris atskleidė pristatymo pabaigoje, paleidęs modelius žingsniuoti podiumu išverstais drabužiais.

Frako silueto aksomo švarkus su karių uniformas primenančiais epoletais ant pečių dizaineris derina prie džinsų ir sportinių batų. N. Gama, kaip ir daug kitų portugalų dizainerių, garsėja ne vien drabužių, bet ir avalynės kolekcijomis.

Jau daugiau kaip du dešimtmečius išskirtinai tik vyrams kuriantis N. Gama pirmą kartą pristatė ir keletą vakarinių suknelių moterims.

Lisabonos mados savaitėje, šįkart pavadintoje „Vizija“ savo naujausias kolekcijas parodė per dvidešimt garsiausių Portugalijos dizainerių ir bemaž dešimt jaunųjų menininkų. „ModaLisboa“ – didžiausias madai skirtas renginys šalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.