A.Skujytė tapo dizainerės V.Marės mūza

Vien parodai sukurtus drabužius jau daugiau nei du dešimtmečius tarp

Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Mar 11, 2014, 9:14 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 12:39 PM

„Mano devizas gyvenime – kurti madą ir grožį, rūpintis savastimi, o įkvėpimo semtis iš baltiškosios epochos“, – kalbėjo V.Marė.

Iš minkštų ir šiltų medžiagų menininkės sukurtų kostiumų, paltų, suknelių, švarkelių, kepurių, riešinių išskirtinumas – linijinę grafinę estetiką pabrėžiančios siūlės.

Išreikšdami mūsų tautos nuoseklumą, pastovumą, sėslumą ir ritmiškumą tokius ornamentus brūkšniuodami keramiką bei metalą senais laikais naudojo baltai.

Parodoje „Madinga nepriklausomybė“ akį traukia ir nuotraukos, kuriose menininkės sukurtais drabužiais su baltiškais akcentais vilki Lietuvos sporto garsenybė, olimpietė lengvaatletė Austra Skujytė.

Jos įvaizdis puikiai atitiko V.Marės įsivaizduojamą gražią, elegantišką ir tvirtą moterį, mūsų tautiškumo simbolį.

„Šios nuotraukos darytos tuomet, kai prieš kelis mėnesius Kaune pristačiau drabužių kolekciją „Moteris – valdovė“ žinomoms ir dalykiškoms moterims. Ta proga buvo surengta fotosesija.

Mūza tąkart pasirinkau Austrą ir neapsirikau. Man patiko ryški jos transformacija – aukšta, stipri sportinę aprangą vilkėti mėgstanti lietuvaitė apsirengusi mano kurtais drabužiais virto sunkiai atpažįstama, subtilia, elegantiška moterimi.

Dėl šios priežasties ją pasirinkau ir šios parodos veidu“, – tvirtino menininkė.

V.Marei labai patiko dirbti su olimpine vicečempione. Ji įsitikinusi, kad užsimezgusi draugystė ateityje nenutrūks.

Pastaruoju laikotarpiu vienus metus Lietuvoje, o kitus – JAV praleidžianti V.Marė drabužių kolekcijas yra pristačiusi Amerikoje, Prancūzijoje, Japonijoje, Lietuvoje.

1999 metais „Art Director's Club“ už kūrybą yra pelniusi sidabro medalį. Moteris yra dirbusi siuvimo technologijų konsultante įvairiose JAV siuvimo įmonėse, kostiumų dizainere Niujorko teatro grupėse „WaxFactory“, Ridge Theater and Stage Works“. Jos kurtų drabužių galima rasti daugelyje Niujorko parduotuvių.

1991 metais į Ameriką išvykusi menininkė tvirtino, jog jai visada buvo smalsu išmėginti tai, kas nauja ir pamatyti tai, kas nematyta. Be to, į tolimą šalį viliojo vaikystės vaizdiniai.

„Kai vaikystėje su mama važiuodavau į Lietuvos pajūrį ir vakarais žiūrėdavau į saulėlydį, norėjosi pamatyti, kas yra ten, už jūros kur nusileidžia saulė. Buvau įsitikinusi, kad saulė leidžiasi Amerikoje. Todėl labai norėjau ją pamatyti nusileidusią“, – juokavo V.Marė.

Kad svetimame krašte pragyventų, iš pradžių moteriai teko dirbti siuvykloje, kur ji ne tik siuvo, bet ir konsultavo darbuotojus.

Tačiau kitiems dirbti V.Marei nepatiko, todėl ji ėmėsi to, kas miela širdžiai ir originalu. Tai padėjo jai išgarsėti.

Vienus metus gyventi Lietuvoje, o kitus Amerikoje V.Marė ryžosi dėl savo vaikų.

Moteris nutarė, kad Augustus Margiris, kuriam šiuo metu yra dešimt metų, Adelė Dora Žemė, kuriai – šešeri, turi išlaikyti savo lietuviškas šaknis, išmokti tradicijų, kalbos, rašto. Tokiam sprendimui neprieštaravo V.Marės vyras – suomių kilmės amerikietis.

Kur gyvens ateityje, sprendimo nei menininkė, nei jos vyras priimti neskuba. Kol kas V.Marė sugeba gyventi ir kurti tarp dviejų žemynų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.